SAUBER PETRORRARI
Det er vel efterhånden de fleste bekendt at Sauber ikke kører med en motor kreeret af oliefabrikken Petronas, selvom motoren bærer dens navn. Det lille schweiziske team har igennem mere end en håndfuld sæsoner nu kørt med Ferrari's aflagte motorer. Men hvad indebærer samarbejdet i virkeligheden? Hvor tæt arbejder de to parter egentlig sammen. Vi stillede spørgsmålene til Saubers motorchef, Osamu Goto, og fik nogle interessante svar.

Men lad os lige kigge tilbage på 1996-sæsonen, hvor Sauber-teamet var udstyret med Ford motorer. Den amerikanske motorgigant havde noget i gære med Jackie Stewart, der skulle debutere med Stewartteamet sæsonen efter. Dette var en massiv aftale mellem Jackie Stewart og Ford, og Sauber fik pænt og elegant at vide at de ikke længere ville være en del af Ford Formel 1-program. Så skulle der rykkes hurtigt, og den schweiziske teamchef, Peter Sauber, fik således en aftale i stand med italienske Scuderia Ferrari.

På det tidspunkt var Ferrari-motoren alt andet end pålidelig - men det havde Ferrari opdaget og sat øverst på dagsordenen. Om Peter Sauber havde gennemskuet det vides ikke, men aftalen med Ferrari skulle vise sig at være det smarteste træk han har formået at lave i sin karriere indtil videre. Igennem sæsonerne har Ferrari motoren udviklet sig som én af de absolut mest pålidelige, og hestekræfterne er pænt fulgt efter. I dag regnes Ferrari-motoren derfor for én af, hvis ikke dén, absolut stærkeste motor i F1-feltet.
IKKE BARE EN LEVERANCEAFTALE
Men aftalen mellem Sauber og Ferrari gik ikke bare ud på at levere en check ved kasse ét, og så hente sidste års motorer i ekspeditionen. Sådan fungere det ikke i Formel 1. Hvis et sådant samarbejde skal fungere nogenlunde fornuftigt, er det vigtigt at motoren ikke bare passer perfekt til chassiset, men samtidig at chassiset og alt der ligger nedenunder bygges op omkring motoren. Derfor skulle samarbejdet være så tæt, at der var et hold udelukkende dedikeret til at koordinere samarbejdet mellem de to teams.

Til det formål har man således lavet et selvstændigt motorfirma, Sauber Petronas Engineering AG, med adminstration i Hinwil, Schweiz, og produktionsafdeling i Maranello, Italien. Chefen for dette firma er førnævnte Osamu Goto, en japaner der op til sin nuværende stilling sad som chef for Ferraris motorudviklingsafdeling. I 1997 overgik han dog til stillingen som chef for Sauber Petronas Engineering AG, og går derfor under betegnelsen motorchef for Sauber.

Det var nu således Gotos primære opgave at samle trådene i opbygningen af motorsamarbejdet mellem de to teams. Samarbejdet blev opbygget på en sådan måde at koordineringen foregår i Schweiz, produktionen foregår på Ferrari-fabrikken i Italien og hele gildet betales af malaysiske Petronas, der dermed får æren af at lægge navn til.
HVORDAN FOREGÅR DET SÅ I PRAKSIS?
Godt nok taler man hele tiden om at Sauber kører med Ferraris motor fra sidste sæson, men det er godt nok en sandhed med modifikationer. "Petronas 02A motoren er godt nok baseret på den samme motor som Michael Schumacher og Rubens Barrichello anvendte i 2001, og gjorde dem meget succesfulde. Men det er Sauber Petronas Engineering der bygger videre på den," siger Goto om samarbejdet. Man har således fundet frem til en rigtig fornuftig formel. Ferrari-motorens pålidelighed tunes lidt her og der, og man opnår altså en motor der er toptrimmet til årets første løb.

"Det er ikke bare en meget konkurrencedygtig motor, men også harmoniseret så den passer sammen med C21-chassiset. Derfor opnår vi en meget stærk pakke med C21." Og motoren bliver således videreudviklet og samlet i Maranello, men ikke af folkene der bygger Ferraris F1-motorer. Sauber Petronas Engineering ligger helt isoleret fra Ferraris motorafdeling, og det er to helt sepererede mandskaber dedikeret til hver deres motor. Sauber motor-gruppen er således rekrutteret hovedsageligt blandt tidligere Ferrari F1-motorudviklere og folk fra Ferraris sportsvognsprogrammer, samt en stab hentet fra Alfa Romeos ITC-program.

"Programmet er sat op på en sådan måde at vi samarbejder om alle aspekter af motorudviklingen. Vi informeres og de rlevante ting vi skal bruge for at kunne gøre næste års bil klar i rette tid," fortsætter Osamu Goto. Dette er dog for Sauber lidt af en udfordring. C21 Sauberen blev gjort klar til at kunne lægge en 050-motor i den ved Australiens Grand Prix. Men aftalen mellem de to teams betyder også at Sauber på dato ved hvornår de modtager en opdateret version af Ferrari-motoren.

Den opmærksomme iagtager husker sikkert at Sauber således fik opdateret deres motorer ved Østrigs Grand Prix til en såkaldt Petronas 02B-motor. Og her bliver det interessant. "Det er en helt ny specifikation af Petronas V10-motoren, der er mere kraftfuld og har et højere omdrejningspunkt. Det er den samme motor som Ferrari-teamet brugte i Melbourne," siger Goto, og afslører dermed at Sauber faktisk på dette tidspunkt i sæsonen kører med dette års Ferrari-motorer. Således har Sauber-teamet haft travlt med at tilpasse deres C21-racer en helt ny motor. Og begrebet "Ferraris andenårsmotor" er dermed begravet.
FREMTIDEN FOR SAUBER-FERRARI FORHOLDET
Som det ser ud lige nu, er der intet der tyder på at de to teams vil ophøre samarbejdet. Vi spurgte motorchefen om Sauber ville forlænge kontrakten med Ferrari, og svaret var bekræftende: "Kontrakten bliver i øjeblikket genforhandlet, og processen peger i retning af en fornyelse." Forhandlingerne føres således mellem Petronas og Ferrari, idet det er Ferrari der sælger og Petronas der køber. Den malaysiske oliefabrikant forærer så motoren til Sauber, og den model ser ud til at fortsætte.

Den 10. juni var Malaysias premierminister, Dato Seri Dr. Mahathir bin Mohamad, således på besøg på Saubers fabrikker i Hinwil. Han ville dermed understrege de tætte bånd mellem det sydøstasiatiske land, deres statslige oliekoncern og det lille schweiziske team med den stærke motoraftale.

Og teamet fra Hinwil har godt nok formået at lave en aftale der er guld værd. Således endte de sidste sæson på en imponerende fjerdeplads som "best of the rest". De hentede således et grundigt pointforspring til sine nærmeste konkurrenter, ved at stille op til årets første løb med en motor der nok må betegnes som den mest gennemtestede og dermed mest pålidelige motor i feltet. Og Peter Sauber vil nok gøre klogt i at holde fast i den aftale, indtil hans team har fat i en opfindelse eller udvikling på bilen, der endeligt kan rykke dem op forbi én af de tre tordenskjolds soldater - Ferrari, McLaren eller Williams.

OSAMU GOTO PROFIL
Født den 27. november 1948
Nationalitet: Japaner
- Startede i starten af halvfjerdserne sit arbejde med motorer for Hondas udviklingsafdeling med speciale i udstødningsteknologi.

- I 1984 blev han chefingeniør for Honda Racing i samarbejde med Williams og vandt konstruktørtitlen i 1986 og 87 samt kørermesterskabet i 1987 med Nelson Piquet

- Fortsatte som chef for Honda Racing i samarbejdet med McLaren og tog foruden en række kørertitler med Senna og Prost og fem konstruktørtitler i træk i perioden 1988-1991

- Arbejdede som motorchef for McLaren fra 1991-93 og tog derefter tilbage til Japan som chef for Tokyo R&D.

- I 1994 rekrutteredes han af Scuderia Ferrari og arbejdede som chef for deres motorudvikling frem til 1997

- I forbindelse med samarbejdet mellem Sauber og Ferrari udnævntes Osamu Goto til chef for Sauber Petronas Engineering AG
Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com