Hjørring, d. 27.08.2002

Til kulturminister Brian Mikkelsen.

Danmark er i en enestående situation lige nu. Vi har 2 racerkørere i serien lige under Formel 1, nemlig FIAs officielle Formel 3000 mesterskab. Det, der igennem de seneste mange år er blevet kaldt Formel 1's børnehave. Der, hvor fremtidens megastjerner træder sine barnesko, og får lært, hvordan det er at køre en single-seater med mange hestekræfter, og får snuset til atmosfæren i Formel 1: Motorsportens ypperste klasse.

Nicolas Kiesa har kørt den internationale Formel 3000 serie hele sæsonen, og da F3000-teamet European Minardi for nylig skiftede kørere, blev der også plads til Kristian Kolby. To danskere i Formel 3000 er ikke set siden 1997, hvor Jason Watt og Tom Kristensen begge kørte dér, og se bare hvordan det er gået dem siden. Deres navne står klart for enhver dansker, og ikke kun for dem, der følger med i motorsport. Men selvom både Jason og Tom nyder stor anseelse indenfor deres respektive serier i motorsport er ingen af dem nået til Formel 1. Det er sket af forskellige årsager, vi ikke behøver at rippe op i her. Men vi kan råde bod på det, hvis Danmark og det danske erhvervsliv giver et lille skub i den rigtige retning - for i Formel 1 er ingenting gratis.

Både Nicolas og Kristian har vist sig at være gode kørere, men de har aldrig fået det rigtige sæde, hvor de har siddet i den helt rigtige ende af feltet, i hvert fald ikke i Formel 3000. Kiesa har hele året kæmpet med materiel, der ikke holder distancen, og det er ikke god reklame for en kommende stjerne-racerkører. En af dem, der forhåbentlig skal afløse navne som Michael Schumacher, David Coulthard og Jaques Villeneuve i Formel 1 om et par år. Vi skal nemlig ikke sætte målene for lavt. Det er der ikke plads til, når vi er på så højt et niveau.

I motorsport skal der penge til, og det er sagens kerne her. Penge! Mange af dem. Noget Danmark har, men indtil videre ikke har valgt at bruge på motorsport. Men når man ser, hvor stor en profilering der er i resten af verden, er det til stor forundring, at netop Danmark slet ikke tager del i det kæmpe mediecirkus, der løber af stablen hver anden weekend fra marts til oktober måned hvert år.

Nu får Nicolas og Kristian muligheden for at køre mod hinanden, og mod alle de andre, i Formel 3000, og det er en unik situation, og en situation Danmark skal profitere ved. For den nye generation af Formel 1 kørere ser noget broget ud. Der er ikke nogen kæmpe profiler der står og venter i kulissen for at få et sæde, og det kan Danmark benytte sig af.

Bevares, der er masser af spanske, brasilianske og en del franske kørere, der er klar til at tage over, mens England jo også altid producerer en håndfuld unge talenter. Men det er også kun fordi motorsporten nærmest er opfundet i England, og i de tre andre lande er der så mange mennesker, at det ville være usandsynligt, hvis ikke de fostrede nogle talenter engang imellem. Én ting har landene dog tilfælles: De har en stor motorsportstradition, en tradition der med navne som John Nielsen, Jason Watt, Tom Kristensen osv. også er ved at forme sig i Danmark.

Med den rigtige opbakning kan vi få Nicolas eller Kristian i Formel 1 om ikke så mange år. Der skal bare to ting til. Den ene kan Nicolas og Kristian selv sørge for, nemlig at give sig selv 200% hver gang de kører i deres Formel 3000 bil og dermed levere resultater, der ikke burde være menneskelig muligt i de vogne. Noget Fernando Alonso sidste år gjorde i en Minardi i Formel 1. Feltets absolut dårligste vogn med den absolut ringeste motor, og alligevel formåede Alonso at kvalificere den højere end enkelte af de andre hold. Det gav respekt omkring Alonso, og i 2003 skal han nu køre for Renault; et fransk hold der er godt på vej til at etablere sig som et af de allerbedste hold i Formel 1. Mark Webber er ved at gøre samme trick hos Minardi i år. Han gør det også bedre, end han egentlig burde kunne i sin Minardi, og hans fremtid i Formel 1 ser også lys ud.

Så kunne Nicolas og Kristian bare køre med al den iver de overhovedet formår at skrabe sammen, og samtidig formå at kanalisere al deres kunnen ud gennem gaspedalen, så har vi en chance.

Den anden ting, der så skal være i orden, er finanserne. For det er ikke gratis at komme ind i Formel 1. Enten skal man have etableret sig som stor stjerne i USA i motorsportsklasserne derovre, eller også skal man have et personligt sponsorat med sig, som man giver til holdet for at få et sæde i en sæson. Og her er det, erhvervslivet i Danmark skal til at tænke sig om.

I Danmark har vi en kæmpe industri, der bemærker sig ved ikke at profilere sig på verdensmarkedet. Navne som Lego, B&O og Mærsk McKinney-Møller kender vi alle. Men der er jo langt flere virksomheder, der også har formatet til at gøre sig på verdensmarkedet, og som ikke gør det.

N.E.G. Micon og Vestas er nogle af de allerstørste vindmøllefabrikanter i hele verden, der 24 timer i døgnet rejser møller i USA osv., og hvad med Novo Nordisk? Tilsammen en imponerende flåde af store firmaer med dansk base, som har potentialet til at kunne støtte en racerkører i form af et personligt sponsorat.

I udlandet er der stor forskel på hvem, der vælger at sponsere en kører eller et hold. Michael Schumacher får hjælp af den tyske investeringsbank Deutsche Vermögensberatung. En anden investeringsbank er HSBC i England, der er hovedsponsor hos Jaguar Racing. Og det var bare bankerne. En verden, der jo overhovedet intet har med motorsport at gøre, men som alligevel nyder stor medieomtale ved at sponsere i Formel 1.

Ville kulturministeren og det danske erhvervsliv blot stikke hovederne sammen og undersøge mulighederne, ville det være et kæmpe skridt i den rigtige retning. For det er ikke kun finnerne der kan producere skandinaviske racerkørere. Det kan Danmark også. Det er Tom Kristensen et levende bevis på. Han er allerede en levende legende i LeMans regi, og det kan vi også bruge som salgsargument i Formel 1. En serie Tom også har flirtet med adskillige gange, men ikke har fået det endelige gennembrud i endnu!

Danmarks største motorsportschef er Lars Christian Brask, der fra England styrer det store Team Brask. Han har for nylig i et interview til www.f1journal.com udtalt, at det danske erhvervsliv er for sløvt. Ifølge ham kunne vi have haft kørere, der var bedre end Mika Häkkinen, og navne som Tom Kristensen og Jan Magnussen kunne snildt have tjent masser af penge hjem til danske investorer og sponsorer. Der er bare for lidt fokus på dansk motorsport.

Lars Christian Brask er om nogen manden der har været, og er, tættest på Formel 1 af alle danskere p.t. Han har været meget tæt på at være teamchef i Formel 1 og er bl.a. manager for nogle af de kommende stjerner i Formel 1. Hans udtalelser bør vægtes tungt, når Danmark i fremtiden overvejer sin involvering i international motorsport. For fokuset er for småt i Danmark. Vi frivillige entusiaster gør, hvad vi kan, men vi har ikke kontakterne og pengene. Det er her erhvervslivet og kulturministeren i samråd med eksperterne kan gøre en kæmpe forskel!

Vi skal bare have en samlet indsats fra alles side. Nicolas og Kristian skal have et ordentligt management, der snakker med de rigtige personer, for begge kørere skal med i de rigtige puljer. Der er ingen, der kommer udefra og ind i en så indspist verden som Formel 1, så vores to drenge skal have de rigtige folk bag sig med den rigtige insider-viden og knowhow i, hvordan man sælger en racerkører i Formel 1. Men disse managere skal altså vide, at de har baglandet i orden. Vi skal sørge for, at Nicolas og Kristian har hele Danmarks erhvervsliv bag sig. Det er en satsning på højeste plan i motorsport, og uanset hvordan det kommer til at gå, kan vi kun komme ud af situationen som vindere. For Danmark har aldrig før bakket deres kørere op i international motorsport. Det bør vi gøre nu!

Hvor stort ville det ikke have været, hvis Tom Kristensen daskede rundt med en LEGO-kasket hver gang, han gav interviews, efter at have vundet Le Mans 24 timers løbet? Eller at Jan Magnussen gik rundt med en B&O-trøje, når han slentrede ned gennem Formel 1 feltet, en times tid før løbet skulle starte?

Det er alt sammen muligt, hvis bare vi vil. Sørg for at give vores drenge en seriøs opbakning denne gang. De er begge meget tætte på motorsportens fuldblodsklasse lige nu. Der skal bare lige det sidste skub til, og så står enten Nicolas Kiesa eller Kristian Kolby måske en kold dag i januar 2003 på en bane i det sydlige Spanien ved siden af en brasilianer eller spanier, og skal ud og køre 20 omgange hver i en Formel 1 racer. Den af de to, der kommer hurtigst rundt på banen, skal starte for det unavngivne hold i marts måned i Melbourne samme år.

Hvorfor? Fordi Nicolas eller Kristian begge gjorde et godt stykke arbejde i Formel 3000 i år, og derefter fik god opbakning hjemmefra, både økonomisk men også organisatorisk. Så er vejen til Formel 1 banet, og så har vi igen en dansker, eller to, i verdens mest sete sportsgren. For rent seertalsmæssigt overgår Formel 1 jo både OL og VM i fodbold. Eksponeringen er ufattelig stor. Mere end 100 mio. seere tuner ind hver anden søndag for at følge Formel 1, og tilskuerantallet på selve stedet er aldrig under 50.000. Der kan hverken Ronaldo, Kipketer eller CSC Tiscali følge med.

Og husk så lige på, at Nicolas Kiesa og Kristian Kolby langt fra er de eneste muligheder Danmark har for at komme i Formel 1. Navne som Jesper Carlsen, Allan Simonsen og adskillige andre spirende unge kørere kan med det rette bagland køres i stilling til en karriere i motorsportens højborg. Toppen af eksponering på verdensplan: FORMEL 1.

Formel 1 er noget kæmpestort og unikt, men ikke større end Danmark sagtens kan være godt repræsenteret. Det kræver bare lidt benarbejde fra Danmarks side.


Med venlig hilsen

Kent Kirkegaard Jensen,
freelance motorsportsskribent

F1Journal.com
Jubii-F1
Toyotaextreme.dk




Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com