STARTSKUDDET TIL DEN ENDELIGE KRONING

For Mika var den første sejr i den hurtige det største der var overgået ham. Den dag året før på Jerez i 1997 var forløsningen for alt hvad han havde stræbt efter, siden han i en alder af 5 år satte sig i den lille Finnkart på Keimola racerbanen. McLarens formkurve gik skarpt opad, men teammate David Coulthard så med sine to sejre i 1997 nu alligevel ud til at blive den første F1 kronprins.

Aerogeniet Adrian Newey viste ved det første løb i 1998 i Australien, at hans McLaren MP4/13 Sølvpil var resten af feltet uendeligt overlegen. DC og Mika havde i al hemmelighed vedtaget, at den der førte gennem det første sving ville få sejren uden sværdslag.

Polesitteren Mika blev den heldige. Desværre sikrede en misforståelse mellem finnen og pitten at han mistede føringen til DC ved sit pitbesøg. Men skotten respekterede aftalen og lod Mika passere til sin anden sejr i træk. Mika nægtede at tro sit held, og sendte en hilsen til DC efter løbet, hvor han roste skotten for sit "Sportsmanship!" Samtidig havde Hakkinen givet Bridgestone deres første pole position og Formel 1 sejr i deres bare andet år i F1.


DEN MAGISKE SEJRSRUS

Derefter fulgte gudernes nåde den unge finne med den sølvklædte Mercedes, i Brasilien vandt Hakkinen løbet fra sin pole position, og var over et sekund hurtigere end resten af feltet. Og igen var der dobbelt sølvpil på podiet, sejrsrusen ville ingen ende tage. I Argentina havde Ferrari fået styr på deres F300 racer, og Michael Schumacher tog pokalen foran Mika på andenpladsen trods et tysk besøg ved siden af banen, grundet det traditionelt kraftige argentinske regnvejr.

Malurten i bægeret kom ved Hakkinens jubilæumsløb nummer 100. Han udgik fra Warm Up grundet for høj olietemperatur, tabte pole til Coulthard med kun 1/10 sekund. I løbet måtte han takket være en død gearkasse slippe sin 2. plads bag DC som førte løbet fra pole til det ternede flag. Oprejsningen kom ved det næste løb i Spanien; Mika scorede sin fjerde pole, hurtigste omgang og den fjerde sejr lige foran David.

En af finnens motorsportsdrømme har altid været at vinde Monacos GP, og med MP4/13 havde han bilen til at gøre det. Eftersom Mika var flyttet til Monaco, så var det i sit hjemmebaneløb at han fra endnu en pole position kørte sejrrigt i mål. Tårene pressede sig på, han kørte en meget langsom og alt for kort sejrsrunde rundt i sin by, hvor alle beboerne stod og hyldede deres bysbarns overlegne sejr. Da han endelig parkerede sin racer, gav han Ron Dennis et champagnebad foran Prins Albert på podiet og derefter kyssede han sin forlovede Erja Honkanen.



ERJA HONKANEN- MIKAS SOLSTRÅLE

Kysset foran Monacos Kong Rainier og Prins Albert var meget symbolsk. En uge før det følgende GP i Canada, lørdag 30. maj, blev Erja og Mika gift under private omstændigheder i Monaco med kun Keke Rosberg som vidne. Men den 13. juni blev de gift i landsbykirken i Porvoo hvor kun 100 gæster var inviteret men det halve Porvoo dukkede op.

Mika havde mødt Erja ved en privat fest i Monaco i 1995, mens hun arbejdede i et finsk rejsebureau i Nice. Efter Mikas uhyggelige ulykke i Adelaide samme år opgav hun sin karriere, for at hjælpe ham gennem hans svære tid og genoptræning. Men i 1998 vendte hun tilbage til rejsebranchen via en programserie på finsk fjernsyn, hvor hun gennem 10 programmer førte seerne rundt på kloden.

Trods det meget omfattende giftermål med den PR støj det medførte, så var Mika lige så hamrende fokuseret som han havde været fra starten af året - 1998 skulle være året hvor han sluttede som champion! I Canada tog David pole foran Mika, men takket være et enormt hjulfletteri i feltet gik starten om. Ved den anden start havde Mika kun første gear tilbage og måtte udgå. Coulthard fik senere samme problem hvorfor Schumacher tog sejren.

Frankrig betød endnu en pole for Mika - årets femte! Men finnen endte bag Irvine og Schumachers Ferrari racere, som han trods flere modige forsøg ikke kunne overhale. Sidste og laveste trin på podiet denne ene gang for finnen.


GALEMANDSVÆRK PÅ SILVERSTONE

Ved det næstfølgende løb på Silverstone tog Mika igen pole, men på løbsdagen fik England næsten hele årets nedbørsmængde på en gang. Lige før Safety Car blev bragt ud efter der kun var 11 overlevende biler tilbage i feltet, mistede Mika sin 38,5 sekunders føring foran Schumacher ved et flot 360 graders spin som finnen reddede overbevisende. Mika tog genstarten og viste sine eminente regnvejrsevner og tog som den første målflaget - troede han. For FIA skulle senere vise sig fra sin mere vanvittige side.

Michael Schumacher havde desværre overhalet Fisichella før Safety Car perioden var afsluttet, hvorfor han fik en 10 sekunders Stop/Go straf, som han naturligvis skulle udtjene i pitten. Tyskeren tog først sin straf på absolut sidste omgang og krydsede således som den første målstregen i pitten. En måbende Mika mistede sejren. McLaren protesterede naturligvis, men lige meget hjalp det, og dommen blev stadfæstet.

Det var derfor en toptændt Hakkinen som måtte nøjes med en 3. plads ved den sjaskvåde pokerlignende kvalifikation i Østrig. Giancarlo Fisichella scorede i sin Benetton Playlife B198 sin første og eneste pole position foran regnkongen Jean Alesi og Mika. Finnen overhalede begge i første sving og kørte som en besat mod sin sejr. DC var startet på en 14. plads, men havde måske kørt sit livs bedste løb og sluttede på en 2. plads - dobbelt McLaren på podiet! Ferraris Irvine havde ofret sin 3. plads til Schumacher som havde haft 3 spin undervejs, tyskeren grundlagde således en senere østrigsk tradition med teamordrer.

Besøget i Tyskland og Hockenheim blev fejret med endnu en finsk pole position og senere dobbeltsejr med Mika foran David. Besøget hos motorfabrikanten Mercedes blev fejret ved at både Mika og David blev bekræftet som kørere hos West McLaren Mercedes det kommende år 1999.



FRA GULDRUS TIL NÆRKAMP MED SCHUMACHER

Ungarn 1998 var et løb, som Mika næppe vil kunne huske hvis du ringer på hans gadedør i Monaco. Eftersom Hungaroring er en Mickey Mouse bane hvor det er umuligt at overhale, så er pitstoppet der hvor løbet afgøres. Mika startede igen fra pole, men efter andet pitstop gik ophænget i stykker på Mikas Sølvpil. Pludselig havnede han på en sølle 6. plads, mens Schumacher sejrede med hele 10 point mod Mikas sølle 1. DC havde Villeneuve med på podiet til at fejre sin 2. plads med, men Mika var virkelig skuffet.

Belgien, Regnvejr, Spa-Franchorchamps, en Sølvpil og en ustoppelig Hakkinen. Mika starter fredagen med at smadre sin første McLaren i Stavelot og kanonkongen Villeneuve fulgte hurtigt trop med sin Williams lige i autoværnet ved Eau Rouge. Finnen starter igen fra pole og gudskelov for det. Ikke mindre end 15 biler bukkes og flettes i et af GP historiens største crashes. Det lykkedes da også Irvine at fusionere sin Ferrari snude med Coulthards gearkasse. Mika ser intet fra sin føring.

Ved genstarten i øsende monsunregn enes Mika og Schumacher om at flette hjul i kampen om føringen, finnen spinder og dødsstødet kommer fra en vildfaren men uskyldig Johnny Herbert. DC er en tur i sandkassen med Alex Wurz men redder sig ud. Men da Schumacher vil sætte skotten tilbage med en omgang brager tyskeren op bag i David og mister derved sit venstre forhjul.

Enden bliver at Jordan får sin første 1-2 GP sejr i 126 løb ved at Damon Hill vinder foran Ralf Schumacher, med regnkongen Alesi på 3. pladsen. Imens er Schumacher ved at pande DC ned i pitten, men stoppes heldigvis af et par McLaren mekanikere. Kampen om VM føringen var nu blevet hvidglødende.



VM POKALEN DÆMRER AF DISEN

Mika udgik af løbet i Italien med bremsesvigt efter at have sat hurtigste omgang, og dette var gift for Mikas VM drømme. Fra nu af skulle der point på bordet for at Mika skulle kunne at få opfyldt sit højeste ønske. Han vandt på Nürburgring foran Schumacher og dermed var VM drømmen lige nøjagtigt i live frem til sidste løb på Suzuka i Japan.

Ved sæsonfinalen 1. november 1998 starter Mikas tyske ærkerival fra pole, lige foran Mika som har sin tro væbner DC lige bag sig. Nerverne slides og der må en omstart til at sende feltet af sted. Schumacher staller sin Ferrari, og hele feltet er kørt før hans italienske racer vågner op. Men lige meget hjælper det for den stakkels tysker, som udgår med en punktering. Esteban Tuero foldede sin Minardi op bag i Takagis Tyrell, og vragstumperne herfra gjorde det af med Michaels dæk.

Hermed var Mika Pauli Hakkinen efter 8 sæsoner og 112 F1 løb FIA Formel 1 Verdensmester 1998, uanset hvilken placering han ellers ville få i løbet. Denne drømmesæson så finnen tage 8 sejre, 9 poles og 11 podieplaceringer. Mika vandt med 100 point foran Michael Schumachers 86. McLaren vandt samtidigt konstruktørernes VM med 156 point foran Ferraris 133 point. Mika var lykkelig og vidste næsten ikke om det var en drøm eller det endelig var lykkedes.

"Dette er en meget speciel dag for mig. Det har taget mig et langt stykke tid at vinde Formel 1 verdensmesterskabet, men nu er det lykkedes og jeg er meget lykkelig. Teamet som en helhed har opnået en masse denne sæson og dette er det perfekte resultat for os alle."

"Selvfølgelig lettede det faktum at Michael skulle starte bagerst i feltet en smule, men jeg vidste at han ville være hurtig og at han ville skære sig vej op gennem feltet. Teamet holdt mig hele tiden informeret om hvad der skete, hvilket var godt. Og det betød at jeg kunne koncentrere mig om bilen, holde mig klar i hovedet og være cool. En fantastisk dag for hele teamet - tak skal I have!"


SAME PROCEDURE AS LAST YEAR, MIKA!

Mclarens MP4/14 skulle ved sæsondebuten i Adelaide vise sig lige så hurtig som dens VM vindende forgænger. Mika Hakkinens Sølvpil med verdensmesterens stolte ettal på snuden fik dog en brat opvågning. Om fredagen røg Mika lige i autoværnet med stor kraft, men dagen efter sikrede finnen sig endnu en pole position i sin T-car. Om søndagen var der motorproblemer, så reservebilen bliver også brugt til løbet. Bilen var over 1 sekund hurtigere end alle andre, men begge Sølvpile udgik med defekter. Ikke nogen god start for den nykårede champion.

Men med sejr og hurtigste omgang i Sao Paolo var der igen gang i forsvaret af det finske Formel 1 VM. Men igen på Imola hvor hans tidligere teammate, Ayrton Senna, blev dræbt stak dæmonerne deres grimme hoved frem. Efter at have startet fra pole prøvede finnen at bygge et forspring op, men en simpel kørerfejl betød at bilen med nummer 1 hamrede i betonmuren. Mika indrømmede senere, at han havde taget for hårdt fat i den sølvgrå racer.

På hjemmebane i Monaco stjal Mika pole fra Schumi med 0,064 sekund. Desværre besluttede Takagi at fyre motoren i sin Arrows af, hvorefter Mika under en hård nedbremsning til Mirabeau og måtte ind og vende på en sikkerhedsvej. Schumacher vandt og Mika måtte nøjes med den mindste pokal. Han sejrede til gengæld både i Spanien og Canada.

Magny-Cours så Hakkinen vise sin store klasse. Takket være en myriade af gule flag kvalificerede han sig nede på en 14 plads til løbet, men Mika kørte et af sine absolut bedste løb og kæmpede sig fra den skuffende 14. plads op til en 2. plads bag Frentzen. Han kunne have vundet, hvis han havde undgået et imponerende spin nede i Hårnålen.



ÆRKERIVALEN SCHUMACHER UDE - DÆMONERNE PÅ SPIL

Men lige så godt som det gik i Frankrig, lige så skuffende gik det ovre på den anden side af Kanalen. Finnen startede fra pole på Silverstone, men Michael Schumacher låste sine forhjul og endte med uhyggelig fart i dækmuren ved Stowe. Tyskeren brækkede begge skinneben, og var ude de næste 6 løb. Mika er også uheldig, da han taber sit ene baghjul på 30. omgang. Han får et nyt på i pitten men måtte til sidst give op med skader på hjulnavet: "Sorry for the fans!"

Problemerne fortsatte i Østrig, hvor Mika startede fra sin karrieres 17 pole position foran David Coulthard. Desværre gik det galt for de to Sølvpile i andet sving på første omgang. David fejlbedømte hjørnet, bremser for sent og skubbede Mika 180 grader rundt og ud i gruset. Finnen endte på en 22. plads, men kæmpede sig op på en 3. plads bag vinderen Irvine, efter at have sat hurtigste omgang undervejs!

Mika rammes af endnu en uhyggelig ulykke på Hockenheim. Efter at have startet fra pole eksploderede hans venstre baghjul, mens han med 340 km/t er på vej ind i Stadium komplekset. Sølvpilen spandt flere gange og ender med stor kraft i autoværnet. Han slap uskadt, men de dæmoner som han havde fordrevet efter den livstruende ulykke i Adelaide i 1995 var tilbage for fuld kraft.


MIKAS KAMP MOD URET OG TEAMET

I Ungarn vandt Mika en uovertrufen sejr fra pole, i Belgien blev det endda til en McLaren dobbeltsejr med finnen på 2. pladsen. På Monza så vi et tydeligt bevis på det store pres, som Mika under hele sin karriere har været udsat for fra McLaren teamet.

Han startede som vanligt fra pole hvor han undervejs slog banerekorden, men på 30. omgang skiftede han ved et uheld til første i stedet for andet gear ved den første chikane og hjulene blokeredes. Bilen spandt rundt og endte i autoværnet. Mika steg uskadt ud, kiggede længe på bilen og gik ind i skoven for at græde sin skuffelse og ærgrelse ud. Dette fik medierne meget ud af, det kom åbenbart som en overraskelse for dem at også en F1 verdensmester har følelser.

På Nürburgring blev det helt absurd, da et On/Off regnvejr tvang deltagerne til at skifte dæk fra det ene øjeblik til det andet. Mika skiftede fra en 1. plads til en 13. plads og tilbage til en 5. plads ved målstregen. Stewart Fords Johnny Herbert vandt løbet foran Trulli og Stewart teammate Barrichello. Herved førte Mika igen VM, eftersom de andre VM kombattanter ikke scorede point.

Sepang banen i Kuala Lumpur fik sin debut, og Michael Schumacher var blevet lappet sammen med søm og skruer. Tyskeren støttede loyalt Irvines VM kamp, og holdt Mika væk fra toppen og finnen måtte nøjes med en 3. plads bag Irvine og Michael - troede han!



FORMEL 1 VM 1999 I LOMMEN - SÅDAN DA!

Målebåndet havde svigtet på Ferrari fabrikken i Maranello ved opmålingen af bilernes bargeboards, og både Irvine og Schumacher blev diskvalificeret. Mika Hakkinen havde pludseligt vundet, og VM 1999 var pludseligt inde for rækkevidde. Et øjeblik var han F1 verdensmester 1999, men så protesterede Ferrari og vandt appellen og fik deres point retur.

Så Suzuka var scenen hvor det endelige slag skulle stå. Mika måtte afstå pole til Michael, og i stedet starte på en andenplads på gridden. Mika startede som skudt ud af en kanon, og tyskeren havde ingen chance for at hente Den Flyvende Finne. DC havde et 360 graders spin, og mistede sin frontvinge. Efter at have været i pit efter en ny vinge holdt skotten sig stædigt lige foran Schumacher, og David ofrede sig fuldt og helt ved at ignorere samtlige blå flag. Nøjagtigt som Schumacher havde gjort det overfor Mika i Malaysia.

Mika trak væk fra tyskeren og David trak sig fra løbet med sin defekte racer. Mika Hakkinen fra Martinlaakso var nu dobbelt Formel 1 verdensmester. Ved siden af banen stod konen Erja og en knagende stolt manager, F1 verdensmesteren fra1982 Keijo `Keke´ Rosberg. Mika vandt med 76 point foran Irvine med 74. Ferrari løb med 128 point med konstruktørernes verdensmesterskab foran McLaren med 124 point. "Den finske Sisu" blev han kaldt i alle medier.

Mika Hakkinen manien havde nu nået sit hidtil usete hysteriske højdepunkt i Finland. En finsk pige så F1 transmissionerne med et papbillede af kommentatoren under armen, i det hun var overbevist om at det bragte Mika held. Udtalelser fra den finske Præsident, mange kabinetsministre, den finske EU kommissær, forfattere og sangere var utallige. Og de har alle som en fortalt om F1 verdensmesteren Mika Hakkinen som: "En ganske almindelig fyr!"


FRA MCLAREN HIMLEN TIL MERCEDES HELVEDE

2000 skulle vise sig at blive en kamp op ad bakke hele vejen. Uden at fornærme Mika, så kan man roligt hævde at fra 1999 var den legendariske Sølvpil ikke længere så legendarisk. Beryllium var ikke længere lovligt for Ilmoor-Mercedes at bruge i deres motorer, og ydelsen var klart lavere end de efterhånden meget effektive Ferrari motorer som Michael Schumacher og Rubens Barrichello rådede over. Allerede under den første shakedown test poppede de tysk/engelske motorer som champagnepropper på en våd nytårsaften, og det blev bestemt ikke bedre med tiden.

2000 sæsonen startede med at Mika sikrede sig pole i Australien. Men undervejs måtte mekanikerne skifte et ikke ringe antal Ilmoor F110J motorer som gik op i røg. Både DC og Mika måtte da også trække sig fra sæsondebuten med motorknas, og Ferrari fejrede deres første dobbeltsejr i Australien i meget lang tid. Tiderne var skiftet!

Det samme skete i Brasilien, til trods for at finnen havde sikret sig sin 23. pole position i sin lange karriere hos McLaren. David fortsætter, men kun for at blive diskvalificeret grundet en for lav frontvinge. På Imola er der igen motorproblemer som kostede Mika sejren, til trods for at Mika igen har pole. Schumacher slutter i stedet med 10 point med Mika på andenpladsen. VM går bestemt ikke som finnen havde håbet.

I England er revanchen dog klar til affyring, David vinder foran Mika i en smuk McLaren 1-2 sejr på McLarens hjemmebane, og i Spanien vinder Hakkinen endelig sin første sejr siden den 31. oktober 1999 i Japan, med David ved sin side på 2. pladsen. Ved Europas GP koster et hjulleje sejren for finnen, så Schumacher snupper den største pokal og de 10 point foran Mika på 2. pladsen.

Monaco GP går også skævt, og med en 6. plads mod DC´s sejr har skotten nu overhalet Mika i VM stillingen. McLaren fejrede sit grand prix nummer 500 i Canada den 18. juni 2000. Men udover at sætte sin karrieres 18. hurtigste GP omgang så var løbet ikke noget at skrive hjem om, med Mika på en endelig 4. plads.



ÆGTEPARRET MIKA OG COULTHARD

Efter dette jubilæumsløb bekræftes ægteparret Coulthard og Hakkinen for 2001 hos West McLaren Mercedes teamet. Dermed var de det længstvarende partnerskab i F1 med 6 fulde sæsoner sammen. Mika fejrer dette med at slutte på en 2. plads i Frankrigs GP efter sejrherren DC, et løb som McLaren historisk set aldrig har haft held med.

Drama rådede i Østrig, da Ricardo Zonta brugte Schumachers Ferrari som affyringsrampe for sin BAR racer. Men Mika kørte måsen ud af bukserne på David, og de sluttede på en flot 1-2 sejr med finnen i front. Det var lige hvad Mika trængte til, at få al den opsparede ærgrelse ud af kroppen.

Med en andenplads i Hockenheims regnvejrslotteri, sejr i Ungarn, på Spa og endnu en 2. plads i Italien var VM igen i horisonten. Netop i Belgien lavede Mika sin absolut flotteste overhaling af Schumacher. Med BAR´s Zonta som mobil chikane efter La Source kører Schumacher indenom mens Mika bragede udenom begge to samtidig, brasilianeren var rystet over denne koldblodige manøvre. Men alle var dybt imponerede over Hakkinen, ikke mindst Schumacher. Ron Dennis var til gengæld sikker på at manøvren ville gå over i F1 historien.

Da Michael Schumacher på Imola nåede Sennas sejrsrekord på 51 sejre på den samme bane hvor Ayrton blev dræbt i 1994, brød tyskeren forståeligt nok sammen ved pressekonferencen. Mika var den første til at trøste den meget bevægede Michael ved at lægge en arm om ham, og stoppe den noget kyniske reporter som åbenbart lugtede blod mens tårerne løb ned af Michaels kinder. Der har altid været et meget nært bånd af gensidig respekt og tillid mellem de to kæmper. Imens blev Mika endnu engang rystet over pressens dødsforagt.

Takket være en pose uheld ved USA´s Grand Prix mistede Mika enhver chance for at forsvare sin VM krone. Finnen havnede konstant i trafik før en motorbrand sluttede dagens indædte og brave kamp for verdensmesterskabet. Ferraris Michael Schumacher vandt på The Brickyard, ligesom han gjorde ved det følgende løb i Japan og Malaysia. Tyskeren vinder Formel 1 VM 2000 med 108 point, mod Mikas 89. Konstruktørernes VM forsvarede Ferrari flot, men Mika kom med en interessant udtalelse ved pressekonferencen hvor han lykønskede den nu tredobbelte tyske verdensmester. Hakkinen vil have Ferie!



FRA HAKKINEN GULD TIL HUGO SMIL

Om det var et smart marketingstrick fra tøjsponsoren Hugo Boss vides ikke, men Erjas svulmende mave havde længe fanget Mikas fulde opmærksomhed. Og under vinterpausen fødte Erja sønnen Hugo Hakkinen, Mika var ved at briste af lykke. Pludseligt var hans fokus på det lille fine vidunder som hans kone havde skænket ham. F1 kunne ikke interessere ham mindre.

Australiens GP 2001 sluttede før det var begyndt med en afkørsel grundet et defekt ophæng og resulterer i en hjernerystelse. Ettallet var skiftet ud med et tretal, og Hakkinen blev aldrig den samme igen. En sekundær 6. plads i Malaysia, et stall på startgridden og motorskade i Brasilien var et varsel som ikke kunne dysses ned. Mika kunne ganske simpelt ikke blive gode venner med den nymodens Launch og Traction Control. Racing for ham var speeder, rat og en hulens masse mod. Ikke noget med at trykke på en knap som i et videospil.

Dennis var naturligvis chokeret, da hans gamle ven så ham dybt i øjnene og fortalte ham det han egentligt godt vidste i forvejen; "Ved Monacos Grand Prix i 2001 informerede jeg Ron om, at jeg ønskede at stoppe. Men han ville have at jeg skulle træffe den rette beslutning, og gav mig derfor muligheden for at tage orlov i stedet," fortæller Mika. "Da jeg endelig havde talt med Ron, kunne jeg mærke en enorm vægt slippe mine skuldre, jeg nød virkelig resten af sæsonen og kunne sejre på Silverstone og Indianapolis."


GARDINET FALDER FOR DEN FLYVENDE FINNE

Resten af 2001 sæsonen så en grå og umotiveret Mika, kun på Silverstone og Indianapolis Motor Speedway lyste han op som det stjerneskud han tidligere havde været. Mika havde altid drømt om at vinde på motorsportens vugge - Silverstone, men aldrig at han skulle vente hele 10 år før det lykkedes. Han sidste sejr som fik nummer 20 skulle finde sted på den legendariske The Brickyard bane i USA.

Ved sit sidste løb på Suzuka banen i Japan sluttede han på en respektabel 4. plads. Alle var klar over at det var en legende som nu valgte at forlade den sport som han havde bibragt så meget. Selvom der officielt var tale om en forældreorlov, så var det svært at tro at den eneste reelle udfordrer til Michael Schumacher ville vende tilbage i 2002

"Løbet var som jeg havde forventet det ville være. Teamet præsterede et flot stykke arbejde, og vi havde valgt den rette strategi. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle som jeg har arbejdet med de sidste 9 år, for alle de kræfter som de har brugt på at gøre min karriere så succesrig. Jeg er så glad for at David sluttede på podiet."

"Jeg må da også indrømme, at ved at lukke ham forbi mig ville jeg gerne give ham noget tilbage for alle de tidspunkter i fortiden hvor han har hjulpet mig. Det vil tage mig nogen tid at forstå mit nye liv, og ikke mindst at finde ud af om jeg kan lide det eller ej. Lige nu ser jeg frem til min orlov, men jeg er sikker på at jeg også vil savne Formel 1!"



TAK FOR ALT DET DU HAR GIVET OS, MIKA!

Ved Tysklands Grand Prix 2002 blev West McLaren Mercedes teamets 2003 line-up præsenteret, og David Coulthard skal også i det kommende år danne par med Mikas finske afløser Kimi Raikkonen. Mika havde ved Monacos GP indviet Ron Dennis i den endelige og tunge beslutning. Mika stod med lille Hugo på armen, Erja om livet og så mere lykkelig ud end nogensinde.

Selv har 33-årige Mika netop fået job som Formel 1 kommentator hos finsk Canal Digital, men han vil også fremover reklamere for Tag Heuer ure, Mercedes Benz og Hugo Boss herretøj. Vemodet bliver dog ikke mindre af denne grund, når vi ser finnens ærlige og varme smil på tv skærmen.

Hakkinen vil blive husket for hans exceptionelle store naturtalent, hans hurtighed på en kvalifikationsrunde, og hans ufattelige fokus på opgaven. Men frem for alt var han en af de få ærlige mennesker i en ellers rå og kold F1 verden. Selvom de fleste F1 fans håber at se Den Flyvende Finne i en Sølvpil igen, så ved vi at det ikke vil ske. Hvilket uden tvivl er det bedste for både Mika, Erja og lille Hugo. Men Mika, vi savner dig og tak for alt!

"Da jeg var dreng - hvilket jeg stadig er - da elskede jeg at køre så højt at jeg græd højt når min far sagde stop. Jeg har en masse venner i F1, og jeg kender endnu flere. De er stadig de samme, men pludselig har jeg mange flere venner!"



Skrevet af Aslak Vind
aslak@f1journal.com