STODDARTS ENTRE I 2001

Da Paul Stoddart overtog Minardi teamet sent i januar måned 2001 var den australske forretningsmand skarpt indstillet på at vende en synkende skude til et sundt Formel 1-team over en kort periode. Men Stoddart skulle snart løbe panden imod muren flere steder, og den 11. september 2001 skulle ikke gøre livet lettere for ham. I starten var det hektisk, men der var penge i kassen, så det så lovende ud i starten af 2001. Men der blev også lagt blod, sved og tårer i projektet allerede fra første dag, ja, fra første time!

Da Paul Stoddart overtog Minardi var der kun 6 uger til sæsonpremieren Down Under, og der skulle arbejdes i døgndrift for at gøre bilerne klar. Der skulle designes nyt chassis og bygges nye biler. Der skulle også findes kørere, sponsorer og hvordan skulle bilen se ud? Hvilke reklamer skulle på hvor, og hvor store skulle klistermærkerne være? Det var et kæmpe arbejde Stoddart tog på sine skuldre, men han og hele Minardi teamet arbejdede bogstaveligt talt i døgndrift i 6 uger, og blev ved et mirakel klar på gridden da Australiens Grand Prix 2001 løb af stablen. En bedrift der den dag i dag næres stor respekt omkring. Ikke én har vovet pelsen og kaldt Paul Stoddart en dårlig leder siden den ilddåb, som Minardi selv kalder den.

Stoddart har længe været en meget stor Formel 1 fan, og har gennem årene købt adskillige gamle Formel 1 biler. Deriblandt mange Tyrrell biler. Men den flotte samling har måtte lade livet på det seneste, for efter han er blevet aktiv i sporten har han måtte sande, at Formel 1 ikke er så luksuriøst som det ser ud til udefra. Det er en hård verden hvor kun hårde forretningsfolk overlever. Paul Stoddart er en sådan, men han har også måtte indse at han ikke er så stærk at han bare kan styre showet via de erfaringer han allerede har lavet i forretningsverdenen. Han skal lære en helt ny verden: Formel 1. Og den er markant anderledes end resten af verden. Her er rygtesmedene utroligt aktive, og eftersom hele Formel 1 verdenen egentlig ikke består af flere folk end der kan være i et stort militært regiment er der ikke plads til at gemme sig. Alt bliver vendt og drejet i offentligheden, og det gør ikke livet let for en mand der gerne vil opad i verden, og gerne lave et par fiffige tricks de andre ikke skal se. For så gør de bare det samme, og så er han lige vidt.

Den dag i dag er han teamchef og ejer af KL Minardi Asiatech. Men efternavnet Asiatech bliver ikke ved at stå på Minardi racerne. Asiatech har planer om at forme sit eget hold, og så skal Minardi finde en anden motorblok.



EN SVÆR BEGYNDELSE

Paul Stoddart startede 2001 sæsonen med en Minardi der kom til at hedde PS01. Holdet hed European Minardi og havde Stoddarts eget flyselskab, European Aviation, som hovedsponsor. Motoren var en oldgammel Fondmetal motor og kørerne var Tarso Marques og Fernando Alonso. Marques var en gammel Minardi kending og Fernando Alonso var en af Flavio Briatores unge talenter. Han skulle lige prøves af i Formel 1. Alonso viste sig hurtigt til at være en langt bedre kører end Marques, og det varede heller ikke længe før der stod en erstatning til Marques og ventede i kulisserne.

Manden var Alexander Yoong, og med ham fulgte et stort sponsorat i form af Magnum Inc. Den malaysiske pendant til Tipstjenesten i Danmark. For Paul Stoddart måtte sande at det ikke er gratis at holde et Formel 1 hold, såvel som et Formel 3000 hold kørende i dag. Der skal mange penge til. Han holdt dog skindet på næsen i 2001, og sikrede sig en plads i 2002 kalenderen ved ikke at gå fallit. Noget en anden teamchef ikke formåede: Alain Prost.



2002 STARTEDE SUNDT FOR MINARDI

Da 2002 sæsonen skulle til at starte så det sundt ud hos Minardi. Point i årets første løb - ikke prangende, men heller ikke direkte faretruende. Men det var det! Minardi havde ikke penge nok til at gennemføre sæsonen, og da det blev kendt at der var nogle tv-penge tilovers eftersom Prost Grand Prix ikke skulle være med, øjnede Paul Stoddart chancen for at snappe en ordentlig sum penge. Han hævdede, at eftersom Prost GP ikke deltog, skulle pengene falde til det næste hold på gridden.

Men der var andre hold der havde ondt i tegnebogen. Tom Walkinshaw havde, med Arrows, hele 2001 sæsonen balanceret på fallittens rand, og øjnede hurtige penge ved at opkøbe Prost Grand Prixs aktiver og dermed hævde at det var ham, og ikke Paul Stoddart, der skulle have pengene. Ingen af de to havde egentlig den juridiske ret til pengene, men det blev alligevel gjort til en stor sag som Paul Stoddart i den sidste ende vandt. Ikke så meget fordi han havde ret, men fordi Bernie Ecclestone og de andre pengemænd i Formel 1 valgte at tro på, at det var Stoddart der havde mest brug for pengene. En sandhed med mere end én modifikation. For Arrows var, og er, så sandelig lige så meget ud at sk… som Minardi var.



PÅ SPONSORJAGT I MALAYSIA

Stoddart gik på sponsorjagt, men det er ikke let at finde store firmaer der gerne vil støtte et hold der ligger hjælpeløst i den forkerte ende af feltet. Minardis 2002 image har heller ikke været for godt. Bilen kan køre, det viser Mark Webber, men der hvor pengene kommer fra sker der ikke noget rent sportsligt. Alexander Yoong har gabt over for stor en kage, og må sande hans talent ikke rækker til Formel 1… endnu. For med den rette træning kunne han sikkert sagtens komme i form og blive en bedre racerkører. For Tarso Marques var bestemt ikke nogen bedre kører end Yoong. Han havde bare den tilstrækkelige erfaring inden han gjorde sin debut i Formel 1 i 1996, og undgik dermed den ydmygelse af ikke at kunne kvalificere sig indenfor 107%-reglen.

Men anekdoterne om at Yoong kan blive bedre hjælper intet i dag. Det er i dag resultaterne skal på bordet førend fremtidige sponsorer vælger at nikke ja når Paul Stoddart står med bedende øjne og spørger om penge. Yoong forsvinder utvivlsom ud af sporten næste år, og så skal Stoddart finde sine penge andetsteds. Hvad gør man når man stor uden sponsor og uden kører og vil promovere sit hold?

Man kigger over på den kører der formår at gøre noget ud af sit materiel. Stoddart så jo sidste år hvordan Fernando Alonso formåede at skabe opmærksomhed omkring Minardi ved at køre stærkt. Det gjorde at Flavio Briatore med det samme hev ham hjem for at undgå andre fik kløerne i ham. I år er situationen anderledes. Manden der gør mere med materiellet end hvad folk troede muligt hedder i 2002 Mark Webber. En ung australier med en lysende fremtid i Formel 1 i sigte. Hvis han altså får en ordentlig bil. Paul Stoddart er ikke dum, og begynder hurtigt at tænke. "Hvordan formøbler jeg Mark Webber således jeg kan holde Minardi oven vande?"



FORSØGET PÅ AT HENTE FORD TIL MINARDI

Resultatet af de tanker er allerede kendt i rygteverdenen i Formel 1. Paul Stoddart bankede i midten af 2002 sæsonen på Niki Laudas dør. Lauda er teamchef for Jaguar Racing og står bag alle handler med Premier Performance Division. PPD er det Ford firma der overser alle Fords aktiviteter i motorsport. Så når tuningfirmaet Cosworth leverer motorer til Jaguar Racing overser PPD at alt går for sig som det skal. Lauda er altså manden man skal tale med hvis man gerne vil have en leverance af Cosworth motorer. Det gjorde Tom Walkinshaw da han var i økonomisk knibe i 2001, og nu gør Paul Stoddart det med garanti med henblik på 2003 sæsonen. For det lykkes jo Arrows at få en aftale i hus for 2002 med PPD og Cosworth.

Stoddart gik dog ikke tomhændet ind til Lauda. I sin forhandlingsmappe havde han Mark Webber. Jaguar Racing kunne få Mark Webber til næste år, hvis Minardi derimod fik Cosworth motorer i 2003. I Formel 1 verdenens vidunderlige virvar af indviklede kontrakter og datterselskaber kan en simpel byttehandel rent faktisk finde sted. Det ser i hvert fald sådan ud derfra hvor jeg sidder. For der er jo ingen tvivl om, at når først kontrakter skal underskrives er der så megen F1 fagsprog deri, at vi almindelige dødelige ville knække halsen adskillige gange i et spinkelt forsøg på at læse bare én linie med småt højt. Sagens kerne forbliver dog den samme: Jaguar Racing får Mark Webber, Paul Stoddart og Minardi får Cosworth motorer.



STODDARTS FREMTIDSMULIGHEDER

Det er måske Paul Stoddarts bedste chance for at overleve i 2003. For Minardi har været med i Formel 1 siden 1985, og har siden da altid været et hold i bunden af feltet, og alligevel formået at overleve. Der har da været adskillige teamchefer, og ikke mindst ejere, men Minardi navnet lever videre. Det samme gør Paul Stoddart indtil videre. Han har sagt, at økonomien for resten af 2002 sæsonen er i orden. En ting er dog hvad han siger - noget andet de nøgne tal.

Det er ingen hemmelighed at Arrows ikke er det eneste team der kører på lånt tid i F1 for øjeblikket. Paul Stoddart må i den grad også tage tingene dag for dag. Og i disse dage ligger han og forhandler med et konsortium bestående af Brendan McGuinness og den velkendte saudiarabiske prins Al-Waleed, der for noget tid siden forsøgte at købe Prost-teamet. De har lugtet røgen i bageriet hos Minardi, og ser nu de samme overtagelsesmuligheder, som de lurede på hos Prost. Om dette så har skubbet Asiatech ud i kulden vides ikke. Men Asiatech har også i noget tid luret på at overtage Minardi.

2003 kan derfor blive endnu et omvæltningsår for Minardi. Kan Stoddart overbevise Niki Lauda om, at det er en god byttehandel overlever de også til næste år. For med en helt anden langt mere konkurrencedygtig motor er det lettere for Paul Stoddart at tiltrække lukrative sponsoraftaler, og han vil også uden problemer kunne finde en betalende kører, eller to. Mark Webber kan han ikke holde på alligevel. Han er ligesom Fernando Alonso ikke skabt til at skulle spilde sin karriere i den tunge ende af feltet. Han er en gulddreng lige nu, og medmindre han selv og hans management er født i går, forstår de også at smede mens jernet er varmt. Det samme gør Paul Stoddart. Han ved godt at Webber ikke gider blive hos Minardi, og har derfor øjnene på Jaguar, idet de kan levere det der står øverst på Stoddarts ønskeseddel: En god motor til 2003 sæsonen.

Så bliver det meget spændende at se om Stoddart også overlever som chef for teamet. Hvis konsortiet bestående af McGuiness og Al-Waleed køber Minardi, vil de da beholde Stoddart som chef? Og hvis ikke - hvem vil de da hyre? Fordmotor eller ej, ser Minardis fremtid ud til at foregå på den sædvanlige gyngende kurs - desværre. Og om Paul Stoddart overlever det? Det kan kun tiden vise...
Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com