F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


DANMARK REPRÆSENTERET I F1 IGEN!
For fjerde gang i Formel 1-historien har vi en dansker med i motorsportens topklasse. Nicolas Kiesa fik ganske overraskende en kontrakt for de sidste fem løb i dette års mesterskab, da kørerkabalen skulle gå op efter Justin Wilsons exit fra Minardi til Jaguar. Selvom vi ser det meget med danske briller - og vil være farvede af det - så er det fortjent at Nicolas får chancen i Formel 1. For det er en chance han har ventet meget længe på.

Efter Jan Magnussens triste farvel til Formel 1 i sommeren 1998 har der selvfølgelig været fokus på hvem der kunne blive den næste dansker. Jason Watt så længe ud til at være på vej i den retning, men fik desværre aldrig sin chance. Tom Kristensen var flere gange inde omkring Formel 1 og snuse, men fik heller ikke en chance - i stedet har han så gjort sportsvognsrace til sit speciale. Den næste generation af kørere der blev sat fokus på blev de to unge "briter" - Kristian Kolby og Nicolas Kiesa.

Det endte dog med at blive Nicolas Kiesa der nåede drømmen. Men drømmen kunne lige så godt have været blevet til et mareridt. For det er ikke så få gange at Formel 1 har været lige i nærheden, for så alligevel at passere forbi og forsvinde ud i tågen. "Formel 1 er en eksklusiv klub, og det er virkelig sin sag at komme ind i klubben," fortalte Lars-Christian Brask om sit arbejde på at få sin stjernekører Giorgio Pantano til et Formel 1-team.

DEN SPÆDE START
Som for stort set alle andre Formel 1-kørere begyndte det hele med gokart - og det begyndte i en meget tidlig alder for Nicolas. Op igennem årene blev det til talrige danske mesterskaber og talrige topplaceringer i europa- og verdensmesterskaber. Hvad der dog er vigtigst - han får i sin tid i gokart knyttet mange vigtige kontakter. I gokart tiden er der kontakt til Jan Magnussen der også er på vej op gennem gelederne, og senere kommer han også med ind i Peugeot-familien af gokart kørere og talenter der bliver støttet af Peugeot-importøren Hans Bruun.

Modet til at forfølge racerdrømmen er der - men det kræver at teltpælene rykkes op og at man slår sig ned i England. Formel Ford er den næste klasse hvor talentet skal udvikles, efter at være gået fra kart til open wheel race. Vinterserien er ofte "rugemaskinen" for de primære talenter. Klarer du dig godt i vinterserien, er en plads hos et af de bedre team i den "rigtige" sæson så godt som sikret. Nicolas klarer sig rigtig godt - og viser allerede her noget af det som vi på TV har kunnet nyde: masser af overhalinger!


Peugeot og Hans Bruun har været med det meste af vejen - Foto: Nicolas Kiesa

Nu er overhalinger selvfølgelig ikke ensbetydende med gode resultater, men det virker alligevel overbevisende. Alan Dockin Racing var ikke klassens bedste, men lå i det pæne midterfelt. Alligevel fik Nicolas presset én enkelt sejr ud af raceren på Brands Hatch. Samlet blev det til en 4. plads – med en anden kending fra Formel 1 som mester: Jenson Button.

Button hoppede videre til Formel 3 med Promactecme og senere igen videre til Formel 1. Billedet i tiden i slutningen af 1990'erne var at Formel 3 var stedet at være hvis man ville videre. For Nicolas kunne det så ikke være meget bedre. Kiesa skiftede til Haywood Racing, der året forinden havde givet Button mesterskabet. Og danskeren misser ikke chancen - han tager også Formel Ford-mesterskabet.

DET FORDØMTE FORMEL 3
Dermed er målsætningen for karrieren så godt som sikker - nu skal det gå videre til Formel 3 og med en chance for at komme ind omkring Formel 1. Det kan næsten ikke være meget bedre for Nicolas, da han til 2000-sæsonen skriver kontrakt med RC Motorsport om en sæson i det engelske Formel 3. Teamet har rigtig gode kontakter til Benetton, og fungerer som et juniorteam i Formel 3. Det ligger i kortene - klarer Nicolas sig godt, så venter der en test.

Men her rammer Nicolas den første skuffelse fra Formel 1's side. Den gode kontakt til Benetton forsvinder, da Rocco Benetton bliver sparket i samme sekund som Renault har underskrevet den store check der sendte den italienske tøjkoncern ud af Formel 1. Med en ny teamchef ved roret, bliver de gamle alliancer annulleret - og så er RC Motorsport bare RC Motorsport.


Selv uden sponsorer fejler viljen ikke noget - Foto: Nicolas Kiesa

Selve sæsonen bliver faktisk ikke så dårlig endda. Mesterskabet bliver domineret af en brasiliansk kører der er store forventninger til - Antonio Pizzonia. Pudsigt nok er det netop ham der som Formel 1-verdenen er i dag, lagde en rød løber ud for Nicolas' debut! Han henter dog sin første Formel 3-sejr på Donington. En sejr som giver ham en del ro - og ikke mindst god omtale.

Forventningerne til 2001 var meget høje, men året endte som lidt af et mareridt. Nicolas var milimeter fra at få en kontrakt med Stewart Racing - teamet der tidligere havde haft Jan Magnussen på holdet. Til 2001-sæsonen ville det blive omdøbt til Jaguar, sådan at det kom til at følge stilen fra Formel 1. En Formel 1-test var inkluderet i pakken! I stedet satstede de på australierern James Coutney og tyskeren Andre Lotterer.

TÆT PÅ HOS BENETTON, JAGUAR OG PROST
RC Motorsport var der stadig, og det kunne se ud til at være det næstbedste valg som tingene var. De fik efter de brudte forbindelser til Benetton/Renault en ny partner i Prost Grand Prix. Der var lys forude. Sommeren 2001 var sat til en dansk Formel 1 test - endelig: "Jeg er blevet lovet en test til sommer, så det ser jo sandelig ud til at det godt kan svare sig," sagde Kiesa mens han snusede til Formel 1-atmosfæren på Silverstone i forårets tests. Desperationen for at komme ud at køre var tydelig: "Det var næsten forfærdeligt - det var til at tude over: hvor ville jeg dog bare gerne ud og prøve de racere."


Benetton Junior team i Formel 3 - Foto: Nicolas Kiesa

Forventningerne blev bygget godt op - blot for at blive revet noget så grusomt ned igen. Prost teamet gik fallit, og RC Motorsport løb ind i talrige problemer. Raceren kunne ikke være med. "Det er ret irriterende at vide at man skal yde 120% for at kunne følge med en som kun giver sig 90%." I stedet kørte Takuma Sato med alle overskifterne og et sæde i Formel 1.

I den sidste del af sæsonen var der ikke mere at hente i RC Motorsport, og for at komme videre søger Nicolas til Tyskland. Det betyder at han skal lære en masse nye baner at kende, samt et nyt team. Men hvor det dengang kunne ligne en panikløsning, blev der knyttet nogle kontakter der i sidste ende sendte ham videre til Formel 3000. Han kørte for GM Motorsport uden de store resultater.

VANSKELIG START I FORMEL 3000
I stedet for at forfølge succes i Formel 3, bliver fokus nu rettet videre til Formel 3000. Nicolas testet for Team Astromega - et team som hører til i det pæne midterfelt. At få succes første år i Formel 3000 sker meget sjældent, så en kontrakt med et etableret team kan give Nicolas en god erfaring inden det går videre med målet om at vinde mesterskabet i klassen under Formel 1.

"Accelerationen er bare virkelig god. Samtidig er der hele tiden understyring over forhjulene så man kører den lige på grænsen. Det betyder så også at det er i de hurtige sving at man skal vinde tiden," forklarede han. De fysiske krav blev også større. "Den er hård at køre, men jeg har trænet en del for at blive klar - og det er altså slet ikke en dårlig oplevelse at køre en Formel 3000-racer," forklarede han mens han sad i lufthavnen i Barcelona for at komme hjem efter den første test. Men det blev ikke til en sæson med Team Astromega. De satsede i stedet på en australsk kører - og Nicolas var ret iriteret over at være blevet til overs i spillet. Men det er en hård og barsk verden.

I stedet kom PSM på banen - et nyt team. Det ville fra starten være svært for Nicolas at slå sig igennem med et nyt team. "Det var selvfølgelig surt at det gik i vasken med Astromega. Men hvis det skal være på den måde, er jeg godt tilfreds. Hvis det alene skulle handle om penge, så er jeg glad for at det ikke blev Astromega," sagde han.


Et besøg på BenettonF1 fabrikken var ikke nok - Foto: Nicolas Kiesa

"Det er et mere holdbart og langsigtet projekt. Så selvom det kunne se ud til at være uheldigt, så vil jeg sige det nok var meget heldigt at det ikke blev det andet team." Den kommentar blev dog ikke helt omsat, for PSM røg ind i en del pengeproblemer som ramte sporten. Samtidig var der internt i teamet lidt ballade, da Nicolas konsekvent var bedre end den anden kører, tyskeren Tony Schmidt. Problemet var at teamet delvist var ejet af Tonys far, og det gav lidt småspændinger. Alt taget i betragtning, fik Nicolas dét ud af sæsonen man kunne forvente - erfaring og til sidst nogle gode løb som endte med at give point.

I den sidste del af 2002 kom der igen fokus på danskeren og hans mulige entre til Formel 1. Minardi havde lavet en lang liste af kørere som de anså for gode emner til den kommende sæson. Nicolas satte i første omgang alle tanker om en test for Minardi på hold, da der i kulissen blev arbejdet på at få strikket en god pakke sammen til 2003.

Den pakke kom til at indeholde en sæson for Den Blå Avis, som Jason Watt tidligere havde kørt for, og som hører til et af de veletablerede teams i feltet. Samtidig blev der taget kontakt til Williams for at få en aftale om en test - der blev lavet en aftale, men det viste sig at være en noget mere løs kontrakt, så en test for Williams er det ikke blevet til - endnu!

Det helt store højdepunkt i Formel 3000 kom på de sidste få meter i løbet i Monte Carlo. Her passerede han Björn Wirdheim og tog sejren - Danmark var igen at finde med fremme i toppen af formel-sporten. Og resten er som vi kender det - historie! Formel 1-debuten til Nicolas Kiesa blev kørt på Hockenheim.


Drømmen er gået i opfyldelse - Foto: Minardi F1

KØR CHANCEN OG GÅ FOR GULDET!
Der er selvfølgelig flere gange blevet spurgt til om det virkelig kan betale sig at komme ind i Formel 1 sammen med Minardi. Set i historiens bakspejl er det bestemt et forsøg værd. Modsat Jan Magnussen, har Nicolas måttet tage sponsorerne til hjælp for at komme ind i Formel 1. Flere danske kørere har afvist at ville betale sig vej ind i Formel 1, men chancen for at komme til Minardi ville måske ikke være kommet på et andet tidspunkt.

Tidspunktet er måske nok også det helt rigtige. Farten har altid været der, men nu er han blevet mange erfaringer rigere. Han har haft tid til at sætte sig ind i mange af de tekniske finesser i sporten. Han har gennem de sidste par år været kommentator i forbindelse med Formel 1, ALMS og hvad der ellers byder sig af motorsport.

Motorsport fylder utrolig meget - og en af de store kvaliteter ved Nicolas er hans store passion for sporten. Og så har han en stor portion spontanitet - både i replikken men også på banen! Det har til tider givet en del farverige kommentarer! Og på banen er vi i Formel 3000 blevet underholdt af danskeren med sine mange overhalinger. Jo - han hører til i Formel 1.

Så det kan diskuteres herfra til evighed om det er det rette - men man bliver nødt til at være med fremme når chancen byder sig. "Formel 1 venter ikke på en," som Nicolas selv forklarede det, da han gæstede Viasats magasinprogram "Pole Position". I så mange år har Nicolas været tæt på Formel 1, men har løbet ind i skuffelser. Nu får har han fået chancen - og nu er det kun op til ham selv!




Skrevet af Benjamin Bredahl
benjamin@f1journal.com