F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ÅRETS F1 ØJEBLIK 2003



ÅRETS F1 ØJEBLIK - ALONSOS SEJR I UNGARN

36 point - Alonsos første sejr på Hungaroring
30 point - Parkerings-pladsen i Brasilien
27 point - Monty overhaler Schumi på Nürburgring
25 point - Schumi/Monty duel på Monza
18 point - Ild i Schumis F2003-GA på A1-Ring
14 point - Schumi bliver overhalet med en omgang i Ungarn

Årets F1Journal-øjeblik gives til den situation vi opfattede som mest nervepirrende. Den interne nomineringsrunde fandt frem til følgende seks øjeblikke i 2003-sæsonen. Fernando Alonsos sejr i Ungarn, ilden i Schumachers F2003GA i Østrig, parkeringspladsen i første sving i Brasilien, Montoyas kontroversielle overhaling af Michael Schumacher på Nürburgring, de samme to køreres infight i første omgang på Monza samt da Alonso overhalede Schumacher med en omgang i Ungarn. Årets F1Journal-øjeblik blev Alonso historieskrivning, da han tog sin sejr i Ungarn som den yngste F1-kører nogensinde. Pointgivning og begrundelserne lyder således...


Dennis Dithmar
9 point - Parkerings-pladsen i Brasilien
6 point - Monty overhaler Schumi på Nürburgring
4 point - Ild i Schumis F2003-GA på A1-Ring
3 point - Schumi/Monty duel på Monza
2 point - Alonsos første sejr på Hungaroring
1 point - Schumi bliver overhalet med en omgang i Ungarn

Nøj hvor jeg grinede. Bil efter bil efter bil. Det var jo helt utroligt at det kunne gå så galt på den samme lille stribe asfalt. På Nürburgring var Montys overhaling af Schumi virkelig det der gjorde hele løbet. Den ene situation var mere underholdende end hele 2002-sæsonen tilsammen. Da der gik ild i Schumis bil på A1-Ring var det også noget, der fik hjertet til at hoppe en takt. Respekt for at han formåede at vinde under de omstændigheder. Montoya og Schumis duel på Monza - nu ved vi jo ligesom at de to ikke frivilligt giver sig for hinanden. Men sammenlignet med Nürburgring var den vand ved siden af. Alonsos sejr i Ungarn var i sig selv en sensation. Men hårrejsende? Nej. Og at Schumi blev overhalet med en omgang i samme løb, er vel heller ikke en neglebider i sig selv. Måske hvis han havde gjort lidt modstand.

Henrik Eilsøe
9 point - Parkerings-pladsen i Brasilien
6 point - Schumi bliver overhalet med en omgang i Ungarn
4 point - Alonsos første sejr på Hungaroring
3 point - Ild i Schumis F2003-GA på A1-Ring
2 point - Monty overhaler Schumi på Nürburgring
1 point - Schumi/Monty duel på Monza

Her må episoden i Brasilien skille sig ud fra alt andet. Først var der en, så var der to og så var de mange. Rigtig mange. Kørerne faldt på stribe i det løb og så endda i samme sving. Heldigvis gik det ikke helt galt. Der skulle dog arbejdes hurtigt før den næste bil kom drønende. Selv verdensmesteren måtte en tur derud. Helt rart at se ham fra den menneskelige side, som en der også begår fejl.

Alonso overlapper Schumacher. Hvorfor skal det nu have så mange point. Der var jo andre der blev lappet i det løb hvor Alonso kørte som en drøm. Det skal det simpelthen fordi jeg ser det som tegnet for den nye tid. Tiden efter Schumacher dominans hvor de nye navne kommer til. Der var andre tegn i 2004 der viste at der er nye tider der gryer, men for mig var det den episode der satte sig bedst fast på nethinden i den henseende. I forlængelse løber Alonso med de næste point. Det var bare enormt flot det han gjorde i det løb. Bilen og ham selv virkede nærmest dopede.

De næste point løber den lille brandepisode i A1-Ring med. Her virkede Ferrari pit folkene noget paniske og noget uprofessionelle. Til gengæld blev dette modsvaret af en cool Schumacher der lignede en der havde fuldt overblik over hvad der skete. Senere er det så kommet frem at han vist ikke vidste hvad der reelt skete. Men som han sad der, roligt tørrede sin hjelm af og kørte ud. Ja, det var altså stort! De sidste point i kategorien løber Montoya og Schumacher med i fællesskab. I de to ovenfor nævnte episoder viste de hvad det er vi vil se. Vi vil ikke se uovervindelige biler og folk der passerer hinanden under pitstop. Vi vil se ægte race hvor der bliver gået til makronerne. Og det gjorde der i den grad under de episoder på henholdsvis Nürburgring og Monza.

Kent Kirkegaard Jensen
9 point - Schumi/Monty duel på Monza
6 point - Monty overhaler Schumi på Nürburgring
4 point - Parkerings-pladsen i Brasilien
3 point - Alonsos første sejr på Hungaroring
2 point - Schumi bliver overhalet med en omgang i Ungarn
1 point - Ild i Schumis F2003-GA på A1-Ring

Duellen igennem anden chikane på Monza afgjorde reelt mesterskabet for Montoyas vedkommende. De to lå hjul om hjul, og Michael Schumacher trak det længste strå. En kamp om placeringer når det er tættest, og allervigtigst! Men på Nürburgring var det med omvendte fortegn, og det var mindst lige så underholdende.

Af andre små øjeblikke er P-pladsen på Interlagos også ganske mindeværdig. Der var rigtig mange biler bag dækmuren lige pludselig, og de fortsatte i en lind strøm med at komme til. Noget der vil blive husket er også Fernando Alonsos første sejr i Formel 1. Hungaroring var stedet, og han gjorde det så overbevisende, at selveste Michael Schumacher måtte se sig overhalet med en omgang af den unge sejrsherre. En flot debut til Alonso på den øverste skammel.

Det sidste jeg sådan lige vil dvæle ved er ildebranden i Michael Schumachers F2003-GA. Jeg kunne mærke hvordan tavsheden ramte tribunerne på A1-Ring som en mur, og alle sad bare og holdt vejret. Da Michael Schumacher så kører videre uanfægtet, brød hele banen ud i jubel. Noget der kunne være blevet farligt, blev håndteret korrekt af mekanikerne, og nu kan vi bare smile af det, og bruge det som et minde på en glohed sæson.

Flemming Hansen
9 point - Alonsos første sejr på Hungaroring
6 point - Schumi/Monty duel på Monza
4 point - Parkerings-pladsen i Brasilien
3 point - Monty overhaler Schumi på Nürburgring
2 point - Ild i Schumis F2003-GA på A1-Ring
1 point - Schumi bliver overhalet med en omgang i Ungarn

Alonsos sejr var en epokegørende nyhed i en formel 1 verden hvor vi alt for længe har været vant til at se de samme teams på de tre bedste pladser. En god dag for formel 1. Min 2. plads bliver den kortvarige duel mellem JPM og MS på Monza. Desværre kom JPM ikke forrest, hvilket var ærgelig for løbet - men viste atter engang at JPM ikke giver MS så meget som en centimeter, hvis han kan slippe væk med det. Lover godt! Brasilien var et løb i kaos og får min tredieplads. Resten er lidt så som så - det kunne være andre og bedre situationer.

Martin Møller Thomsen
9 point - Alonsos første sejr på Hungaroring
6 point - Ild i Schumis F2003-GA på A1-Ring
4 point - Monty overhaler Schumi på Nürburgring
3 point - Parkerings-pladsen i Brasilien
2 point - Schumi/Monty duel på Monza
1 point - Schumi bliver overhalet med en omgang i Ungarn

At se en ung kører vinde sin første sejr er altid en fornøjelse. Den første gang er altid lidt anderledes end de følgende. At der så samtidig er tale om at det er den yngste GP vinder i Formel 1 historien gør det til en ekstra begivenhed. Og forhåbentlig går der mange år før den rekord bliver slået.

Brand i en Formel 1 pit er ikke en positiv begivenhed, men alligevel en væsentlig ting. Heldigvis skete der ikke noget alvorligt. Desværre betød det også at ingen for alvor tog debatten om brændstofpåfyldning op. Det kunne ellers være rart hvis det snart forsvandt. Montoya og Schumacher havde deres gode dueller, Nürburgring vinder – jeg var der! Parkeringpladsen i Brasilien var egentlig et komisk syn, knap så komisk var det da Schumachers Ferrari kom sejlende og en marshall måtte springe for livet. Og så var der Schumachers løb i Ungarn, hvor han blev overhalet med en omgang. Men et eller andet sted er han lovligt undskyldt, det var nok Trulli der forsinkede ham.

Stanley With
9 point - Alonsos første sejr på Hungaroring
6 point - Monty overhaler Schumi på Nürburgring
4 point - Schumi/Monty duel på Monza
3 point - Schumi bliver overhalet med en omgang i Ungarn
2 point - Ild i Schumis F2003-GA på A1-Ring
1 point - Parkerings-pladsen i Brasilien

Det er altid herligt at se nye ansigter på podiet, og ikke mindst allerøverst oppe, og den hurtige og sympatiske Alonso er ingen undtagelse. Når man tænker på hans grimme start på sæsonen i Brasilien, så var dette lige hvad den unge kører trængte til. Juan Pablo Montoyas yderside-overhaling af Scumacher den ældre. Det var på Nürburgring og det var flot kørt. Prinsen holdt på og holdt på, og kongen spandt rundt. Michael Schumacher fighter med Montoya på Monzabanens første chikaner, det var en mandfolkedyst af dimensioner, og dennegang var det kongen der vandt over prinsen.

Ikke for at være skadefro, men hvem havde regnet med at skulle se M. Schumacher blive overhalet med en omgang i et Formel 1 løb. Hvis der var nogen der havde nævnt det før det skete, så havde de nok risikeret det frie liv – folk er blevet gemt væk i gummiceller for mindre. 2003, A1 Ring, tankanlæg, Ferrari stald, Michael Schumacher, ringer der en klokke? Det gør der nok hos Michael Schumacher, for selvom han var iskold i situationen hvor der gik ild i hans bil under benzinpåfyldningen, så kan han nok godt huske episoden, og mon ikke pulsen steg lidt trods alt. I hvert fald et par sekunder vi husker fra 2003 sæsonen. Regnvejret i Brasilien fremkalder billeder for det indre øje. Billeder der viser vandløb ned at pitlanen, vandpytter på banen så store at en monstertruck ville begynde at skælve, og så det meget underlige syn af cirka halvdelen af formel 1 feltet, der er kørt af banen på nøjagtig samme sted. Mon ikke det var verdens mest ekslusive bilkirkegård, indtil de fik fjernet de 8000 døde heste.


Valget af Årets Formel 1 Øjeblik 2003 er foregået ved at skribenterne på F1Journal.com har nomineret en række situationer, som de hver især følte var bedst egnet til titlen. De seks mest udvalgte er endt op som dem skribenterne i sidste ende kunne stemme om, og vælge som Årets Formel 1 Øjebik. Sidste år gav vi point efter Formel 1-verdenens pointsystem - 10, 6, 4, 3, 2, 1. Da vi holdt os til seks nominerede i år også, var det nye pointsystem ikke fair at anvende. For at råde bod på dette, har vi valgt at gå den modsatte vej, og give point som man gjorde det for godt ti år siden efter denne model: 9, 6, 4, 3, 2, 1.