MANDEN FRA KOMMENTATORBOKSEN

Diskussionen er oppe at vende engang imellem. Hvilken dansker har haft størst succes i Formel 1. Hvem er det vi skal lytte på, når vi vil vide noget om sporten. Er det de gamle rotter som Jac Nelleman og Tom Belsø? Er det de to fantastiske kørere der senest har haft berøring med F1 - Jan Magnussen eller Tom Kristensen? Eller skal vi lige afvente og se om det bliver Kiesa? Der er en sidste mere naturlig kandidat. Nemlig den dansker der har haft den længste F1-karriere nogensinde - selvom den er foregået på dét han kalder den rigtige side af autoværnet.

Navnet er Peter Nygaard, manden vi blandt andet kender fra kommentatorboksen ved F1-løbene. Da Danmarks Radio og Claus Borre i sin tid udvalgte Peter Nygaard til ekspertrollen i kommentatorboksen var det ingen tilfældighed. Han har trods sin unge alder været med i gamet i en lang række år, og kender gud og hver mand i Formel 1. Så selv om han ikke har en årelang erfaring som racerkører, fandt vi det naturligt at tage kontakt til manden der nok må gå for at være Danmarks F1-ikon nummet ét, og tage en snak med ham om nutid, datid og fremtiden i motorsportens topklasse.




EN VILLA SOM ALLE DE ANDRE - OG DOG IKKE...


Når man ankommer til villaen i Haslev, ligner den på ydersiden til forveksling så mange andre. En hyggelig have, en familiebil i carporten, ind ad døren, op ad en lille trappe - alt er stadig set før. Men allerede på vej ind i Peter Nygaards kontor får man fornemmelsen af hvilken kaliber F1-entusiast man skal til at møde. Éns synsfelt fyldes med det meste af en Tyrrell-Yahama årgang 1993 i størrelsesforholdet 1:1. Træder man bare ét skridt ind i selve kontoret får man hele herligheden serveret for sit åsyn. Det ér pinedødemig Ukyo Katayamas Tyrrell der står midt i det hele.

Lige foran står en reol med diverse F1-lekture og ovenpå reolen tre hjelme, igen i størrelsesforholdet 1:1 fra forskellige notabiliteter, deriblandt vor egen Jan Magnussens gamle Stewart-Ford hjelm. Kontoret er på størrelse med en lille 2-værelses lejlighed på Nørrebro-skalaen, og resten af lokalet er spækket med Formel 1. På den lange væg står tre sammenhængende reoler spækket med F1-bøger. Man skulle umiddelbart mene at der ikke kan være skrevet meget mere om F1, end hvad der er repræsenteret i dette unikke lokale.

Hvad der ved samme lejlighed både er lidt skræmmende og meget imponerende er, at al denne lekture samt en uhyggelig cocktail af mange års oplevelser ved selvsyn, altsammen er samlet i en og samme person. Han kommer smilende ned ad trappen oppe fra privaten, og starter med at undskylde forsinkelsen - til trods for at man egentlig kun havde haft et lille minut for sig selv i hans kontor. Det skal undertreges at havde han været en halv dag forsinket, havde det ikke generet én eneste entusiastisk F1-fan. Peter Nygaards kontor er ubetinget det bedst ekviperede venteværelse i hele kongeriget Danmark.



FØRSTE STORE IDOL - EMERSON FITTIPALDI

De første indledende replikker udveksles og i forbindelse med det nysgerrige spørgsmål om hvordan det hele startede for Peter, blev man nødvendigvis nødt til at spørge manden om hans alder. Undertegnedes begyndende tinitus, fra blandingen af musikbranchen og F1-langsiderne gjorde, at jeg fik svaret til 49 år. Overrasket over min fejltagelse understregede Nygaard at han kun er 40 år. Herregud - med alle de bøger på hylderne skulle man jo nærmest tro at han er ældre end Murray Walker og Bernie Ecclestone tilsammen!

Hvordan startede det så altsammen for Peter? "I min familie har der altid været biler involveret. Min far og min morfar var begge bilforhandlere - min bror er stadig i branchen og jeg har så kastet mig over motorsporten i stedet. Jeg var for ung til præcis at huske hvordan det startede, men min far hev mig vist med på Roskilderingen helt tilbage i femårs-alderen." Den første store helt i Formel 1 var brasilianeren Emerson Fittipaldi. "Det er jo et fantastisk navn - det er eksotisk og oser af Formel 1. Og så kørte han i den smukkeste F1-bil nogensinde, den sorte John Player Special Lotus." Den udtalelse skabte grundlag for en helt fantastisk stemning i lokalet - to beundrere af JPS-Lotus'en samlet i skøn harmoni.

Og skulle harmonien og hyggen ikke være kommet fra enigheden om den smukkeste racer nogensinde, understreges den alligevel af en helt arroganceforladte og hyggelige stemning, da Peters søde kone Tina ikke bare kommer ind i lokalet for at servere kaffe og kage, men samtidig sætter sig med ved bordet og snakker med. Og bordet er et kapitel for sig. Et stort glasbord med en udskåret firkant i midten, for at gøre plads til de stempler der stikker op fra den TAG-Porsche motor, der står nedenunder. "Jeg kørte også selv engang i standardvognsserien GTI-Cup. Det var vist tilbage i 91-93...", fortæller Peter om sine unge år, men afbrydes af Tina - "Nej, det gjorde du da vi mødte hinanden i slutningen af firserne..." Siden dengang er det foruden et hav af F1 og blevet til tre Nygaard-juniors - en dreng og to piger i alderen to til otte år. De hjælper under hele sceancen til med at sprede stemning i lokalet. Det udløser blandt andet et hjerteligt grin fra os alle, da den yngste kommer trillende gennem kontoret - inde i et Bridgestone F1-dæk.



GRAND PRIX PHOTO - BEGYNDELSEN PÅ DET HELE

Vi fortsætter vore indtryk fra dengang i de gode gamle dage, med at høre om hvordan det hele startede. "Jeg læste egentlig til jurist på universitetet, men i en sommerferie begyndte jeg at skrive om Formel 1 til nogle blade, for at tjene lidt ekstra penge. Det viste hurtigt at kunne betale sig, så jeg har aldrig erhvervet mig ved andet end Formel 1 og så helt tilbage i mine yngste år som avisbud." Selvom Nygaard læste jura frem til 1987, begyndte han sin forretning, Grand Prix Photos, allerede tilbage i 1982.

"Jeg kunne godt lide at skrive om Formel 1, men fandt hurtigt ud af at der var meget større behov for billeder." Og så begyndte Peter således at bygge sin forretning op alt imens han stadig studerede. "Jeg kører stadig forretningen alene. Alt fra at hente kaffe til de store beslutninger. Jeg har et par andre fotografer tilknyttet, men jeg er stadig den eneste fuldtidsansatte." Et kig i Grand Prix Photos' arkiver afslørede en massiv mængde fotografier fra F1 gennem hele dens godt 50-årige historie. "De billeder vi ikke selv har taget, er gamle fotoarkiver jeg har opkøbt. Én af mine største kunder for tiden er Sutton Motorsport Images. De har slet ikke det samme historiske arkiv som jeg har." Og Nygaards arkiv er faktisk ikke bare stort - det er et af verdens største.



MINDERNE FRA FORMEL 1 GENNEM 25 ÅR

Ud af ren nysgerrighed føler man sig tvunget til at gå ham på klingen - hvem holder han med, hvem er hans all-time favoritter og så videre. "Jeg holder ikke med nogle kørere i dag - det var dengang. Men når det er sagt, så er Michael Schumacher ubetinget én af de største personligheder i F1 nogensinde. Jeg er også stor beundrer af Ayrton Senna. Han var noget helt unikt - for ikke at glemme Alain Prost. Der er mange at vælge imellem, men det er dem jeg lige umiddelbart vil hive frem som de største."

Nogle af de mest spændende løb som Nygaard har været vidne til er tilbage i 1988 på Paul Ricard med duellen mellem Prost og Senna, samt 1984 på Zandvoort i Holland og duellen i sandbankerne mellem Prost og Niki Lauda. De mest spændende sæsoner han kommer i tanke om er 1982 - året hvor Keke Rosberg vinder F1 som den første finne. 1994 var selvfølgelig en tragedie med tabet af Senna, men dét der fulgte resten af sæsonen, var en sand neglebider med et resultat hvor et sølle point skildte Damon Hill og Michael Schumacher ad. Nygaard nævner også 1997-sæsonen som ét af de store brag, der endte med en pulsforøger af rang på den spanske Jerez-bane - året hvor Jacques Villeneuve blev mester.

Spørger man Peter om nogle af de største bøffer i hans erindring af F1-historien, er han ikke sen til at pege på to af denne sæsons overskriftsmagneter. "Østrigs Grand Prix var vist noget, der kom voldsomt bag på Ferrari. Man kunne tydeligt se at de ikke var forberedt på det der fulgte efter." Afslutningen på USAs Grand Prix var også noget der fik smilet frem på Nygaards læber. I modsætning til mange andre synes han dog at Schumacher klarede det udemærket til pressekonferencen bagefter.

En anden af de helt store bommerter Peter husker, var på Estoril i 1991. Nigel Mansell gik ind til sit pitstop for at skifte dæk, men tingene gik ikke helt som planlagt. Da han kørte ud fra pitpladsen viste det sig at højre baghjul slet ikke var ordentligt påmonteret og trillede i modsat retning. Williamsmandskabet løb ud i pitbanen og satte et nyt hjul på, og Mansell satte kursen ud på banen igen, efter at have misset værdifulde sekunder på grund af misæren. Det hele endte i ren tragedie, da han efter at have kæmpet sig op i pointene igen, konstaterede at det hele var forgæves. Løbsledelsen havde diskvalificeret ham fordi pitmandskabet havde arbejdet på bilen midt ude i pitbanen.



TIDEN OMKRING JAN MAGNUSSENS F1-DEBUT

Men Formel 1 tegnes ikke kun af de store pointslugere, og de der dummer sig for åben skærm. Der findes også nogle kørere, der udviser nogle helt unikke talenter i sporten, selvom de aldrig gør sig gældende for alvor i det samlede pointregnskab. "Masten Gregory er en af dem man har glemt for hurtigt. Riccardo Rodriguez - den yngste af brødrene - en anden. Og selvfølgelig Stefan Bellof. Vi må heller ikke glemme Maria Teresa de Filippis, den første kvinde i Formel 1. En gammel dame på 75, som jeg talte med for ganske nylig." Nygaard kunne ikke andet end imponeres over hvor meget krudt der stadig er i den gamle italienske madonna der kørte i F1 fra 1958-59.

På den danske front husker Peter tilbage på de glade dage da Jan Magnussen kom med i Formel 1. "Det var en stor satsning for DR, og vi fik lov til at lave optaktsprogrammer og så videre. Der var bare ikke nogle der så dem. Folk tændte først for fjernsynet når lamperne tændtes og løbet gik i gang." Men efter halvanden sæson var det forbi med dansk deltagelse i F1. "Jeg var fuldt overbevist om at Jan var den næste Ayrton Senna. Det samme gjorde jo en masse andre, inklusive Stewart-familien. Men sådan gik det ikke. Det var en meget stor skuffelse. Han har en fantastisk car-control, men mangler nok et par aspekter på den brede vifte af ting, man skal kunne som F1-kører i dag."

Med Jan Magnussen ude af Formel 1, er Peter Nygaard en af de eneste danskere med fast arbejde i motorsportens kongeklasse. Siden starten af Grand Prix Photos i 1982 og frem til i dag, har han opnået næsten alt indenfor sin genre af F1. Han interviewer alle de store navne, som Michael Schumacher og Max Mosley. Der er således ikke mange personer i F1-depotet som Peter Nygaard ikke kender.

Så selvom 2002-sæsonen var kedelig for de fleste, var den ligeså spændende for Peter som så mange andre. Når man er helt tæt på, er hver dag en spændende dag. "Jeg synes ikke 2002 var så kedelig som folk gør den til. Jeg kan godt se at det ikke var den mest spændende, men bare vent til 2003," bebuder han.



ET KIG PÅ 2002 OG FORVENTNINGERNE TIL 2003

"De nye regler vil give nogle spændende løb næste år. Det er jeg sikker på. Den nye kvalifikationsmodel vil være med til at krydre det hele. Dertil kommer at en række af holdene nok vil benytte tilbudet om at teste om fredagen. Det bliver også interessant. Det er noget bras for os journalister og fotografer, fordi vi ikke kan ankomme til banen fredag morgen, men nu skal være fremme om torsdagen." Og Nygaard er sikker på at der nok skal være mindst tre hold der melder sig til den nye ordning. "Minardi er stensikker. Men jeg tror også Jordan overvejer det kraftigt. Og jeg kan sagtens se et par af de andre vælge samme model."

"Jeg er glad for at reglerne ikke blev ændret mere end de gjorde i Heathrow. Jeg var alvorligt bange for en panikløsning, men det blev et fint kompromis der ikke rører ved selve sjælen i F1. Det er nemlig farligt. Sjælen i F1 er bygget op omkring tradition og historie. Se bare hvordan det er gået CART-serien efter bruddet med Indy-banen. Ligesom vi har Le Mans i Europa har amerikanerne Indianapolis. Og da CART ikke længere har Indy med på programmet, er det gået voldsomt ned ad bakke for dem."

Der er dog stadig nogle mulige regelændringer på vej i starten af december, men de får ikke nogen effekt med det samme. "Det er al for tæt på 2003-sæsonen. Det bliver tidligst fra 2004. Derudover tror jeg ikke de bliver enige om noget som helst. Teamcheferne er alt for egoistiske til at man kan opnå noget fornuftigt på de møder. Problemet er i høj grad, at teamcheferne overhovedet er indblandet i regeldefinitionerne. Jeg mener det ville være optimalt hvis FIA havde et uafhængigt udvalg, der bestemte reglerne hen over hovedet på teamcheferne. Så ville der ikke være så meget ballade hver gang."

Til trods for at der ikke kommer de store ændringer, er Peter dog sikker på at vi går ind til en spændende sæson i 2003. Det er naturligvis ikke til at sige. Men sikkert er det, at når man er Peter Nygaard, er hver sæson spændende. Da vi er færdige med at snakke om datid, nutid og fremtid, står vi og bladrer i en række F1-magasiner fra hele verden. Der er blade fra Holland, Finland og Portugal i blandt, og det er allesammen magasiner Peter leverer billeder til. Han bladrer op på en flot dobbeltside i et hollandsk magasin, hvor han viser mig Allan McNishs racer, efter uheldet på Suzuka fra den anden side af autoværnet. "Se - den kørte faktisk hele vejen igennem autoværnet - utroligt ikke sandt?" Det må man sige. Kigger man i øverste højre hjørne forstår man hvorfor Peter lige bladrede op på den side - Copyright Grand Prix Photo. Peter stod selv nede i Japan og skød det billede få minutter efter uheldet. Hvem ville ikke bare engang imellem være i Peter Nygaards sko? Undertegnede er i hvert fald én af dem...

Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com
Colin McRae Rally 3 Banner - UK e-shop