EN TREND STARTET AF JENSON BUTTON STOPPER MED FELIPE MASSA


Brasilianske Felipe Massa blev pustet op til at være den næste Ayrton Senna da Silva, og det skortede ikke på rosende ord da han fik en Sauber kontrakt for 2002 sæsonen. Men siden er det gået drastisk ned af bakke, og det ikke mindst fordi Peter Sauber har erkendt, at Massa ikke er samme guldfugl som Kimi Räikkönen viste sig at være. At hive helt unge kørere er altså ikke kun en god forretning. Der er både gode og dårlige sider. En trend startede for nogle år siden, og denne er ved at gå død efter at trenden i 2002 ikke producerede et talent i svøb, men nærmere en fuser.

Trenden startede tilbage i 2000 da Williams BMW kørte deres første sæson sammen. Da hev Sir Frank Williams en ung kører ved navn Jenson Button ind til at være makker med den rimeligt rutinerede Ralf Schumacher. Button gjorde en rigtig god figur, og det var kun tekniske problemer der forhindrede ham i at score point i sit allerførste Grand Prix down under. Det var en BMW motor der pludselig brød i brand, og så var festen slut for den unge brite.

Igennem hele sæsonen leverede debutanten solide præstationer, og han blev belønnet med en samlet 8. plads i kørernes mesterskab og 12 VM point på sit CV. At det så ikke var godt nok til at beholde jobbet hos Williams er en helt anden historie, og den skal vi ikke ind på her. Nej, det er mere den trend Button satte i gang der er det sjove her. For Button var en relativ ukendt faktor i den dyre ende af motorsport, og alligevel formåede hans management at hive en utrolig lukrativ aftale hjem med Williams som Button stadig, 3 år senere, lever godt af. Med én underskrift afsagde Button dødsdom over Formel 3000 serien, for det var lige pludselig ikke her man skulle hente kørerne længere.

Det var nede i Formel 3, Formel Renault eller direkte fra gokart-verdenen. Og det gjorde man! Næste år hed de relativt ukendte kørere Fernando Alonso som fik chancen hos Minardi og ikke mindst Kimi Räikkönen hos Sauber Petronas. Begge gjorde et så solidt stykke arbejde, at trenden ikke kunne andet end fortsætte. For Alonso udrettede mirakler i sin Minardi. Den inferiøre slæde fra Faenza burde være en sikker bagstopper hele 2001 sæsonen, men den unge spanier formåede gang på gang at sætte et tragikomisk Benetton hold til vægs under kvalifikationen, og Alonso blev da også belønnet med et job hos Renault, som han i 2003 kommer til at nyde frugterne af. For så er han tilbage i Formel 1, og det endda i den helt anden ende af feltet.



KIMI GAV GODE PENGE - MEN DET ER DYRT AT RETTE BULER UD I EN RACER

Kimi Räikkönen gjorde det endnu bedre. Han fik chancen hos et hold der godt kan gå hen og score point, og 2001 blev et miraklernes år for både den unge finne og det schweiziske hold. Sauber sluttede flot som nr. 4 i konstruktørernes tabel takket være en aerodynamisk god Sauber C20, og Kimi Räikkönen blev nr. 10 i kørernes mesterskab med 9 velfortjente point. Det burde have været mere, men det gjorde ikke noget for han formåede alligevel at gøre sig fortjent til Mika Häkkinens ledige sæde hos de mægtige McLaren Mercedes. Et sæde hans holdkammerat hos Sauber Nick Heidfeld burde have haft, men trenden var på det tidspunkt i Formel 1 at de unge kørere var værd at satse på. Det var de unge talenter man kunne præge i mange år fremover, og så blev bl.a. Nick Heidfeld glemt. Men han er ikke den eneste der gik i glemmebogen pga. denne trend, og det kommer vi ind på længere nede.

Sauber havde en solid kontrakt med Räikkönen for 2002 sæsonen, så Ron Dennis måtte gribe dybt i lommerne for at erstatte én finne med en anden, og så lugtede Peter Sauber guld, og så kommer vi tilbage til Felipe Massa.

Massa var en fuldstændig ukendt faktor i Formel 1 sportens rygtekredse, og man skulle da også helt ned til amerikanske Chevrolet biler og Formel Renault for at finde nogle nævneværdige resultater fra den unge uprøvede brasilianers historie. Massa vandt Formel Chevrolet mesterskabet i 1999, og året efter vandt han det italienske Formel Renault mesterskab. Derefter kom han til europæisk Formel 3000 og her vandt han næsten alt hvad der var at vinde. Masser af sejre og pole positions, og så troede Peter Sauber helt bestemt at han havde fundet Kimi Räikkönen part II i Massa.



YES MASSA - NO MASSA

Men sådan skulle det ikke være. Massa var knapt så tålmodig, rolig og beregnende som finnen. Han havde det sydlandske temperament, vilde gåpåmod og viljen til at satse alt selvom han ikke havde den fjerneste anelse om det ville gå godt eller ej. Det resulterede i nogle ødelagte karbonchassiser under opvarmningen til 2002 sæsonen, og allerede her begyndte Peter Sauber at kunne se forskellen mellem Felipe og Kimi. Brasilianeren var ikke af helt samme støbning som finnen... langt fra.

Det skal dog ikke lyde kedeligt alt sammen. For da Sauber første gang lod Felipe Massa teste på Mugello banen i Italien, satte Massa nogle imponerende omgange der tålte sammenligning med Michael Schumachers samme omgangstider på banen i en Ferrari! Det var stort, og da han testede for holdet på samme bane igen i oktober 2001 var jobbet hans. Ingen tvivl om det. Det var dog før han begyndte at sætte racere i væggen om og om igen.

MASSA LEVEREDE IKKE VAREN - PETER SAUBER BLEV TIL "PETER SAUER"

Nu er 2002 sæsonen færdig, og det eneste Massa kan prale af er to sjettepladser (Sepang og Nürburgring) samt én femteplads (Catalunya). 4 point er ikke meget for en kører der inden sæsonstart blev udråbt som den næste Ayrton Senna. Han har ganske simpelt ikke leveret varen, og det har afskrækket Peter Sauber fra at gå på jagt efter unge kørere igen. Vi skal helt tilbage til Ungarns Grand Prix i august måned for at finde et løb Massa har gennemført. Tallene har desværre talt sit alt for tydelige sprog, og de vender ikke i Massas favør.

Næste år vælger Sauber den sikre løsning. 2 erfarne herrer i form af Nick Heidfeld og Heinz-Harald Frentzen, og så kan Felipe Massa ellers passe sig selv. For ikke at nagle flere søm i kisten på Massas Formel 1 fremtid tilbød Peter Sauber ud af generøsitet en testrolle til den unge brasilianer, men det var vist lige så meget et medlidenhedstilbud som det var for at redde Massa fra totalt at tabe ansigt. For en direkte fyring ville have resulteret i, at vi havde set Massa gøre ingenting i 2002 og derefter ikke høre mere fra den mand overhovedet. Så egentlig kan Massa takke Peter Sauber for, at han stadig kædes sammen med de hold der mangler at få færdiggjort deres line-up til 2003, men faktum er, at vi højst sandsynligt ikke får ham at se uanset hvordan Sauber havde valgt at forbigå ham. For de andre teamchefer er ikke dummere end vi er, og de har også set, at trenden med at hente purunge kørere uden egentlig single-seater-erfaring ind, ikke altid er en stensikker succes, og derfor vælger de at satse mere på de etablerede kørere. Dem der har noget erfaring på ryggraden.



FRA SANDKASSEN TIL A-KASSEN - ELLER HVAD?

Toyota valgte Olivier Panis der har kørt Formel 1 i mange år, og har en utrolig viden omkring Formel 1. Renault valgte deres Fernando Alonso som viste sig at være en guldfugl i svøb, og som de selv har flasket op som testkører i år, og tendensen er den samme hos alle de andre hold. Ideen med at hente en kører ind uden egentlig erfaring er ved at dø ud, fordi Massa viste sig ikke at kunne fortsætte trenden.

Så nu er der igen håb for dem der vælger den traditionelle vej op gennem Formel Ford eller Formel Renault, videre til Formel 3 for til sidst at køre Formel 3000. Dén vej synes nu igen at være den rigtige vej op af rangstigen, og det er også godt det samme. For så har vi alle en chance for at danne os et indtryk af morgendagens Formel 1 kørere i stedet for lige pludselig at få slynget et navn som "Felipe Massa" i hovedet. Men kørere som Justin Wilson og Bruno Junqueira, der vandt det internationale Formel 3000 mesterskab i henholdsvis 2001 og 2000, blev trenden med de unge uafprøvede kørere en rigtig dårlig ide for deres respektive karrierer. Begge kørere testede i Formel 1 racere, men blev forbigået idet det dengang var "bedre" at satse på de helt unge kørere. Nu er deres chancer for nogensinde at komme i Formel 1 lige så lille som vores egen Tom Kristensens; minimale. Junqueira tabte jo netop i en direkte dyst mod Jenson Button tilbage i starten af 2000, da de begge fik hver sin BMW Williams racer. Den der var hurtigste mand på dagen fik sædet ved siden af Ralf Schumacher. Button var hurtigste mand den kolde vintermorgen, og så startede trenden.

MÅSKE ER DER EN GRUND TIL AT GÅ MANGE ÅR I SKOLE?

Trenden med de unge uerfarne kørere skulle dog være ved at dø ud nu, for det mislykkede forsøg med Felipe Massa har gjort at holdene nu igen har trukket deres vovede følehorn til sig, og det ser nu ud til at kørerne igen skal til at bevise deres værd i mere end en gokart for at gøre sig fortjent til et fast sæde i Formel 1.

Og tak for det. Det skal helst være således, at vil man være med i verdenseliten skal man gøre sig fortjent til det. Massa havde ikke gjort sig fortjent til det nok, eller også kom han bare for let til sit sæde i Formel 1 til at han tog det seriøst nok. Eller også havde han bare slet ikke talentet til at starte med, og var egentlig bare en rigtig heldig gut der satte de rigtige omgangstider på det rigtige tidspunkt.

Uanset hvad, så har det betydet for Massa at han nu ikke længere er ønsket kørermateriale hos Sauber. Hvis han er villig til at gå meget ned i løn kan han muligvis sikre sig et sæde i 2003 hos et team noget længere nede af rangstigen, men når kørere som Mark Webber og Mika Salo stadig ikke har noget sæde for 2003, og begge gerne vil have ét, så skal unge Felipe Massa ikke forvente at komme først i køen. Tværtimod!

Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com