F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ÅRETS F1 ROOKIE 2003



ÅRETS F1 ROOKIE - CRISTIANO DA MATTA

48 point - Cristiano Da Matta
35 point - Justin Wilson
26 point - Nicolas Kiesa
16 point - Ralph Firman
15 point - Antonio Pizzonia
10 point - Zsolt Baumgartner

Der var ikke behov for nogle nomineringsrunder i Rookie-kategorien. Der var kun seks af slagsen, og derfor var det rimelig oplagt hvem de seks skulle være. Kerne-skribenterne på F1Journal fandt frem til årets rookie, Cristiano da Matta, efter hver især at have givet disse points og begrundelser:


Dennis Dithmar
9 point - Cristiano Da Matta
6 point - Antonio Pizzonia
4 point - Nicolas Kiesa
3 point - Justin Wilson
2 point - Zsolt Baumgartner
1 point - Ralph Firman

Cristiano da Matta var årets rookie. Han var bedre end sin teamkammerat, Panis, der blev gjort til stjerne i 2002, fordi han gik hårdt op mod Villenueve. Fair nok. Men set i det lys, bliver Cristiano en meget spændende figur at følge i Formel 1. Han overskygger alle de fem andre nominerede. Pizzonia knækkede under F1-cirkussets pres. Men han er stadig en talentfuld kører, hvis han kunne klare at styre nerverne. Hans indsats i Barcelona imponerede mig. Kiesa får ikke fire point fordi han er dansker. Men fordi han gennemførte alle de fem løb han deltog i. Intet andet. Når man får en plads i F1, velvidende at den nok ikke forlænges året efter, er det rart at se, at han skrev sig ind i historie-bøgerne. Wilson? Fuldstændig overvurderet. Han kører som han ser ud - og det er ikke et kønt syn. Baumgartner kan jeg ikke give flere point end to. Han gjorde det så godt han kunne - og det var ikke specielt godt. Firman - en badebillet med lidt penge i baglommen. Om en uges tid har selv jeg glemt alt om ham.

Henrik Eilsøe
9 point - Justin Wilson
6 point - Christiano da Matta
4 point - Ralph Firman
3 point - Nicolas Kiesa
2 point - Zsolt Baumgartner
1 point - Antonio Pizzonia

De ti point vil jeg give Wilson. Manden er en arbejdshest og har et større talent end hvad der umiddelbart lader sig skinne igennem. Det er mere end svært at køre for feltets suveræn dårligste team og så stadig vise sig værdig som deltager i sporten. Endnu sværere er det måske at stå i skyggen af Mark Webber i hvis fodspor han unægtelig betrådte. Alligevel var det præcis hvad den lange englænder gjorde. Kronen på værket var som bekendt det ene point ved løbet i USA. Desværre bliver der højst sandsynlig ikke plads til ham i 2004.

Der er efterhånden en del kørere der har lavet springet fra CART til Formel 1. De fleste uden held, med Jacques Villeneuve og Juan Pablo Montoya som de store undtagelser. Jeg havde mine bekymringer da jeg i sin tid så Christiano da Matta skulle køre for Toyota. Heldigvis blev disse bekymringer gjort alvorligt til skamme. Manden gjorde det ganske pænt for en rookie. Selvfølgelig kørte han i en forholdsvis god bil, men 10 point som rookie er et ret pænt udbytte. Yderligere endte han endda foran sin teamkammerat, den garvede Olivier Panis, i den samlede stilling.

Ralph Firman gjorde det også pænt uden dog at imponere. Som rookie i Jordan skal der præsteres mere end en enkelt 8. plads hvis man skal beholde sædet. Derfor må Firman nok indse at han ikke kører fast i 2004. Feltets danske islæt Nicolas Kiesa fortjener også point. Nuvel, han imponerede os ikke. Men han fik dog en enkelt rekord i løbet af året. Og at gennemføre et løb for Minardi er en præstation i sig selv. Baumgartner har jeg ikke så meget at sige om, andet end at det overrasker mig at han i det hele taget får en plads i 2004. Men selvfølgelig, han kan jo overraske. Pizzonia er hvad jeg kategoriserer som en vaske ægte Formel 1 flop.

Kent Kirkegaard Jensen
9 point - Christiano da Matta
6 point - Nicolas Kiesa
4 point - Justin Wilson
3 point - Ralph Firman
2 point - Zsolt Baumgartner
1 point - Antonio Pizzonia

Af de unge løver var Cristiano da Matta min favorit. Han klarede springet over andedammen ganske flot, og det på trods af, at han ikke sad i en af feltets bedste biler. Han scorede ganske fine placeringer i sin Toyota TF103, og endda flere end sin meget erfarne makker, Olivier Panis. Nicolas Kiesa gjorde det også flot. Han formåede at gennemføre sine løb, om end han naturligvis ikke fik nogle flotte resultater. Det er umuligt i en Minardi! Justin Wilson formåede dog i sin Minardi at gøre sig fortjent til en håndfuld løb hos Jaguar, og det fortjener anerkendelse. Han erstattede Antonio Pizzonia, som jeg nødtørftigt har givet ét point; han var trods alt med.

Ralph Firman gjorde ikke noget væsen af sig hos Jordan, og er nok ude af Formel 1 i skrivende stund. Zsolt Baumgartner fik sin debut i Formel 1 netop på bekostning af Firman, og gjorde en ganske respektabel figur. Men af de unge løver er det helt klart Cristiano da Matta der står ud som den der har gjort det bedst!

Flemming Hansen
9 point - Christiano da Matta
6 point - Justin Wilson
4 point - Antonio Pizzonia
3 point - Nicolas Kiesa
2 point - Ralph Firman
1 point - Zsolt Baumgartner

Christiano var klart den bedste rookie - by a country mile. Han indrømmer at han har været på tynd is, men har kæmpet sig flot igennem. Så godt, at han stadig er hos Toyota i 2004. Toyota der smed Salo og McNish på porten... Justin Wilson får 2. pladsen for sin pointgivende placering. Resten er der ikke meget at skrive hjem om. Pizzonia blev vejet og fundet for let i Webbers brutale selskab. Ralph Firman havde ikke en chance i en syg Jordan med Fisico som makker - men er slet ikke bygget til at være F1 kører. Zsolt Baumgartner fik chance med lidt lokale træpenge uden at vise meget. Kiesa... Hvor loyal skal man være? Når man i ramme alvor på landsdækkende tv bekender at man ikke vil overhale konkurrenter - 'da de alligevel skal overhale mig senere' - og nærmest parkerer i rabatten når Schumi og Co. kommer med eksprestoget, så er man ikke formel 1 kører. Beklager Nicolas. Det var flot at du fik Minardien i mål - men fik du vist flaget? Nej vel...

Martin Møller Thomsen
9 point - Christiano da Matta 
6 point - Nicolas Kiesa
4 point - Justin Wilson     
3 point - Ralph Firman     
2 point - Antonio Pizzonia 
1 point - Zsolt Baumgartner

Da Matta var noget så sjælden som en moden debutant. Og den tidligere CART mester gjorde det yderst fornuftigt. Holdkammeraten Panis er trods alt ikke en hvem som helst, men da Matta kunne ofte køre lige op med franskmanden. En lovende debut. Resten af debutanterne har over en bred kam tilgengæld ikke imponeret meget. Kiesa gennemførte alle sine løb, hvilket var flot. Wilson blev hentet til Jaguar uden at jeg helt forstod hvorfor. Firman var der, uden rigtigt at imponere. Pizzonia var måske et vældigt flop, men åbenbart har engang været en hurtig testkører for Williams. Baumgartner fik kun et par løb og må naturligvis indtage sidstepladsen, han fik simpelthen ikke kilometre nok til at vise mere.

Stanley With
9 point - Justin Wilson
6 point - Christiano da Matta
4 point - Nicolas Kiesa
3 point - Ralph Firman
2 point - Zsolt Baumgartner
1 point - Antonio Pizzonia

Justin Wilson formådede fra en plads hos Minardi at score et sæde hos Jaguar, og det må siges at være en flot præstation. Christiano Da Matta kørte for den meste hurtigere end sin erfarne holdkamarat Olivier Panis, og det fortjener ligeledes anerkendelse. Nicolas Kiesa, det danske håb, kørte sæsonens fem sidste løb, og gennemførte i en Minardi, det er rekord for en rookie, og det er vel også rekord for en Minardi – fem gennemførte løb i træk, flot. Nicolas skal have alt mulig ros herfra, og man må håbe at han får lov at vise hvad han kan med lidt flere hestekræfter, og lidt bedre aerodynamik. Ralph Firman var ikke særligt synlig i 2003 trods at han kørte en gul bil i verdens bedste liga for racerbiler, kan man forsvinde der, så skal man nok ikke regne med at blive inviteret året efter. Zsolt Baumgartner fik chancen hjemme i Ungarn og gjorde det pænt, men årets rookie må være Justin Wilson.


Valget af Årets Formel 1 Rookie 2003 gav sig selv, da der kun var seks rookies i sæsonen. Det var således dem skribenterne endte op med at kunne stemme om, og vælge som Årets Formel 1 Rookie. Sidste år gav vi point efter Formel 1-verdenens pointsystem - 10, 6, 4, 3, 2, 1. Da vi holdt os til seks nominerede i år også, var det nye pointsystem ikke fair at anvende. For at råde bod på dette, har vi valgt at gå den modsatte vej, og give point som man gjorde det for godt ti år siden efter denne model: 9, 6, 4, 3, 2, 1.