MCLAREN TEKNOLOGISK HELT FREMME

McLaren har altid stået for det mest innovative og banebrydende. McLaren er bare det hold der altid er med helt fremme når det gælder ny teknologi. Det var dem der introducerede beryllium i motorblokkene med stor succes, måske endda med for stor succes, for FIA bandlyste i hvert fald brugen af materialet. McLaren er også dem der arbejder sammen med NASA, og nu går de endnu engang forrest i den teknologiske udvikling. Denne gang er det bare ikke hverken motor, chassis, dæk eller vinger der bliver udviklet på. Det er medarbejdernes arbejdstøj.

Det er nemlig ved at være lang tid siden vi har set mekanikerne skifte dæk og brændstof i t-shirts og korte bukser. Nu er det et strømlinet hold med 28 mand i noget der bedst af alt kan sammenlignes med en fusion af en rumdragt og dykkerdragt. En kølerdragt der virker modsat af en våddragt. Her flyder der også væske inde i dragten, men McLarens nye dragt skal køle mekanikeren ned, ikke varme ham op som det er tilfældet hos dykkerne. Hvorfor? Ja, det er et godt spørgsmål, og svaret er lige så enkelt som spørgsmålet er relevant.
EN PITCREW-KØLEDRAGT

Dragten skal køle pit-crewet ned når de skifter dæk og påfylder brændstof. Det skal bogstaveligt talt sørge for at pit-crewet holder hovedet koldt og bevarer koncentrationen i de 6 - 13 sek. et pitstop varer. Dragten skal være med til at minimere fejlkvotienten. Formel 1 køres i sommerhalvåret for at minimere risikoen for regnvejrsløb, og sommerhalvåret er kendt for at være varmere end vinterhalvåret.

Derfor bliver der nogle gange uhyggelig varmt nede i pitten der som regel ligger godt i læ af paddock og store tribuner. Der er altså ingen vind, men heller ingen skygge. Derfor kan der blive ulidelig varmt nede i pit området, og når der er varmt falder menneskets evne til at koncentrere sig. Det har McLaren gjort noget ved. Nu skal pit-crewet kunne arbejde under de samme arbejdsforhold uanset hvor varmt eller koldt der er reelt.

Projektet har været lige så længe undervejs som en ganske almindelig menneskebaby. Ni måneder. Projektet er blevet holdt meget tæt ind til kroppen, for da undertegnede så de første billeder på internettet var jeg hurtig til at spørge Ellen Kolby, McLarens danske pressechef, og det eneste svar jeg fik var følgende: "Det eneste jeg kan sige er at det er noget nyt vi udvikler for øjeblikket... Jeg kan ikke sige mere på nuværende tidspunkt."
DRAGTEN OFFICIELT PRÆSENTERET

Men nu er katten ude af sækken og McLaren fortæller nu ganske åbent omkring dette revolutionerende nye arbejdstøj. Medarbejderen bliver komplet indhyllet i denne rumdragt og der er endda en hjelm således han er 100% dækket. Der er en masse slanger fra beholderen på ryggen og ind i dragten således der er en konstant temperatur i dragten under hele løbet, og ikke bare i de 6 - 12 sek. selve pitstoppet varer.

Akkurat som tidligere er det ingen overraskelse at projektet har sine rødder i rumteknologien. McLaren har fået teknologi og research fra det europæiske rumprogram ESA (European Space Agency), og McLarens samarbejdspartnere på dette projekt har været Hugo Boss og Med-Eng Systems Inc.

Chefen for ESA, Pierre Brisson, siger: "Jeg er meget tilfreds med at have kunne inkorporere en teknologi der oprindeligt ar udviklet til rumfart ind i McLarens Formel 1 uniformer." Derfor er det heller ingen overraskelse at selve materialet er det samme som man bruger i NASA til rumdragter. Hos Med-Eng Inc. Og NASA har man igennem flere år udviklet disse rumdragter, og nu er materialet altså nået til Formel 1.

Endnu et bevis på, at Formel 1 på alle fronter er motorsportens ypperste klasse. Ikke kun indenfor motorudvikling, men på alle områder. Nu altså også helt ned til mekanikerens sokkeholder. Endnu en gang er det McLaren der går forrest og debuten kom således på Silverstone. Dragterne er stadig i udviklingsstadiet, men det varer ikke længe førend de er fuldt udviklede og så bliver de fast inventar hos West McLaren Mercedes.
Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com