FØRST ENRON - NU WORLDCOM
Det sidste halve års tid har det været svært at undgå at høre om den amerikanske energiskandale i firmaet Enron der med jævne mellemrum har præget TV-aviser og finansielle magasiner. Det har været lidt af en mavepuster for den amerikanske økonomi, at deres største energikoncern så tydeligvis har fusket med regnskaberne - en skandale der har ført arbejdsløse og selvmord med sig i kølvandet. Enron blev revideret af den ellers så respekterede revisorvirksomhed Andersen, som ikke levede op til deres gerning, og så gennem fingre med omfattende regnskabsmanipulation.

Men der er noget der tyder på at Enron kun er den første i en række af amerikanske virksomheder, der nu risikerer at falde på stribe som dominobrikker. Og dette kan vise sig at få indflydelse på visse F1-teams. Den helt friske økonomiske skandale der netop har ramt USA, er nemlig én af Williams-teamets sponsorer - Worldcom. Således skal teamets columbianske kører, Juan-Pablo Montoya, nok ud at kigge sig om efter en ny personlig sponsor, idet det er ham der har hevet Worldcom med sig over til Williams.

REVISIONSFIRMAET ANDERSEN INDBLANDET IGEN
Worldcom har også det plettede revisionsfirma, Andersen, til at kigge deres regnskaber efter i sømmene - og nu viser det sig at Andersen ligesom hos Enron, er sprunget let og elegant henover nogle rimeligt voldsomme uregelmæssigheder i telekommunikationsfirmaets regnskaber. Én af de mest iøjenfaldende problemer for virksomheden, er at de ikke har været i stand til at sende korrekte regninger ud til deres store erhverskunder, siden de har vokset dig op til én af USAs største leverandører. Og nu beskyldes de for svindel i størrelsesordenen 32 milliarder kroner.

Andersen har ligesom sidst valgt at udpege en syndebuk indenfor egne rækker - noget der i Enron sagen førte til et selvmord og en skandale af den helt tunge kaliber. Og denne skandale synes ikke at blive mindre. Således har Wall Streets elektroniske marked Nasdaq lukket for al handel med Wordcom-aktier, og USAs præsident Bush har midt i et verdenstopmøde fordømt de tegn der nu viser sig fra tilsyneladende letlevende koncernchefer og deres revisorer, der ikke forstår at leve op til deres ansvar.

MCLARENS COMPUTER ASSOCIATES OGSÅ PÅ LISTEN
Det er dog ikke bare Williamssponsoren Worldcom, der er i de amerikanske myndigheders søgelys. McLaren-sponsoren, Computer Associates, bliver nu også kigget efter i sømmende efter at man mener at have konstateret uregelmæssigheder i chefernes måde at forvalte aktiebeholdningen. Dette er en situation der minder om Enron og Worldcom, og kan få fatale følger for den amerikanske softwaregigant. Hvis det er tilfældet, vil det uværligt ramme McLaren, der har et tæt samarbejde med CA, der udvikler og vedligeholder alle teamets softwareprodukter.

Det mest faretruende ved det altsammen er at det tilsyneladende kun er toppen af isbjerget. På dette tidspunkt er en lang række helt store amerikanske virksomheder på myndighedernes grå liste inklusive firmaer som Xerox, Duke Energy, Kmart, Network Associates og Lucent Technologies. Dette er et voldsomt faretegn ikke bare for de nævnte virksomheder, men i særdeleshed også fordi de kan trække den samlede tillid til det amerikanske marked ned i sølet - noget der vil få voldsomme konsekvenser for hele verdensmarkedet.

Af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com