NU GÅR DEN IKKE LÆNGERE

Der er i virkeligheden ikke så meget at rafle om. FIA har i den grad sat de deltagende teams stolen for døren - nu går den ikke længere med at spille kostbar og passe egne interesser. Den store uenighed og manglende commitment til at finde på løsninger der kan bruges, har gjort at FIA selv må tage affære. Og langt om længe! Næsten under den legendariske parole - "if you can't join then - beat them!"

Med den stringente holdning som FIA vil tillægge sig til 2003-sæsonen er der kommet nye boller på en efterhånden ganske kold suppe. Formel 1 skal dels spices op, hvilket har været et folkekrav gennem de sidste par år og som især blev højlydt i 2002-sæsonen, men i bund og grund handler det om overlevelse. Formel 1 er på randen af at gå i opløsning, sådan som FIA også selv forklarer det. Der peges direkte ind til kernen i problemet, for det er ikke kun det søvndyssende race men antallet af teams der har nået en smertegrænse. Ti teams er tilbage - og det er antallet af de teams der skal være i Formel 1 som et minimum. Drejer yderligere et team nøglen om, er det for så vidt egentlig sket med Formel 1.

Den berømte Concorde aftale som der indgået mellem FIA og de deltagende teams, foreskriver at der skal være minimum ti teams eller tyve biler til stede, og hvis det ikke kan lade sig gøre er de øvrige teams forpligtet - bemærk: de er forpligtede - til at indsætte det antal racere der mangler. Krisen er med andre ord stort set en realitet. I FIAs bemærkninger fremhæves det at der er en 'åbenlys fare' for at Formel 1 vil kollapse de næste tolv måneder hvis der ikke sker noget. Et eller flere teams har altså direkte givet udtryk for at der eksistens er truet. Noget skal ske!

Derfor ser FIA det som sin rolle at træde ind. Sammenslutningen af de deltagende teams har ikke fundet fælles fodslag og især de store teams holder på deres ret til at spendere uhyrlige summer på udvikling af deres i forvejen ultra-højteknologiske vidundere. Men i den anden ende kæmper to teams for overlevelse - Jordan og Minardi lever på Formel 1-sportens sultegrænse og det er ikke for sjov at FIA går ind nu! På den sportslige side bliver der strammet op, men som vi også vil se, bliver der tillige sendt penge efter de mindre teams.


DET HANDLER OM PENGE

Hvad betyder det for Formel 1-fans? Du vil sikkert være enig i en del af FIAs betragtninger, mens andre synes at negligere at Formel 1 altid har stået for innovation og evolution. Men nu skal vi 'back to basics', og det kommer sporten også henover de kommende år. Ifølge FIA spildes de fleste penge på noget som vi som tilskuere egentlig ikke har den store glæde af. Det store arbejde med telemetri - hvad betydning har det for dig at vide at det findes? Njaa, nok ikke det store. Motorerne genererer efterhånden 20.000 omdrejninger - betyder det noget for dig der sidder ved skærmen hver anden søndag? Næ, måske ikke.

Men den erfarne såvel som mindre erfarne Formel 1-fan ved hvad sporten står for. Det er prototyper for fremtidens biler der sendes af sted på banerne. Det er mærkernes topidéer der bliver manifesteret på racerbanerne, kernen i sporten. Det er jo ikke den veltilkørte Opel Ascona man forventer bliver linet op på gridden. Ideen om innovation har båret sporten. Ikke desto mindre vil FIA skære nogle af de elementer væk som ikke har en synlig præsentation for TV-seerne. Væk med telemetri og begræsning i udviklingen af motorer.

Det synes dog at være en tyndbenet legitimering for at gennemføre den strengere håndtering af reglerne, men det handler om Formel 1's overlevelse, og der bliver en del af Formel 1-ånden nødt til at ofre livet. Sådan er livets barske realiteter. Under den dramatiske overskrift "racing spoilt by money" kan man kun trække på smilebåndet - det kunne være ganske interessant om Bernie Ecclestone har samme holdning til den sætning! Det handler dog ikke om Ecclestones pengemaskine, men om det forudsigelige i Formel 1. Argumentationen går på udgifterne til at sikre at den hurtigste racer holder forrest, kører holdbart gennem løbet og dermed ganske forudsigeligt vinder. Det kan kun være Ferrari der er tænkt på. Penge har således styret Formel 1 - og det har ikke været en fordel. Men det har intet med den kommercielle styring af Formel 1 at gøre...


HVAD SKER DER?

Konklusionen på FIAs stramning, som er det eneste middel de har til rådighed, er at der må holdes en skarp linie fremover. Det betyder at der kommer nogle drastiske ændringer til 2003. Det er ikke noget der måske kan ses på ydersiden, men inde under huden bliver der markante ændringer. Fra den kommende sæson sker der følgende:

- Forbud mod telemetri mellem pit og racer - gældende begge veje
- Forbud mod radiokommunikation mellem teams og kørere
- Reserveracere er ikke længere tilladt
- Begrænset adgang til arbejde på racerne mellem kvalifikation og løbet
- Forbud mod traction control, launch control og fuldautomatiske gearkasser

For det sidste punkts vedkommende kan der dog findes en dispensation sted, såfremt det viser sig at være teknisk umuligt at gennemføre - det skal dog senest være fjernet til starten af 2004. FIA indikerer dog at de ikke har tålmodighed med de deltagende teams, så finder de frem til at nogle nøler, bliver det slet og ret gennemført 100%. De har skruet bissen på!

Kigger man lidt på forbudet for at sende telemetri mellem pit og kører - vel at mærke begge veje, så er det ganske interessant. Faktum er at store dele af Formel 1-løbene ikke finder sted på banen men i baglokalet af de enkelte garager hvor hver millimeter af raceren bliver minutiøst overvåget. Ikke alene bliver raceren og dens dele overvåget, men det er også muligt at justere på de forskellige dele af raceren. Vi ser ikke de teknikere der lusker rundt i baglokalet og i virkeligheden styrer raceren som om det var fjernstyrede racere. Så væk med dem.

Den manglende radiokommunikation mellem team og kører er næsten det mest direkte svar på en betændt problematik. Ferrari ville gerne have klare linier for hvordan man håndterer og definerer teamordre - nu har de svaret! Al kommunikation mellem teamet og kørerne skal nu visualiseres og pitboardets betydning kommer igen i fokus - så nu skal det skrives i kode hvis Ferrari-kørerne skal have at vide at de skal bytte plads. FIA har samtidig indført forbuddet mod radiokommunikation, for at imødegå, at pitten sender radiomeddelelser til kørerne om hvordan de kan ændre bilens elektroniske opsætning gennem løbet.



DET DIREKTE SVAR TIL FERRARI

Mindre Ferrari-markant, kan det få betydning i forbindelse med pitstrategi - og især ved timing af pitstop i regnvejrsløb kan der komme nogle meget interessante stop! Spontaniteten tilbage i Formel 1! Bare det bliver regn… Omvendt øger det kørernes ansvar til at være opmærksomme på flagposterne - nu er der ikke længere en teamchef eller mekaniker til at fortælle om olie på banen eller gule flagzoner. Køreren er derude - og er helt alene! Det bliver unikt at Formel 1 ikke har denne form for kommunikation - det er næppe noget der slår igennem i for eksempel amerikansk motorsport, hvor der per definition skal ævles 117 gange mellem kører og pit - bare en sidetanke!

Et farvel til reserveraceren kommer også til at sætte sit præg - og eliminere tanken om første og andenkørere. På pengepungen betyder det at der er en mindre racer at servicere, og de penge kan bruges mere optimalt. Punktet om at begrænse adgangen til racerne i perioden mellem kvalifikationen, som jo i 2003 finder sted som én hurtig omgang, og løbet søndag, er en direkte begrænsning for at bygge kvalifikations-racere. De store teams får dermed ikke en fordel af at bygge en supertrimmet racer der kan stå distancen over meget få omgange, for derefter at bygge en ny racer op natten over til om søndagen - det er der lukket for.

Hvad så med warm up'en? Her vil FIA have de enkelte teams i tale om hvordan det i givet fald skal håndteres, og her bliver der et meget skarpt øje på de enkelte teams sådan at det arbejde der ikke omfatter check af raceren eller direkte nødvendige reparationer, vil betyde udelukkelse. FIA har således sat et meget snævert hegn omkring de enkelte teams og det arbejde de kan udføre. Og så kan det jo være at mekanikerne kan nå at komme en tur i byen lørdag aften...


UD MED DE ELEKTRONISKE "GIZMOS"

Siden legaliseringen af de elektroniske hjælpemidler, har der været protester mod det. Under dække af at der nok var nogen der snød med elektronikken, blev det legaliseret, og det blev af mange i sporten sidestillet med at doping kunne legaliseres i andre sportsgrene, fordi man alligevel aldrig kunne dæmme op for at der er nogle der snyder med præstationsfremmende produkter.

Dét at traction control og de øvrige elektroniske hjælpemidler, kendt i sporten som 'gizmos', blev legaliseret passede på ingen måde FIA, og det har hele tiden været en rød klud i ansigtet på dem. Nu fjernes de igen! Enten har de ikke givet nogen effekt, eller også bliver der hældt så mange penge efter det at det ligeså godt kunne forbydes. Samtidig kommer køreren i fokus, og nu kan kørerne ikke blot nøjes med at trykke på en knap der skyder dem af sted i starten. Køreren tilbage i fokus - ja tak!

Der bliver dog også givet indrømmelser i forhold til Concorde aftalen. Teams der ønsker at dele komponenter kan gøre dette uagtet at det ikke er tilladt i forhold til Concorde aftalen. Komponenter der hentes af tredjepart og anvendes af flere teams, kan fortsat finde sted. Derudover bekræfter FIA at de teams der deltager i den frie test fredag, kan gøre som det passer dem. De ændringer der gennemføres har ikke betydning herfor - deres deltagelse har for så vidt ikke noget som helst med Formel 1-weekenden at gøre.


DET STOPPER IKKE MED ÆNDRINGERNE I 2003

FIAs regeltiltag er basalt set de mest vidtrækkende i lang tid. Ikke mindst de regler der skal følge efter i 2004 frem til og med 2006, der indbefatter brugen af kun én motor pr løb, tvungen motorleverancer til teams uden motorkontrakt, samt standardiserede dele såsom bremser, vinger og elektronik. FIA har fundet en lang række punkter hvor de ser det nødvendigt at skride ind hvis spiralen ikke skal fortsætte sin ukontrollerede fremfart.

Grebet vil blive strammet år for år frem til 2006, hvor FIA gerne vil have syn for sagn, og kunne se resultaterne af deres masterplan. Men de største ændringer vil træde i kraft allerede i 2003. Problemet er nemlig at der skal være mindst ti teams i F1 både i 2003, 2004, 2005, 2006 og fremefter. Om man således skal sætte penge direkte ind på kontoen hos Jordan og Minardi.

Der er derfor ingen tvivl om at de to største sejrherrer efter de nye regeltiltag er lige præcis Eddie Jordan og Paul Stoddard. Mange vil utvivlsomt bedyre at det er underligt at disse to teamchefer lige netop nu skal have positiv særbehandling i den "survival of the fittest"-jungle Formel 1 alle dage har været. Men omvendt må man også tage en dyb indånding og erkende at det var saftsusemig på tide. Hele essencen i den mysticifiserede Concorde-aftale har igennem alt for lang tid været en positiv særbehandling af de store teams. Så det er på høje tid, at der bliver gjort noget for at udligne forholdene.



FIA I ROLLEN SOM ROBIN HOOD

At fredagstesterne bliver fredet, kan tydeligt ses som et tegn på hele den renerelle Robin Hood-rolle FIA har taget i hele dette rasende spændende eventyr de har begivet sig ud i. Slugte man en stor klump og undredes, da de nye regeltiltag offentliggjordes i onsdags, skyldes det ikke mindst de to Heathrow-møder i oktober og december der var gået forud. Relativt små regelændringer, og en stemning af at alle var interesseret i at gøre noget ved tingenes tilstand.

Ved begge møder i eftersæsonen 2002, kom den ellers så rapkæftede Minardi-chef, Paul Stoddard, ud fra mødelokalerne og bedyrede at han virkelig kunne mærke de store holds dybtfølte interesse i at gøre noget ved tingene. Og den sprælske Eddie Jordan, bakkede også op om den fredfyldte stemning der herskede. Der var dog et lille "men", der kom frem i pressen få dage efter det første møde.

Max Mosley gik nemlig offentligt frem og erkendte at det ikke kun var Arrows der lå med måsen i den nok så omtalte vandskorpe. Mindst ét team til var tæt på at dreje nøglen om, og han gjorde klart at man kiggede i den forkerte retning, hvis man kiggede på Minardi. Når man ved bare en lille smule om hvilke teams der kører med hvilke budgetter, samt elementær kendskab til brug af en kugleramme, var det tydeligt at det var Jordan-teamet han talte om.

At Prost forsvandt op til 2002 sæsonen kunne man nærmest ikke bebrejde andre end teamet selv. De var helt enkelt ikke gode nok. Så kom finans-skandalen omkring Tom Walkinshaw, der grundet én mands regnskabsmæssige eventyr satte hele Arrows-teamet på porten. Bliver det næste team Jordan, vil det få en dobbelt effekt, idet det naturligvis vil betyde at Concorde-aftalen brydes, men samtidig at et relativt velfungerende team må stoppe alene fordi tingene er ude af kontrol.


TAG IKKE FEJL AF MAX OG BERNIE

At informationen om Jordans potentielt forestående forfald nåede frem til Max Mosley er ingen tilfældighed. Der er ikke nogen tvivl om at Eddie Jordan benyttede lejligheden til i Heathrow at gøre Max og Bernie opmærksom på tingenes tilstand i hans økonomisk skrantende team. Og når han kan referere til Concorde-aftalens bogstav om deltagelse af minimum ti teams, står Eddie Jordan for en gangs skyld med et pressionsmiddel i hånden, der er mindst ligeså stort som at de gamle hold ikke må forsvinde fra scenen.

Og da der i de flestes sind ikke har været et dug tvivl om at der i mange forhold er taget positivt hensyn til de større teams, er det derfor forfriskende at se Max og Bernie for en gangs skyld blæse Ferrari, Williams og McLaren en lang march, og tage skeen i den anden hånd. Skal stolen sættes dem for døren er de ikke bange for at gøre dette. Skal der uddeles lussinger er de ikke bange for at gøre det. Nu går de ellers så udskældte herrer forrest i kampen for overlevelse af sporten i sig selv.

Da regelændringerne blev annonceret i onsdags, havde den ellers så normalt fremsynede Ron Dennis svært ved at skjule sin oprigtige skuffelse. Skuffelsen kommer utvivlsomt som et resultat af at hans team faktisk rent elektronisk var ved at være på bælgelængde med Ferrari. De nye regler har således sikkert været en mavepuster af rang for McLaren, der har gennemskuet hvor Ferrari har hentet en stor del af deres overskud i 2002 - nemlig på den elektroniske front.

Jean Todt og Michael Schumacher stemte i med dags varsel, og bedyrede dels at det var stort set umuligt at sætte en bil på banen i Australien med manglende traction control, samt Schumis varslinger om hvad det ville betyde for sikkerheden i Formel 1. Som hovedregel kan man snildt gå ud fra at når en kører eller et team henviser til sikkerheden i F1, taler de som oftest om sikkerheden for at de selv er i stand til at vinde. Endnu et par dages dybe åndedrag bagefter gik Luca di Montezemolo dog ud og manede til besindelse med beskeden om at Ferrari synes reglerne lyder spændende. Det ligner et rimelig tydeligt tegn på at Mosley eller Ecclestone har været i kontakt med Maranello i mellemtiden, og gjort dem opmærksom på at dette er altså alvor.


FREMSYNEDE ELLER SNÆVERTSYNEDE

Der er heller ingen tvivl om at det kommer til at ramme Williams-teamet. De har dog valgt en mere "politisk korrekt" fremtoning, og vil helst ikke udtale sig alt for negativt omkring regelændringerne. Ligesom deres bevidste fravælgelse af tobaksreklamer, kender de Max og Bernie godt nok til, at hvis de virkelig mener det, så får de også deres vilje. Og så gælder det i øvrigt bare om at være det team der er hurtigst til at omstille sig.

Det afholder dog ikke de store teams fra fornærmet at stampe i gulvet og hive deres GPWC-kanin op af hatten. De største motorfabrikanter i USA og Europa (alle i F1 med undtagelse af Honda og Toyota), truer nemlig nu med ikke at stille i årets debutløb i Australien. Har man vandret i ørkenen længe nok er der selvfølgelig risiko for at man falder for et fata morgana. Men dette luftkastel må de længere ud i ignoranternes rækker med, for at den gennemsnitlige F1-fan hopper på den. Selvfølgelig stiller de op - de har bare hevet deres gammelkendte FIA-skræddersyede tommelskruer op af mølposen "Made by GPWC".

Til en vis grad er der selvfølgelig en risiko for at tommelskruerne har en effekt, og at FIA derfor vil lempe lidt på de netop fremstillede regeltiltag. Men at otte ud af ti hold ikke stiller op i Australien, må de med 350 km/t et langt stykke ud på bøhlandet med. Og det skulle undre meget om Max og Bernie hopper på den. Resultatet bliver nok i stedet at Ecclestone sætter sig ned med sine karismatiske sælgertalenter, og gør de store GPWC-drenge opmærksom på situationens alvor.



DET GÆLDER OM AT HAVE ARGUMENTATIONEN I ORDEN

Situationen er nemlig helt enkel og en situation som generaldirektørerne på stjernegangene i de store bilkorncerner er udemærket bekendt med. Hele verden befinder sig i en økonomisk bølgedal - en bølgedal der i den grad kan mærkes af bilkoncernerne, der har været nogle af de første til at lancere massefyringer. Hvor dyr en beskæftigelse Formel 1 end er for dem, er det samtidig et af de bedste udstillingsvinduer de har i øjeblikket.

Så kunsten for Bernie Ecclestone er kort og kontant at gøre dem opmærksom på, at de under alle omstændigheder er bedst til at omstille sig til nye tider, som de store teams de nu engang er. Og så må de denne gang affinde sig med at de ikke fik sat det helt store fingeraftryk på denne omgang regelændringer. Der er nemlig en basal forskel på disse og tidligere regelændringer. Der er ikke tale om sikrere og langsommere baner eller biler, men derimod om selve sportens overlevelse.

Det efterfølgende spil bliver således meget interessant at følge. Hvem spiller de rigtige kort ud på de rigtige tidspunkter? Hvem spiller bedst med de største muskler? Selvom man kan være uenig i enkeltpunkter af det netop lancerede udspil, er selve filosofien på sin plads, og kan være det springende punkt i en negativ udvikling der igennem de sidste ti år er kommet helt ud af kontrol. Den politiske del af Formel 1-sæsonen i 2003 er allerede begyndt, og det bliver spændende at se om det bliver Robin Hood eller Sheriffen af Nottingham der løber med guldet.


Skrevet af Dennis Dithmar og Benjamin Bredahl
dennis@f1journal.com
benjamin@f1journal.com




HVAD ER DET DER STÅR I FIA-ÆNDRINGERNE? (af Martin Møller Thomsen)

Sidste oktober forkastede alle teams, der i øjeblikket deltager i FIA Formel 1 Verdensmesterskabet, alle FIAs foreslag til hvordan man kunne nedbringe omkostningerne i Formel 1. Efterfølgende, på deres eget møde d. 4. december, kunne de ikke nå til enighed om nogen former for betydelig reducering af udgifterne for 2003 og 2004. Hurtig indgriben er derfor nødvendig, idet omkostningerne bliver ved med at stige, mens indtægterne falder.

Problemet

To F1 teams er forsvundet i løbet af de sidste 12 måneder. Nu hvor der kun er 10 teams tilbage, er de tilbageværende, ifølge Concorde-aftalen, forligtet til at finansierere og deltage med tilsammen to biler ekstra, for hvert team, der ikke møder op til en given begivenhed. Ikke alle teams er i stand til at gøre dette. Der en åbenlys fare for, at medmindre der bliver gjort noget, vil FIAs F1 verdensmesterskab begynde at bryde sammen i løbet af de næste 12 måneder, og starte en nedadgående spiral med manglende deltagelse og dertilhørende mulige sagsanlæg.

FIAs rolle

Som en uafhænging regulator, er det ikke normalt at FIA vil involvere sig i de kommercielle problemer for F1 teams. Men de teams der deltager i verdensmesterskabet, har ikke selv været i stand til at finde en løsning. Ansvaret ligger derfor hos den styrende myndighed, motorsportsforbundet. FIA bliver nødt til at reagere, idet alvorlige problemer med F1 verdensmesterskabet, kan få indflydelse på motorsport på alle niveauer over hele verdenen.

At ændre reglerne

FIA er dog begrænset af Concorde aftalen. De kan ikke ændre regler for 2003 uden tilsagn fra alle involverede teams. I 2004 kan de ændre de sportslige regler, på et hvilket som helst tidspunkt før d. 31. oktober 2003, men de kan ikke ændre de tekniske regler uden fuld opbakning fra alle involverede teams. Til 2005 kan de igen ændre de sportslige regler, mens de tekniske kan ændres med et nærmere bestemt flertal, i to organer.

At håndhæve reglerne

Det er, derimod, muligt for FIA at håndhæve de eksisterende regler mere skrapt end man hidtil har gjort. Under hensyn til sportens nuværende problemer, har FIA bestemt at gøre dette - på et nul-tolerence niveau, hvorsomhelslt det vil resultere i betydelige besparelser i omkostningerne, uden at mindske det sportslige aspekt. Faktisk vil noget af det følgende, måske endda forøge spændingen, ved at tilføje et element af uforudsigelig. Hvis de deltagende teams kan producere overbevisende beviser for at umiddelbare strenge håndhævelse af reglerne vil betyde forøget omkostninger, fordi sæsonen er så nært forestående, vil FIA i en begrænset tid håndhæve de forgældende fortolkninger af reglerne, men kun hvor et oprigtigt behov er tilstede.

Spildte penge

Mange af de penge, der bliver brugt i F1, er spildte, forstået på den måde, at de bidrager på ingen måde til fornøjelse for offentligheden. Og alligevel er det offentligheden, der i sidste ende betaler regningerne. Uden et verdensomfattende tv og medie publikum, vil hverken sponsorer eller bilfabrikanter være interesserede i at bidrage til omkostningerne ved F1. Deres aktionærers interesser, kræver at de kun investere i håbet om øget profit. Denne profit skal komme fra det tilskueren.

Et par eksempler

Alligevel bliver enorme summer brugt på ting, der overhovedet ikke interesserer offentligheden. Om en motor kører 12.000, 16.000 eller 20.000 omdrejninger i minuttet, betyder intet for fjernsyns-publikummet. De ved heller ikke, og er også ligeglade, hvem der fremstiller den elektroniske kontrol enhed. Hæren af teknikere, der bruger sofistikeret og enormt dyr telemetri for at følge hver eneste lille rystelse i bilen, på en computerskærm, er gemt bag i pitten. Det er skjult for offentligheden, der ikke ved, og ikke interesserer sig for, at de er der.

Sporten ødelagt af penge

Og disse udgifter er ikke bar spildt. Værre - fra tilskuerens synspunkt - er det, at det rent faktisk fjerner fokus for den sportslige konkurrence. Det er fordi formålet med en stor del af udgifterne bliver brugt på, at sikre at den hurtigste bil, holder forrest når løbet starter, og at den vil køre stabilt i løbet. Alt andet lige, hvis den hurtigste bil holder forrest, så vil den ikke blive indhentet, og endnu mindre sandsynligt, er det, at den bliver overhalet. Hvis man tilføjer en metronom-agtig stabilitet og umuliggørelsen af kørerfejl, har man alle indgredienserne til et gennemført kedeligt løb.

At kontrollere fabrikanterne

FIA kan ikke forhindre de store bilfabrikker i at bruge vældig store summer på at udvikle motorer til VM i F1. Men FIA kan, derimod, justere på antallet af motorer og andre komponenter, det enkelte team kan forbruge i forbindelse med et løb. På den måde kan udgiften til deltagelse i de faktiske løb, i forhold til udgiften i forhold til udvikling, blive minimeret. Jo strammere restriktioner i forbindelse med løbene, jo lavere er omkostningerne ved dem. Budgettet til at deltage i løb bliver derved en mindre procentdel af fabrikanternes totale udgift, hvilket gør det lettere, at levere motorer til et ekstra team.

Løsningen

Ved at håndhæve de eksisterende regler strengere, er det FIAs hensigt at spare de deltagene teams og bilfabrikker en stor pose penge. En sandsynlig sidegevinst vil være, at løbene i sig selv vil være mere uforudsigelige, og derfor mere interessante. Ved at håndhæve reglerne bestemt, men retfærdig, vil FIA sikre, at intet team lider under en urimelig ulempe. Den bedste kører og den bedste bil, vil stadig vinde de respektive de mesterskaber.

De regler, der bliver berørt af dette og virkningen af den nye håndhævelse er listet nedenfor. Refererancerne er til 2003 FIA Fomel 1 Sportslige Regulativer, medmindre andet er angivet.

2003

- Med henvisning til paragraf 61, der vil være et totalt forbud mod:

Telemetri fra bilen til pitten

Telemetri fra pitten til bilen

Radio kommunikation mellem kører og pit

- Med henvisning til paragraf 70, kun to biler, vil være tilladt pr. team (undtaget herfra, hvis et team, under henvisningen til de deltagendes teams forpligtigelser i forbindelse med forfald af teams)

- Med henvisning til paragraf 84e - vil reservebiler ikke være tilladte, undtaget ekstraordinære omstændigheder, med tilladelse fra baneledelsen)

- Med henvisning til paragraf 71a. Alle biler vil blive placeret i parc fermé umiddelbart efter deres andet kvalifikationsløb. Alle biler vil blivet frigivet fra parc fermé samtidigt, kort før starten af løbet.

- Med henvisning til paragraf 61, vil der være alvorlig begrænsninger på elektronisk (i modsætning til kører) kontrol af speeder, koblinger og differentialer. Dette betyder at traction control, launch control og fuldautomatiske gearkasser ikka kan benyttes længere. Ethvert team må kunne demonstrere at reglerne bliver overholdt, uden af deres software skal undersøges. Hvis det kan påvises at umiddelbar indordning under disse regler, vil betyde øgede udgifter, fordi sæson-starten er så tæt på, er FIA parat til at lave en overgangsordning for hele, eller en del af sæsonen 2003. Men, fra 2004, senest, vil FIA forlange at reglerne bliver helt overholdt, og udelukkende forlade sig på fysisk inspektion. Hvis der ikke kommer et acceptabelt alternativt forslag fra de deltagende teams, mener FIA at det vil nødvendiggøre standard elektroniske kontrolsystemer for bilerne.

- Det bliver tilladt at dele komponenter med andre teams, hvis man ønsker det. (forkotet, red)

- FIA understreger at testkørslerne fredag morgen vil blive betragtet som en privat test, organiseret af FIA og løbsarrangøren, og ikke som en del af løbet. Deltagende teams vil være fritstillet til at gøre som de lyster, såfremt alle sikkerhedsforanstaltninger bliver overholdt og andre deltagende teams ikke bliver unødvendigt opholdt.

(NB - det tiltag, der er nævnt ovenfor vil reducere fragt omkostningerne i 2003, fordi færre biler og færre dele, og mindre udstyr skal transporteres. Disse omkostninger vil falde yderligere i 2004, 2005 og 2006, med behovet for at transportere færre motorer og vigtige komponenter. Der vil også være behov for mindre personel, og dermed færre flybilletter og hotelomkostninger)

2004

FIA Formel 1 verdensmesterskab sportslige og tekniske regler vil blive indført på samme måde som i 2003, med hensyn til forandringer på basis af erfaringer.

- 2004 reglen om, at der kun må bruges en motor i forbindelse med hvert løb, gælder ikke for testen fredag morgen.

- Der vil blive indført en standard for elektroniske kontrolenheder, medmindre de deltagende teams kan finde en alternativ og ligeså tilfredstillende metode, at påvise, at der ikke bliver brugt traction control etc. Derudover, og under hensyn til nødvendig vedtagelse senest d. 31.10 2003, vil de følgende ændringer bliver foretaget for de sportslige regler for 2004

- FIA vil lægge op til at motorleverandørerne nærmest bliver tvungne til at levere motorer til teams der spørger dem. For at sikre at alle teams har konkurrencedygtige motorer til overkommelig pris, vil FIA endvidere tage sig bemyndigelse til at fastsætte en maximumpris. Er dette ikke tilfældet forbeholder FIA sig ret til at ændre i regulativer for at opnå dette.

- Efter samråd med de deltagende teams, vil FIA lave en liste, over vigtige komponenter, der, ligesom motorene, ikke må blive ændret mere en én gang i løbet af en løbsweekend.

- En standard hækvinge og frontvinge vil blive påsat alle biler. En sådan vinge vil give downforce, ca. på samme niveau som man ser på Monza i dag, og nok træk til at give hastigheder, der svarer ca. til dem vi ser i Brasilien. Dette vil ikke kun reducere omkostninger, men også reducere hastigheden i svingene - altså en klar forbedring af sikkerheden.

- Standard bremser. FIA vil indbyde fabrikanter til at levere et enkelt standard bremsesystem til alle teams, der deltager i F1 VM. Den vindende leverandør vil levere ens bremsersystemer til alle deltagende teams. Alle økonomiske fordele ved denne licitation vil gå til de deltagende teams.

2005

Under hensyn til samme forbehold, gældende for 2004, vil følgende ændringer bliver foretaget til 2005 sæsonen.

- Motorreglen, vil blive udvidet fra en til to løb. Altså en motor skal holde mindst to på hinanden følgende løb.

- De dele der blev indført begrænsninger på i 2004, vil muligvis også skulle holde længere.

- Med erfaringerne fra 2004 vil det muligvis være nødvendigt at revidere de straffe et team får, hvis det er nødvendigt at skifte en motor eller et væsentlig komponent, før det efter reglerne er tilladt. Straffen skal være så hård, at den ikke opfordrer til systematisk udskiftning, men ikke så hård at den får voldsom indflydelse på et teams konkurrencedygtighed, eller demotiverer teams, eller kørere.

2006

(under samme forudsætninger som tidligere år)

- Motor reglen vil blive udvidet til seks løb.

V8 Race Driver 120 x 60 Ad