F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


FRA MELBOURNE TIL MONTREAL

Det er blevet tid til at stoppe op og tage et kort kig tilbage på sæsonen som den har formet sig. Efter det canadiske Grand Prix nåede feltet halvvejs gennem sæsonen 2003, og hvor 2002 var en kedelig og lang ørkenvandring, har denne sæson allerede bud på masser af godt race.

Mange havde set frem til nye regler som FIA indførte før sæsonen. Det blev debatteret blandt kørere, fans og journalister. Var det virkelig det som sporten havde brug for? Især ændringen af kvalifikationsformatet var noget af det mere banebrydende. Set i bakspejlet har det været en succes - ubetinget! Men meningerne er stadig delte - flere vil gerne tilbage til det gamle format, som også er mere 'klassisk', men det er nye er noget 'nymodens fis'.

Det kan dog ikke benægtes at vi har haft masser af godt race - og selvfølgelig har der også været race der har været mindre interessant at se på. Åbningsløbet på Albert Park blev en gyser, og fik den helt forkerte vinder i David Coulthard, der er den største fedtspiller. Men når de andre så heller ikke kan formå at snøre sækken og hive sejren hjem, så er det også deres egen skyld. Vi har haft drama på Interlagos - et drama der fortsatte i flere dage efter løbet, da Giancarlo Fisichella senere fik sin første sejr. Den vil blive husket, men mest for at være kommet i et yderst bizart løb.

Det nye hold at stjernekørere har vist at de er klar til at overtage klassen. Fernando Alonso har været det mest lysende eksempel. Han er på fantomtid gået frem til at være det helt store navn. Hans kørsel i Barcelona taler for sig selv, og man kunne også pege på den præstation han hev op af lommen i Gilles Villeneuve. Renault har udklækket et spansk guldæg der kan række til mere end blot løbssejre - der er gemt en potential verdensmester i spanieren.

Kimi Raikkonen har også fået sit endelig gennembrud. Det er næsten glemt at han sikrede sig sin først sejr på Sepang - og det er stadig den eneste han har sikret sig. Den kom i hus på solid og meget overbevisende kørsel. Og han har været med fremme og bide i skeer med Ferrari. Ingen kan i dag være i tvivl om at han bliver en kører vi i fremtiden også må pege på som potentiel verdensmester. De kan altså noget i Finland som andre ikke kan…

En anden kører der dog er mindre eksponeret er Mark Webber. Han bliver dog flittigt udpeget til at være en af de kørere der også skal lægges mærke til. Den australske kører er ankeret hos Jaguar, og har allerede sin fremtid på plads med en længerevarende kontrakt med det ellers problemfyldte team. Men han overbeviser mange gange om at der er potentiale bag. Netop en kører som Mark Webber har udnyttet det nye kvalifikationsformat til det yderste. På Interlagos var han i stand til at sætte den hurtigste tid under nogle meget vanskelige forhold, og det kunne måske have været blevet til pole position og en plads på podiet. I stedet endte det med et crash i muren der senere stoppede hele løbet. Webber har dog etableret sig - og i den rette racer kan han nå rigtig langt.


De nye regler har været en succes - og givet os masser af drama - © Schlegelmilch

SCHUMACHERS KAMP FOR VM

Det nye pointsystem er også som skabt for at gøre VM tættere end tidligere. Kimi Raikkonen førte VM indtil det canadiske Grand Prix, og derfor har Schumacher nu teten når sæsonen går ind i anden halvleg. Men det understreger at det bliver sværere for tyskeren at trille af sted med mesterskabet. Det kan meget vel gå til den sidste afdeling på Suzuka. Schumacher er selvfølgelig utilfreds med de nye regler - det skal han være! Med de sejre han har sikret sig kan konkurrenterne stadig hænge på i VM ved at blive nummer to, idet der kun er to point til forskel på at vinde og at blive næstbedst. Fair eller ej - det har givet en stilling i VM hvor alt stadig kan ske. Og så er i sidste ende ligegyldigt hvad Schumacher mener om det - det er spændingen i VM som det handler om.

Som sæsonen allerede har formet sig kan der stadig ske meget. Ferrari er ikke marcheret væk med VM, men McLaren ligger godt til. De har så deres nye racer på vej - den er der blevet talt og skrevet meget om, men den kommer ikke lige med det første. Williams har fået styr på deres racer efter en underlig up-and-down start. På den ene bane kan de dårlig kører FW25'eren mens den kan vinde på den næste! Renault har bidt sig fast blandt de bedste og banker gevaldigt på til at sikre sig en sejr. Vi kan dårlig nok vente på at komme i gang med anden halvleg!

I det følgende kigger vi på de ti teams og den indsats de og deres kørere har leveret.

FERRARI

Den nye F2003-GA ramte plet da den først blev indsat på Circuit de Catalunya. Men det har knebet med at overbevise om at den er et kæmpe skridt frem i forhold til sidste års racer. Sejren i Spanien kom i hus efter hårdt slid, men det gik bedre på A1-Ring, om end det ikke var total overbevisende. At Ferrari ikke vandt i Monte Carlo skal der ikke lægges så meget i - spørgsmålet er om raceren overhovedet er bygget til at slå til på en så uensartet bane. Efter en noget usikker start på sæsonen er Ferrari dog stærkt tilbage i toppen, og potentialet til at sikre sig de to mesterskaber er stort. Dels er raceren ikke blevet lært helt at kende, og så er Schumacher for alvor kommet tilbage dér hvor vi plejer at finde ham.

Michael Schumacher

Efter den noget nervøse sæsonstart har tyskeren igen fået VM-forsvaret på rette køl. Hans farvel i det brasilianske Grand Prix viste at også han kan fejle. Samtidig har vi også set at han bliver nødt til at fighte mere for sejrene. I Barcelona fik han ikke nogen walk-over, men måtte hele tiden presse sig selv. Det canadiske Grand Prix må også siges at være et af dem der kom i hus efter et knokkelarbejde - i en halvsvær racer tog han alligevel en sejr. Fremtiden er også blevet besejlet og det kan i den kommende tid give en del ro omkring hans person - selvom der nok skal være en del rygter om hvornår han en dag lægger hjelmen på hylden. Det bliver meget spændende at se hvordan tyskeren vil fastholde sin føring - om det bliver med et aggressivt forsvar, eller en kølig defensiv.

Rubens Barrichello

Det hele lå lige til højrebenet for Barrichello - alt tydede på at han skulle være den første siden Ayrton Senna til at sikre sig sejren i løbet på hjemmebanen i Sao Paulo. Men benzinen rakte ikke - og så brast en stor drøm. Siden har Rubens virket som en skygge af sig selv. Kun én enkelt andenplads er det bedste resultat i år, og det var i det malaysiske Grand Prix hvor han end ikke var i nærheden af at kunne have taget sejren. Han har været lidt uheldig, og det synes som om den nye racer ikke rigtig passer ham så godt, som det ellers var tilfældet med F2002-raceren. Yderligere begynder der så småt at rulle lidt rygter om hvad fremtiden mon er for Rubens - på et tidspunkt hvor Schumacher så også har forlænget sin kontrakt, hvilket gør det svært for brasilianeren at tro på sine muligheder som 'arvtageren' hos teamet fra Maranello. Vi må forvente at formkurven skal vende, hvis det ikke skal blive til et ringe år for Rubens.


Schumacher har fået ild i r…. og har fået sit VM-forsvar tilbage på sporet - © Schlegelmilch

McLAREN

Teamet startede med brask og bram og vandt sæsonens to første løb. Siden er har der været en række gode podieplaceringer til Raikkonen. Ved et par lejligheder er potentialet ikke blevet opfyldt på grund af dårlige startplaceringer, eller deciderede uheld i kvalifikationen. På den anden side, så var det fra en dårlig startplads, at Coulthard vandt i Australien. Den nye bil er stadig på trapperne, og det er svært at sige helt præcist hvornår den er klar til kamp mod Ferrari. Men hvis McLaren vil gøre sig håb om at slå Ferrari i år, eller bare holde forspringet til Williams, så skal den nye bil nok på banen inden alt for længe.

David Coulthard

Det lå i kortene at Coulthard ville få det svært hos McLaren, jo mere erfaring Raikkonen fik. Der er stor forskel på hvor meget rå talent de to har med sig i bagagen. Coulthard var en god andenkører for Mika Häkkinen, men han har også demonstreret at det var toppen af hans formåen. Derudover skal det være sagt, at han ikke har haft det let, bortset fra i Australien hvor han mere eller mindre cruisede sig til sejr. Han har været forfulgt at små uheld og tekniske problemer. På den anden side har han heller ikke virket som om han egentlig selv troede på det. For at redde sæsonen skal Coulthard virkelig vise styrke i resten af løbene.

Kimi Raikkonen

Man kunne med rette forvente at den unge finne skulle bruge en sæson til, til at vænne sig helt til Formel 1 på topplan. Men sådan var det ikke. I stedet fik han hurtigt gjort klart, at hvis McLaren skal vinde VM i år, er det ham og ikke Coulthard der skal vinde det. Han vandt sin første GP sejr i Malaysia og har siden jagtet sin anden. Det har givet en hel række gode placeringer, og han er i skrivende stund kun få point efter den regerende verdensmester. Raikkonen er uden tvivl en superstjerne i støbeskeen. Men den manglende rutine kommer stadig til udtryk med uheldige fejl i kvalifikationen, hvor det i den moderne form er et næsten fatalt sted at lave fejl.


Kimi Raikkonen har været en oplevelse i år, og presser Michael Schumacher i VM. Kan han holde hele vejen gennem sæsonen? - © West McLaren Mercedes

WILLIAMS

Allerede inden sæson starten gik der rygter om at Williams havde problemer. At bilen ikke var hurtig nok. Det engelske team havde som det eneste af de tre top teams valgt at starte sæsonen med den nye model. Deres idé var at man udviklede bedst ved at køre løb, og når de andre så præsenterede deres nye bil senere på sæsonen, ville Williams have en lille fordel. Sæson starten blev dog ikke så elendig, som man kunne have troet. Montoya smed sejren i Australien væk, men det vigtigste var at bilen viste sig at være kampdygtigt. Siden er det gået lidt ujævnt, med sejren i Monaco som det absolutte højdepunkt. På nuværende tidspunkt er det svært at spå om resten af sæsonen. For spændingens skyld må vi håbe at Williams for alvor har tænkt sig at bide Ferrari og McLaren i haserne.

Juan Pablo Montoya

Burde have vundet i Australien, men lavede en fejl og smed sejren væk. Har derudover ikke haft verdens heldigste sæson. Men han lukkede dog effektivt munden på del af de værste kritikere, da han vandt sin anden GP sejr i Monacos gader. Hvis bilen er klar til kamp er den colombianske Formel 1-kører i al fald også klar. Der er ingen tvivl om at han gerne vil op og blande sig i topstriden i Formel 1 VM. Og det er ikke en umulighed. Et par sejre og en række stabile resultater og en samlet top tre placering må være inden for rækkevidde.

Ralf Schumacher

Lillebroderen til den regerende verdensmester har været meget i skudlinjen på det sidste. Både fra presse og publikum, men også fra hans arbejdsgivere: Frank Williams og Patrick Head. Lad det være sagt, de to team bosser fra Williams er ikke imponeret over Ralf Schumacher. Han har ellers scoret mange point, faktisk i alle løb, men det er måske det, der er hans problem. Han køre ikke helt ud til kanten, hvor man risikerer at træde over den. Specielt når det kommer til en nærkamp demonstrerer han ofte manglende mod. Han er blevet vældig kritiseret for sin passive kørsel bagved Michael i Canada, men her skal det retfærdigvis nævnes at Raikkonen heller ikke kom med noget ultimativt angreb på Barrcihello, længere nede i feltet. Men faktum er, at Ralf Schumacher har skuffet, spørgsmålet er om han på nogen måde kan gøre det godt igen, eller om han allerede er blevet dømt.


Endelig - Montoya fik sin anden sejr i karrieren i Monte Carlo, og det har kickstartet sæsonen for Williams - © Schlegelmilch

RENAULT

Forventningen til Renault i år var at de skulle ligge sig lige i hælene af de tre top teams. Best-of-the-rest. Det må man sige de har formået. Faktisk så meget, at de i øjeblikket kæmper med Williams om at være det tredje top team. Måske har vi potentielt fire top teams i Formel 1 i øjeblikket. Mangel på motorkraft har dog været et problem ved et par lejligheder. Der er ingen tvivl om at Renault meget gerne vil have deres første sejr (siden 1983) i år. Spørgsmålet er dog, om teamet kan holde dampen oppe en hel sæson, eller om manglen på hestekræfter kommer til at koste i sidste halvdel?

Fernando Alonso

Efter sin ganske imponerende debutsæson i 2001 for Minardi tilbragte Alonso et år som testkører. Men nu er han tilbage i Formel 1 - og hvilket tilbagekomst det har været. Pole i Malaysia. Flere podieplaceringer. Stabil kørsel. Alonso har indtil nu været en af sæsonens helt store profiler, og der er ingen grund til at det skulle ændre sig i anden del af sæsonen. Den unge spanier har vist forbløffende moden kørsel og det skal blive spændende at se om han for alvor kan tage kampen med de store op.

Jarno Trulli

Trulli er god i kvalifikationen, men har ofte et problem i løbene. Dette er blevet til en sandhed, men alle sandheder kan modificeres. Det er korrekt at han Trulli ikke henter lige så mange point hjem som Alonso. Men Trulli er heller ikke i besiddelse af det samme naturtalent. Han er god chauffør og med han kan såmænd også vinde løb, hvis muligheden skulle byde sig. I Malaysia var han slemt uheldig at blive ramt af Michael Schumacher, og ved andre lejligheder har tilfældet også været ham imod. Hvis heldet er med ham kan han blive en solid pointhøster i resten af sæsonen.


En stjerne i svøb - sæsonen har været Alonsos store gennembrud. Han bliver stor! - © Schlegelmilch

JORDAN

Jordan må regnes for at være et af de tre svageste teams i Formel 1 i dag, selvom de har en lang historie bag sig. Det er manglen på en stor motorleverandør der er problemet for det lille engelske team. Men samtidig viser teamet at når alting flasker sig, så er intet umuligt. Og således vandt teamet en overraskende og heldig sejr i Brasilien. Men derudover har det været småt med de store præstationer. Alt for ofte ser man en af de gule Jordan racere holde parkeret et sted på banen.

Giancarlo Fisichella

Først vandt han, så vandt han ikke, og en uge senere havde han vundet alligevel. Polemikken omkring Fisichellas første GP sejr var stor, fordi baneledelsen ikke havde helt styr på hvor på banen bilerne befandt sig, da løbet blev flaget af. Bevares det var en heldig sejr han vandt. Han blev hjulpet af regnvejr og ulykker, men til allersidst er der kun en ting der tæller - og det er resultatet. Men bortset fra sejren har det været en svær sæson for den lille italiener. Bilen har sjældent været i stand til at kæmpe med de store, og alt for ofte har Fisichella måtte gå tilbage til pitten efter at bilen har ladt ham i stikken ude på banen. Der er desværre ikke udsigt til de store forandringer resten af sæsonen, hvis tingene flasker sig lidt mere for Fisichella, må man dog kunne forvente at han nogle flere sekundære placeringer.

Ralph Firman

At det er svært at være debutant i Formel 1 er Ralph Firman et godt eksempel på. Han kom ikke ind fra siden og leverede varen, og blev ret hurtig dømt ude igen. Faktum er nok snarere at vi i de sidste par sæsoner har været meget forvente, efter at folk som Montoya, Raikkonen, Alonso og Massa alle har imponeret i deres debut sæson. Ralph Firman har nok ikke potentialet til at blive verdensmester, måske ikke engang til at vinde noget som helst. Men i virkeligheden har han kørt en ganske fornuftig sæson, med det materiel han nu har. Han ikke lavet alt for mange dumme fejl, og med tiden og måske en lidt hurtigere bil, kunne han blive en ganske solid pointhøster.


Han fik sin sejr, men smagte aldrig rigtig sejrens sødme. Fisichella er ny Grand Prix vinder og stadig stærkt kørende - © Sutton Images / Jordan F1

BAR

Der er kommet styr på BAR-Honda - det er ingen efterhånden i tvivl om. Men hvor bliver resultaterne af? Det storstilede projekt har endnu meget at bevise, og selv med David Richards bag roret er teamet ikke rykket så meget frem som det burde være forventet. Jacques Villeneuve har brugt en stor del af foråret på at køre psykologisk terror på Jenson Button - hvilket i første omgang så ud til at virke. Men briten er i stedet blevet stærkere, og har givet Villeneuve et par pæne lussinger tilbage - altså på banen! Det store aktiv gennem sæsonen har helt sikkert været Button der har høstet godt med point, mens Villeneuve alt for mange gange er blevet set udenfor raceren - alt for tidligt i løbet. 5 gange ud af 8 løb har han måttet parkere sin racer med et teknisk problem. Det har ikke hjulpet på motivationen. BAR er helt sikkert et team der må forventes mere af - de kan ikke tillade sig at fedte rundt så langt efter de øvrige!

Jacques Villeneuve

Canadieren brugte det første løb i Australien til lige at sætte Button på plads, hvilket skabte en del forvirring i pitten hos BAR hvor begge kørere gik ind på samme omgang for at tanke og få et par nye Bridgestone på. Det gav en del avis-ballade - ganske som han ønskede det. Men hvor det ikke lykkedes at psyke Button, så har det i stedet givet ham grund til at tage sig sammen. Nuvel - racerne er brudt sammen i en lang række, så det er ikke så underligt at han giver teamet en bredside i ny og næ. Han har dog stadig meget at leve op til - den magi der var i 1997 hvor han blev verdensmester er næsten helt væk. Og til tider glemmer man at han rent faktisk en gang har været verdensmester…

Jenson Button

Efter at være blevet båret på hænder og fødder, har han fået sit at se til hos BAR. Men briten har klaret opgaven rigtig godt. Dermed er han igen steget i agtelse, efter at han blev kørt i den grad bagud mens han var hos Renault. Højdepunktet kom i Østrig hvor han sikrede sig en god 4. plads - stadig i jagten på sin første podieplads. Og fortsætter han med at holde formen, kan den måske komme når flere af de andre teams falder fra. I Monte Carlo blev han dog lige erindret om at Formel 1 ikke er en hel ufarlig sport. Han kørte af med et stort skrald ved udgangen af tunnelen - et crash der gav kedelige minder om det der overgik Karl Wendlinger i 1994 - samme sted. Heldigvis er Button igen frisk og klar til at angribe. Holder han formen kan han få en stærk anden halvdel på sæsonen, hvis raceren ellers er til det!


BAR og Honda har stadig meget at bevise - formen svinger for meget og materiellet er ikke holdbart nok - © Honda GP Press Office

SAUBER

Det er hårdt at være ikke-fabriksteam, og livets barske realiteter er også nået til Sauber. Kombinationen af erfaring og ungt vovemod ser ud til at fungere - efter at de første smågnidninger mellem kørerne er blevet klaret. Teamet lider især under at betale en stor pris for Ferrari-motorerne, og ikke mindst at de ikke har præsteret så godt som det ellers var forventet. Således har der været flere gange hvor motorerne er sat ud - blandt andet i Monte Carlo hvor Frentzen sprøjtede olie ud da han var på vej mod Casino-svinget. Alligevel er de placeret foran Jaguar og Toyota, men som formen udvikler sig for de to teams, bliver Sauber overhalet inden sæsonen er ovre. Tager man tidligere års erfaring i betragtning er Sauber gode den første halvdel af sæsonen, og så forsvinder de så småt ud af billedet. De point der er faldet til teamet har været lidt heldige - selvom det må siges at være ens for alle. Vi kommer nok til at se mindre til Sauber resten af året - men hører nok mere til dem. De arbejder på at vende tilbage til Mercedes som de kørte med for snart et årti siden!

Heinz-Harald Frentzen

Et klart teamets anker - med sin store erfaring kan han lede teamet i den rigtige retning. Samtidig har Frentzen været heldig at være med fremme i de løb hvor der har været mest 'ballade' og det har indtil videre givet 7 point. Men ellers har han været noget anonym. Det mest interessante vedrørende Frentzen resten er året er hans planer for fremtiden - er det ved at være slut med Formel 1, eller…?

Nick Heidfeld

Quick Nick har det med at finde storformen - i korte glimt. Han har fire gange været blandt de ti første i kvalifikationen, men når det så kommer til løbet falder han igennem. Kun én gang har han fundet vej til pointene. Kan han bare én weekend holde formen hele vejen igennem kan der være mere i vente. Skal bestemt rykke sit niveau et stykke op for at sikre sig at være Grand Prix kører i fremtiden.


Nick Heidfeld har flere gange været overraskende godt med, men i løbet holder han ikke hele vejen hjem. Sauber er ikke hvad de har været - © Bridgestone Motorsport

JAGUAR

Engagementet fra Ford er blevet beskåret, og teamet sparer hvor der kan spares. Ledelsen i teamet er endvidere også blevet lagt fast, og der er efterhånden kommet ro over teamet. Men det ulmer stadig - især på kørerfronten hvor der ikke gik særlig lang tid før der var flere personer i teamet der - selvfølgelig unavngivet - fortalte pressen at Pizzonia allerede var på vej ud. Kigger man på resultaterne er det tydeligt at Mark Webber har pladsen i teamet som førstemanden - han har været utrolig godt kørende. Især på Interlagos, hvor han - hvis ikke det hele gik galt - kunne have givet en plads på podiet. I stedet gik sejren til Ford-rivalerne fra Jordan… Raceren ser ud til køre godt med Webber bag rattet. Han har fået en serie 7. pladser der har givet point, men teamet har stadig et godt stykke op til der hvor de kan være med fremme. De er ofte meget glade for den fart de viser i løbet, men der er langt til den oprindelige målsætning som Ford havde med teamet

Mark Webber

Den australske kører har placeret sit land på verdenskortet - nu er der også en kører med fremme fra 'down under'. Efter et godt år hos Minardi hvor han fik sin grundskole, skal han nu forsøge at få Jaguar på rette vej. Efterhånden er teamet omkring ham ved at falde til ro, og det har vist sig i nogle meget stærke resultater. Bedste tid i Interlagos fredag og meget tæt på køre på pole lørdag, viste at der er potentiale i Jaguaren og ikke mindst i ham selv. Det har været svært at køre sig til point, men han forsøger hele tiden at køre på nogle konservative taktikker, hvor han ikke partout skal ud og køre en lynhurtig tid for at skulle tidligt ind til sit pitstop - det forsøger han at trække længst muligt. Fremtiden er allerede på plads - han har også kontrakt med teamet næste år, og det vil give ham ro til at fokusere på resten af sæsonen.

Antonio Pizzonia

Det har bestemt ikke været sjovt at være Pizzonia i foråret. Det er næsten et held at han stadig er Jaguar-kører, da han meget tidligt på sæsonen begyndte at blive udsat for en heftig rygtedannelse. Det kom så langt til at McLaren var klar til at slippe Alexander Wurz, men på forunderlig vis - mest af alt for at spare penge til at frikøbe Wurz - fik han stadig opbakning. Det har dog ikke været omsat i gode resultater, og han bliver gentagende gange sat på plads af Webber. Der skal mere end et mirakel til for at Pizzonia kan gøre sig forhåbninger om at holde et år mere i Formel 1. Det er en barsk verden - selv for en så talentfuld kører der har vundet alt hvad der er at vinde i de mindre formel-klasser.


Jaguar, stadig den bløde mellemvare - Webber har dog formået at overstråle det hele - © Jaguar Media

TOYOTA

Efter den første sæson skulle 2003 være sæsonen hvor Toyota kravlede fremad i Formel 1 feltet. Bevares, man kunne ikke håbe på at gøre ligeså store fremskridt som Renault, der jo købte et eksisterende team. Toyotas er opbygget fra bunden og følgelig tager succes lidt længere tid. Problemet har været for mange løfter og for få resultater. Ofte kan en bil eller to blande sig i toppen den ene dag, eller ved træningskørslerne. Men det er ikke konstant. Teamet svinger meget. I løbene er man dog mere stabile - der udgår man som regel! Ikke nogen ønskværdig position, men Toyota er ved at lære Formel 1 at kende på den hårde måde.

Olivier Panis

I Canada fik han endelig hentet et point, men alt i alt må det siges at være en lidt skuffende sæson for Panis. Den rutinerede franskmand havde en del forventninger til Toyota inden starten i Australien. Ikke at han forventede det ville blive let, men nok heller ikke så problematisk som det faktisk har været. Alt for mange gange har han måtte forlade et løb med tekniske problemer. Alligevel skal der ikke herske nogen tvivl om at Panis er en hurtig herre og får Toyota lidt mere styr på bilen i de resterende løb, skal han nok sørge for at der går lidt flere point ind på kontoen.

Cristiano da Matta

Efter en lidt rodet start, har da Matta på det sidste vist, at han er klar til at tage kampen op med Panis om at være den dominerende han i Toyota buret. Han har fået scoret sin første point og ved flere lejligheder vist sig at være hurtigere end Panis. Ikke dårligt af en debutant. Ligesom Panis skal han nok score flere point hvis ellers de japanske racerbiler vil holde hele vejen hjem.


Efter en lovende start har Ove Anderssons tropper hos Toyota haft svært ved at få ram på pointene. Deres budget legitimerer ikke deres nuværende placering! - © Panasonic Toyota Racing

MINARDI

Hvad kan der siges om Minardi? De har endnu ikke fået nogle point, men har vist sig med fremme. Især i det canadiske Grand Prix var begge kørere med i den bedre halvdel. Ellers er sæsonen som et hele ganske som det altid har været for Minardi - svært! Teamet har dog markeret sig mest her på det sidste i det politiske spil, hvor de kastede sig ud i en direkte konfrontation med de øvrige teams i et forsøg på at skaffe sig flere penge. Netop pengepungen er det som kan komme til at blive teamets store hurdle resten af året. Sidste år ved denne tid begyndte den store farce med Arrows, der i sidste ende blev solgt i stumper og stykker - hvoraf nogle af delene endte hos netop Minardi. Får de ét point i år skal de være mere end glade for det - og selvom det i år er udvidet til at være otte kørere der får point, så er det stadig svært at hive point ind på kontoen. Men deres fightervilje er der ingen der når - her vil Minardi altid vinde! Derfor er de elsket i Formel 1!

Jos Verstappen

Han har rutinen til stadig at være med, men det er efterhånden blevet sidste chance for at køre med i motorsportens topklasse. Selv i en Minardi er det svært at udføre mirakler. Hollænderen har dog vist sig at være stabil, og hvis alt en dag flasker sig, så kan der falde et point af til ham. Eneste større fejl i år var uheldet i kvalifikationen på Imola, hvor han fik den tvivlsomme ære at blive den første til at tage turen i muren!

Justin Wilson

Når man ser Wilson er man i tvivl om hvad han laver i Formel 1 - han er garanteret bare høj! Selv mekanikerne er et hoved lavere end den lange brite. Han har kæmpet med raceren og det ser til tider noget krampagtigt ud. Han slider den bovlamme Minardi rundt på banerne, og ender som regel altid med at blive den sidste i feltet. De gange hvor andre kørere ellers skulle starte bag ham, er der som regel tomt - de holder i pitten for at tage starten derfra! De seneste løb har han dog kørt mere aggressivt end tidligere, og formkurven peger den rigtige retning for tiden. Han har sikret sig sædet for resten af sæsonen efter at have udbudt sig selv til salg - men om det så giver et afkast igen er nok tvivlsomt.


Minardi kæmper troligt videre i Formel 1 - men har en hård tid i bunden af feltet - © Minardi F1 Team

Sådan er status efter det canadiske Grand Prix. VM er helt åbent, men meget tyder på at det for sjette gang bliver Michael Schumacher der kan kåres som verdensmester. Spørgsmålet er blot hvor længe McLaren og Raikkonen han sidde med på hjul. Det var pausen - nu er vi vist ved at være klar til anden halvleg!

Skrevet af Benjamin Bredahl og Martin Møller-Thomsen
benjamin@f1journal.com og martin@f1journal.com