NAVNET ER BRASK - LARS CHRISTIAN BRASK

Han er nok den dansker der har været tættest på titlen som teamchef for et Formel 1-team. Han har et utal af pokaler på samvittigheden gennem sit eget team der kører i flere forskellige serier. Og for at det ikke skal være løgn sætter han sig også med jævne mellemrum selv bag rattet i racerbiler og kører måsen ud af bukserne på yngre talenter. Han har en bank, internetfirma og restauranter. Og så har han den flotteste anerkendelse en teamchef i England kan få stående på hylden samt en af Michael Schumachers hjelme stående i en glasmontre. Hans navn er Brask - Lars Christian Brask.

F1Journal.com mødte den travle forretningsmand på en regnvåd gade i det indre København, og efter en kort udveksling af identiteter var ideen om et interview til vort magasin født. Til trods for hans travle arbejdsdag ved siden af livet som familiefar, er der altid plads til at sprede ordet om racing og hans virke indenfor dette felt. Så vi udnyttede sommerferien i Formel 1 til at interviewe Danmarks bedste bud på en F1-teamchef, og spørge ham om hvormange bolde han egentlig jonglerer med ad gangen.

"Mit hovederhverv er investment banking. Jeg ejer en mindre bank i London med 20 ansatte. Der bruger jeg hovedparten af min tid på at rådgive investorer og rejse kapital for virksomheder eller rådgive dem omkring fusioner og overtagelser," siger Brask der som sagt også gør sig som restaurationsejer i London og driver en internetvirksomhed på sidebenet. Og så bruger han selvfølgelig meget tid på at drive sit racingteam - Team Brask.

"Team Brask er primært DTC i Danmark, to biler i England, men i dag er vores fokus på de unge talenter i Brask Management. Jeg har dygtige ansatte i Brask Management, der tager sig af den daglige drift. Jeg holdes orienteret dagligt og beslutter vigtige tiltag på strategisk plan i samarbejde med den daglige ledelse. Jeg rejser en del med især Giorgio Pantano og Alex Muller i F3000 samt i England med Jesper Carlsen i F3 og Michael Spencer i Formula Zip Ford."

I dag omfatter Team Brask en indsats i flere forskellige løbsserier. Men hvorledes bærer han sig ad med at dyrke endsige styre alt dette, når han samtidig har en arbejdsdag der går vel ud over den sædvanlige arbejdsdag for gennemsnitsdanskeren? "Gode ansatte til at klare de daglige udfordringer og gøremål er svaret. Samtidig er vi mere fokuseret på de unge talenter og har ikke så stor en spredning som for et par år siden."



DEN FØRSTE SMAG FOR RACING

Han har brugt en lang række år på at opbygge sin forretningsstruktur. Men vi ved at han siden de unge år har været bidt af en gal racerbil. Vi spurgte ham om hvornår interessen for racing startede, og hvornår samt hvordan han begyndte planlægningen og realiseringen af sit racingteam. "Da jeg i 1973 var på Anderstorp til F1 blev jeg bidt af lyden, lugten og stemningen og drengeværelset blev tapeseret med plakater af Jackie Stewart osv. Jeg begyndte at køre go-kart, men valgte fodbold og bordtennis, hvor jeg vandt mange mesterskaber og spillede på divisions hold."

Brask begyndte selv at køre, men fandt hurtigt ud af at der var et stort behov for ham bag teamchefens skrivebord. "Da jeg i 1990 flyttede til England blev interessen genopvagt. Jeg fik min racerlicens og begyndte at køre for et mindre hold. Men efter et par sæsoner så jeg hvor lidt, der blev givet tilbage til de involverede, og besluttede at det kunne jeg gøre bedre med et merafkast til alle inkl. sponsorer, mekanikere, kørere etc." Grundstenen var lagt, teamet var dannet og Lars-Christian havde en formel på succes der virkede.

"Vi havde vores bedste sæson i 1999 med 10 vindere i forskellige mesterskaber samt et udvalg af anden og tredje pladser i de samlede mesterskaber. Vi vandt blandt andet alle løb i det engelske Renault Spider mesterskab, jeg fik den eftertragtede BRSCC pokal. Vi vandt også titlen i det engelske touring car mesterskab for ikke-fabriksstøttede hold. Det var også i 1999 at jeg fandt vores super talent Giorgio Pantano."



BRASKS STÆRKESTE KORT - GIORGIO PANTANO

Giorgio Pantano er nok i virkeligheden et af LC Brasks stærkeste kort på hånden, når han sætter sig til bords med de andre store drenge i motorsport. Ved siden af driften af sine teams er han nemlig også involveret i management af flere forskellige kørere. For øjeblikket er der således stor bevågenhed omkring Formel 3000-køreren Giorgio Pantano som Brask har i sin management-stald. "I disse dage er der stor interesse om Giorgio fra F1-holdene. Det var der også da vi vandt det tyske F3 mesterskab med ham i 2000 i hans debutår i racerbiler."

"Giorgio er noget helt specielt, men i dag er der ikke mange pladser ledige i F1 og de pladser, der er ledige, de koster penge - mange penge. Giorgio er for god til at være en betalende kører, så vi må se hvad tiden bringer. Hans talent er der ikke den store tvivl om. Nummer 3 i F3000 med det mindste hold i serien og et hold, der indtil Giorgio kom ombord, ikke havde vundet eller havde haft pole i F3000. Giorgio har også fordoblet antallet af podium pladser for Coloni i år og Coloni har været i F3000 i 7-8 år."

Den danske teamejer og managementchef er ikke i tvivl om Pantanos talent, og det skal selvfølgelig målrettes mod en plads i et Formel 1 sæde. Men hvor tæt er Giorgio Pantano egentlig på et Formel 1-sæde? "Vi har konkrete forhandlinger om et sæde i F1 i disse dage, men det kan jeg ikke løfte sløret for, da vi ikke ønsker at gøre andre opmærksomme på denne mulighed." Svaret er ikke overraskende. Lars-Christian kender spillets regler, og vil selvfølgelig ikke afsløre hvem, hvad, hvor og hvornår.


TÆT PÅ TEAMCHEF I FORMEL 1

Men Pantano er ikke den eneste som Brask har haft planer om skulle ind i det helt store Formel 1-cirkus. Som bekendt har han selv stået på dørtærskelen som teamchef til den store serie i mere end et tilfælde. Noget han i dag har udskudt på ubestemt tid for at fokusere på rollen som manager. "Jeg har i tre omgange været tæt på at købe et F1 hold. Arrows i 1996, Prost i sommeren 2000 og sidst Minardi i november-december 2000. Prost var det mest seriøse og tættest på at lykkes. De andre to var øremærket til Tom Walkinshaw og Paul Stoddart og jeg var bare inviteret til at byde og se på varerne for at få det til at se reelt ud for omverdenen. Det var allerede aftalt - følte jeg - hvem og hvordan de to teams skulle handles."

"Det var i andre tider og i dag er der ingen fremtid uden fabriksstøtte eller medejerskab. Min involvering i F1 bliver som manager for vores talenter - ikke som teamejer."
Men det er ikke så nemt at afvise som det umiddelbart lyder. "F1 kunne drage fordel af flere folk med erhvervserfaring og en anden vinkel på at drive virksomhed kommercielt og etisk, så hvis tilbudet kommer en dag, hvem ved? Briatore gjorde et godt job, da han kom ind fra sidelinien hos Benetton i begyndelsen af 90'erne."



EN VURDERING AF MINARDI OG ARROWS

Når nu emnet var inde på teams og teamchefer, spurgte vi Brask om hans syn på to "små" teamchefer, der for tiden kæmper en sej kamp for overlevelse i Formel 1. Paul Stoddart fra Minardi og Tom Walkinshaw fra Arrows. "Paul kunne ikke have ændret på den økonomisk nedgang i verden og den 11. september, så han er ved at løbe tør for kontanter før sponsorerne er kommet i hus. F1 er i dag kun for de fabriksstøttede teams. Det er slut med entreprenører og entutiaster - det er cool business og et spørgsmål om at vinde om søndagen for så at sælge biler om mandagen. Ellers er modellen at have en sponsor som BAT i stalden og bruge milliarder af danske kroner på at være med - men det er ikke en umiddelbar profitabel forretningsmodel."

Og kommentarerne til Tom Walkinshaws situation var en anelse hårdere. Det var svært at finde sympatien for Toms situation i Lars-Christians vurdering af situationen i Arrows. "Med hensyn til Arrows og Tom, synes jeg tingenes tilstand taler for sig selv. God bil, okay motor og rod med resten. Tom skulle nok have brugt mere tid på sit F1 hold og have hyret nogle bedre folk, desuden skal man på dette niveau drive forretning meget bedre og mere langsigtet," lyder dommen fra Danmarks største teamejer.

"Tom og Paul overlever i F1, men i hvilke roller er meget uvist. Arrows' plads på gridden må og skal sælges til ny ejer, fordi det ellers er noget rod på for mange områder. Minardi kan overleve, men ikke uden støtte fra en bilproducent eller en mega sponsor/investor i dagens game." Og her kommer LC igen ind til sagens kerne - nemlig hvor svært det i dag er at deltage i Formel 1 som teamejer. "I dag er det ikke mulig uden en kæmpe kapital. Se bare på hvad BAR har brugt og på hvad de har opnået. Det er blevet for dyrt og det er kun Ferrari, BMW, Mercedes, Renault etc. der kan være med." Formlen for hvorledes feltet igen kan udjævnes synes Brask dog er meget simpel: "Tre biler pr. hold og en ung kører som minimum i den tredje bil."


KAN DER RETTES OP PÅ SITUATIONEN?

Dette kan således ikke bare være måden hvorpå vi får udjævnet F1-feltet, men også en måde at få flere danskere ind i Formel 1. Lars-Christian er meget opmærksom på hvad der rører sig på den danske motorsports-scene, og er ikke ked af at hjælpe nye danske talenter på vej. "Vi investerer og har investeret flere millioner i Jesper Carlsen og Allan Simonsen, så vi har gjort og gør vores til at få danske talenter til toppen. Men vi kan ikke gøre det alene med investor penge, der må også sponsorer til og dem er der langt imellem efter 11. september."

Og hvad kan vi i Danmark gøre for at promovere motorsport, så vi kan få vore kørere op på samme niveau som eksempelvis finnerne, der i øjeblikket har den største tilgang til F1-sporten i Skandinavien? Brask mener at det går fremad, men at der er lang vej endnu. "DTC successen, Prins Joachims interesse, Toms Le Mans successer og F1 på DR hjælper alt sammen. Men hvis Danmark vil have internationale stjerner i F1, må pungen op af lommen på virksomhederne, der har glæde af international markedsføring."

"Motorsport er dyrt, det er ikke bare en badminton ketcher og et par flyrejser samt træning i den lokale hal. Der er et team af ingeniører, mekanikere og hjælpere samt motorer, dæk og bil, der skal betales for - samt rejser, EDB og det løse. Danmark kunne have verdensstjerner i den absolutte top, men der er flere der allerede er gået tabt. Se på Henrik Larsen, der slog Hakkinen i sine yngre dage, dengang de kæmpede mod hinanden. Jesper Carlsen er også for gammel til F1 nu og Tom og Jan er begge i den absolutte top, men ikke i konkurrence i formel biler, hvor de også kunne have udfordret de bedste i F1 og tjent pengene mere end hjem til investorer og sponsorer."

"Tom har klart meldt ud at han er Audi kører, Jan er godt kørende i USA, så det er realistisk Bremer, Simonsen og Bakkerud, men der er ikke megen tid at spilde for de to første. Kiesa er også nødt til at rette op på sin karriere for at have bare en minimal chance for at lugte til F1. Uden erhvervsstøtte, sponsering fra Danmark, bliver det et langt sejt træk for danskere at komme til F1 i dagens verden. Der skal betales hele vejen op til F1 og i F3000 er det $1 million pr. sæson."



HVAD VI KAN GØRE I DANMARK

Som ydmyg del af den danske sportspresse må vi også huske at feje for egen dør. Så vi spurgte Lars-Christian Brask hvorledes han ser på dækningen af motorsport i de danske medier. "Jeg synes at TV2/Zulu, DR, BT, special bladene samt diverse internet-sites på dansk gør et godt job, men der mangler en lidt bredere dækning. Se hvor stor en dækning andre sportsgrene får, mens vi gør det næsten lige så godt i motorsport. Da jeg startede Team Brask kunne vi ikke få en journalist til at skrive om vores successer og få den synlighed, der kunne være med til at hjælpe os og sporten yderligere."

"I dag kan det stadig være svært at få den opmærksomhed som jeg synes vi fortjener med de mesterskaber, priser og den succes vi har i Europa. 'Dyrk successerne!' må være vejen frem, men det er dét med den danske Jantelov tror jeg! Der er masser af interesse i Danmark for motorsport, det kan vi se på merchandiseordrer og email-henvendelser som vi modtager hos os i England, så fundamentet er der." En utvetydig opfordring til de danske medier om at vågne lidt op og give dansk motorsport den opmærksomhed den retteligt fortjener.


HVEM ER LARS-CHRISTIANS EGNE FAVORITTER?

Slutteligt kunne vi ikke dy os for fiktivt at bevæge os op i sofaen foran TV'et hjemme hos Lars-Christian Brask, og finde ud af hvem han selv hepper på i Formel 1. Hvilke helte er han vokset op med og hvilke kørere tror han på i dag endsige i morgen. "Ronnie Petersson, Jackie Stewart og Ayrton Senna var de gamle favoritter. I dag er det uden tvivl Michael Schumacher og Giorgio Pantano, men jeg er også fan af danske piloter som Jan Magnussen, Tom Kristensen og John Nielsen. De unge har stadig meget at bevise, men der er et par danske, der med rigtig funding og støtte kunne nå langt. Jeg fulgte også Tom Belsø, da han var aktiv."

"Jeg støtter de kørere som jeg føler gør og kan noget helt specielt og derfor er det de oplagte kanditater, der optræder som mine favoritter, men Schumacher og Senna er og var de bedste til deres hverv. Schumacher er iøvrigt utrolig sympatisk uden for banen og som person synes jeg også rigtigt godt om ham. Det er noget, der ikke ses når han er i medierne. På teamsiden har jeg altid været draget af Tyrrell, Lotus og Ferrari. I dag er det jo kun Ferrari, der er tilbage. Jeg kan også godt lide de små teams som Minardi og i sin tid Prost, der kæmper mod de store gorillaer og gør det godt med deres begrænsede midler."

Og så det afsluttende spørgsmål: Hvem tror Lars-Christian på vil følge efter Michael Schumacher når hans æra er forbi? "Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Jenson Button og Giorgio Pantano er alle kandidater på sigt. Men efter 2003, når Schumacher er gået på pension, kommer slaget til at stå mellem Rubens Barrichello, Kimi Raikkonen og Juan-Pablo Montoya. Toyota og Renault-kørerne kan måske også blande sig, men de vinder ikke mesterskabet tilsidst."

Således ordene fra en af de største personligheder inden for dansk motorsport anno 2002. Lars Christian Brask er en mand der ved hvad han vil, og har bevist at han kan gøre det. Med et bramfrit væsen og holdninger der ikke er til at tage fejl af, er han i dag nået i en position som mangen en dansk motorsportsfan ikke bare kunne blive misundelig over, men også roligt takke ham for. Følg med i de kommende numre af F1Journal.com, hvor vi snart præsenterer et interview og portræt af den kommende Formel 1-kører: Brasks stjernekort - Giorgio Pantano.
Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com