Formel 1 i 2019
Fedt eller fattigt?

Af Flemming Hansen


© Haas F1 media

Haas Ferrari

Lad os starte ud med et se på Kevins sæson - eller rettere Haas'. For den vanskelige VF19 bød i den grad på vanskeligheder der ikke kunne kantes af med med hverken den ene eller anden opdatering. Faktisk var bilen kun undergået af Williams' ganske rædderlige racer og sluttede sæsonen af i mere eller mindre samme udgave teamet startede med i Melbourne i marts. Det er klart at i en dynamisk verden som F1 så går det simpelthen ikke og resultaterne blev da også derefter. Men sammenlignet med tidligere sker der atter egang det at alle pointene scores inden sommerferien. Haas er et lille team og bliver hurtigt hægtet af i udviklingskapløbet - eller man kan vel nærmest kalde det våbenkapløbet!

Hele affæren med den besynderlige 'sponsor' 'Rich energy' var heller ikke lige noget der pyntede på Haas' sæson. Stort set alle bekymringer om denne sponsor der blev fremført inden sæsonen gik sådan set i opfyldelse. Hvor kom pengene fra? Ja der var jo nok i virkeligheden ikke så mange og den sagnomspundene dåse 'Rich energy' glimrede mest ved sit fravær - men den kunne da købes i efteråret ned ved grænsen!

Hvis 2020 skal ramme i plet elelr bare blive lidt bedre end 2019 - så skal Haas altså frembringe en bil der er hurtig ud af garagen. Pointene skal scores inden sommerferien - og helst rigeligt så Gene Haas ikke mister interessen.

Kevin kørte en stort set pletfri sæson og gjorde hvad han kunne med en sløve slæde. Men vigtigst - han nakkede Romain Grosjean i teamduellen. Både på kval og i løb. Begge fortsætter hos Haas i 2020.


© Mercedes AMG

AMG Mercedes

Det er også et uændret set up til 2020 hos Mercedes. Bottas lagde fra start med brask og bram, men kunne ikke holde momentum med den nærmest irriterende stabile Hamilton, der bare ikke har rigtigt dårlige dage. Bottas var helt klart en bedre udgave end 2018 modellen, men har da også udtalt inden 2020 at han skal skrue yderligere op, hvis han nogensinde skal vinde VM.

Mercedes bilen var ikke helt usårlæig. Både Red Bull og Ferrari havde til tider fat om kuglerne på Mercedes. Men intet kunne slå Toto Wolfs drenge når regnskabet skulle gøres op. Et. 6. VM til Lewis Hamilton skarpt fulgt op af Bottas i den anden Mercedes. Top to i kører VM og naturligvis med afstand det bedste team.


© Ferrari media

Ferrari

I sidste ende det næstbedste team i VM, men stadig med for meget kaos og ustabilitet til at true Mercedes. Vettel kørte ikke særligt imponerende og blev slået af opkomlingen Leclerc i VM. Mange spekulerede på om det var slut med motivation og karriere for Vettel - men også dette team fortsætter uændret til næste år. Meget skal ske, hvis de skal kunne true Mercedes og man frygter hele tiden at den temperamentsfulde Leclerc og den lidt slingrende Vettel skal køre hinanden af banen. Der skal nok være et VM i Leclerc - men hos Ferrari?


© Red Bull Contentpool

Red Bull Honda

Honda fik sin første sejre i umindelige tider i år på baggrund af en Max Verstappen der mere og mere minder om den næste verdensmester efter Hamilton. Red Bull der ikke er bange for at hænge en kører til tørre degradrede Piere Gasly 'ned' til Toro Rosso og hev den lovende Alex Albon til hovedteamet. Om det var et 'retfærdigt' skift kan man sikkert diskutere længe hen over vinteren - men ikke desto mindre er begge kørere engageret for Red Bull i 2020. Jeg satser butikken her - Max bliver verdensmester i 2020!


© McLaren F1 media

McLaren - Renault

McLaren må siges at være blevet genfødt i 2019. Første podie til McLaren (Sainz) siden Kevin Magnussens i Melbourne i 2014! Men man slår også moderteamet Renault, hvilket sikkert ikke smager godt i Viry og hos den "markante" Cyril Abiteboul hos Renault. Med til historien hører også at teamet har to gode kørere i Sainz og den særdeles underholdende rookie Lando Norris, som begge havnede i top 10 blandt kørerne i 2019. De ser også ud til at hygge sig gevaldigt uden for banen og sammen med Andreas Seidl der er hevet ind fra Porsche er der for alvor kommet styr på teamet fra Woking efter en række rædselsfulde år. Det er allerede offentliggjort at McLaren igen fra 2021 skal have Mercedes motorer i bagenden igen. 2020 kan blive et spændende år for McLaren medmindre Renault giver dem udslidte reservemotorer fra overskudslageret, for ikke at havne bag McLaren endnu en gang...


© Red Bull contentpool

Toro Rosso

Red Bulls B-team vil i 2020 skifter navn til Scuderia Alpha Tauri. Det er et Red Bull ejet mode brand, så forbindelsen til Red Bull er helt intakt. Det blev til nogle gode resultater i 2019 og ikke mindst en overraskende podieplads til den fortabte Red Bull A-team søn - Pierre Gasly. Det er jo trods alt mere end Renault fik. Toro Rosso er dog et midterteam der nok næppe pludseligt vil gøre sig til i toppen, så alt andet lige må Haas sætte sigtekornene efter Alpha Tauri i 2020. Kvyat og Gasly fortsætter i 2020.


© Renault F1 team media

Renault

Et magert år for Renault atter engang. De vil så gerne bide skeer med top tre men bliver så i 2019 overhalet af kundeteamet. Der er i øjeblikket gang i svingdørene hos Renault, hvor der sikkert både er kø ved håndvasken og en del størrelse 45 placeret i den legemesdel der er højest når man plukker jordbær. Der var glimt af storhed og dybe fald i et virvar af en skidt sæson uden de helt store resultater. Hulkenberg blev fundet for let og erstattes af Esteban Ocon. Ricciardos smil blev lidt mindre i år og han fortryder nok sit skifte til et midterteam når han ligger i sengen og spekulerer. Men hvis Renault skal få noget ud af den første hybridæra der har stået på siden 2014, hvor der har stået Mercedes på menuen, ja så skal der skiftes til et andet gear i 2020.


© Racing Point F1 media

Racing Point

Racing Point - det tidligere Force India - havde vel stort set en ok sæson midt i feltet? Det bør være et team Haas skal slå regelmæssigt i 2020, hvis Haas skal gøre sig forhåbninger om andet end krummer. Lance Strolls velhavende far har jo købt teamet så han sidder godt fasti i det ene sæde og Perez sidder åbenbart lige så fast i det andet. Ingen ændring til 2020.


© Alfa Romeo Racing

Sau.. undskyld Alfa Romeo Racing

Et flot livery på den racer , det må man lade den. Men bortset fra et heldigt resultat sidst på sæsonen var der ikke så meget at skrive om. Kimi hygger sig sikkert og Giovanizzi er ingen trussel for den erfarne finne. Gio må virkelig have gode forbindelser til Ferrari for at få lov til at fortsætte også i 2020 - hvilket han gør! Haas skal slå dem hver gang i 2020!


© Williams F1 media


Williams Mercedes

2018 var skidt. 2019 blev endnu værre. Rookien George Russel og den let handicappede Robert Kubica der i den grad havde overskredet sidste salgsdato kunne intet stille op med den kronisk langsomme Williams. Det var skidt med skidt på. Hvordan eller om de nogensinde får vendt skuden er spørgsmålet? Det gik skidt helt fra den første test i Barcelona, hvor bilen ikke engang var færdig. Herefter gik det kun ned ad bakke. Det første offer allerede inden sæsonstart var den tekniske chef Paddy Lowe, der pludseligt fik det skidt og måtte kvitte jobbet af 'personlige årsager'. Det er jo ingen skam at gå selv, hvis man bliver smidt ud! Der skal nok en større personale rokade til hos Williams og Claire skal nok finde på noget andet at lave før Williams teamet eventuelt kunne slippe dumbopladsen. Nicolas Latifi og George Russel kører i 2020 og der er Mercedes motorer de næste fem år.

Fedt eller fattigt?

Så var 2019 fedt eller fattigt? Løbene var marginalt bedre end gennemnittet set over 2014 - 2018. Men med endnu et ikke særligt overraskende VM til Hamilton og Mercedes så var det lidt fattigt. Skal Mercedes får bordet fuldt ved at Hamilton matcher Michael Schumachers 7 VM titler og at Mercedes tager VM i alle år i den første hybrid æra. Det ville klæde F1 med noget mere spænding i 2020. Vi får se i Melbourne midt i marts!

F1journal er tilbage når sæsonen er godt i gang i 2020 - men ellers kontinuerligt på Facebook.


Racing skal ses live!

Flemming Hansen
Ye olde editor