F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / INTERVIEW: PIERS HUNNISETT


FOKUS PÅ MANDEN BAG MANDEN
I denne tid hvor Nicolas Kiesas navn er på alle danske F1-fans læber, er der naturligvis utrolig meget fokus på det nye danske stjerneskud i Formel 1. Og selvom det kræver en ufattelig portion talent og kørefærdigheder at havne i Formel 1, er det ikke noget man kan klare alene. Der skal være opbakning fra både venner, familie, sponsorer og andre solide støtter. Således har både Karsten Ree og Hans Bruun fulgt Nicolas Kiesas karriere på tæt hold igennem mange år.

Helt i centrum for Nicolas Kiesas bagland står dog hans manager, Piers Hunnisett, der var manden bag den kontrakt som blev udformet med Paul Stoddart og Minardi lige i kølvandet på Englands Grand Prix. Vi ville derfor benytte lejligheden til at rette fokus væk fra Kiesa og tog os en snak med hans manager om ham selv, hans forretning, vejen ind i Formel 1, selve kontraktforhandlingerne samt hvilke veje Piers nu vil gå selv og sammen med Nicolas.

PIERS HUNNISETT - EN AF DE YNGRE MANAGERS
I Formel 1-verdenen er de "grand old men" bag kørerne ikke just årsunger. Vi kender navne som Willy Weber, Julian Jakobi og Craig Pollock - alle på den pæne side af fyrre år. Hunnisett er dog en af de yngre kører-managers i F1-pitten. Med sine kun 36 år er han tidligt ude, og har dermed årene for sig til at opbygge en solid base i Formel 1, hvis alting flasker sig og går efter planen. Alt sammen afhænger det af to ting - dels hvorledes Nicolas Kiesa kører i de resterende fire løb i sæsonen, samt om Hunnisett vil være en effektiv rygstøtte i baglandet af Nicolas.

Han har et godt øje for racing som sådan. Hans far var selv dybt involveret i motorsport, og tog ofte Piers med til løb på Donington i barneårene. Der gik ikke længe før han var plantet i en gocart, og begyndte stille og roligt at rykke op gennem rækkerne. I en alder af 23 år begyndte han at køre for David Sears i Formel Opel-Lotus og blev mester i Formel Vauxhall i 1992. Han avancerede derfra til Formel 3 og da han var midt i tyverne pakkede han sine kufferter og tog ud til fjernøsten, hvor han begyndte at køre i Formel Asia serien.

Det var ude i Fjernøsten han valgte at skifte karriere fra formel-racing til kører-management. I Asian Formula-2000 stødte han ind i kørere som Ananda Mikola og Narain Karthikeyan, der begge skulle få indflydelse på hans fremtid. Piers Hunnisett og Ananda Mikola var blevet gode venner, og Piers hjalp den indonesiske kører til et sæde i den italienske Formel 3-serie. Mod behørig kommission naturligvis, og dermed var en ny levevej for den nu engelske manager skabt.


Nicolas og Piers er nu pludselig del af det fine selskab - Foto: Schlegelmilch Photography

EN LILLE MEN INTERESSANT STALD AF KØRERE
I dag er stalden så oppe på fire kørere. Ananda Mikola kører i Mobil Formel World Series Light, Narain Karthikeyan kører i Telefonica Formel Nissan og kunne i december 2000 bryste sig af sin første Formel 1-test med Jaguar. Foruden Nicolas Kiesa er danske Ronnie Bremer der kører i den engelske Formel 3, også i Piers Hunnisett's stald. Han har dermed opbygget en lille solid base i sit firma Eurasia Motorsport Management, der holder til i Eastbourne, England.

"Jeg har ingen planer om at udvide min stald netop nu. Jeg har rigeligt at gøre og alt for få timer i døgnet efter at Nicolas er kommet i Formel 1," siger Hunnisett til F1Journal.com. "Ligenu gælder det om at stabilisere tingene, og vænne sig til de mange nye opgaver der følger med et sæde i Formel 1. I disse dage har jeg travlt med at koordinere alting med Minardis presseofficerer, og sørge for at alle kommentarer bliver kanaliseret de rette steder hen."

ARBEJDET MOD MÅLET: FORMEL 1
Som alle kørermanagers i Piers Hunnisetts situation er målet ene og alene Formel 1, og alle hans kørere er naturligvis fokuseret på samme mål. Men ligeså stor en forskel der er for en kører, når han træder ind i motorsportens topklasse, ligeså kraftig er forskellen og skridtet for en kørermanager. "Jeg har været dybt fokuseret på målet i mange år, men efter Karthikeyans Jaguar-test fik jeg virkelig blod på tanden. Nu vidste jeg at det kunne lade sig gøre - at det ikke bare var et punkt ude i horisonten."


Fra dagene i Benettons juniorteam i Formel 3 - Foto: Nicolas Kiesa

Piers har således arbejdet målrettet for at skaffe Kiesa et F1-sæde i lang tid - i form af et fast sæde, et testsæde eller blot en enkeltstående test. Han har været i kontakt med mange teams undervejs, deriblandt Benetton, Jaguar og Prost. Men det mest interessante dukkede op i 2002. "På det tidspunkt var der en aftale mellem Williams-teamet og Team Den Blå Avis, og jeg fik på den måde etableret et rigtig godt forhold til Frank Williams' søn Jonathan. Vi arbejdede intensivt med at skaffe Nicolas en enkeltstående test for Williams i lang tid, men det lykkedes ikke."

I 2003 ophørte samarbejdet mellem WilliamsF1 og Team DBA, hvilket umiddelbart virkede som dødsstødet for Nicolas' chancer i Formel 1. Men Piers Hunnisett var ikke villig til at give op så let. Han havde gennem Kiesa og Bremer opbygget nogle fantastiske relationer til Hans Bruun fra Peugeot Danmark og Karsten Ree fra Den Blå Avis. Samtidig kendte Hunnisett F3000-kanonen David Sears fra sine unge dage, og havde derfor en udmærket base til at få åbnet døre i Formel 1.

"Det er bare slet ikke det samme. Formel 3000 og Formel 3 kan slet ikke måle sig mod at være indenfor i det fine selskab. Når nu vi har Kiesa i Formel 1 bliver alting meget lettere. Han skal bare køre raceren stabilt og helst også lidt hurtigt. Så sparker jeg dørene ind hos de forskellige teams." Hunnisett vil ikke lade sig nøje med Minardi, hvis han kan finde et bedre sæde til Kiesa i 2004. "Minardi er som bekendt det langsomste team, og derfor sigter vi højere."


Piers er ikke nem at fange på det forkerte ben, selvom Peter Nygaards linse klarer det meget godt - Foto: Grand Prix Photo

HVORDAN FOREGIK DET HELE I DAGENE OMKRING SILVERSTONE?
Det var ikke bare et støvet rygte at Justin Wilson var på vej til Jaguar, og dermed åbnede en plads hos Minardi - det var oldtudsegammelt. Helt tilbage fra San Marinos Grand Prix var Pizzonia blevet truet med en fyreseddel, og en lang række kørermanagers rykkede op i gear. Men pludselig meldte Jaguar ud med en kontra, og luften blev taget af ballonen. Men i dagene op til Englands Grand Prix hed det sig igen at Wilson var i fokus som Jaguar-afløser med umiddelbar effekt, og denne gang blev det underbygget af at Justin havde været på besøg på Jaguar-fabrikken.

Hunnisett vidste således godt hvad klokken havde slået, og tog straks kontakt til Paul Stoddart. "Jeg havde jo indtil flere gode emner i min portfolio, men det var hele tiden med fokus på Nicolas. Vi vidste godt at han havde de bedste chancer, og så gælder det om at fokusere på ham. Da først Paul havde sagt OK, gik forhandlingsfasen i gang for alvor. Vi taler her om cirka ti dage før offentliggørelsen, og jeg talte dels med en nogle betroede folk fra Minardi, samt rigtig meget dem der i givet fald skulle sponsorere Kiesa."

"I forbindelse med selve weekenden blev Nicolas så småt indviet i hvad der foregik, men vi ville ikke sige for meget, og på den måde forstyrre hans skift fra Team Den Blå Avis til Supernova. I selve løbsweekenden gik det hele rigtig stærkt. Vi kunne fornemme at vi var tæt på målet, og det var først mandag formiddag at det hele faldt på plads. Timingen var vigtig, for vi ville have offentliggørelsen lige i kølvandet på Jaguars pressemeddelelse om Wilson."

"Det var en fornøjelse at kunne ringe til Kiesa og sige 'Congratulations - you are now a Formula One driver!', det øjeblik var virkelig stort. Da vi ved totiden udsendte pressemeddelelsen om at Nicolas havde underskrevet kontrakten var den slet ikke underskrevet af ham. Det havde der ikke været tid til. Men det var en ren formsag. Vi vidste jo at den var hjemme, og det var vigtigt at få kommunikeret budskabet ud. Jeg tror også at det kom bag på Nicolas - det kunne man høre på ham."


Nicolas sætter sig til rette i Minardi-raceren - Foto: Minardi F1

EN STOR OMVÆLTNING FOR BÅDE KIESA OG HUNNISETT
Det kan nok være at dagene og timerne op til offentliggørelsen havde været hektisk, men det der fulgte bagefter var endnu mere hektisk for Piers. Alting skulle klappe og han skulle stifte bekendtskab med alle vigtige kontaktpersoner hos Minardi. "De var alle sammen utroligt flinke overfor både Kiesa og mig. Man kan godt mærke at de har mange års erfaring i at byde nye folk velkommen og at få dem til at føle sig velkomne." Men det var ikke bare introduktionen i teamet der skulle fokuseres på. Også Piers' egen organisation, Eurasia Motorsport, skulle op i gear og forberede sig på en ny æra.

"Formel 1 er og bliver noget helt andet. Det ikke sammenlignes med noget som helst andet - heller ikke Formel 3000. Og jeg har slet ikke haft tid til at sluge det endnu. Der har simpelthen været for travlt med alting og jeg har arbejdet næsten i døgndrift lige siden. I denne weekend har vi besluttet at lukke vores kontor, og prøve at holde fri. Men du kan selv se - jeg er på vej hjem lige nu, og taler i telefon med dig. Når jeg er hjemme ringer telefonen resten af aftenen og hele weekenden. Og sådan bliver det bare ved fra nu af - det er en del af gamet."

Planen er at få så meget ro på tingene i den nærmeste fremtid og konsolidere sig med situationen "Indenfor de næste måneder skal jeg prøve at vænne mig til situationen, og se hvad alt dette medfører. Jeg er stadig midt i det hele, og der har slet ikke været tid til at Nicolas og jeg har kunnet fejre det. Måske fremme ved nytår eller noget bliver der tid til at vi kan mødes og skåle med hinanden - og ønske hinanden tillykke. Men lige nu? Glem det!" Det går stærkt i Formel 1 - ikke bare på banerne, men også bag skrivebordene og i mobiltelefonerne.

"KIESA HOS FERRARI?" GRINER PIERS HUNNISETT
Ifølge rygter i danske og internationale medier, er der således allerede tale om et sæde hos Ferrari for Nicolas. Men i dette tilfælde er der nok tale om lokalpatriotisme i højere grad end realiteter. "Jeg taler med alle jeg kan komme til at tale med. Men et sæde hos Ferrari?" griner Piers, og vil ikke kommentere det yderligere. "Vi skal ikke glemme at Nicolas kun lige er kommet i Formel 1, og lige nu er der meget andet at se til. Vi skal have skabt et fornuftigt fundament for ham op til næste sæson i form af solide sponsorer."

Som den ivrige iagttager allerede har observeret, er der i forbindelse med Kiesas Minardi-kontrakt blevet plantet et Statoil-klistermærke på den sort-hvide racer, og ifølge hans manager er der flere på vej. "Statoil er en af de sponsorer der har bakket op om Kiesa, og det er planen at der kommer endnu flere danske firmaer til inden Ungarn. De bliver lanceret op til løbet om fjorten dage, og man vil komme til at se dem repræsenteret både på bilen og på kørerdragten."


Statoil er nu en del af Minardis sponsorpakke - Foto: Minardi F1

DE MANGE MILLIONER ER STÆRKT OVERDREVET
Sponsorerne er og bliver afgørende for en plads i Formel 1. Specielt i et team som Minardi. "Vi ved alle at Minardi og Stoddart balancerer på kanten, og derfor skal der penge til. Både i forbindelse med sædet for resten af året, samt hvis han skal fortsætte i 2004. Sådan er vilkårene. Men de skyhøje beløb på flere beløb jeg har set nævnt i pressen er helt ude af proportioner. Jeg vil ikke ud med hvormeget vi har betalt for sædet, men det er slet ikke de beløb der er blevet skrevet om."

"Vi er i gang med at skrabe penge sammen - også penge der skal bruges til næste sæson. Vi skal tænke frem - og vi ved jo heller ikke om Jos Verstappen kører for Minardi til næste år. Jeg ved at han ligger i forhandlinger med Jordan, og hvis Verstappen er ude, forøges vores spillerum naturligvis. Jos har bare været ekstremt dygtigt til at skaffe penge til Minardi, og det skal vi nu prøve at gøre efter." Hunnisett vil hellere forberede sig på endnu en sæson i Minardi, og håbe på noget bedre, end skyde for højt og se Nicolas helt uden sæde i 2004.

Desuden har Hunnisett også sin egen forretning at tænke på. Jo klogere han vælger at lægge vejen i Formel 1 for Kiesa, jo mere respekt vinder han fra alle sider. Og hvis han spiller sine kort rigtigt lige nu, vil der være langt større chance for at komme til at se Narain Karthikeyan endsige Ronnie Bremer i en Formel 1-racer om et års tid eller to.



Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com