HÅBET ER GRØNT - JAGUAR VAR DET I MERE END EN FORSTAND
Dugen skulle partout være grøn. Det er eksamenstid - og der er i nogle tilfælde brug for så meget håb som overhovedet muligt for at bestå. I Formel 1 er håbet og farven som per tradition forbindes med håbet, grøn, påklistret de Ford-støttede Jaguar-racere. Det vil vel ikke være unfair at give teamet en karakter der ligger under det 'magiske' 6-tal. British Racing Green is a failure!

Det behøves vi vist ikke at spinde mere på. Problemerne på de interne linier hos Jaguar har været så store at man til tider skulle tro at det var det rene galehus. Men hvor fortiden ikke står til at ændre, er fremtiden til at præge. Er der håb for Jaguar? Ja - men det kræver en ting: at der bakkes 100% op om projektet, og at der gives tid til at få etableret en base at arbejde ud fra.


HVEM SKAL NU KØRE FORRETNINGEN
En lang række hovsaløsninger og ikke mindst ændrede politiske beslutninger, ændret bagland og selvfølgelig også andre ydre forhold har kastet Jaguar tilbage til stenalderen. Hvis man skal se frem mod 2003, kan det betvivles om det bliver et år hvor det igen går frem for Jaguar.

Timingen og fyringen af Niki Lauda kunne næsten ikke være dårligere. Det skete stort set på samme dag som testarbejdet for langt de fleste teams vedkommende begyndte under lidt varmere himmelstrøg. For hvem skal i sidste ende forsøge at samle trådene og tegne teamet? Tony Purnell? Nej, han er på ingen måde stærk nok til det.


JAGUAR HAR BRUG FOR ERFARING PÅ LEDERPOSTEN

Purnell er rettelig hentet ind som erstatning for Niki Lauda, men rollen som teamchef står fortsat åben. Purnell er således blevet chef for PPG (Premier Performance Group) der er en samling af forskellige virksomheder der i fælles forening har at gøre med indsatsen i Formel 1 - Jaguar som mærke, Cosworth på motorsiden og PI Research for det tekniske/datamæssige arbejde.

Purnell kommer selv fra de interne linier i PI Research, men har ingen reel erfaring med motorsport og det at lede et Formel 1-team. Hvem der således tegner teamet og sætter sig igennem - ja, det vides ikke. Bliver det Purnell der kommer til at styre slagets gang, er det stærkt tvivlsomt om det er noget der giver succes. Teamet skriger jo ligefrem på erfarne folk til at lede dem gennem problemerne!



EN HELT NY RACER TIL 2003 MÅ FORVENTES

Præsentationen af den nye Jaguar er ligeledes blevet udskudt. Der var ellers blevet sat en dato, som blev kendt i offentligheden et par dage før Laudas exit. Der gik dog ikke mere end halvanden uge, så var meldingen fra presseafdelingen hos Jaguar en anden - nu er præsentationen blevet udskudt. Det var Laudas beslutning at den skulle fremvises for offentligheden i begyndelsen af januar - nu er der ingen dato.

Raceren til 2003 må således forventes at være en helt ny racer. 2002-raceren blev meget tidligt på året kasseret. En fejl der må gå over i historien som 2002-sæsonens største bommert! I øvrigt fandt man senere frem til at der var blevet begået en fatal regnefejl, der gjorde at konstruktionen fra begyndelsen var forkert! Det skal være usagt om det i sidste ende også fik indflydelse på hvem der fik sparket da der i den sidste uges tid blev sat navne på de personer der blev opsagt.


HOLDER JAGUAR PÅ DE TO NYE LAUDA-ANSATTE PILOTER?

Så hvis vi tager en hurtig temperatur på teamet før det bliver juleferie, er der mange løse ender der hænger i luften. Der er således ingen ankermand at bygge på, og det kommer til at koste. Læg dertil at teamet har hentet to helt nye kørere til teamet - Mark Webber og debutanten Antonio Pizzonia.

Webber har en god erfaring fra et år med Minardi mens Pizzonia lever af sit talent som ikke rigtig har foldet sig ud i Formel 3000-sæsonerne. Glimt af storhed er der dog, men de to kørere skal passe på. De er hentet til teamet af Niki Lauda - og det er især en kører som Pizzonia der kan komme i klemme i løbet af sæsonen. For selvom ingen betvivler at Pizzonia har en pæn portion talent, så er han total uerfaren og vil fejle mange gange.

Har en ny teamchef tålmodighed nok til at bakke en ny kører op? Vil han ikke hellere bygge antagelserne på at det blot er et levn fra Lauda-tiden? Kontrakterne er skrevet, men det er stærkt tvivlsomt om de to kørere var på papir hos Jaguar hvis Lauda var sparket tidligere!

Datoen for hvornår Jaguar R4'eren skal stå klar er ikke fastlagt, så enten er teamet ikke blevet klar alligevel, eller også håbes der på at de nye folk kan rette op på problemerne inden. I bund og grund kan designet af R4'eren kun være klar - vi er nu så langt henne mod 2003-sæsonen, at det ikke kan lade sig gøre at tegne en ny racer.


CASINO-DUGEN ER GRØNT - OG DER ER FRISKE KORT I BUNKEN

De personer som også bliver sat i forbindelse med Jaguar kan i sidste ende blive et problem - kørerne Webber og Pizzonia. Bevares, de to kørere er ikke novicer, men alligevel: Mark Webber har kørt for Minardi der i det store hele aldrig rykker sig meget i løbet af en sæson, endsige tester. Nu kommer han til et team der tester mere og hvor det er endnu mere vitalt at give den rette feedback.

På den anden side er Pizzonia med. Godt nok har han testet for Williams, men alligevel. Når de rigtig hårde beslutninger skal tages som for indflydelse på hvordan bilen skal køre, så mangler erfaringen! Og så samtidig med en ny teamchef, en teamchef der måske mere er kendt for at være et 'slipsedyr' end at have olie på fingrene, en stab af teknikere og designere der sidder på nye positioner efter 'oprydningen', så må der blive problemer med at styre British Racing Green.



FORD ØGER PRESSET PÅ JAGUAR
Yderligere lægges der mere pres på Jaguar Racing fra Ford-ledelsen. Som det også kan læses i denne udgave af F1Journal.com, er topledelsen i Ford meget opmærksom på udviklingen. Det kan godt være at teamet overlevede sig til yderligere en sæson, men der skal resultater på bordet. Der må håbes på at R4'eren er en revolution og ikke indeholder en fatal regnefejl som forgængeren. Ford-ledelsen skal nok være der hvis det ikke viser sig at teamet stadig lever op til målsætningerne.

Men heri er det måske nok også Fords egen rolle der kommer til at være afgørende. For det er næppe nogen stor hemmelighed at Ford har haft et yderst specielt forhold til Formel 1. Håndteringen af hele konceptet som blev påbegyndt med købet af Stewart Grand Prix og egentlig også den forudgående udvikling der begyndte fra 1995 hvor de begyndte at udvikle V10-motoren - 'moderen' til den nuværende Cosworth-motor - viser med al tydelighed at der ikke har været hjerte bag. Jo, Ford er med i Formel 1, men det betyder ikke alt for dem. Det er stadig en gåde at et af verdens største bilmærker ikke kan samle bestræbelserne og fokus.

Formel 1 er et langsigtet program, og succes skabes ikke fra den ene dag til den anden - det ved enhver. Håndteringen har dog fra Ford-ledelsen været meget vag. Hvis de i stedet satte sig 100% igennem og kastede større hjerte ind i arbejdet, så vil det også rykke noget. Men der skal jo passes på - investorerne skal helst ikke tro at Ford-ledelsen er ødsel med penge, og samtidig er det jo nok også hjemmemarkedet i USA der tænkes mest på. Den store økonomiske nedtur der har ramt markederne i lidt over et års tid har selvfølgelig også sat sig sine spor hos Ford og dermed også Jaguar Racing.



IKKE MERE GRUS I MASKINERIET - FORLADER JAGUAR F1?
Stabilitet i 2003 er nøgleordet - og det er noget der skal findes meget hurtigt for at teamet kan komme ud over stepperne. De mange skift i ledelsen kaster teamet rundt igen og igen. Nu forsøges der med nye folk på holdet. Bliver det endnu et pauvert år for Jaguar, så står der igen nye fyringer på programmet. Et nyt ledelsesskift hos Jaguar Racing vil efterhånden slukke enhver form for håb. Stabilitet, stabilitet og stabilitet - også efter 2003, hvis teamet skal kunne vinde og begå sig med fremme!

Omvendt kan man så begynde og overveje om Purnell og økonomisk fokuserede Parry-Jones måske kommer til at stå som dem der afliver Jaguar Racing og Formel 1-drømmen. Indtil videre har det været penge ud af vinduet, og så er det 'kun' Jaguar det går ud over. Det er jo et britisk mærke og det bekymrer på ingen måde den almindelige amerikaner.

Skrevet af Benjamin Bredahl
benjamin@f1journal.com