NU SKAL DER STØVSUGES!
Formel 1-sporten har et udpræget kendetegn. Nemlig at man teknologisk er helt fremme i danseskoene, og ikke holder sig tilbage for at bruge opfindelser, der senere vil være trendsættere for den teknolgi vi ser i almindelige gadebiler. Nogle opfindelser har dog ikke nogen direkte referense til bilerne, men er noget man bruger for at effektivisere de mere perifære ting i sporten. Som eksempelvis nu da McLaren eksperimenter med afkølede dragter til pitmandskabet, for at give dem de mest optimale arbejdsforhold på en til tider særdeles stresset arbejdsplads - nemlig når kørerne skal ind til deres pitsstops.

Scuderia Ferrari Marlboro har et udpræget kendetegn. Nemlig at man tænker på alle tænkelige og utænkelige måder at hente en hundrededel af et sekund pr omgang. Den hundrededel der i sidste ende skal ende op med at afgøre bare et enkelt grand prix og måske dermed hele sæsonen. Det er denne filosofi Michael Schumacher har været garant for på det italienske team, og ved Tyskland Grand Prix blev vi vidne til endnu en lille ting, der måske kan gå hen og afgøre et grand prix en dag.


SNAVS I LUFTINDTAGET

Noget enhver opmærksom F1-fan har lagt mærke til, er den lille ekstraopgave der er opstået for pitmandskabet ved nogle løb. En ekstraopgave der gør at en pitmekaniker på hver side af bilen lige stikker en børste ind i luftindtaget på bilens sidepods, og rengør hvis bilen har samlet skidt og snavs. Luftindtaget sidder der jo ikke for sjov, men har en afgørende betydning for cirkulationen af frisk nedkølende luft til bilens motor.

Inde i disse sidepods sidder der nogle radiatorer og filtre der skal holde skidt og snavs væk fra bilens mest vitale del - motoren. Men for det første kan disse filtre ikke nødvendigvis klare alle de mængder af skidt der suges ind i bilen. Specielt ikke hvis bilen enten selv er en tur i grus eller græs, eller hvis bilens forhjul opfanger skidt som en anden bil måtte have hentet med ind på banen efter en kort eskurtion uden for den asfalterede del af banen.



DET LIGNER RENGØRINGSVANVID

Såfremt en bil har været i en af førnævnte situationer, ligner det derfor mange gange et sandt rengøringsvanvid når pitmandskabet går i hug-stilling, på knæ eller lignende og gør rent inde i bilens sidepods. Og selvfølgelig er det ikke rengøringsvanvid der er tale om. Men det er absolut en situation der skaber en ekstra stress-faktor for det i forvejen travle pitmandskab. Hvis man skal tilsikre at der ikke sker fatale fejl i pitstoppet, er det derfor en god ide at begrænse alle denne type stressfaktorer til et absolut minimum.

Det er her Ferraris og Michael Schumachers grundfilosofi kommer ind i billedet. Hvorfor skal en pitmekaniker med en børste ned på knæ og feje som en sindsyg på et par splitsekunder, når han kan formindske sin stress ved at være udstyret med en støvsuger på ryggen, der kan klare opgaven dobbelt så effektivt på et halvt splitsekund? Et såkaldt retorisk spørgsmål, der ikke kræver et svar, men derimod en løsning i form af den lille fikse anordning vi så Ferrari-mekanikerne præsentere os for på Hockenheim.



DEN OPPUSTELIGE STØVSUGER

Det skal ærligt indrømmes at ved første øjekast lignede Ferraris nye sidepod-støvsugere noget der var blevet opfundet en gal skotsk sækkepibeproducent på en dårlig dag. Men ved nærmere eftersyn er anordningen i al sin enkelthed intet mindre end genial. For der er jo flere faktorer der spiller ind, end blot det at der skal støvsuges en sidepod på hver side af bilen. Ellers var de jo bare kommet tridsende ud fra pitten med en god gammeldaws Nilfisk, og klaret hvad klares skulle.

Den væsentligste faktor over dem alle er selvfølgelig tiden. Der må ikke gå et splitsekund til spilde, når en F1-kører drejer ind til sit pitmandskab. Han har kun et ønske og det er at komme afsted igen så hurtigt som muligt. Derfor skal støvsugeren kunne suge hurtigere end selv den bedste Nilfisk 2000 turbo-model, og hårdere end selv den mest desperate ungpige der sender sin skolekæreste afsted på feriekoloni med et effektivt stempel på halsen.

Dertil kommer den faktor at det ikke må være noget der fylder alverden. Ellers brugte man vel bare en toptrimmet industristøvsuger. Men det er vitalt at pitmandskabet kan arbejde så frit som muligt, i det meget begrænsede råderum de har. De står jo nærmest i forvejen og er ved at falde over hinanden. Det er her sækkepibekonceptet kommer ind i billedet. Før støvsugeren aktiveres fylder den praktisk talt ingenting. Men tilsluttet en højtrykssuger og ved et tryk på startknappen pustes den op som en lille spærreballon på pitmekanikerens ryg. På ultrakort tid har man derfor optimeret forholdene i bilens sidepods.

Der vil derfor ikke gå lang tid før vi vil se stort set alle pitholdene fra de forskellige teams være udstyret med det samme eller noget tilsvarende. For én ting de andre teams forhåbentlig snart har lært, er at Ferrari tænker på stort set alle mulige og umulige metoder, der kan vinde dem den afgørende hundrededel pr omgang. Den hundrededel der en dag gør at de vinder en grand prix, og som måske er med til at afgøre hele mesterskabet.
Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com