INTERESSANT SPIL I KULISSERNE

Dagene op til Ungarns Grand Prix lod sig mærke af et par interessante meldinger fra F1-verdenen. McLaren gjorde det langt om længe officielt, at de overtager Mike Coughlan, teknisk direktør fra Arrows, i rollen som designchef for sølvpilene. Rygter fra Jaguar-pitten erkendte deres designmæssige nederlag i 2002-sæsonen, idet de nu står til at udskifte deres nuværende designchef, John Russell, med Rob Taylor også fra Arrows. Rob Taylor er chef p.t. chef for "vehicle-design"-afdelingen i det kriseramte team og arbejder under Mike Coughlan.

Det er ikke svært at læse skriften på væggen. Selvom mange gerne ser at Arrows-teamet overlever, har Tom Walkinshaw nu efterhånden fået sat så tilpas dårligt et mærkat på teamet, at teamets sekshundrede ansatte hænger i en meget tynd tråd. De højestbetalte direktører forlader den synkende skude, og resten af de ansatte har igennem et stykke tid nu ikke fået løn udbetalt på regulær basis. Dertil kommer at Niki Lauda endnu ikke har set nogle penge for de Cosworth-motorer som Arrows kører med.

"Vi blev enige om at onsdag (før Ungarns GP, red.) var deadlinen, men vi har endnu ikke set nogle penge," sagde Niki Lauda i Ungarn om Arrows-Cosworth aftalen. "Vi gennemgår alle juridiske aspekter og træffer en beslutning på mandag. Vi vil kæmpe for vores penge, for man kan ikke afgive en leveringsordre og ikke betale for den." Dermed er der noget der tyder på, at Tom Walkinshaw egentlig ikke betalte for de motorer han har fået siden Englands Grand Prix ud af egen lomme, men derimod blot stillet en garanti for pengene - en garanti han ikke har levet op til.



DET MEST INTERESSANTE ER NOK COUGHLAN

Så der er tydeligvis blevet banket endnu et par søm i Arrowsteamets ligkiste i kraft af to direktører der forlader dem, samt endnu en ubetalt regning. Og det mest interessante ved dette er nok i virkeligheden ikke at Arrows er endnu tættere på afgrunden, men derimod skiftet af Mike Coughlan til topteamet McLaren. Det har nemlig længe været en offentlig hemmelighed at teamets tekniske direktør, Adrian Newey, snart tager en permanent orlov fra rollen som teknisk direktør i teamet fra Woking.

Så spørgsmålet er om Mike Coughlan nu i virkeligheden bliver kørt i stilling som kommende teknisk direktør i stedet for Newey, når denne forventes at forlade rollen efter 2003-sæsonen. Mike Coughlan er i hvert tilfælde blevet udnævnt til en uhyre vigtig stilling i McLaren som chef for designafdelingen. Han kommer således til at arbejde som designdoktoren Adrian Neweys forlængede arm, og et tæt samarbejde synes at stå skrevet med store bogstaver på væggen i fabrikshallerne i Woking.



GENEREL OMSTRUKTURERING

Den hidtige chefdesigner hos McLaren, Neil Oatley, bliver nu ansat i rollen som Engineering-direktør med ansvarsområder som standarder, konfigurationskontrol, kvalitetskontrol, holbarhed og risk-management. Men nøgternt set er det et skridt tilbage for Oatley, idet hans hovedområde, designet af MP4-bilerne nu tages fra ham. Det bliver afgjort Mike Coughlan, der bliver den drivende designerchef med opbakning fra endnu en dygtig tekniker, John Sutton der placeres direkte under Coughlan.

Teamets administrerende direktør, Martin Whitmarsh, gav den sædvanlige takketale i pressemeddelelsen til Neil Oatley, nu da han skal vænne sig til sin nye status i teamet. "Jeg tror at kombinationen mellem Neil og Mike vil vise sig ekstremt stærk. De ser frem til at arbejde sammen og har stor respekt for hinanden," sagde Whitmarsh. Oatley stemte i med ordene: "Jeg har kendt gennem et stykke tid og ser frem til at byde ham velkommen i teamet samt samarbejde med ham på et professionelt plan."

Endelig siger Coughlan selv: "Der er ingen tvivl om at jeg vil nyde at arbejde sammen med Neil og resten af det tekniske team." Det er som om der blev talt lidt for meget om hvor godt de to vil samarbejde, og det lugter en smule af at Oatley har måttet acceptere Ron Dennis' beslutning om at hans arbejde ikke er godt nok, og at Coughlan nu bliver hans reelle afløser. Og så bliver det unægtelig endnu mere spændende at se hvem af de to der eventuelt skal efterfølge Adrian Newey efter 2003-sæsonen.



HVEM ER MIKE COUGHLAN?

Mike Coughlans Formel 1-karriere startede tilbage i 1984 da han ankom til Team Lotus. Han startede med et hemmeligt projekt idet Lotus havde planer om at lancere en såkaldt Lotus 96-racer til Indycar. Projektet blev imidlertid droppet, og Coughlan begyndte at arbejde i Gerard Ducarouges designteam på Lotus 97T'eren som Senna og De Angelis kørte i 1985-sæsonen. Coughlan hjalp også til med designet af 98T og 99T'eren i 1986 og 87 indtil Senna forlod teamet.

Der var dermed banet vej for Mike Coughlans første chefstilling i F1. I 1988 overtog han rollen som chefdesigner hos Lotus og designede de biler til dem der kørte i 1989 og 1990. Men det gik stødt nedad bakke for Lotus i disse år med Judd og Lamborghini-motorer, og efter 1990-sæsonen forlod Coughlan Lotus til John Barnards designfirma, der på det tidspunkt arbejdede for Benetton. Mike Coughlan nåede dog kun at designe en enkelt Benetton, nemlig B191-raceren, inden John Barnard forlod sit samarbejde med Benetton.

Herefter gik Coughlan videre til Tyrrell, hvor han arbejdede tæt sammen med deres chefdesigner George Ryton, og designede to biler i 1992-93. Men Coughlan sigtede højere end Tyrrell og i 1993 til 1997 arbejdede han igen sammen med John Barnard der på det tidspunkt stod for designet af Scuderia Ferraris racere. Samarbejdet mellem Barnard og Coughlan fortsatte - omend fra midten af 1997 hos Arrows, i stedet for Ferrari. Barnard forlod således Arrows i midten af 1998 og Coughlan kunne igen smykke sig med titlen chefdesigner.



FRA ARROWS TIL MCLAREN - TIL TEKNISK DIREKTØR?

Denne titel beholdte Coughlan frem til 1999 hvor han blev forfremmet til teknisk direktør hos Arrows.I starten af denne sæson, valgte Tom Walkinshaw at udfordre Coughlans designs med Sergio Rhinlands evner. Noget Coughlan selvfølgelig ikke kunne leve med. Han blev gudskelov hurtigt kontaktet af Ron Dennis, der frem til nu har gået og ventet på hvorledes han skulle få vristet Mike Coughlan fri af sin Arrows-kontrakt. Det er nu lykkedes og Mike Coughlan starter sin chefdesignerrolle i Woking den 2. september i år.

Det bliver naturligvis derfor interessant at se hvad Coughlan kan gøre for McLarens MP4-18. Designet af bilen har nu været næsten færdigt igennem en måneds tid, og Coughlan bliver derfor hensat til at videreudvikle på den. Men endnu mere interessant bliver det at se om det McLaren i virkeligheden nuhar lagt op til, er at Mike Coughlan skal efterfølge Adrian Newey når han indenfor det næste par år trækker sig som teknisk dirtektør for at bruge sin tid på at designe race-yachts.
Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com