"THERE CAN BE ONLY ONE"

Næste år kører Renault F1 med to meget roste kørere. Jarno Trulli og Fernando Alonso. Italienske Jarno Trulli er en respekteret og erfaren racerkører i Formel 1 verdenen mens Fernando Alonso er den unge uprøvede løve som hyldes for at være den næste verdensmester. Det er old-school mod rookien. Hvem skal have pladsen som Renaults fremtid i Formel 1?

For der er ingen tvivl om, at Renault endnu engang har sat alle kræfter ind de rigtige steder, og intet mindre end VM kan stille den franske bilgigant tilfreds. Og med Renaults historie i Formel 1 er det ikke utænkeligt at de kan gøre dette indenfor en kort årrække. Sidst Renault var i sporten var de altdominerende, og denne gang har de brugt omkring halvandet år på at gøre en backmarker til én af de førende biler i feltet. P.t. er Renault det fjerdestærkeste hold på gridden. Det skal der en gedigen aerodynamik, en stærk motor og en god ledelse til at få til at hænge sammen. Resultaterne kommer ikke af sig selv.



ALONSOS VEJ TIL ET TOPSÆDE

Teknikken er bare ikke alt. Langtfra. Der skal også nogle rigtig gode kørere til at få det hele til at gå op i en højere enhed, og her har Renault F1 en stor fordel i at have Flavio Briatore som teamchef. Han er samtidig manager for rigtig mange unge racertalenter, og han har et øje for talent. Således spottede han Fernando Alonso for nogle år tilbage, og han blev givet et sæde hos Minardi i 2001 sæsonen. Alonso imponerede alt og alle ved adskillige gange at sætte det gamle Benetton-hold på plads i kvalifikationen, og det er nok derfor netop Briatore lagde ekstra mærke til den unge spanioler.

Briatore var bare ikke den eneste der havde lagt mærke til Alonso. Rygterne svirrede i Silly-Season, og hold som Ferrari, Sauber, Jaguar og BAR blev nævnt i flæng. Det blev dog Renault (det gamle Benetton), og det blev meget overraskende ikke til et fast sæde, men til en sæson som testkører. Normalt er det et sikkert tegn på, at en kører er færdig i Formel 1. Når først han er blevet testkører er det en hurtig og konsekvent dødsdom over hans karriere som rigtig Formel 1 kører. Men ikke i Alonsos tilfælde.



FRA TESTSÆDE TIL RACESÆDE I 2003

Han blev lovet, at gjorde han et godt stykke arbejde i 2002 sæsonen som testkører, skulle han være fast kører i 2003. Han skulle bruge 2002 til at lære Renault bilen, og ikke mindst holdet, at kende i år, og så skulle han være gearet til at føre Renault ind i den nye æra som et vindende hold i Formel 1 serien. Indtil videre er alt gået efter planen. Alonso er nemlig alt det Briatore har håbet på. En ung kører han selv er manager for, og en kører der gør som han siger.

Alonso ved, at skal han frem i denne hårde verden er det bedst bare at spille med i starten. For spanieren er en rigtig dygtig kører. Han startede sin karriere i gokart, og han vandt hvad han rørte ved. Det gjorde, at han i 2000 sæsonen kom i Formel 3000, og så var vejen banet for et sæde i Formel 1 i 2001. Det blev Minardi, og her imponerede Alonso alt og alle ved adskillige gange at kvalificere sin Minardi længere oppe i gridden end man turde tro var menneskeligt muligt. Alonso var en stjerne i svøb, og det vidste Briatore også godt da han startede som manager for ham.

Fernando Alonso starter som Renault kører i 2003, og det gør han ved siden af Jarno Trulli. Ikke den direkte modsætning, men der er stadig meget rookie versus veteran.



TRULLI - DEN HURTIGE ITALIENER

Jarno Trulli er nemlig en kendt figur i Formel 1. Det er den hurtige italiener der skulle have vundet VM. Han var den næste store ting i motorsport, men akkurat som det blev tilfældet med Ralf Schumacher, Giancarlo Fisichella, Olivier Panis, Jean Alesi og Mika Salo, så er han blevet kvalt i kørere som Mika Häkkinen og Michael Schumacher. Der har bare aldrig været plads til Trulli i et tophold, og derfor har han p.t. ikke noget prangende at sige om sin Formel 1 karriere. Alligevel nyder han stor agtelse i Formel 1 kredse, og det ikke mindst pga. hans utrolige dedikation til sporten. Ikke kun de 2 timer søndag eftermiddag, men det er hele pakken.

Den hurtige italiener har været med i Formel 1 siden 1997, og Trulli blev ligesom Alonso opfostret af Flavio Briatore. Han startede ligesom Alonso med at køre for Minardi, men blev siden hen headhuntet til Alain Prosts Prost Grand Prix. Det var ikke nogen succes i hverken 1998 eller 1999, men på en dag hvor Johnny Herbert vandt i en Stewart Ford blev han nr. 2 i en Prost Peugeot på Nürburgring i 1999. Karrierens højdepunkt indtil videre.

Der var ingen fremtid i Prost, så i 2000 forlod Trulli den synkende skude og vendte blikket mod et hold der i 1999 havde vundet 2 Grand Prix sejre, og blev nr. 3 i den samlede konstruktørtabel: Jordan. Her skulle han så endelig få sit gennembrud. Men Jordan skuffede fælt i 2000, og gentog den bitre bedrift i 2001, og derfor har Trulli endnu ikke levet op til de forventninger der blev sat til ham tilbage i 1997.



EN KØRER AF DEN GAMLE SKOLE

For Trulli er af den gamle skole. Han er flasket op med gokart og har vundet så mange internationale, og nationale, mesterskaber i gokart at det ikke er værd at begynde remsen. Han fløj videre til tysk Formel 3 hvor han også tog et mesterskab, og så fik man øje på ham i Formel 1 regi. En kører der har arbejdet sig op gennem klasserne ved hårdt slid.

Og hårdt slid kendetegner Jarno Trulli. Han er en arbejdsnarkoman når det gælder fysikken, og er en af de mest veltrænede kørere nogensinde i Formel 1. Nogen vover endda den påstand, at Trulli er mindst lige så veltrænet som Michael Schumacher, hvis ikke i bedre form. Og Trulli er i form. Kanonform.

Han er den stille type der, uden at gøre særlig stort væsen af sig, motionerer ustandseligt. Han besøger Renault fabrikken i Enstone ofte, og arbejder hele tiden tæt med holdet. Der er ingen stjernenykker over Trulli. Hans hårde slid op gennem karrieren har lært Trulli at der ikke kommer noget af at sidde og trille tommelfingre. Trulli ved også, at omsider er han kommet til et hold der kan mænge sig med toppen i Formel 1. Renault har en utrolig historie i Formel 1, og det vidste Trulli også da han skrev kontrakt med dem. Nu skulle det være! Nu er det Trullis tur til at være med helt fremme.



DER STILLES KRAV TIL RENAULTS 2003-DUO

Der er derfor lagt op til en rigtig herredyst når Jarno Trulli og Fernando Alonso skal køre for Renault i 2003. Det bliver året hvor Renault skal slå igennem og stadfæste sig som et hold der er med helt fremme i alle løb. Ikke kun på de få baner en middelmådig bil passer bedst. Næste år skal bilen passe til alle baner, og kørerne skal levere varen på alle baner.

Det hele tegner godt. På papiret har Renault et par rigtig gode kørere i form af Trulli og Alonso. Spørgsmålet er bare hvem af de to der kommer bedst ud af sæsonen, og hvem af de to der skal føre Renault helt frem. Helt frem til et verdensmesterskab. For som jeg skrev i starten af artiklen: Renault vil ikke lade sig nøjes med mindre!
Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com