F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ÅRETS F1 TEAM 2003



ÅRETS F1 TEAM - SCUDERIA FERRARI

43 point - Ferrari
41 point - Renault
28 point - Williams
16 point - McLaren
12 point - BAR
10 point - Jaguar

Årets F1-team 2003 gives til det team, der indenfor alle aspekter af sporten har gjort det bedst i sæsonen der gik. Efter den interne nominering blev det Ferrari, McLaren, Williams, Renault, Jaguar og BAR skribentholdet i fællesskab synes var de seks vigtigste teams i den forgangne sæson. Ferrari klarede lige akkurat at slå Renault som årets team, og begrundelser samt pointgivning forefindes herunder...


Dennis Dithmar
9 point - Ferrari
6 point - Renault
4 point - Williams
3 point - BAR
2 point - Jaguar
1 point - McLaren

Ferrari var årets bedste team. De gav ikke Michael Schumacher de optimale betingelser - men han er Schumacher, og burde kunne gøre det bedre. Så Ferrari vandt mesterskabet med en lidt lurvet sag om nogle dækriller, der efterdels viste sig at være blæst ud af proportioner. Men det er nu engang teamets opgave, når deres mester ikke kan klare skærrene selv. Renault var årets positive overraskelse. Kun punktvist - men nok til at de skal have en solid portion point. Williams startede ud med noget rod i butikken. Derfor får de kun fire point. De fortjener dog alle fire, for pludselig at indhente McLaren og Ferrari midtvejs i sæsonen, og slutte som nummer to. BAR imponerende mig, da de kørte på sæsonens forkerte dæk, og alligevel sluttede som nummer fem. Både Jaguar og Toyota burde have slået dem massivt på Michelin-dæk. Jaguar får to mod McLarens ene point. Mest af alt for at straffe McLaren for at grummeklokke i den. De kunne have vundet 2003-sæsonen, simpelthen ved at glemme alt om MP4/18, og satse på 17'eren. Men på en skala fra et til to gjorde de alt forkert.

Henrik Eilsøe
9 point - Renault
6 point - Ferrari
4 point - McLaren
3 point - Williams
2 point - Jaguar
1 point - BAR

Top point går til Renault. Allerede i tiden op til sæson start var det tydeligt de havde gang i noget fornuftigt. Disse forventninger blev også indfriet fuldt ud, ikke mindst ved Alonsos flotte sejr. Desværre mangler teamet stadigt en del på motorfronten, men selv der ser de ud til at være blevet en del stærkere. Det bliver spændende at se om de kan følge det op i næste sæson. Forholdet mellem de to faste kørere er et dejligt bevis for, at man sagtens kan gøre det godt som venner selvom man er i samme team. Man behøvedes ikke have et køligt forhold selvom man deles om teamets gunst.

Ferrari hev titlen hjem igen og det skal de have mange point for. Det var dog ikke specielt overbevisende og var da også ved at glippe. De formår dog stadigt at lave, om ikke den bedste, så en af de bedste biler. Deres specielle familiære forhold i teamet tjener som fint eksempel for de andre hold.

McLaren brugte groft set et ”gammel” bil i hele sæsonen. Det afkræver selvfølgelig respekt. Men til gengæld kræver håndteringen af Delfinen bestemt ikke særlig meget. Det er ganske enkelt bare ikke godt nok af et hold i den klasse. Holdet viste sig dog fra den sædvanlige harmoniske side og kom fint i gennem året. Williams var tæt på at nå målet for sæsonen. Desværre viser de sig bare for ofte at være sin egen værste fjende. Internt på holdet mangler de det som Ferrari, Renault og til dels McLaren har, ro og harmoni. Jaguar og BAR viste at selvom fokusset er rettet mod de store teams, så sker der også en fornuftig udvikling midt i feltet.

Kent Kirkegaard Jensen
9 point - Ferrari
6 point - Williams
4 point - Renault
3 point - McLaren
2 point - Jaguar
1 point - BAR

Ferrari løb med guldet, igen. De fik en midtvejskrise over sommeren, hvor de blev kørt godt og grundigt over af Williams og Renault. Men de kæmpede sig tilbage, og nåede lige akkurat at snuppe laurbærkransen foran den hungrende opposition. Bevis på, at Ferrari stadig er det bedste hold af dem alle. I år viste Williams dog, at Ferrari ikke behøver sove ret meget i timen, førend de overhaler – og det med lynets fart. Renault overraskede meget positivt i år, med en stærk sejr på Hungaroring.

McLaren burde også have fået lidt flere point, for de trak overraskende meget ud af den årgamle MP4-17D. Men fadæsen med MP4-18 trækker fra! De brugte al for meget krudt på at gøre MP4-18 klar, og det gjorde at de ikke udviklede noget som helst til MP4-17D over sommeren, og det kostede Räikkönen mange point midt på sæsonen. Det kan meget vel være det der gjorde, at finnen manglede de afgørende point efter løbet i Japan. Et selvmål Ron Dennis godt ved måske har kostet ham en titel eller to i år.

Jaguar skal også nævnes, for de har formået at skabe ro omkring ledelsen, og med Webber bag rattet har de styret Ford-koncernen ind på den rette bane i Formel 1 igen. Det var godt gjort. Nogenlunde det samme kan man sige om BAR, der har formået at skabe resultater – og ikke kun pinlig ballade i pressen. Jacques Villeneuves præmature exit inden Japan er et lille skår i glæden, men afløser Sato gjorde det flot, og med Button som styrmand hele sæsonen igennem reddede BAR sig en flot femteplads i konstruktørernes mesterskab.

Flemming Hansen
9 point - Ferrari
6 point - Williams
4 point - Renault
3 point - McLaren
2 point - BAR
1 point - Jaguar

Her må Ferrari få laurbærrene. Efter måske, at have hvilet lidt for meget på laurbærrene og nede på grund af 'Brostens' dækkene i mange løb er det flot at hive den hjem alligevel. OK Schumi hin ældre har da sin andel - men alligevel. Ross Brawn er der nok mange der ville købe. Williams var nogenlunde i samme situation - dog med en ny bil der ikke ville i starten. Det blev vendt - men for mange tekniske fejl og måske en forfejlet dom på Indy fik Williams ned med nakken. 2004 må blive deres år. Renault vandt for første gang i 20 år - med Alonso bag rattet. Intet under at Gascoyne blev hapset af Toyota. Se hvordan Jordan har det nu. Bliver det Renaults fremtid?

McLaren skal hædres for at køre sæsonen med en 'veteranbil' - men MP4/18 'skandalen' klæder ikke et team som McLaren. Den overbetalte provo hos BAR (gæt hvem) fik for alvor en vis legemesdel på komedie af en team'kollega' der som ved tryk på en knap (det kører idag!) dukkede op som trold af en æske. At BAR så også fik mere og mere skik på bilen gjorde at de fleste nok undrede sig over hvorfor Villeneuve trillede rundt i den billige del af feltet. David Richards fik også nok... eller også var det Honda... For ind trådte Sato og scorede igen på hjemmebane. Der har ikke været et øje tørt i den opgående sols land. Jaguar får den sidste stemme. De blev bedre, men resultaterne er skiftende. Det vil blive bedre... ikke?

Martin Møller Thomsen
9 point - Renault
6 point - Williams
4 point - Ferrari
3 point - McLaren
2 point - Jaguar
1 point - BAR

Renault er deres i anden sæson af deres reinkarnations proces. Og allerede nu har de fået smidt deres biler ind der hvor det er sjovt at være med. I stedet for at være det bedste af resten, blev Renault til det fjerde topteam. Når man tænker på at Briatore ikke har forstand på motorsport, må man sige at han gør det godt.

Williams fik lavet en vinder ud af noget der på forhånd ikke lovede alt for godt. Endelig ydede bilen bare nogenlunde retfærdighed til den voldsomme BMW motor. Ferrari overlevede sæsonen med skindet på næsen. De vandt begge titler, alt andet havde været en fiasko. McLaren startede godt, men virkede sjældent som andet end outsidere til sejrene. Og hele forløbet omkring den nye bil skal vi vidst bare glemme. Jaguar havde fået spidset tænderne på rovdyret en anelse og det gjorde sæsonen anstændig, men med de penge der er bag dem, er det stadig ikke godt nok. BAR floppede ikke ligesom de andre ord, men fik placeret sig fornuftigt i flere løb.

Stanley With
9 point - Renault
6 point - Ferrari
4 point - BAR
3 point - Williams
2 point - McLaren
1 point - Jaguar

Årets team er Renault fordi de i 2003 tog et gigantisk skridt fremad mod de tre top teams. Det er et sejt træk at skulle nærme sig og ikke mindst slå Ferrari, Mercedes og BMW, men Renault gjorde det i 2003, og derfor skal de have de gyldne laurbær for den indsats. Man må virkelig håbe at de har bidt sig fast for alvor, således at 2004 bliver en kamp mellem fire teams, og hvem ved, måske flere. Ferrari skal have andenpladsen fordi de formåede at vinde begge mesterskaber trods at de i en del af sæsonen havde meget ringere dæk en de to andre bejlere til titlen. Det samtidigt med at de havde evnen til at komme igen, selvom det så svært ud. Man kan sige at de gik igennem ild og vandt.

BAR Honda er måske lidt overraskende, men de der husker launchen af deres bil sidste år, husker også Villeneuve’s ord om at nu hade man da i det mindste en bil der lignede en Formel 1 racer. Og det synes jeg BAR Honda har bevist at de har. De har taget et stort skridt i den rigtige retning – fra en 8. plads i 2002 til en 5. plads i 2003 - derfor har de fortjent denne tredjeplads, nu skal de bare have nogle pålidelige motorer, så skal det nok blive bedre. BMWs opgave var i år at gå efter guldet – de blev nummer to i 2002, så det måtte være opgaven at blive nummer et i 2003, det gjorde de ikke. Williams har lange stolte traditioner, og det med at have absolut succes i Formel 1 er noget der kommer i bølger det ved vi godt, men når nu Michelin holdene havde en så åbenlys fordel i noget af sæsonen, så skulle de have presset Ferrari noget mere, de to kørere er meget forskellige, Monty er af og til lidt vild og satsende, mens vi beskylder Ralf for at være for tålmodig. Det skal blive spændende at se hvordan cocktailen Williams/Montoya bliver i år efter at hans kontrakt med McLaren Mercedes for 2005 er offentliggjort.

Næstsidst finder vi McLaren Mercedes, der er ikke så meget tilbage at vælge imellem, og da de landede på en tredjeplads har de jo gjort noget rigtigt. Men grunden til at de lander her nede på en femteplads skyldes den måde hvorpå sagen om den nye MP4-18 blev behandlet. Alt for tidligt var man ude og lave PR for denne nye og banebrydende bil. Ny… ja, banebrydende…. njae, det skulle da lige være testbane-brydende. Den bil så jo helt fantastisk ud, og mange Formel 1 fans tabte skuffen da de første billeder af bilen kom. Men hvis den ikke kan klare en crash-test, og hvis den ikke er stabil, og hvis den ikke er betydeligt hurtigere end forgængeren, så er der ikke nogen grund til at blande PR-afdelingen ind i sagen. Det har de nok lært ovre i Woking, og så må vi se hvad MP4-19 duer til. Jaguar har haft mange problemer de sidste par år, og motorerne fra Ford driller stadigvæk. Bilen er blevet bedre, og teamet er også begyndt at tage en mere holdbar form. Nu skal der bare noget mere stabilitet ind i holdet, så kommer resultaterne også, for den grønne kat er begyndt at vise klør.


Valget af Årets Formel 1 Team 2003 er foregået ved at skribenterne på F1Journal.com har nomineret en række teams, som de hver især følte var bedst egnet til titlen. De seks mest udvalgte er endt op som dem skribenterne i sidste ende kunne stemme om, og vælge som Årets Formel 1 Team. Sidste år gav vi point efter Formel 1-verdenens pointsystem - 10, 6, 4, 3, 2, 1. Da vi holdt os til seks nominerede i år også, var det nye pointsystem ikke fair at anvende. For at råde bod på dette, har vi valgt at gå den modsatte vej, og give point som man gjorde det for godt ti år siden efter denne model: 9, 6, 4, 3, 2, 1.