AHHHH - ENDELIG SOMMERFERIE

Tysklands Grand Prix er overstået og hele Formel 1-verdenen er dermed gået på sommerferie - og en tiltrængt samme. Det sidste par år har F1-kalenderen været indrettet således at at man presser to grands prix sammen med kun en uges mellemrum, for derefter at tage en tre ugers ferieperiode inden Ungarns Grand Prix. Én af bagmændene og én de varmeste fortalere for ideen er Eddie Jordan, der foruden sit image som udøvende musiker samt fest og spasmager, også er kendt for at tage sit personale ve og vel meget seriøst. Som kampen om mesterskabstrofæet er blevet tilspidset de sidste fem år, har han kunnet se sit mandskab være godt og grundigt slidt op midtvejs i sæsonen, og have voldsomt behov for en ferie.

Teamcheferne er således de sidste år blevet enige om at afholde dette tiltrængte sommer-break - en beslutning der har været udbredt enighed om. Pudsigt nok er der ikke lagt op til en tilsvarende ferie på næste sæsons kalender, hvilket er kommet bag på de fleste folk i F1-verdenen. Men Formel 1's svar på Don King, Bernie Ecclestone, har opklaret udeladelsen som værende en banal forglemmelse fra teamchefernes side - en forglemmelse som han dog ikke bare er villig til at lave om på.

Ifølge Ecclestone har man en stående aftale om at de forskellige løb i fremtiden skal ligge på faste datoer - en aftale han hævder at teamcheferne tilsyneladende har glemt alt om. Den specielt indsatte ferie i sæsonen er blevet indført under det han kalder "exceptionelle omstændigheder", efter man i sin tid hævede mængden af løb i sæsonen fra 16 til 17. Men Ron Dennis, der bestemt også er en mand med vægt bag sine ord, har ikke været ked af at gå til pressen og tale om sin frustration over at FIA har negligeret teamchefernes ønske.




RON DENNIS KRITISERER ÅBENT ECCLESTONE

Han tror ikke FIA og Ecclestone vil lave om på 2003-kalenderen, og skyder derfor med skarpt mod dem. "Jeg tror ikke der er stor chance for at det ændrer sig. Problemet er at de personer som bestemmer datoerne, ikke deltager i alle løbene, og de arbejder ikke håndgribeligt med udviklingen af bilerne." Han er skuffet over at ingen af teamcheferne er blevet hørt, inden FIA lavede næste års kalender. "Jeg kan sige med sikkerhed at der ikke er et eneste team der er blevet kontaktet på nogen måde, da man sammensatte denne kalender, og det er ikke retfærdigt. De fleste chefer på holdene skal nok klare den, men det er meget hårdt for de folk der arbejder på gulvet i de enkelte teams - mekanikerne og logistikpersonalet."

Og Ron Dennis har som talsmand for alle holdene her fat i en vigtig pointe. "Personalet kommer jo til cheferne hen mod slutningen af sæsonen og påpeger at presset på deres privatliv er for hårdt. Det er ikke bare et spørgsmål om at de skal rejse væk i weekenderne, men at de samtidig har urimeligt lange arbejdstider mellem løbene." Dette pres på personalet falder jo ikke i takt med at presset på holdenes evne til at kæmpe om trofæet stiger. Så en lille sommerferie må siges at være tiltrængt.



INTET GÅR HELT I STÅ I FERIEN

Problemet er bare at holdene ingenlunde ligger stille blot fordi der er dømt sommerferie i F1. Ferien indeholder nemlig kun en grundlæggende restriktion, nemlig at der ikke må testes mellem i perioden. Dermed er der jo åbnet mulighed for at der kan arbejdes på højtryk på team-fabrikkerne med videreudvikling af chassiser og komponenter. Taler vi om de helt store teams kan man i hvert fald godt glemme alt om feriesvar på telefonsvareren og rugende stilhed i fabrikationsenhederne. Research & Development (R&D) samt produktionsenhederne kører stadig til ud på de sene aftentimer. Man smider allerhøjest skiftevis småhold afsted på en-uges ferier, for at holde udviklingsskruen i vandet.

Tag Williamsteamet som et godt eksempel. Godt nok har de erkendt nederlaget i 2002, og har derfor rettet de meste af deres opmærksomhed på udviklingen af næste års bil. "Den største del af vores udviklingsarbejde er nu rettet mod næste år," siger teknisk chef Patrick Head. "Men selvfølgelig vil vi kæmpe for andenpladsen i både kørernes og konstruktørernes mesterskab. Og så vil vi bruge al den indsamlede information til arbejdet med næste års bil. De fleste folk på fabrikken vil arbejde som død og pine de næste uger. Med tre uger til Ungarns Grand Prix vil vi have ændringer parat på bilen."

Denne mening underbygges af BMW og deres motordoktor, Dr. Mario Theissen, der nu arbejder hovedsageligt med P84-motoren som skal introduceres i 2003. "Hvis ikke vi fortsætter med indsamling af data i år, er det ikke muligt at forbedre os til næste år. Og på motorfabrikken er ferie på dette tidspunkt et fy-ord. "Der er ingen der tager på ferie. Den nye motor skal snart testes, så vi har grundlaget i orden for arbejdet med 2003-enheden.

MARANELLO HAR OGSÅ TRAVLT

Det eneste team der i virkeligheden har mulighed for at læne sig tilbage og drage et lettelsens suk, er Scuderia Ferrari. De har nu lukket og slukket for de andres mulighed i kørernes mesterskab da Michael Schumacher i Frankrigs Grand Prix gjorde rent bord. Men hvis man tror at tingene står stille i Italien af den grund tager man grundigt fejl. Den stejlende hingst har rigeligt at arbejde videre for - selv i denne sæson. Godt nok har de et så solidt pointforspring i konstruktørernes mesterskab at der ikke er mere at konkurrere om, men Ferrari vil meget gerne have Barrichello med op på en andenplads i kørernes mesterskab.

"Vi vil gøre alt vi kan for at opnå disse mål," siger Jean Todt om konstruktørernes mesterskab og Rubens' andenplads. "Vi vil gøre dét vi føler der skal til, men vi vil ikke afsløre hvad vi vil gøre. Det afhænger altsammen af de forskellige løb udvikling, og hvad vi kan gøre for at pleje teamets interesser." Han gør samtidg klart at den tre-ugers sommerferie ikke har den store betydning for arbejdet i Maranello. "Vi kan holde fri i weekenderne, men arbejder som vanligt på hverdage. Testteamet vil ikke være så aktivt som det plejer og folkene fra løbsafdeling vil have lidt mere fritid. Men i R&D samt produktionsafdelingerne er der stadig meget arbejde der skal gøres, for at forberede os til de resterende løb og udviklingen af næste års bil og motor."



SOMMERFERIE FOR FORMEL 1-KØRERNE

Når alt kommer til alt bør det derfor nok være holdenes faste kørere og testkørere der nyder mest af den tiltrængte F1-ferie. Og dog. Ferraris testkører, Luca Badoer, blev såmænd bare sendt ud på Mugello-banen og teste prototypen til den nye Maserati Trofeo. Og resten af kørerfeltet inklusive testkørere, for godt nok lidt feriedage her og der. Men ikke noget der ikke kan krydres med et repræsentativt PR-arrangement for en af teamets store sponsorer.

Langt de fleste F1-kørere har nemlig et hårdt stykke arbejde der skal passes mellem alle løbene i sæsonen og sågar også mellem sæsonerne. Dermed selvfølgelig også i denne lille "sommerferie". Man vil typisk kunne se den madglade Olivier Panis lave lækker mad sammen med én af Frankrigs kendteste kokke. Og der skal ikke herske tvivl om at den hurtige franske BAR-kører er glad for mad. Men det er bestemt ikke noget tilfælde at han laver maden iført et kokkekostume med teamets hovedsponsors logo og en hær af til lejligheden indbudte fotografer.



SPONSORERNE EJER EN STOR DEL AF KØRERNES FRITID

Et gourmet-indslag som det med Panis er absolut ikke noget særsyn udenfor F1-banerne. Temaerne varierer men konceptet er altid det samme. Sælg varen! Når en sponsor vælger at lægge en stor sum penge i et F1-team, bliver det nemlig altid klart defineret i kontrakten i hvilken udstrækning sponsoren kan anvende teamet og dermed deres kørere til forskellige kampagner. Mange gange helt ned til antal timer og minutter. Og så skal kørerne bare stille op til de arrangementer sponsorerne finder på - klædeligt eller ej. Hvor misvisende og lidet klædeligt var det f.eks. ikke da en verdensstjerne af Michael Schumachers kaliber, i en TV-reklame skulle stå på et Autostrada-cafeteria og ved hjælp af ni kantinestole beskrive FIATs nye MPV-model med tre sæder i hver række.

Heldigvis er denne type reklamer på det sidste blevet erstattet af mere smagfulde reklamer fra eksempelvis Vodaphone, HP og Alliance. Sponsorerne har nemlig indset, vigtigheden i at man retter kampagnerne mod den rette målgruppe. Til livsstilsmagasiner optræder F1-stjernene derfor nu også typisk i mere passende roller, som roadracere, jetski-piloter og andet man ville anse for mere normalt at relatere en Formel 1-kører til. Et godt eksempel er den unge Kimi Raikkonen, der efter starten hos topteamet McLaren, hurtigt sås i en række West kampagner, inklusive en tur på offroadere - to hjulet som firhjulet - noget man godt kan misunde ham, hvis man har en hang til fart og drama.

F1-KØRERNES EGEN SOMMERFERIE

Selvom sponsorerne vil gøre alt for at lægge så meget beslag på kørernes fritid i denne sommerferie og lokke dem ud i diverse PR-arrangementer, er der gudskelov også plads til en lille smule fritid for kørerne. Og denne fritid forvaltes på mange forskellige måder. Faktisk på stort set ligeså mange forskellige måder som der er F1-kørere. Familiefædre som Michael og Ralf Schumacher vil nok sætte tid af til at pleje hjemmefronten langt væk fra nysgerrige journalister.

Nogle af kørerne finder forskellige afsides steder hvor de kan pleje sig selv og deres respektive kærester - langt fra F1-verdenens stress og jag. Et sted hvor de kan bruge lidt tid på at lade batterierne op igen, inden de sidste fem løb i 2002-sæsonen skal køres. Nogle af de lidt mere iltre levemænd som Eddie Irvine og Jenson Button vil man måske kunne være heldig at møde på en eksklusiv natclub i London eller Monte Carlo, selvom Irvine har bebudet at han vil nyde ferien på sin lystyacht. Giancarlo Fisichella vil nok bruge lejligheden på et se en fodboldkamp med favoritterne Roma i den italienske Serie A. Og Jacques Villeneuve er der en marginal chance for at møde i Kongens København på slentretur med sin forlovede Ellie Green, der danser for den Kongelige Ballet.

I UNGARN GÅR DET LØS IGEN

Alt i alt må man konstatere, at denne lille sommerferie bliver et kapitel der er hurtigt overstået for de mange personer der er involveret i Formel 1. På fabrikkerne bliver der kørt for fuld damp med fokus på både resten af 2002-sæsonen samt udviklingen af bilen til næste år. Testholdene kan naturligvis slappe lidt af, men det skulle undre meget om der hænger et skilt på døren der siger "Al henvendelse skal ske efter Ungarn". En stor del af kørerne farer rundt fra det ene PR-arrangement til det andet og holder en fridag her og der.



Mange af Formel 1-sidernes indhold vil derfor de næste uger være præget af historier om hvorledes diverse F1-piloter "nyder ferien" på eksempelvis jetski foran indbudte fotografer. Og så vil der naturligvis være den evigt kørende Silly Season der vil fungere som olie på maskinen for de mange F1-nyhedssites. Men på bundlinien vil der i en vis udstrækning være skruet ned for blusset i F1-verdenen, hvilket F1Journal.com vil udnytte. Vi vil forsøge at nyde nogle af de ulideligt varme sommerdage og drosle ned til kun at udkomme to gange på de tre uger ferien står på.

God F1-sommerferie!
Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com