INTERVIEW MED EN KOMMENDE STJERNE

Vi satte os i Belgien ned for at få en snak med en af de F3000 stjerner der er tæt på at rykke op i motorsportens superliga: Formel 1. Italienske Giorgio Pantano der i år kører sin anden sæson i FIAs Formel 3000 serie, og som efter 3 sejre ligger på en samlet tredjeplads med mulighed for at snuppe titlen i sæsonens afgørende løb på Monza.

Pantanos manager er danske Lars Christian Brask, og det var naturligvis gennem de danske aner vi fik interviewet på plads. Pantano er en komet i motorsportens verden lige nu, og det var derfor naturligt at tage en snak med den lille italiener dagen før han skulle køre løbet på Spa-Francorchamps. Et løb han gik hen og vandt foran sine to værste konkurrenter om dette års mesterskab.



PANTANOS INDTRYK AF EAU ROUGE

Spa-Francorchamps er jo en legendarisk motorsportsbane. Alle racerkører elsker den og Eau Rouge-svinget, der får enhver anden stigning til at ligne et fartbump nede midt i en midtjysk soveby. Det siges ofte, at det er her fårene skilles fra bukkene. De kørere der smider klampen i kælderen hele vejen gennem svinget er rigtig racere. De andre er bare med. Pantano er ingen undtagelse: "Eau Rouge er ikke lettere i dag end det var førhen, og jeg tager det da også flat out i 6. gear. Men det er stadig et rigtig godt sving."

For Pantano er dette år meget vigtigt. Han har med Coloni Motorsport formået at hive et hold frem i forreste række som normalt ikke er kendt for at vinde løb. Det kan i bedste fald resultere i et Formel 3000 mesterskab, men uanset hvordan det går, vil Pantanos anseelse være stor efter sæsonens afslutning. Han har på rekordtid etableret sig som et navn der giver genlyd i rygtekredsene i Formel 1.



KONTAKTEN TIL FORMEL 1

Han har da også før været i kontakt med Formel 1. Han har nemlig testet for Benetton og McLaren. "Formel 1 er en helt anden verden. Jeg ville godt stille mig tilfreds med en rolle som testkører til at starte med. Jeg vil bare ind i Formel 1! Har ingen favorithold på det punkt." Pantano vil dog ikke ind som betalende kører. Han skal ind på talent. For han har vist sit talent og fortjener den respekt. Hans start i gokartsserierne førte blandt andet til at han slog navne som Kimi Räikkönen og Jenson Button. I 1999 avancerede til "rigtig" racerkører da han kørte fire løb i Formula Palmer Audis vintermesterskab.

Året efter debuterede han i den tyske Formel 3-serie og her kvitterede han med at vinde mesterskabet! En bedrift ikke mange har gjort før ham. Formel 1 verdenen fik da også øjnene op for ham, og han fik sin første test med Benetton teamet der i dag hedder Renault. Det var derfor en naturlig ting at tage skridtet videre til Formel 3000, og dermed køre på de samme baner som Formel 1 bilerne på de samme weekender. Og nu kan Pantano mærke forskellen på Formel 3000 og Formel 1. "Det er selvfølgelig motorkraften, men bremserne er hvad overraskede mig mest. Det er helt utroligt så gode bremserne er. Men som sagt er det en helt anden verden. Der er langt flere mennesker, og i F3000 er det kun mekanik man fokuserer på. I Formel 1 er der også elektronik osv."



DEBUTEN I FORMEL 3000

Debuten i F3000 kom sidste år hos Astromega, og med en sejr og 3 hurtigste omgange blev Pantano sammenlagt nr. 9 i 2001-mesterskabet. Det gav ham endnu en Formel 1 test - denne gang med West McLaren Mercedes. Samtidig fik han prisen som Autosprint Italian International Driver of the Year. For Pantano er den ene af kun to italienske kørere der bliver støttet af det italienske motorsportsforbund. I år er det blevet til en rigtig god sæson for Pantano. Han har nu 3 sejre under bæltet, 3 tredjepladser og 2 fjerdepladser.

Det gør at han kæmper om mesterskabet i sin kun anden sæson i serien. Derfor er det også kun naturligt at han tænker på Formel 1 til næste år. "Indtil videre taler vi kun om næste år. Jeg har talt med et par hold." Men lige nu er det kun Formel 3000 der tæller, og fokus er rettet mod lørdagens løb på den belgiske racerbane. Sebastian Bourdais og Tomas Enge ligger foran Pantano i den samlede stilling, men en sejr kan holde mesterskabsdrømmene i live. "Jeg vil selvfølgelig bare vinde. Enge ligger som nr. 2, men det er stadig åbent."



HÅRD FYSISK TRÆNING

Og vinde det gjorde han. Han holdt både Bourdais og Enge bag sig og bevarede dermed spændingen om mesterskabet til sidste runde på Monza. Akkurat som i Formel 1 er konkurrencen hård og der skal ikke kun køres. Der er også en masse træning udenfor bilen. "Jeg har en personlig træner, og vi fokuserer meget på nakken. Det er naturligvis hele kroppen, men der er også specielle træninger. I Ungarn er det f.eks. meget varmt, så der forbereder vi os ved at sidde i en sauna og vænne os til varmen og luftfugtigheden i en hel måned op til løbet."

Lars Christian Brask pointerer også, at selvom fokus naturligvis for Pantanos vedkommende er rettet mod løbet på banen lige nu, er det hans job som manager at sørge for næste års planer snart er ved at være klar. Skal det være Formel 1, eller skal det ikke? De satser naturligvis på det, og det kan enten udmønte sig i et fast sæde i 2003 eller et job som testkører. Det værste der kan ske ifølge Brask er, at de skal bruge et år i USA på CART. Men den kometkarriere Giorgio Pantano har gjort indtil videre ser ikke ud til at skulle knække nu. Det går jo strygende for Pantano og Coloni Motorsport i Formel 3000 i år, og derfor er der også al mulig god grund til at tro på at det skal lykkes for italieneren.



DE STORE ØJEBLIKKE

Hvad var egentlig det bedste øjeblik for Pantano? Ja, der er mange at vælge mellem. Bl.a. fik han tidligere i år tildelt Golden Helmet prisen som tidligere er blevet givet til Michael Schumacher, og det er ikke uden grund Pantano har fået den pris. Han er nemlig meget hurtig. I sine dage som gokart kører slog han alt og alle. I det europæiske Formel A mesterskab slog han i 1996 navne som Kimi Räikkönen, Jenson Button og Anthony Davidson. Alle 3 kører Formel 1 i dag, men for 6 år siden fik de baghjul af Pantano. Selv siger Pantano om sine foreløbige bedste punkter i sin karriere.

"Da jeg testede Formel 1 for første gang og da jeg vandt det tyske Formel 3 mesterskab. Siden Lars Christian Brask kom til i 1999 er det kun gået fremad." Hvordan kommer Pantano i Formel 1? Det er naturligvis gennem sit management i form af Lars Christian Brask der skal gøre lobbyarbejdet, men der skal måske også sponsorpenge på bordet. Det har mange andre kørere skulle gøre før Pantano, men den hurtige italiener vil ikke betale for at køre Formel 1. Han vil derind pga. sit talent. "Jeg vil ikke i Formel 1 pga. mine sponsorer. Jeg skal derind pga. mit talent." For selvfølgelig er sponsorater vigtige, men talentet er den altoverskyggende faktor.



FREMTIDEN FOR DEN ITALIENSKE KOMET

Pantano har bevist han har farten, og det er nu kun et spørgsmål om tid førend han igen med raketfart skal et skridt videre i sin karriere, og Pantano er ikke bleg for at indrømme sin eneste ambition er at komme i Formel 1, og rent faktisk har han kørt mod et par Formel 1 kørere. Tidligere på året var der Doningtons Festival of Speed hvor Pantano kørte mod Damon Hill og Mark Webber i en Minardi racer, og her slog Pantano den tidligere verdensmester og den australske Formel 1 kører.

Nu skal italieneren der har slået Kimi Räikkönen, Damon Hill, Jenson Button, Mark Webber og Anthony Davidson blot afslutte sin Formel 3000 med maner, og så er alle muligheder åbne. Det er op til ham om at levere varen på banen og det gør han på behørig vis, og så via Lars Christian Brasks management åbne dørene til den forjættede verden vi alle elsker at følge med i: Formel 1. Da vi siger farvel til hinanden gør Giorgio Pantano sig klar til at tage en lille lur inden fredagens kvalifikation i F3000. Han får sat muskelstimulerende elektroder på skuldre og lægmuskler, lukker øjnene og lader op til eftermiddagens strabadser. Og hvem ved - til en fremtid i Formel 1? Noget tyder i hvert fald på det.



Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com