F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


INTERVIEW MED ENTREPRENØREN NIKI LAUDA
I forbindelse med lanceringen af den nye Williams FW26-racer i Valencia, fik vi mulighed for et interview med den trefoldige verdensmester, Niki Lauda. Køreren der kan få folk op ad stolene med sine kontroversielle udtalelser - og han er udemærket godt klar over det. På mange måder minder han om nutidens Jacques Villeneuve. En kører han har et helt specielt forhold til - ikke mindst i kraft af at han kørte sammen med hans far Gilles Villeneuve hos Ferrari, dengang Formel 1-mesterskaber var noget man vandt.

Andreas Nikolaus Lauda er en sand iværksætter. Han har prøvet både dette og hint. Foruden at have kørt Formel 1-racere, så hans konkurrenter skammede sig, har han haft sit eget flyselskab, Lauda Air, som han ikke bare ejede, men også nød at flyve. Ikke som passager, men som kaptajn i flyets cockpit. Han har fungeret som konsulent for Ferrari efter han solgte sit flyselskab, men ragede uklar med dem undervejs, og fortsatte sin entreprenørvirksomhed med små projekter i hjemlandet Østrig. Senest har han været involveret i et projekt med sponsorerede bybiler til gratis brug, og igen startet et nyt flyselskab op - Flyniki.


Niki Lauda har før været indblandet i luftindustrien med Lauda Air - Foto: NL Luftfahrt AG

UD AT FLYVE MEN FORMEL 1 TRÆKKER STADIG
I november måned købte Lauda det konkursramte Aero Lloyd, og han begynder at flyve om en måned. "Det er meget nyt og tager meget af min tid. Flyniki hører under mit hovedfirma NL Luftfahrt AG, og vi begynder flyvningerne i februar, med en blød start. I løbet af sommeren kommer vi til at flyve fra Wien til Spanien, Grækenland og Tyrkiet. Det er noget jeg har prøvet før, så da jeg konstaterede at jeg kunne gøre noget for mine landsmænd ved at købe Aero Lloyd, slog jeg til. Og så glæder jeg mig til at komme ud at flyve igen," siger Lauda, der selv har licens til og planlægger at flyve selskabets Airbus-flyver på nogle af afgangene.

Men Formel 1 kan han ikke holde nallerne fra. Med indtil flere projekter kørende samtidig, har han netop underskrevet en aftale med RTL, og fortsætter som analytiker for dem frem til og med 2007. Og når Williams lancerer en ny racer i Spanien - så er Niki Lauda med. "Jeg vidste det. Jeg kunne mærke det. I år ville de finde på noget helt udover det sædvanlige. Og da jeg endelig så bilen, blev jeg glad. Den mindede mig om gamle dage, da man ikke var bange for at komme op mere radikale nye ideer."


To østrigske ex-Formel 1 kørere, Lauda og Berger - Foto: Schlegelmilch Photography


FORUDSIGELSER AF 2004-SÆSONEN
"Jeg ved ikke om det er nok til at vinde et mesterskab med, men den ser godt nok ud som om den vil i en helt speciel retning," siger Lauda om den nye FW26-racer. "Sæsonen er slet ikke til at forudsige noget om. Jeg tror 2004 bliver et år med mange overraskelser. Både på banerne og udenfor banerne. Ferrari har i lang tid været meget overlegne, men det er de ikke mere. Selvom Michael Schumacher virker klar på endnu en sæson, tror jeg der kan ske meget."

Niki Lauda tror at der vil ske nogle rokader i gruppen under de tre topteams, som vil overraske i starten af sæsonen. "Jeg tror meget på Fisichella og hvad han kan tilføre Sauber. Og Renault vil overraske negativt i starten af sæsonen - men senere på sæsonen vil de rykke med frem." Alle taler om at dækkene kan komme til at afgøre mesterskabet, men her er østrigeren ikke enig. "Forholdet mellem de to dæk var lige sidste år. Michelin var ikke så meget bedre som de blev gjort til. I år tror jeg de vil være bedre end Bridgestone, men kun marginalt."


Lauda var tidligere konsulent for Ferrari - Foto: Schlegelmilch Photography


MOTORERNE KOMMER TIL AT AFGØRE NÆSTE TITEL
Så spørgsmålet er om det bliver designet der skal afgøre 2004-sæsonen. "Nu har vi set både Williams og McLaren. De ser begge ud til at have gjort sig klar til at udfordre Ferrari. Men vi må ikke glemme at vi endnu ikke har set hvad Ferrari har gemt oppe i ærmet. Vi får kun noget af det at se, når de lancerer bilen i Maranello. Sandheden kommer først til udtryk i Melbourne. Ferrari er altid fuld af overraskelser. Og hvis ikke Ferrari er det, så er Michael," siger Lauda rosende om den nu seksdobbelte verdensmester.

"Hemmeligheden i 2004 bliver ikke dækkene. De nye regler om motorer og bagvinger bliver mere afgørende. Når en motor skal holde til 800 km i stedet for 400 km, vil det klart få en afgørende betydning. De nye hækvinger kan også betyde at, det vil bliver fortolket forskelligt af de forskellige teams. Det kan blive interessant. Men motorerne tror jeg bliver nøglen til mesterskabet. Her tyder alt på at slaget skal kæmpes mellem Maranello og Bayern. Stuttgart er også altid klar på en fight - Mercedes er altid og vil altid være farlige. Historien har vist, at Mercedes er nogle man skal holde øje med - de kan vende op og ned på det hele. De har haft problemer med Mario Illien, men jo mere Stuttgart tager over, jo større bliver truslen for de andre," advarer Lauda.


Nürburgring i 1973 og Lauda med hår på brøstet i et sportsvognsløb - Foto: Schlegelmilch Photography


SAVNER KØRERE MED HÅR PÅ BRYSTET
På det seneste har Lauda været citeret for at sige, at han selv ville have signet sin landsmand, Christian Klien, hvis han stadig havde været holdkaptajn hos Jaguar. Men var Klien en kører som Lauda havde i kikkerten, dengang han styrede tingene hos Jaguar? "Helt ærligt nej. Jeg vidste hvem han var, men på det tidspunkt havde han ikke udrettet nok til at have årvågenhed fra en professionel Formel 1-ledelse. I dag er tingene anderledes, og jeg havde ikke tøvet hvis Kliens dossier havde ligget på mit skrivebord. Han har talent og jeg tror meget på ham. Han skal ikke lade sig gå på af pressen - gør han det, kan det knække ham. Se hvordan Pizzonia reagerede på presset."

Hvad savner Niki Lauda fra de gode gamle dage. Er der noget i nutidens Formel 1 han godt ville lave om på, hvis han styrede det hele? "Ja," siger han med overbevisning i stemmen. "Det er ikke kørerne der styrer bilerne længere. Det er pengene. Det hold der kan sætte de mest avancerede systemer i bilen, kan principielt vinde verdensmesterskabet med en standardkører. Det kunne man ikke dengang. Det var os bag rattet der selv bestemte sæsonens udfald. Det kan jeg godt savne. Jeg savner kørere med hår på brystet."

KOMMER TIL AT SAVNE JACQUES VILLENEUVE
"Jeg kommer til at savne Jacques Villeneuve. Han var god for sporten og mindede mig om mig selv. Hans instinkt rækker ud over asfalten," fortæller Lauda. Det kræver en uddybelse. "Jacques siger hvad der passer ham. Han er ikke så strømlinet og kedelig at høre på. En moderne teamchefs mareridt, men et plus for alle tilskuerne. Enten elskede man ham ellers elskede man at hade ham. Sådanne karakterer er der behov for i sporten. Og han var ligesådanne i bilen. Kompromisløs. Nerver af stål og viljen til at kaste sig ind i selv den mest umulige duel."

Vil den nye aftale mellem Bernie Ecclestone og holdene bag GPWC betyde noget godt for Formel 1? "Det kan næsten kun blive bedre. Jeg tænker tit på de små teams og deres chefer. Det må ikke være let at være oppe imod så stærke kræfter. Nu får de lidt penge, men jeg ville ønske de fik penge fordi aftalen prøvede at hjælpe dem." Det er en generel opfattelse at hold som Minardi og Jordan har fået nogle penge i aftalen for ikke at lave så meget bøvl. "Der kommer nu ro i Formel 1 nogle år - det trænger sporten til."


Niki Lauda skruer tiden tilbage til de gode gamle dage - Foto: Schlegelmilch Photography


VI SKRUER TIDEN TILBAGE
Vi skruer tiden tilbage til dengang Laudas arbejdsplads var bag rattet på en Formel 1-racer. Hvilken racer husker han på som den bedste. "Det var et svært spørgsmål. Jeg tror det er lettere at sige hvilken racer jeg har de bedste minder med. Det er klart T2'eren," siger Lauda og refererer ikke til Terminator 2 men til Ferrari 312T2. Hans favorit blandt teamkammeraterne gennem tiderne? Hvem havde han mest respekt for? "Jeg har aldrig set på mine holdkammerater som kammerater. Det var mine primære konkurrenter. Den største af dem var Prost. Alain var noget for sig - vi var vidt forskellige, og han var den nød jeg havde sværest ved at knække. Men det lykkedes jo," siger Lauda og tænker tilbage på 1984, da han tog titlen fra Prost med et halvt point.

Tiden er ved at rinde ud og det er svært at lade være med at stille det klassiske spørgsmål. Hvem anser Niki Lauda for den største kører gennem tiderne? "Senna havde sin periode, Schumacher sin. Vi må ikke glemme Fangio og Clark. Men den største af dem alle? Niki Lauda," slutter den tredobbelte verdensmester med et smørret grin. Man burde have set den komme...



Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com