KULTURMINISTEREN LUKKER OG SLUKKER

Da jeg en eftermiddag i sensommeren fik den glædelige nyhed, at vi nu havde hele 2 kørere i Formel 3000, serien lige under Formel 1, tænkte jeg med det samme, at nu var det at vi skulle prøve at sætte fokus på danske racerkørere i international motorsport. Første tanke var, at skrive et brev til kulturministeren for ad den vej at skabe kontakter til det erhvervsliv, der via personlige sponsorater, kunne fremme deres egen virksomhed samt den unge danskers internationale karriere.

Første brev var ikke nogen åbenbaring, så jeg svarede tilbage, og anden gang blev døren for alvor lukket. Kulturministeren selv havde ikke engang tid til selv at svare denne gang. I mit andet brev fra kulturministeriet stod der:





"
3. oktober 2002

Kære Kent Kirkegaard Jensen

Ministeren har bedt mig svare på din mail af 1. oktober 2002, hvori du henviser til artikel på www.f1journal.com.

Vi har med interesse læst materialet, men er ikke i stand til at foretage os yderligere i sagen.

Med venlig hilsen

Hanne P. Refslund"




VI STARTER FORFRA IGEN

Det er dog ikke værre end så må man bare selv i gang. F1Journal fik kontakt til et motorsportshold i Randers. Holdet hedder Team Randers Racing, og de deltog i år i Formel 2000 serien, løb der blev kørt i forbindelse med de forskellige DTC-arrangementer i løbet af 2002 kalenderen.

Ved det sidste DTC-løb i år på Jyllandsringen, hvor Jason Watt blev mester, fik jeg hilst på Team Randers Racings kører Claus Møller, og som en anden professionel racerkører fik jeg lejlighed til at afprøve sædet i den Formel 2000 racer jeg senere selv skulle få en tur i. De professionelle besøger jo også lige deres fremtidige team for at se hvordan bilen passer til én.

Nu måler jeg 187 cm. og vejer 92 kg., så det var ikke helt let at få presset de lange ben ned, men ned kom jeg. Bare tanken om at smide højre pedal i bund gjorde, at jeg hurtigt fik overbevist alle de omkringstående om, at jeg sagtens kunne være der, og at det ikke ville være noget problem at køre i den.



TEST AF EN FORMEL 2000-RACER

Så det blev aftalt, at jeg søndag d. 6. oktober skulle prøve en Formel Ford 2000 racer på Randers Køretekniske Anlæg. Det var en bidende kold søndag formiddag, men det var sådan set ligegyldigt. Nu skulle der bare køres ræs!

Claus Møller instruerede i hvordan man kørte banen optimalt. Hvilke sving man tog i hvilke gear osv., og jeg sugede lærdommen til mig som en blodfattig igle der ikke havde set levende væsner i flere dage. Han fortalte også, at en sæson i Formel Ford 2000 klassen ikke nødvendigvis behøves at være særlig dyr.

En FF2000 racer er nemlig ikke så indviklet endda. Serien køres efter et 24 år gammelt motorreglement, og det gør, at man ikke skal bruge de helt store summer på motorudvikling osv. Det er "bare" en 140 hestes 2,0 l. motor. Det lyder ikke af meget, eftersom min egen Toyota Carina E 2.0GLi nogenlunde mønstrer samme tal. Forskellen er bare, at formel-raceren inkl. fører kun vejer sølle 520 kg. i forhold til Toyotaens 1200 kg. Og så er den noget mere aerodynamisk. Den ligger jo helt nede ved jorden.



DET KOSTER IKKE EN HERREGÅRD

Prisen for at køre en sæson er heller ikke afskrækkende. Skulle man eksempelvis køre for Erik Byrgesen hos Team Randers Racing ville en sæson koste 75.000 kr. Claus Møller kom dog kun af med omkring 35 - 40.000 idet han selv havde været ude og rejse lidt penge. Han havde altså nogle sponsorater med til at gøre livet lettere for økonomisk.

Skader havde Claus heller ikke mange af i løbet af 2002 sæsonen, for han brugte kun 1500 kr. på skader!

Team Randers Racing er heller ikke noget gammelt hold. Erik Byrgesen startede hele forretningen tilbage i 1999 hvor han selv kørte en gammel Reynard fra 1984. Siden er det gået stærkt. Allerede året efter kørte de med to biler, og nu hvor han ikke selv kører længere er det ved at være så professionelt, at han blankt erkender at det er ved at tage for meget af hans tid når der skal passes job ved siden af.



ADVARSEL: DET ER STÆRKT VANEDANNENDE

Men da jeg selv havde været ude og køre i Byrgesens FF2000 racer forstod jeg udmærket hvorfor han så ikke bare stopper. Det er stærkt vanedannende at sidde bag rattet på en formel-racer.

Jeg fik nemlig mine 5 omgange alene på det køretekniske anlæg. De første par omgange skulle jeg lige have følingen med bilen og havde ikke pedalen i bund én eneste gang. Men på tredje omgang tog jeg modet til mig, og da jeg begyndte indstyringen til langsiden fik den fuld hammer. I andet gear tævede jeg pedalen i bund og blev presset tilbage i raceren. "Tak gudskelov tænkte jeg", koblede ud, hamrede den op i 3. gear og pressede igen gaspedalen helt i bund. Samme effekt én gang til. BANG! Og jeg sad naglet fast til ryglænet og så gik det ellers bare fremad. Bilen havde godt nok 4. gear, men det blev ikke brugt før en omgang senere, for bremsepunktet nærmede sig med hastige skridt, og på det tidspunkt tror jeg, at jeg var et godt stykke forbi de 100km/t på et køreteknisk anlæg. Så jeg bremsede ned, kørte banen rundt og da jeg så nåede langsiden igen turde jeg godt give den gas i 4. gear, og hold da op det var godt!

Da Claus kom trillende ud foran mig i Byrgesens Ford Mondeo som sikkerhedsbil slap jeg gassen, og så kom det store smil frem. Det blev dog hurtigt afløst af en undren.


MAN GØR SIG SINE TANKER - OM FORMEL 1

"Hvis nu det er så vildt at køre i en bil med 140hk. fordelt på 520kg., hvordan er det så ikke at skulle sparke pedalen i bund på en racer der præsterer 900hk. fordelt på 600kg.?"

Da jeg sad der og trillede tilbage til pitten bag den røde Mondeo steg min respekt for Yoong, Mazzacane og alle de andre kørere i Formel 1 der normalt ingen agtelse får, pludselig markant. De turde trods alt. Det tror jeg ikke jeg ville have gjort lige med det samme, og da slet ikke med 21 andre biler omkring mig.

For det er nemlig rigtig sjovt at køre FF2000. Man føler sig som en rigtig racerkører når man ligger helt dernede mod asfalten, dækkene sidder frit, og det er rigtige slicks der sidder på de små alufælge. En fed fornemmelse. Iøvrigt et FF2000 en hurtig serie. Den er blandt andet 3 sek. hurtigere pr. omgang end DTC bilerne på Jyllandsringen, så topfarten er ikke for tøsedrenge!"




ER DET NOGET FOR DIG - BARE SE AT KOMME I GANG

Summa summarum. Når Team Randers Racing igen arrangerer at enhver kan komme og prøve deres racere, så tjekker jeg grundigt min kalender for at se om ikke jeg kan få presset en tur ind, for det skal altså prøves igen. Livet er for kort til ikke at prøve igen - alt for kort!

Er du frisk på endnu mere? Så begynd at samle penge ind fra forskellige firmaer der gerne vil sponsere dig i en kommende sæson i Formel Ford 2000. Spyt selv lidt flere penge i, og når du har 75.000 kr. på lommen, så køb dig et sæde. Så er du nemlig rigtig racerkører i et helt år, og det eneste du skal er at møde op og køre bilen. Benzin, fragt osv. er inkl. i prisen.

Det er egentlig ikke mange penge for at starte en karriere som racerkører i formel-biler. Jeg selv havde troet det ville være meget dyrere eftersom det koster langt mere at være med i gokart. Men pga. det 24 år gamle motorreglement er det faktisk aldeles overkommeligt at starte sin karriere i FF2000 klassen. Finder man så ud af, at man er endnu bedre end alle de andre, ja så er det jo bare med at få skabt de rigtige kontakter og så avancere til Formel Renault, Formel 3, Formel 3000 og ...








Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com