GENINDFØRELSE AF FORMEL 2 - ET FORSLAG TIL REGELÆNDRINGER I F1

Ferrari og Michael Schumacher har netop cementeret verdensmesterskabet i 2002, med en overlegen præstation på Suzukabanen i Japan. På dette tidspunkt af sæsonen burde de vigtigste overskrifter derfor lyde genklang af sejrsrus og glæde i Maranello og verden over, som følge af den flotte indsats. Men den seneste tid har hovedsageligt båret præg af overskrifter om regelændringer - noget må gøres. Det er simpelthen for galt at Ferrari "har lov" til at stikke af fra de andre på den måde. Det ødelægger sporten.

Max Mosley og Bernie Ecclestone er rystede over at marathon-løb og wrestling henter flere seere i henholdsvis England og USA, end de nys overståede USAs og Japans Grand Prix-løb. På en eller anden måde ligger det i luften at det nærmest er Ferraris skyld alt sammen. Dette er selvfølgelig fuldstændig ude af proportioner. Debatten har således bølget frem og tilbage. Den ene lejr siger retteligt at Ferrari trods alt kunne have gjort 2002-sæsonen mere spændende, hvis de havde ladet Barrichello og Schumacher køre frit mod hinanden. Den anden lejr forsvarer Ferraris helt vanlige forretningsgang, og skyder skylden på McLaren og Williams, der simpelthen bare ikke har været gode nok. Og begge lejre har lige meget ret - eller tør jeg sige - lige lidt ret.

Man undres i hvert fald over hvorfor den ene lejr er så fokuseret på at det hele er Ferraris skyld, og den anden lejr at det er Williams' og McLarens. Hvorfor går Jaguar (læs Ford), Renault, Honda og så videre fri for tiltale? Hvad er det med resten ef feltet der skyldes at det er OK, at de er ligeså langt fra top tre, som McLaren og Williams er fra Ferrari? Hemmeligheden er nok at der ikke skal peges fingre af hverken det ene eller det andet team i denne forbindelse. Snarere den efterhånden dybt nedgroede mentalitet i Formel 1, at der er de tre store - og så resten...


DEN ER GAL MED MENTALITETEN

Den mentalitet er efterhånden blevet det mest indlysende symptom på den sygdom, der gør at Formel 1 i øjeblikket mister terræn på publikumssiden. Hvis ét team er så overlegent som Ferrari er for tiden, hvordan kan det være at det kun er to andre teams der har klokket i den? Er det ikke i virkeligheden ikke et spørgsmål om at der skal en generel holdningsændring til i selve underbevidstheden af Formel 1? Det tydeligste bevis på hvor nedgroet dette er blevet, er de netop fremstillede regelændringsforslag fra Mosley og Ecclestone. De tegner nemlig en betontyk streg rundt om Formel 1, og kigger isoleret på hvorledes problemet kan løses indefra. Og hovedparten af forslagene er som sædvanligt tekniske regelændringer.

Med alle årenes erfaring som lovgivende forsamling burde FIA efterhånden have opdaget, at tekniske regelændringer kun er en fordel for de største teams, da de er udviklingsmæssigt bedst gearede til at omstille sig. De mindre teams - altså de teams der ikke udgør Tordenskjolds tre soldater - er så tilpas langt efter den eksisterende udvikling, at det ikke er nogen fordel for dem at lave om på tingene rent teknisk. Tilbage står så forslagene om at addere succesballast og lade kørerne rotere mellem holdene.

Hvis man adderer ekstra kilo i de biler der er hurtigst, vil de stadig stå som moralske vindere, selvom de måske ender mesterskabet på andenpladsen. Og så får man jo bare en grim smag i munden af uretfærdighed i regelsættet. En uretfærdighed som FIA nu er villige til at bebude, idet de desperat vil gøre alt for at hente spændingen ind i sporten igen. Desperations grimme ansigt viser sig endnu tydeligere i forslaget om at kørerne skal skiftes rundt mellem holdene - så spørger man sig selv om det er Don King der har i en søndagskoger har ringet til Ecclestone og givet ham en "god ide". Formel 1 må og skal være en sport, hvor holdene fra den dag de påbegynder arbejdet med bilen, selv er herre over om de kan vinde eller tabe.



INGEN ÆNDRINGER AF DE TEKNISKE REGLER TAK!

Hvor er det så man skal angribe dette problem? For én ting har Ecclestone og Mosley ret i. Der ér noget galt - noget helt galt. For det første skal de glemme alt om at McLaren og Williams skal have større mulighed for at true Ferrari i den givne situation. Der skal en generel udjævning til - ned gennem hele feltet. Ellers vil Minardi altid være Minardi, et hold med nye kørere hvert år, og i bedste fald en mystisk russisk olieproducent som deres "redningsmand". Selv Minardi skal have muligheden for at komme op og forstyrre top tre.

Dette gøres for det første ikke ved at ændre tekniske regler i sporten. Det har historien tydeligt bevist. Ændringer i det tekniske regelsæt skal først og fremmest være en nedskæring og forenkling. Jo flere små særheder der viser sig i det tekniske reglement, jo bedre kan top tre finde små smuthuller og innovative veje omkring det. Og jo sværere bliver det for de små at gøre det samme. Det er nemt for de store teams, fordi de har store sponsorer i ryggen i forvejen, og ikke skal tænke på pengene samtidig med den tekniske udvikling. De kan fokusere på teknikken i deres glimrende dybt integrerede samarbejde. Enten på selve fabrikken i Ferraris tilfælde - eller i samarbejde med store fabrikanter som BMW og Mercedes for de to andres vedkommende.


FORMEL 1 TRÆNGER TIL EN ROBIN HOOD

En ting der derimod vil ramme dem meget hårdere end tekniske ændringer, er hvis man rammer dem på pengepungen. Dermed kommer de til at stå i samme problem som de andre teams. De skal tænke på penge og teknik på samme tid. Godt nok er der andre teams med store motorfabrikker og tilsvarende motorbudgetter i ryggen. Men selv teams som Renault og Toyota skal have helt andre beløb ind på sponsorkontoen for at komme i nærheden af det frie spillerum som vi ser hos top tre.

Den mest indlysende måde at ramme de store hold på pengepungen, er selvfølgelig den årlige udbetaling af TV-pengene. De fordeles i dag således at det vindende hold får langt den største del af kagen, og så bliver beløbet mindre og mindre jo længere ned i rækkerne vi kommer. Debutterende hold får ingen penge, og hold der ikke scorer nogle points efterlades ligeledes med en lang næse. Kigger man på hvilke hold der pludselig kommer i financiel knibe og må stoppe i F1, er det typisk de hold der får færrest TV-penge. Når det nu er så indlysende, at der er en fejlfordeling i denne måde at tænke på, spørger man uvægerligt sig selv hvorfor kagen ikke bare deles lige over mellem de deltagende teams. Svaret ligger i den nedgroede sygdom i F1, der gør at de store og gamle teams forfordeles. Lav det om! Hvis ikke nu - så i går!



TV-PENGENE ER IKKE NOK

Hele joken er at det vil få marginal betydning for de store teams - de skal nok hente pengene ind alligevel. Men det vil få afgørende betydning for de små teams, der ikke er kede af at lave fantomteams for at sikre sig penge der ellers skulle være gået andetsteds hen. Dette så vi i starten af sæsonen, da Prost GP smed håndklædet i ringen og drejede nøglen om. De TV-penge teamet var berettiget til, prøvede Tom Walkinshaw at få fingeren i, ved at lave et spøgelsesteam. Da sandheden gik op for FIA gik pengene retteligt til Stoddards Minardi-team. I disse dage er der stadig tvivl om netop disse penge, og Stoddard har bedyret at han drejer nøglen om på Minardi, hvis de mister dem. Så vigtige er disse "småbeløb".

En lige fordeling af TV-penge mellem alle teams, vil derfor få en positiv effekt på de små teams. De vil gøre at de har nemmere ved at overleve. Men en descideret udjævning af feltet vil det nok ikke medføre. Der skal andre, mere radikale metoder til. Og det er her at mit forslag om Formel 2 kommer ind i billedet. Det stammer tilbage fra et forslag som Mosley bragte på bane for et halvt års tid siden. Nemlig at Formel 3000 skulle være den eneste serie hvorfra kørere kunne kvalificere sig til at køre i Formel 1.



OPGRADERING AF FORMEL 3000 TIL FORMEL 2

Umiddelbart kunne man nærmest kun møde dette forslag med en dyb forundring og hovedrysten. Var nogle af de senest tilkomne talenter i F1 lige netop ikke hentet i Formel 3000, men i Formel 3 og Formel Renault? Kørere som Button, Massa og Raikkonen. Bedst som vi fik et friskt pust ind i F1, vil Mosley-banden stoppe det. Hvorfor fra F3000? Den serie er da så ubeskriveligt handicappet af overhovedet ikke at ligge tilnærmelsesvis i nærheden af F1. Det er jo meningen at det er en form for Formel 2, blot med et løjerligt navn. Men der er så ufatteligt langt fra F1 til F3000. Enhver der har set en F1-kvalifikation efterfulgt af et F3000-løb live, får samme fornemmelse som at se et flyopvisningsshow først med F16 fly efterfulgt af Cessna-propelfly.

Der er dog det meget specielle ved Formel 3000, at de deler weekender og baner med Formel 1. De er dermed en del af showet. Kigger man på tilskuerrækkerne, er det dog svært at se hvorledes F3000 tilnærmelsesvis skulle underholde publikum ligesom F1. Folk nærmest flygter fra tribunerne når der er F3000. Og så kom undertegnede til at tænke tilbage på de gode gamle dage - dengang Formel 2 virkelig var lige i baghjulet af Formel 1. Dengang F1-kørere gladeligt deltog i Formel 2-løb, og de mange gange var mindst ligeså spændende som topklassen selv.

Lad os forestille os, at man starter med at stryge navnet Formel 3000 og genindføre Formel 2 igen. Man skal gøre det så grundigt at der ikke er tvivl om at F2 er lillebror til F1 - og resten af diverse løbserier allerhøjest kan kaldes stedsøskende eller fætter/kusine-serier til F1. Dette gøres ved en kraftig opgradering af motorer og chassiser i en sådan F2-serie. Udseendemæssigt skal de ligne F1-racere til afveksling. Jeg bryggede lidt videre på ideen, og så pludselig en mulighed for at det rent faktisk var F1-chassiser de brugte. Hvorfor ikke?


F1 SKAL VÆRE LEVERANDØR TIL F2

Man kunne jo forestille sig at de ikke brugte et fælles chassis designet af Lola. Men at de bruger det chassis som verdensmestrene i Formel 1 kørte med året i forvejen. Folk ville jo utvivlsomt bruge lidt ekstra tid på tribunerne, såfremt de blev mødt af 24-28 Ferrari F2002-chassiser i et Formel 2-løb. Motorerne skulle ligeledes leveres af F1-mestrene. Smæk en begrænser på, således at de maximalt yder 700 hk. Formel 2 bliver således virkelig et fantastisk rekrutteringsgrundlag for kommende F1-kørere. De sidder i biler der sidste år vandt F1-sæsonen, og med motorer og chassiser der alle er ens. Og det hele stinker langt væk af F1.

På denne måde har vi sikret at publikum bliver lidt længere på tribunerne. Man får simpelthen mere for pengene. Men dette er kun begyndelsen. Det har en anden meget vigtig fordel, som vil få en slående effekt på Formel 1. Nemlig det faktum, at det vindende team ikke vil være i stand til at holde hemmeligheder for sig selv i mere end én sæson ad gangen. Lange drænende epoker med et vindende team, vil derfor blive rigtig meget sværere - næsten umuligt. De andre teams kan lige smutte ned i Formel 2-manualen og snuse sig igennem præcist hvorledes F2002'eren er opbygget.



HVEM BETALER? F1 SELVFØLGELIG

Der er med det samme et stort problem der melder sig. Det vil nemlig koste de nuværende F3000 teams - kommende F2 teams - væsentligt flere penge end det gør i dag. Og her kan man lave en langt mere retfærdig form for finansiel succesbalast, end den banale vi kender fra DTC og Mosley-bandens forslag om blylodder i bilerne. Det skal simpelthen være det vindende F1-holds opgave at stille mandskab og ressourcer tilrådighed for at kunne producere disse Formel 2-racere. Regningen skal ikke betales af Formel 2 - men af Formel 1.

Man laver en art omvendt TV penge-fordeling efter Robin Hood-princippet. De bedste hold i Formel 1 betaler regningen for at alt dette kan lade sig gøre. Et løst formuleret forslag kunne være at det vindende hold i Formel 1 betaler 60% af omkostningerne, nummer to betaler 25% og nummer tre 15%. Man kan også fordele det mellem alle F1-holdene, med klar overvægt til de tre forreste hold. På denne måde får man faktisk opnået en meget effektiv udjævning af F1-feltet, på det eneste punkt hvor man kan ramme dem med en god retfærdighedens smag i munden - nemlig på pengepungen.


FORMEL 2 KAN BLIVE FORMEL 1'S REDNING

Nu vil der pludselig opstå en situation, hvor Formel 2-holdene nærmest vil have lettere ved at klare den, end F1-holdene. Det kan man i hvert fald frygte. Men mit bedste bud er at Ferrari, McLaren og Williams skal nok klare den alligevel. Med en større fokus på hele GP-weekenden, med mere spændende løb på grund af et mere jævnt F1-felt, vil sporten få et financielt opsving. Så de skal nok klare den situation, som den ummidelbart store regning til Formel 2 medfører. Og Formel 2 serien kan dermed udbygges på to fronter, for at bruge nogle af alle de penge de får tilrådighed på fornuftig vis.

Dels kan de pludselig få råd til at tage med Formel 1 rundt i hele verden, og deltage også i Australien, Malaysia, Canada, USA og Japan - for ikke at glemme Bahrain og Kina der står og venter i kullissen. Og så er der en rigtig spændende bonus med i forslaget. Nemlig at ligeså vanvittigt det lyder at Formel 1 kørere skal rotere rundt mellem forskellige F1-teams, så vi kan se hvordan de så kører op mod hinanden. Ligeså naturligt bliver det pludseligt at placere samtlige F1-kørerne i Formel 2-racere i nogle af GP-weekenderne. Så får vi en gang for alle syn for sagn - hvor gode er verdens bedste racerkørere, når de kører F2-opvisningsløb i biler med eksakt samme chassis og motorer.

Der er jo samtidig den helt banale positive effekt, at man ikke skal til at forklare nytilkomne potentielle motorsportsfans hvorfor man eksempelvis går fra Formel Ford 1600/2000 til Formel 3 - fra Formel 3 til Formel 3000 og fra Formel 3000 til Formel 1. Det er der ingen logik i. Formel 3, Formel 2 og Formel 1 - det kan selv folks bedsteforældre forstå. Men det er jo blot en lille sidegevinst, som er mere eller mindre ligegyldig i det samlede billede.

Summa summarum er det vigtigste i dette forslag, at Mosley og Ecclestone et øjeblik glemmer den betontykke streg, de har tegnet rundt om Formel 1 i deres forslag til forbedring af underholdningsværdien. De skal ganske simpelt trække det nuværende Formel 3000 ind i deres planer, og opgradere hele showet til Formel 1 og Formel 2.


Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com