F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


TERROR I BAHRAIN?
Bahrains Grand Prix som terrormål - der er blevet skrevet en del om emnet op til Mellemøstens første Formel 1-grand prix. Og ikke uden grund. På alle avisoverskrifter verden over er det efterhånden et dagligt indslag, at der nævnes terroraktioner - aktioner udført af terrorister eller aktioner udført af myndighederne i forsøgene på at komme terroristerne i forkøbet. Så sent som dagen før grand prix-weekendens begyndelse lavede europæisk politi en større anholdelsesaktion mod 54 medlemmer af en tyrkisk terrorgruppe ved en koordineret indsats i flere lande på det europæiske kontinent.

Det er heller ikke meget andet end tre uger siden at Europa fik sit eget 11. september. Præcis 2½ år efter angrebet på Twin Towers og Pentagon i New York og Washington, bragte en marokkansk/tunesisk afdeling af al-Queda simultant et antal bomber til sprængning i en række tog i og ved Madrid. Koordinationen i angrebet er et sædvanligt varemærke for al-Queda, og de formåede ikke blot at bringe Europa i chok, men fik samtidig held til at provokere et systemskifte i Spanien, og kan med rette sige til nye potentielle terrorister: "Se - det virker at sprænge bomber!"

Men er Bahrains Grand Prix overhovedet et potentielt terrormål eller er der blot tale om sensationslystne journalister med trang til en saftig historie? Svaret er ubetinget et stort ja - selvfølgelig er Bahrains Grand Prix et oplagt terrormål. Af flere årsager. Den mest indlysende er, at alle store sportsarrangementer med stor mediebevågenhed er oplagte terrormål. Man kan blot skele til de sikkerhedsmæssige forberedelser til De Olympiske Lege eller EM i fodbold, for at danne sig et indtryk af hvor alvorligt myndighederne tager den hypotetiske trussel.

Vi kan derfor med rette se i øjnene, at man som tilskuer til et hvilket som helst Formel 1-løb, reelt set løber en vis risiko for at havne på al-Quedas sejrstrofæ - den vestlige verdens tabslister. Omvendt er risikoen ikke nævneværdigt meget større end hvis man vælger at passere Københavns Hovedbanegård, indkøbscenteret Fields eller Tivoli på et tidspunkt hvor der er tæt pakket med mennesker. Formålet med denne artikel er således ikke at understrege at store arrangementer og menneskemasser er potentielle terrormål - det får vi jo at vide hver dag på TV og i alle landets aviser.

Det interessante er at kigge på hvorfor Bahrain eventuelt skulle indebære et større terrorpotentiale end andre lignende sportsarrangementer. Hvad taler for at det lige netop bliver i Bahrain at det går galt - og hvad taler imod det? Hvordan ser trusselsbilledet ud op til grand prix-weekenden i den lille østat? Vi tager først et kig på den politiske og samfundsmæssige situation i landet.


Alle øjne hviler på Formel 1-debuten i Bahrains ørken - også maskerede øjne...

BAHRAIN - ET MINIPUTSAMFUND
Verdenssamfundet opfatter Danmark som en lilleputstat. Men danskerne kan med rette opfatte Bahrain som en lilleput. Der er en samlet befolkning på 432.000 statsborgere, samt 235.000 indbyggere med udenlandsk statsborgerskab. 667.000 indbyggere i alt og cirka halvdelen af Københavns befolkning. Otte procent af Bahrains indbyggere kommer fra Iran, foruden yderligere ti procent fra andre arabiske lande. Halvfjerds procent at kongeriget er shia-muslimer og tredive procent er sunni-muslimer. Dette til trods, er det sunni-muslimerne der sidder på magten i det let magtesløse bahrainske parlament.

Som i så mange andre muslimske lande er der en skarp rivalisering mellem sunnier og shiiter. I Bahrain giver dette udslag i afbrændinger og vandaliseringer af shiamuslimernes hellige moskeer samt andre tilholdssteder, mens regeringen vender det blinde øje til. Den officielle linie er at regeringen ikke vil acceptere disse angreb, men reelt set gør de ikke noget ved det. Der findes således en gruppe af undertrykte shiamuslimer i landet.

Shiiterne er således ofte bagmændene i de uroligheder der engang imellem rammer Bahrains hovedstad, Manama. De er modstandere af den sekulære model som den nuværende regent, Kong Hamad bin Isa Al Khalifa, har forsøgt at indføre i landet siden han tiltrådte i 1999. Også seperatistbevægelsen for Hawar-øerne er kendte for deres noget højrøstede indslag i hovedstadens gadebillede. Der er dog en bid vej fra larm og bål i gaden, til angreb på et Formel 1-løb med bomber eller biologisk/kemiske våben.


Demonstration foran den amerikanske ambassade i Manama

POTENTIELLE TERRORGRUPPER I BAHRAIN
Der findes i øjeblikket tre ekstreme politisk/religiøse grupper i Bahrain: Islamic Front for the Liberation of Bahrain, Movement for the Liberation of Bahrain samt Hezballah Gulf eller Hezballah Bahrain. Af de tre er det sidstnævnte der udgør den største trussel mod F1-arrangementets sikre afvikling. De to andre er på retræten i Bahrain og flere af de hardcore medlemmer af grupperne, er nu ved at søge over i Hezballah, der kan sættes i direkte forbindelse med al-Queda.

Movement for the Liberation of Bahrain (MLB) er et langt stykke af vejen i dag nærmest bare en politisk gruppering af borgerrettighedsforkæmpere. Organisationen blev i mange år styret fra London, men efter opblødningen i det politiske system fra regentens side, vendte en af organisationens ledere, Dr. Majid Al-Alawi, i 2001 tilbage til Bahrain. I 2002 blev han sågar udnævnt til social- og arbejdsminister i Bahrains regering. MLB bruger i dag almindelige politiske virkemidler til at agitere for deres sag, selvom de ikke er kongens livret og overvåges af Bahrains efterretningstjeneste.

Islamic Front for the Liberation of Bahrain (IFLB) styres fra Beirut i Libanon, og er tilknyttet libanesiske Hezbollah. Deres retorik er voldsommere end MLBs og omtaler deres faldne som martyrer til det bahrainske regime. De var meget aktive i midten af halvfemserne med voldsomme skyderier og planlægninger af bombeaktioner i Manama. En sikkerhedsmæssig samarbejsaftale mellem Bahrain og Syrien betyder dog reelt set i dag at IFLB har meget svært ved at holde stand. De modtager ikke længere finansiel opbakning fra Hezbollah i Beirut, der normalt henter sine likvide midler fra Damaskus.

Anderledes ser det ud med Hezballah Bahrain, der er finansielt bakket op af saudiarabiske samt iranske midler og styres hovedsageligt af Egyptisk Islamisk Jihad. Den koordinerede styring fra den internationale terrorverden har lokket en del medlemmer fra IFLB og MLB over i den nye fraktion, hvilket er en forværring af situationen i Bahrain. Hezballah Bahrain stammer helt tilbage fra midten af firserne, med forbillede i den shiitiske revolution i Iran. I mange år har den været meget passiv, men Egyptisk Jihad - en forgrening under al-Queda - har aktiveret gruppen igen.


Al-Queda har allerede forsøgt et angreb på Mina Sulman-basen i Bahrain

LINKET TIL AL-QUEDA
Egyptisk Islamisk Jihad har vist, at de ikke holder sig for gode til at slå til mod uskyldige turister. I 1997 angreb de en turistattraktion i Luxor og dræbte over 60 turister hovedsageligt fra Schweiz og Japan. Lederen af den radikale egyptiske gruppe er Dr Ayman Al-Zawaheri - en person der anses for Osama bin Ladens højre hånd i al-Queda, og for øjeblikket er jaget vildt i de pakistanske bjerge op til den afghanske grænse. Der har ligeledes været eksempler på mere voldsomme begivenheder i Bahrain de seneste år. Unge islamister har ved flere lejligheder angrebet spiserestauranter og spirituslagre, fordi indtagelse af alkohol er imod den hellige islamiske lov.

Sidste år blev en bombe bragt til sprængning tæt på Manamas lufthavn, med signaturen Hezballah. I oktober 2002 blev en bus med 12 politifolk angrebet af en gruppe terrorister med molotovcocktails syd for hovedstaden - fem af dem kom alvorligt til skade og gerningsmændene blev aldrig officielt pågrebet. Og i februar samme år blev en gruppe styret af Egyptisk Islamisk Jihad optrævlet inden et forestående bombeangreb på den amerikanske flådebase, Naval Support Activity Center - Mina Sulman, i Bahrain.

Nu kan det lyde som om det vrimler med terrorister i Bahrain. Intet kunne være længere væk fra sandheden. Men sandheden er også at der ikke skal mere end en tre-fire gale mennesker til, for at sprede deres død og ødelæggelse. Terrorcellerne har ikke ubetinget let ved at få fat i nye rekrutter, da Bahrain har et uforholdsmæssigt stærkt sikkerhedsapparat. Østatens radikale islamister har dog fået lidt vind i sejlene de sidste år i forbindelse med USAs kampagner i Irak og resten af Mellemøsten. Der har været en stærk vækst af religiøse muslimske skoler der underviser i Shariaen - den muslimske hellige lov, der ifølge de prædikerende muslimske imaner står over enhver national lovgivning. En del af disse skoler er samtidig rekruteringsgrundlag for de islamiske terrorceller i landet.

I ugen op til Bahrains Grand Prix har der således været rapporteret om en voldsom demonstration med radikale islamister udenfor den amerikanske ambassade i Manama. Sandheden er, at det var en flok unge teenagere, der pjækkede fra skole og demonstrerede som følge af Israels likvidering af Hamas-lederen, Sheik Yassin. Demonstrationen blev ganske rigtigt spredt ved hjælp af tåregas, men var ikke nær så dramatisk som den blev gjort til af de fleste Formel 1-medier.


Mark Webber får bodyguard i Bahrain efter seneste efterretninger om al-Queda angreb på Australien

VURDERING AF TRUSSELSNIVEAUET FØR BAHRAINS GP
En reel trusselsvurdering for landet Bahrain og mere direkte i forbindelse med Bahrains Grand Prix er det uhyre svært at klarlægge som lægmand. Men lad os alligevel kigge på nogle af de nøglefaktorer som efterretningstjenester bruger, når de analyserer en given situation og udstikker et trusselsniveau. Hvilke faktorer spiller ind generelt set og hvilke aktuelle faktorer har en indflydelse på den givne situation?

Hvis vi ser bort fra almindelig gadeuorden og halvorganiserede optøjer, er hovedfjenden utvivlsom terrornetværket al-Queda. Overordnet set tilhører Bahrain en gruppe af lande, der udgør en torn i øjet på de islamiske ekstremister. Sammen med lande som Jordan, Egypten, Marokko, Oman og Qatar tilhører Bahrain en gruppe af sekulære arabiske stater der ikke bare støtter arvefjenden USA, men samtidig er på fin talefod med de zionistiske djævle fra Israel. Det er således under 14 dage siden at Bahrains kronprins mødtes med Israels udenrigsminister, Silvan Shalom.

Kong Hamad bin Isa Al Khalifas forsøg på at skabe et moderne demokratisk monarki med stemmeret til kvinder, er heller ikke noget der falder i god jord hos Osama bin Laden og hans følge. Dertil kommer den gudsbespottende udskænkning af øl, vin og spiritus på restaurationer i Bahrain - noget der har ført til uroligheder i hovedstaden. Samtidig er den vestlige imperialisme rigt repræsenteret i Manama i form af både Kentucky Fried Chicken, McDonalds og Burger King.

Bahrain er således en af USAs mest loyale allierede i den arabiske verden. Som tidligere nævnt har det amerikanske søværns Femte Flåde base udenfor Bahrains hovedstad, Manama, med et operationelt minimum på 5000 udstationerede amerikanske soldater. Dertil kommer de store flådefartøjer, der normalt patruljerer i Persergolfen. Når eksempelvis hangarformationer som USS Constellation eller USS Abraham Lincoln anløber Mina Sulman-havnen, er der en amerikansk militær repræsentation på mellem 15-20.000 soldater.

I optakten til afholdelsen af F1-løbet i Bahrain, har der verseret en række terroradvarsler fra forskellige vestlige myndigheder. Israelske myndigheder var først ude med advarsler sidste år fulgt af englænderne, australierne og endeligt det amerikanske udenrigsministerium i dagene omkring nytår. Ifølge advarslerne er der hovedfokus på den amerikanske flådebase, men også vestlige institutioner og firmarepræsentationer står på listen over mulige mål. Samtidig advares der mod situationer hvor mange udenlandske turister er samlet på ét sted - eksempelvis ved F1-løbet.

Personalet fra F1-holdene er blevet bedt om at opholde sig enten på banen, eller der hvor de er indkvarteret i Bahrain. Ingen sjove ture ud i Manamas natteliv. Samtidig vil en række af topkørerne blive flankeret af bodyguards i løbsweekenden - deriblandt Michael Schumacher. Verdensmesteren beskyttes naturligvis i kraft af hans ikon-status, men der er mere direkte trusler, der påbyder beskyttelse af mindre "kendte" kørere. Således er Mark Webber også beskyttet af bodyguards. Og dette er ikke et tilfælde.

I de seneste forlydender fra kilder tæt på de vestlige efterretningstjenester, er Australien det næste mål for al-Quedas terror. Den ansete engelske terror- og efterretningsekspert, Gordon Thomas, kunne lige op til Bahrians Grand Prix afsløre, at der er slået storalarm i Australien, efter de seneste efterretninger samlet af MI6s Terrorist Attack Assessment Centre i England og deres amerikanske pendant under CIA. Truslen omfatter Sydney Opera, regeringsbygningerne i Canberra samt "større sportsarrangementer samt australsk deltagelse i samme".


Bahrains forsvar har trænet i bakterologiske angreb sammen med amerikanerne

MODVÆGTEN - BAHRAINS SIKKERHEDSAPPARAT
Løbsarrangørerne bag Bahrains Grand Prix udtalte få dage før løbet, at der ikke var tale om et specielt hævet trusselsniveau, hvilket sagtens kan have rod i sandheden. Selv om der er tale om det ubetinget største sportsarrangement i Mellemøsten, har Bahrain kørt med et usædvanligt højt sikkerhedsniveau de sidste tre måneder. Og den lille stat er rustet til opgaven. Deres specialenheder er trænet af amerikanske specialstyrker i bekæmpelse af terrorisme og indsats ved brug af biokemiske våben.

Til trods for at den lille østat kun har en befolkning på lige godt halvdelen af Københavns, har de en politimæssig sikkerhedsstyrke på over 30.000 mand. Til sammenligning udgør politikorpset i hele Danmark omkring 11.000 betjente. Politistyrken i Bahrain akkompagneres af et ikke defineret antal nationalgardister og andet militær. Deres specialstyrke udgør 350 mand med samme uddannelse som det danske jægerkorps. Bahrains egentlige antiterrorkorps, U-gruppen, tæller godt 100 mand og holder til på øen Muharraq nordøst for hovedstaden.

Hele sikkerhedsapparatet inkluderer også ambulancetjeneste, der bare i lufthavnen er forøget med næsten 100 mand, og der er ved baneområdet tilknyttet syv udrykningshold fra Bahrains civilforsvar. Alt i alt vil den lille østat gøre alt for at være beredt på det værst tænkelige scenarie. Enhver optakt til uorden vil blive slået ned med hård hånd - det signal er udgået til lokalbefolkningen fra Kong Hamad bin Isa Al Khalifa. Overtrædelser vil blive behandlet af State Security Court, der arbejder udenom landets normale domstole. Domme afsagt i dette forum offentliggøres ikke i Bahrain.

Selvom Kong Khalifa har gjort det til en æressag at indføre demokratiske tilstande i sit kongerige, er der tale om en noget lokal fortolkning af begrebet frihed og demokrati. Pressen styres enerådigt af kongefamilien og al information bliver styret centralt af en regeringsrepræsentant - en prins i Bahrains kongefamilie. Aflytninger og anden overvågning er helt normalt i kongedømmet, og befolkningen holdes konstant i skak af efterretningstjenesten BSIS (Bahrain Security and Intelligence Service).


Amerikanernes base i Bahrain er stærkt bevogtet

SLÅR AL-QUEDA TIL MOD BAHRAINS GRAND PRIX?
Efter dette lidt grundigere kig på sikkerhedsforholdene i Bahrain op til Mellemøstens første F1-grand prix, er det naturligt at stille sig selv spørgsmålet: "Vil al-Queda slå til mod Bahrains Grand Prix?" Der er ingen tvivl om at de er kendte for at stå stærkt i denne del af verden. Deres angreb i 2003 på et boligkompleks i Saudiarabiske Riyad, viser at de frit opererer som de har lyst, i nabolandet til Bahrain. Men et godt gæt er at vi slipper for terror og blodsudgydelser ved Mellemøstens største sportsbegivenhed.

Hvorfor? Hvis man kigger på de terrorangreb al-Queda har stået bag siden deres angreb på World Trade Center og Pentagon i New York og Washington, er der en tydelig fællesnævner. Hvadenten det var bombeangrebet i Riyad, bombningerne af synagogen i Djerba, Tunesien - om det var terrortragedien på Bali eller togbomberne i Madrid, kom de alle uventet og uden at myndighederne havde forberedt sig på et terrorangreb. I Bahrain er myndighederne rustet til tænderne, og forventer et angreb. Derfor er det nok et godt gæt, at al-Queda har taget bestik af situationen, og bliver væk.




Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com