KOMMER HÆVNEN NU?

Den spændende outsider som vi alle har savnet, lader tilsyneladende ikke længere vente på sig. Med stærk fabrikstøtte fra verdenens mest vindende motorkonstruktør synes Eddie Jordan at være tilbage hvor sækkepiben spiller. Ikke flere halvsvage riskogere fra Hondas tvivlsomme køkken. Rygtetrommerne brager derudaf og signalet er klart: Direkte fra Northampton kommer nu de tunge drenge med adresse i Detroit. Før det kommende Ungarns Grand Prix sprænger bomben officielt - Ford er tilbage i Formel 1!

Man tænker uvægerligt på westernfilmen ’High Noon’. Solen står højt på himlen over banen, og de duellerende står klar. De dybe sår som Ford har fra deres sidste Formel 1 eventyr er nu helet, og de der uddelte dem, skal til at se sig nervøst over skulderen. Jan Magnussen, Rubens Barrichello, Johnny Herbert og Jos Verstappen er navne, der alle har følt vanæren på deres krop. At stå med en hvid Stewart Ford racer i græsset, efter at Den Blå Oval endnu engang har svigtet dem.

End ikke en gåtur med vildkatten Jaguar hjalp på den dårlige stemning, som hang i Detroits korridorer. Selvom man droppede Ford emblemet til fordel for eksilnavnet Cosworth, så narrede det ingen. Der var mere kattebakke end skarpe klør over eventyret med Jaguar, og nu har Ford indset det som måtte komme en dag. Skal man have noget gjort, så kan man lige så godt gøre det selv. Ford har alt at tabe og endnu mere at miste, men nu skal regnskabet gøres op.



EDDIE JORDAN TILBAGE HOS FORD

Stakkels Eddie Jordan har ellers gjort alt hvad de japanske værter har bedt om, og måske mere end det. Alene ideen med at hyre kamikazepiloten Takuma Sato har betydet, at rock og rul chefen har brugt mere på at rette bukkede EJ12 chassiser op, end hvad det seneste bruttonationalprodukt fra Biafra er opgjort til. Men Jordan sad i fælden og stakkels Eddie sad tilbage med smilende Sato, som havde en dirkefri Honda kontrakt at læne sig op af.

Det er en spændende kabale som er ved at blive lagt med mange billedkort. Navne som Tom Walkinshaw, Eddie Irvine, Craig Pollock, Takuma Sato, Mark Webber og Heinz-Harald Frentzen er alle med omkring bordet, når Ford skal redde æren og Eddie Jordan skal redde sit team. Tom Walkinshaw skal traditionen tro ikke redde andre end sig selv, men det betyder bestemt ikke at Major Tom er ude af Formel 1. Ingen kan forestille sig F1 uden Walkinshaw, så der bliver også en taburet tilbage til ham.

Ifølge stærke forlydender har Ford tegnet en treårig kontrakt med Eddie Jordan omkring leverance af Cosworth motorer med Ford navnet indgraveret i. Dermed er mærket tilbage hos Jordan, som debuterede med Ford HB V8 motorer i 1991. Hvem skal så betale for det fine nye partnerskab, som Eddie Jordan og Gary Anderson har budt op til. Det er ikke så vanskeligt at forestille sig, at Ford er ved at have ebbe i Formel 1 charmen. Jaguar er en dyr fuser af rang, kun BAR har gjort dem kunsten efter - at bruge flest muligt penge dårligst muligt. Man kan kun have ondt af Jaguar, ligegyldigt hvem man ellers hepper på.



TAMKATTEN JAGUAR FÅR STRYG

Mærket med det noble kattedyr har virkelig fået stryg, og det er noget som får konsekvenser. Derfor kan vi nu glæde os til noget så gyseligt som Jaguar gadebiler med dieselmotor og andre festlige sager. Nu skal der tjenes penge, så mere kedeligt bliver det næppe for det tidligere så stolte mærke. Hvorvidt deres team bliver i F1, er et åbent spørgsmål. Detroit har bestilt en casestudy fra Premier Performance Division chef Richard Parry-Jones, der skal afdække teamets mangler for at komme på podiet. Så teamet kører på den absolut sidste chance.

Der er derforen stor motorregning som skal betales hos Jordan. Cosworth chef Niki Lauda vil næppe spises af med endnu en udtjent Bedford vindtunnel, som Arrows teamet ellers tilbød som et symbolsk afdrag på regningen for de stolte motorer. Men der er en gæst der står med lommen fyldt af dårlig samvittighed og tegnebogen fyldt med Yen. Selvom kontraktbrud ikke er nogen stor forbrydelse i motorsportens fuldblodsklasse, så ved Honda at Jordan ikke er bange for retssale. Sagen er nemlig den, at Honda er kommet i den kedelige knibe, at man har endnu et år tilbage af kontrakten med Jordan teamet.

BAR er nu blevet den foretrukne samarbejdspartner for Honda, til trods for at japanernes kontrakt med Jordan teamet strækker sig til udgangen af 2003. Ford kan naturligvis vælge at levere gratis motorer til det irske team, hvilket vil være drømmeløsningen for Jordan. Problemet er bare, at dollarkassen står lavt, og velviljen for at bruge flere penge på den i USA ukendte motorsport er ikke for stor i forvejen. Ordene NASCAR og CART klinger nu engang bedre på den anden side af dammen.



ULVEN WALKINSHAW TIL JAGUAR

Så de altid frejdige rygter på gridden tyder på, at Honda er villig til at betale en del af regningen fra Cosworth. Det vil være yderst vanærende for japanerne at skulle købe ærkerivalen ind i japanernes tidligere team, men det vil stadig være et ærefuldt Harakiri. Den eneste anden mulighed vil være at decideret kontraktbrud med teamet, og det er stadigvæk svært at forestille sig. Alene mængden af dårlig PR vil tale for en mindelig løsning, og så var de vist ikke så gode alligevel de der Honda motorer.

En anden der snart får støvlen er Cosworth bestyrelsesformanden og Jaguar Racing teamchefen selv. Niki Lauda har ikke produceret de ønskede resultater hos Jaguar. I stedet har østrigeren mere travlt med at promovere sig selv på tysk tv, end at koncentrere sig om at sikre teamet VM point. Selvom det lader til at bestyrelsen hos Jaguar sætter en samvittighedsløs ulv til at vogte deres får, så spekuleres der i, at Tom Walkinshaw indsættes i stedet for manden med den outdatede røde kasket.

Tom Walkinshaw har en magisk tiltrækning på ballade, advokater og civile søgsmål. Men er der noget han ved noget om, så er det business i motorsport. Ingen tør sige Major Tom imod, så Jaguar ejeren Ford håber at den bryske Walkinshaw vil få sat skik på Jaguars famlende og flakkende færd i F1. Skulle det mod forventning glippe, så kan man bare trække stikket. Nederlaget er allerede nu en kendsgerning, så tabet kan næppe blive større for de engang så stolte British Racing grønne racere. Specielt hvis han snupper sin Arrows stjernedesigner Sergio Rhinland med, så kan katten godt begynde at glæde sig til at slebet sine klør.

For Tom Walkinshaw vil det være som at komme i himlen. Han har snart forsøgt alt, for at holde dødssejleren Arrows på ret kurs, men har nu kun for øje at slippe fra borde i live inden skibet synker. Først var der et eventyr med en nigeriansk prins. Dernæst forsøgte man at hive Prosts FIA-penge i land, ved at sikre sig aktiverne i Prost og kaldte dem Phoenix, og nu forsøger man at sælge det hele til Dieter Mateschitz, manden der laver Red Bull sodavand. Gælden er stor, og medejeren af Arrows, investeringsbanken Morgan Grenfell Private Equity (MPGE), har sat sig i struben på Tom.

Skulle der derimod blive problemer i kattelejren, så kan Ford altid hæve stemmen overfor den måske kommende Jaguar chef Tom Walkinshaw. Ved nærmere eftertanke kan det vise sig, at Tom Walkinshaw vil være fløjtende ligeglad. For han vil være tilbage i sin glorværdige periode, hvor han hjalp Jaguar med at vinde to Le Mans sejre, VM for sportsvogne samt adskillige IMSA sejre. Faktisk har Jaguars motorsportsafdeling ikke siden haft det så godt, som dengang Tom styrede hele dynen. Pokalerne væltede ind, og Walkinshaw havde så travlt med at styre sportsvognsteamet, at han helt glemte at lave ballade. Ford vil dog nok holde ham en kanos længde fra pengekassen, bare for en sikkerheds skyld.



RED BULL OG TEAM USA

Så hvis han endelig kan få lov til at sælge hele butikken af Morgan Grenfell til Red Bull chefen Mateschitz, så slipper Tom meget billigt fra sin F1 fiasko. Men selvom Dietrich ved meget om energidrikke, ved han knapt så meget om F1. Derfor savner han en teamchef, og her kommer manden med de isblå øjne ind i billedet. Craig Pollock kørte nok BAR teamet i sænk, men den tidligere skilærer besidder samme magiske sælgergen som Walkinshaw.

Bare Pollock ikke hyrer sin gamle designer fra BAR dagene, Malcolm Oastler, så kan det måske være at Craig med sit nye team endelig kan hævne sig overfor BAT, der fyrede ham på gråt papir. Andre rygter tyder på, at Craig Pollock selv køber Morgan Grenfells 40 procents aktieandel i teamet, og overtaler Walkinshaw til at sælge ham resten. Således har Pollock fået det ønskede F1 team med et tungt Red Bull sponsorat. Og Dietrich Mateschitz er allerede i fuld gang med at hyre håbefulde kørere fra USA, så det kommende Red Bull Team USA kan blive en spændende men næppe konkurrencedygtig cocktail.

Der er dog et problem af mere praktisk karakter, såfremt Red Bull køber Arrows teamet. Det er nemlig det faktum, at Tom Walkinshaws motorsportsmedie TWR ligger i samme bygning som hans F1 team, så en af parterne skal til at bestille en hulens masse flyttekasser. McLaren har snart en F1 fabrik i overskud i Woking når det stærkt forsinkede Paragon projekt tages i brug, men huset er leaset så det er ikke umiddelbar ledigt. En outsider er Prostteamets gamle fabrik i Frankrig, men Asiatech deler i forvejen matrikelnummer med fabrikken, så de overtager sikkert snart resten.



HØVDINGE OG SOLDATER

Én ting er dog motorer og høvdinge - der skal også soldater til. Mange F1 fans tror at Silly Season er ved at være overstået. Men får de maniske rygtemagere i sporten deres vilje, så kan vi glæde os til et festspil af rang. Noget der vil få en almindelig Silly Season til at minde om middagssøvn i børnehaven. For at kabalen med de mange billedkort skal gå op, så kommer der til at ske ting og sager på kørerfronten.

Jaguar har fået nok af tågehornet Eddie Irvine, men samtidig ved de også godt at de aldrig rigtigt har givet ireren en ærlig chance i deres håbløse biler. Irvine har allerede lugtet lunten med ægteskabet mellem Jordan og Ford. Så der gisnes om at Eddie vil begive sig hjem til landsmanden Eddie Jordan og hans lige så irske team. Problemet er bare, at Eddie har vænnet sig til en løncheck med mange nuller på. Og Jordan har mange ting, men penge er bestemt ikke én af dem. Specielt fordi den tidligere hovedsponsor Benson & Hedges længe har haft en fræk flirt med britten Jenson Button.

Men Button blev under en tæt dans en sen aften scoret af BAR. Det var en streg i regningen for cigaretfabrikanten, der ellers havde skruet ned for pengestrømmen til Jordan for at tvinge dem til at signe en engelsk kører. Ingen ved deres fulde fem tør kalde irske Eddie Irvine for englænder, men for B&H er det næsten lige så godt at være irsk som at være engelsk. Skulle kontrakten med Irvine komme i hus, så vil Benson & Hedges igen åbne for nikotinhanen til det trængte team.

Problemet for B&H er bare, at mens tobakskongen fedtede rundt og spillede kostbar, så kom frimærkesamlerne fra Tyskland pludseligt til penge. Deutsche Post og Jordan titelsponsoren, datterselskabet DHL, er stadig godt mugne over at Jordan fyrede den gode Heinz Harald Frentzen op til hjemmebane løbet i Tyskland. Sponsoren havde nok håbet at kunne præsentere tyske Frentzen for den samlede tyske verdenspresse samt indbudte VIP gæster. Men det eneste de fik var en lang næse, og ikke mindst en venlig ældre franskmand ved navn Jean Alesi.

Deutsche Post var ved at kløjes i frimærkerne af raseri. For det var klart for enhver, at den rutinerede og talentfulde Heinz Harald var hovedårsagen til at man overhovedet var interesseret i teamet. Men takket være Arrows teamets ulykkelige skæbne, så har Frentzen netop uden større problemer hævet kontrakten med Arrows og begiver sig afsted til Toyota, Jordan eller Sauber.



JORDAN FORD ET MULIGT TOPTEAM

Jordan ved også at topkøreren Giancarlo Fisichella trods sine langfristedet kontrakt måske havner hos et topteam inden længe, men bliver han så har vi virkelig et top team i sin vorden. Problemet er bare, at Heinz Harald og Eddie Jordan har et seriøst horn i siden på hinanden. Så tyskeren skal fristes med en stor check, da han ellers kan vælge sig et andet team som eksempelvis Sauber eller Toyota. Men han skal skynde sig, Toyota ser ud til at have besluttet sig for den kommende CART mester Christiano Da Matta for 2003.

Tilbage har vi kørersituationen i Jaguar. Hvis vi leger at Eddie Irvine fordufter fra tamkatten og går til Jordan, så er der et ledigt sæde. Mark Webber har ifølge pålidelig kilde allerede signet en flerårig deal med Jaguar Racing, flere af hans venner har bemærket et sejrsikkert smil på australierens læber, mens han holder ferie blandt kænguruerne. Pedro de la Rosa vil formentlig fortsætte, dels for at sikre kontinuiteten, men ikke mindst fordi spanieren er en gudsbenådet testkører. Dog er det en lille detalje, som minder om situationen med Frentzens genkomst hos Jordan.

Pedro blev op til 2001 sæsonen fyret med et los af Tom Walkinshaw, og i stedet erstattet af Red Bull protegéen Enrique Bernoldi. Så han vil næppe være vild med tanken om at manden bag fyresedlen pludseligt bliver hans chef - igen. Men mon ikke en stor check og en stille snak vil løse det problem for den anonyme spanier. Der er næppe andre muligheder for ham lige nu, medmindre at han vil testpilot på fuldtid.

Den trykprøvede Minardichef, Paul Stoddart, har fornyelig udtalt at han bestemt ikke ønsker at stå i vejen for Webbers eventuelle færd til Jaguar. Ret heldigt for aussien, da han stadig har et år tilbage af sin to-årige kontrakt med Paul og Minardi. Dog nævner Paul, at han måske kunne tænke sig en motor for sin ulejlighed. Så skriften på væggen siger at der skal blive to torsdage i en uge, hvis ikke navnet Webber kommer til at stå på en grøn Jaguar R4 næste år.



MARK WEBBERS AFSKEDSGAVE

Hvad der er fedt for Webber og Jaguar, er dog trist for den kæderygende Minardi chef. Han står pludseligt uden kørere, og i værste fald også uden motor. Et mildest talt skidt udgangspunkt for den kommende sæson. Mulighederne for at komme i mål vil utvivlsomt være begrænsede. Alex Yoong får næppe lov til at køre flere GP i år.

Godt det samme, for Alex magter tydeligvis ikke Formel 1, og eftersom hans malaysiske sponsorer har vist sig lige pålidelige som landets Rolex kopiure, så er det asiatiske eventyr tydeligvis overstået. Teamet har kun modtaget en brøkdel af de lovede millioner af dollars for Yoong, afsendt af sponsoren Magnum og Kualu Lumpur.

Så kontraktbruddet synes allerede nu at være en kendsgerning. Yoong er selv begyndt at tale om at han vælger at forlade teamet. Selv kalder han det betænkningstid, vi andre kalder det fiasko. Mulighederne på kørerfronten for Minardi er mange. Specielt når kvalifikationerne er lig med størrelsen af sponsorens tegnebog. Navnet Bryan Herta dukker ofte op, når talen falder på de sorte biler. Selvom Jan Magnussen har kørt i cirkler om amerikaneren i Panoz teamet, så har han uden tvivl gode sponsorer. Så et F1 sæde til Bryan skulle ikke undre mange.

Men også her dukker navnet Cosworth op. Selvom Webber er på langtidskontrakt med Renault teamchefen Flavio Briatore, så føler Jaguar alligevel at de skylder Stoddart en erkendtlighed. Han havde nemlig håbet på at få Cosworth motorer i sine sorte racere, eftersom Asiatech er begyndt at sysle med deres egen racer. Der er en ledig plads på gridden, og det er muligt at Asiatech snupper muligheden. Men der er grænser for hvad selv Cosworth kan magte, selvom de aldrig vil indrømme det. Paul kan godt glemme at få friske 2003 Cosworth CR-4 V10 motorer i sine biler, men en 2002 CR-3 AK V10 kundemotor vil absolut ikke være af vejen. Fire teams bejler til Cosworth, og mon det kan gå? Cosworth selv mener at fire teams er den øvre grænse for 2003-sæsonen

Allerede nu ligger Webber og slås midt oppe i feltet i sin brystsvage PS02 racer, og med en halvgammel Cosworth motor vil Stoddart lejlighedsvis kunne trække trusserne af op til flere midtfelt teams. Nu er Webber næsten væk, og der er åbent på motorfronten. En ideel tilbudsvare for nye bilfabrikanter som Audi, Huyndai og GM. Audi bruger så meget tid på at nægte deres engagement i F1, at de begynder at minde om BMW for et par år siden.



KABALEN OM FORD GÅR OP

Sikkert er det i hvert fald, at Audi rekrutterer folk i stor stil for tiden. Lidt underligt, når de ventes at trække sig ud af ALMS sportsvognsracing ved nytårstide. De er allerede ved at vinde DTM titlen for snuden af Mercedes og Opel, så hvorfor bruge yderligere ressourcer på det. Men om de tør tage springet indenfor de næste par år, det er en helt anden sag.

Et anden joker i spillet om Minardi er Toyota. Til trods for deres seneste fyrværkerishows, så er det det en fremragende RVX-02 motor som Norbert Kreyer har fået skruet sammen, og de har allerede i et svagt øjeblik lovet kundemotorer i 2003. Men det var før panikken spredte sig i Köln, så de ventes at droppe dette tilbud, og koncentrere sig om at holde i mål i stedet.

På en måde går hele den absurde kabale op. Prøv at læn dig tilbage, og tænk over det. Hvis du mener at hele plottet minder om en dårlig amerikansk film, så rammer du ikke helt ved siden af. Men på den anden side, så er ringen sluttet.

Tom Walkinshaw kommer tilbage til Jaguar, efter så mange år ude i vildmarken hos Arrows. Ford redder æren på en flot men billig måde, og øksen hænger over det næppe levedygtige Jaguar team. Som fan kan man glæde sig til at se, hvad de brølstærke Cosworth motorer kan præstere når teamets budget er spændt op til lir. Men kan motortroldmændene klare fire teams. Cirkus Ecclestone har endnu engang præsteret det umulige. Så på en måde så er selv det umulige muligt, når nu Ford lader til at være på vej tilbage i Formel 1. Glæd dig!

Skrevet af Aslak Vind
aslak@f1journal.com