Hamilton den 6.
Men Verstappen og Red Bull er på vej.
Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Lidt på efterbevilling - men McLaren kom på podiet for første gang siden Kevin i 2014 © McLaren media

Brasiliens Grand Prix: Interlagos
FORMULA 1 GRANDE PREMIO HEINEKEN DO BRASIL 2019

Honda triumf i Brasilien. Verstappen sejrer, mens Gasly får oprejsning

Max Verstappen vandt Det Brasilianske Grand Prix efter en dominerende dag og to Safety Car perioder. I en dramatisk afslutning fik vi alt det, som man ønsker sig af et Formel 1 løb, kaos, crash og overraskelser.


Starten er gåët og Verstappen er skarp © Mercedes AMG

Det hele var Bottas' skyld. Eller måske Mercedes' skyld. Men havde den finske kører kørt i pit da hans bil begyndte at kommunikere med røgsignaler, var det blevet et ret ordinært sidst-på-sæsonen-og-VM-er-afgjort-løb. Men han kørte ikke i pit. Han kunne sikkert ikke se røgen, dels var den ret tynd, dels var han nok mere fokuseret på den Ferrari der lå lige foran ham. Men teamet må have set røgen, men kaldte ham ikke ind. Så derfor kørte han ind til siden halvvejs rundt på næste omgang med en defekt bil. En bil der skulle fjernes. En bil der åbenbart ikke kunne sættes i frigear. Så den skulle fjernes med en kran. Kran på banen er lig med Safety Car.

Det tog lang tid den SC periode. Bilerne var spredt ud over hele banen og mange var overhalet med en omgang, de skulle lige tilbage på omgangshøjde. En relativ udramatisk hændelse, der fik dramatiske konsekvenser. For efter en SC periode er feltet samlet, og det kan jo godt give nogle sværdslag. Her var det Verstappen der lå bag Hamilton, en Verstappen der havde løbet under kontrol det meste af tiden. Det tegnede spændende.


Grosjean må se passivt til at Hulkenberg passerer © Haas F1 media

Da løbet blev givet frit var Verstappen som forventet over Hamilton, og kom forbi. Lidt længere tilbage var det Albon der også benyttede sig af muligheden til at komme fremad i feltet, da han smuttede forbi Vettel. Vettel kom også under pres fra Leclerc, men modstod i første omgang. Nogle omgange senere smuttede Leclerc dog forbi Vettel i S-svinget efter start/mål. En flot overhaling, der blev indledningen på næste SC periode. For umiddelbart efter prøvede Vettel at slå tilbage, en koket lille berøring af to hjul sendte Leclerc ud med knækket forhjulsophæng, mens Vettel havde smadret sit baghjul. Exit to Ferrari racere, ind med SC en gang til.

Havde VM ikke været afgjort havde Hamilton nok satset på det sikre, at forstætte som han var og se om chancen for en overhaling skulle byde sig. Men VM er afgjort og Hamilton besluttede sig for at gå efter sejren. Så han smuttede i pit. Med friske dæk satsede han på et spændende sidste omgange - han skulle bare overhale de tre, der nu var foran ham. Så meget var feltet nemlig spredt ud siden første SC. Af top bilerne var der kun tre tilbage - Red Bull bilerne, der lå 1 og 2, samt Hamilton, der var nr. 4. Mellem dem lå Pierre Gasly i sin Toro Rosso.


Hamilton i Red Bull sandwich © Red Bull Contentpool

Løbet blev genstartet og Hamilton startede sin mission. Han kom planmæssigt forbi Gasly, allerede på langsiden og så var Albon den næste på hans liste. Den unge Albon gav lidt plads, Hamilton dykkede ind, men pladsen var der alligevel ikke helt. Exit Albon, der ellers lå til karrierens bedste resultat. Men Sammenstødet betød også at Hamilton blev forsinket og Gasly smuttede forbi ham igen.

Med kun én omgang tilbage skulle Hamilton nu igen forsøge at passerede Gasly, denne gang med en beskadiget frontvinge. Det lykkedes ikke og Honda endte, trods Albons sorte uheld, alligevel med en 1-2 sejr til stor jubel hos den japanske motorproducent og begge rød tyr holdene. Og så er der en vis poetisk retfærdighed i at Gasly arver 2. pladsen fra den kører der erstattede ham, da han ikke selv var god nok til Red Bull. Det har været en hård sæson for Gasly, men dette er dog øjeblikket der redder det hele for ham.

Efter løbet beklagede Hamilton sammenstødet med Albon og tog hele skylden på sig. I skrivende stund er de ved at gøre klar til en lille høring i Brasilien for at finde ud af, om Hamilton skal straffes for sammenstødet.


Begge Haas kørere blander sig i Honda land © Red Bull Contentpool

Hvis han bliver det, er der en række kørere der står til at blive forfremmet i resultatet. Den første er Carlos Sainz, der efter et fremragende løb fra 20. startposition, sluttede på 4. pladsen. Kimi Raikkonen førte an for Alfa Romeo på en 5. plads, lige foran Giovinazzi på 6. pladsen. Ricciardo blev nr. 7 på trods af fem sekunders straf undervejs, efter et sammenstød med Kevin Magnussen. Ikke den store forseelse, men straffet blev australieren. Hvis Hamilton får en fem sekunders straf, vil disse fire kørere rykke en plads frem.

Lando Norris på 8. pladsen vil ikke rykke noget frem. Perez blev nr. 9 og Kvjat snuppede 10. pladsen fra Magnussen, der ellers havde taget den fra Kvjat, der... nå...

En afsindig spændende afslutning på et løb, der kunne være blevet mere ordinært. Men det blev det ikke. Så her er løsningen - flere SC perioder i slutningen af løbene! Ses om 14 dage til finalen i Aber Dabei.

UPDATE:Efter løbet har Hamilton og Albon været til møde med stewardsene. Som Hamilton næsten lagde og til med at påtage sig skylden for uheldet, endte han med at få hele skylden og fem sekunders straf, hvilket har forfremmet kørere i den orden, som nævnt længere oppe i artiklen.


Nå hva' faen jeg blev verdensmester! © Mercedes AMG


Resultatet af Brasiliens GP

1 Max Verstappen........................... RED BULL RACING HONDA
2 Pierre Gasly......................... SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
3 Carlos Sainz................................... MCLAREN RENAULT
4 Kimi Räikkönen....................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
5 Antonio Giovinazzi................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
6 Daniel Ricciardo....................................... RENAULT
7 Lewis Hamilton........................................ MERCEDES
8 Lando Norris................................... MCLAREN RENAULT
9 Sergio Perez......................... RACING POINT BWT MERCEDES
10 Daniil Kvyat........................ SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
11 Kevin Magnussen.................................. HAAS FERRARI
12 George Russell.............................. WILLIAMS MERCEDES
13 Romain Grosjean.................................. HAAS FERRARI
14 Alexander Albon......................... RED BULL RACING HONDA
15 Nico Hulkenberg....................................... RENAULT
16 Robert Kubica............................... WILLIAMS MERCEDES
17 Sebastian Vettel...................................... FERRARI
18 Charles Leclerc....................................... FERRARI
19 Lance Stroll........................ RACING POINT BWT MERCEDES
NC Valtteri Bottas...................................... MERCEDES


Mercedes og Hamilton også overlegne i Abu Dhabi © Pirelli media


Abu Dhabis Grand Prix: Yas Marina Circuit
FORMULA 1 2018 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX

Festfyrværkeri i Abu Dhabi - Hamilton vinder sidste løb

En lang sæson sluttede i Abu Dhabi med en overlegen sejr til Lewis Hamilton. Et i bedste fald middelmådigt løb sluttede med det store festfyrværkeri. For det gør det altid i Abu Dhabi, men selvom fyrværkeri er nydeligt, ville det være sjovere med en fest under løbet, i stedet for bagefter.


Det har ikke for alvor kørt for Alfa i 2019. © Alfa Romeo Racing

Hamilton vandt fra sin pole position. Det er sådan verdensmestre gør. Eller også gider de ikke rigtigt og ender med et middelmådigt resultat. I virkeligheden er det nok et spørgsmål om omstændigheder. Hvis man som nyeslået mester, har medvind, er der ingenting der bekymrer, ingenting der forstyrrer, højest mekanik der driller, og det er efterhånden ret sjældent. Hvis man derimod ikke har medvind, er der nok heller ikke meget motivation til at finde noget frem fra dybet af en selv. I dag var Hamilton i den første situation og han sejr var der aldrig tvivl om.

Verstappen blev nr. 2 efter en duel med Leclerc. Undervejs i løbet beklagede hollænderen sig flere gange over, at tingene ikke fungere optimalt, hvilket stod i kontrast til hvordan han kørte. Måske var han bare nervøs, måske var det for at sende et vildledende signal til hvem der end måtte lytte med. Men faktum var, at bilen virkede i storform og hans overhaling af Leclerc var præcis og ren.


Hulkenbergs sidste løb og det blev uden point © Renault F1 team

Leclerc holdt så fast i 3. pladsen, selvom han mod slutningen var under et lettere pres. Han kunne ikke gøre så meget anderledes, den unge monegasker, end det han gjorde. Han forsøgte med det han havde, men Ferrari var ikke bedre i dag. Og resultatet er ikke sikkert. Ferrari blev inden løbet meddelt, at de efter løbet skulle stille til en høring vedrørende forbruget af brændstof.

Bottas startede sidst og endte som nr. 4. Bedre kunne han ikke gøre det i dag, men det viser jo også en hel del om Mercedes bilens overlegenhed. At starte bagerst er ikke den store hæmsko for dem. Mod slutningen fangede han Leclerc, men kunne ikke rigtig gøre noget.

Vettel blev nr. 5 efter en enkelt god indsats, en overhaling der sendte ham forbi Albon mod slutningen af løbet. Ellers virkede tyskeren rimelig uengageret i dagens løb. Måske egentlig ganske forståeligt. En lang sæson er ovre, resultaterne har været svingende og flere gange har han selv været skyld i, at tingene er gået skævt. Vettel burde måske lige overveje sin tilgang her i de næste par uger.


Vettel blev næstbedste Ferrarikører i 2019... © Ferrari media

Albon blev nr. sidst of the best. Han har haft nogle gode løb, og nogle mindre gode løb, men om han virkelig er en forbedring i forhold til Gasly er lidt tvivlsomt. Han får et år mere til at vise, at han er værd at satse på, men listen over Red Bulls ikke helt fantastiske kørere er lang!

Perez blev nr. 7 foran Norris, Kvjat og Sainz. Perez havde et godt løb efter en lidt shaky start hvor Stroll skubbede lidt til Gasly, der så skubbede lidt til Perez. Norris havde et rigtig fint løb og Kvjat lavede en super overhaling på den snart forhenværende Hülkenberg. Tyskeren endte uden for pointene efter en god indsats, og dermed sluttede en karriere der aldrig helt blev det til det, den lovede i starten. I en anden tid ville det være blevet til mere, men når resultaterne er forbeholdt tre hold, er det svært at være lige udenfor.

Og så sluttede det ellers med donuts og fyrværkeri og alting. Om en tre og en halv måned er de i gang igen. Nu med 22 løb i kalenderen. Man må håbe, at spændingen i løbene retfærdiggør de 22 søndage næste år.


3 af de 4 bedste kørere i F1 på podiet ia Abu Dhabi © Pirelli media


Resultatet af Abu Dhabis GP

1 Lewis Hamilton.................................. MERCEDES
2 Max Verstappen..................... RED BULL RACING HONDA
3 Charles Leclerc.................................. FERRARI
4 Valtteri Bottas................................. MERCEDES
5 Sebastian Vettel................................. FERRARI
6 Alexander Albon.................... RED BULL RACING HONDA
7 Sergio Perez................... RACING POINT BWT MERCEDES
8 Lando Norris............................. MCLAREN RENAULT
9 Daniil Kvyat................... SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
10 Carlos Sainz............................ MCLAREN RENAULT
11 Daniel Ricciardo................................ RENAULT
12 Nico Hulkenberg................................. RENAULT
13 Kimi Räikkönen................ ALFA ROMEO RACING FERRARI
14 Kevin Magnussen............................ HAAS FERRARI
15 Romain Grosjean............................ HAAS FERRARI
16 Antonio Giovinazzi............ ALFA ROMEO RACING FERRARI
17 George Russell........................ WILLIAMS MERCEDES
18 Pierre Gasly.................. SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
19 Robert Kubica......................... WILLIAMS MERCEDES
NC Lance Stroll.................. RACING POINT BWT MERCEDES



Slutstillingen i VM 2019 for kørere

1 Lewis Hamilton............... MERCEDES..................... 413
2 Valtteri Bottas.............. MERCEDES..................... 326
3 Max Verstappen............... RED BULL RACING HONDA........ 278
4 Charles Leclerc.............. FERRARI...................... 264
5 Sebastian Vettel............. FERRARI...................... 240
6 Carlos Sainz................. MCLAREN RENAULT............... 96
7 Pierre Gasly................. SCUDERIA TORO ROSSO HONDA..... 95
8 Alexander Albon.............. RED BULL RACING HONDA......... 92
9 Daniel Ricciardo............. RENAULT....................... 54
10 Sergio Perez................ RACING POINT BWT MERCEDES..... 52
11 Lando Norris................ MCLAREN RENAULT............... 49
12 Kimi Räikkönen.............. ALFA ROMEO RACING FERRARI..... 43
13 Daniil Kvyat................ SCUDERIA TORO ROSSO HONDA..... 37
14 Nico Hulkenberg............. RENAULT....................... 37
15 Lance Stroll................ RACING POINT BWT MERCEDES..... 21
16 Kevin Magnussen............. HAAS FERRARI.................. 20
17 Antonio Giovinazzi.......... ALFA ROMEO RACING FERRARI..... 14
18 Romain Grosjean............. HAAS FERRARI................... 8
19 Robert Kubica............... WILLIAMS MERCEDES.............. 1
20 George Russell.............. WILLIAMS MERCEDES.............. 0




Slutstillingen i VM 2019 for teams

1 MERCEDES......................................... 739
2 FERRARI.......................................... 504
3 RED BULL RACING HONDA............................ 417
4 MCLAREN RENAULT.................................. 145
5 RENAULT........................................... 91
6 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA......................... 85
7 RACING POINT BWT MERCEDES......................... 73
8 ALFA ROMEO RACING FERRARI......................... 57
9 HAAS FERRARI...................................... 28
10 WILLIAMS MERCEDES................................. 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Lewis Hamilton Great Britain Mercedes-AMG Petronas Motorsport
2 Max Verstappen Netherlands Aston Martin Red Bull Racing
3 Sebastian Vettel Germany Scuderia Ferrari

4 Charles Leclerc Monaco Scuderia Ferrari
5 Carlos Sainz Spain McLaren F1 Team
6 Pierre Gasly France Aston Martin Red Bull Racing

7 Kimi Räikkönen Finland Alfa Romeo Racing
8 Valtteri Bottas Finland Mercedes-AMG Petronas Motorsport
9 Lando Norris Great Britain McLaren F1 Team

10 Alexander Albon Thailand Red Bull Toro Rosso Honda
11 Sergio Pérez Mexico SportPesa Racing Point F1 Team
12 Nico Hülkenberg Germany Renault F1 Team

13 Kevin Magnussen Denmark Rich Energy Haas F1 Team
14 Daniel Ricciardo Australia Renault F1
15 Daniil Kvyat Russia Red Bull Toro Rosso Honda

16 George Russell Great Britain ROKiT Williams Racing
17 Lance Stroll Canada SportPesa Racing Point F1 Team
18 Antonio Giovinazzi Italy Alfa Romeo Racing

19 Robert Kubica Poland ROKiT Williams Racing
DNF Romain Grosjean France Rich Energy Haas F1 Team


Vennen Hubert er i Leclercs tanker efter sejren © Ferrari Media

Belgiens Grand Prix: Spa-Francorshamps
FORMULA 1 JOHNNIE WALKER BELGIAN GRAND PRIX 2019

Nye toner fra podiet med den første sejr til Leclerc

Efter en noget svag første halvdel, startede Ferrari bedst efter sommerferien. Og det var manden på pole, Charles Leclerc der efter 44 omgange kunne krydse målstregen som vinder af sin første F1 sejr. Og det var en god første sejr, hvor monegaskeren dominerede løbet og havde den rigtige taktik i ryggen.


Vettel ude i heltelinien i La Source © Alfa Romeo Racing

Musik er dejligt, men når man hører det samme nummer igen og igen, kan man godt blive træt af det. I år har vi for eksempel hørt en engelsk/tyske combo lidt for ofte. Men dennegang fik vi fornøjelsen af noget nyt. Monacos nationalmelodi i kombination med den italienske. Den italienske har været spillet tit, men den monagaskiske har aldrig været spillet ved et F1 løb. Leclerc er den første vinder fra det diminutive land, men han er faktisk ikke den første der kom på podiet. Hans landsmand Louis Chiron blev nr. 3 på hjemmebane i 1950!

På Spa starter vi med et skarpt sving. Og derfor er første omgangs første sving ofte det mest dramatiske tidspunkt i løbet. Således også i dag. Der var dog ikke tale om massesammenstød af 1998 slagsen, men lidt mere afdæmpet. Det var Verstappen der fik en dårlig start og blev overhalet af flere. Da han så ville dreje om hårnålen mødte han Kimi Raikkonen der havde samme rimeligt ordinære idé. Verstappen var på indersiden, Raikkonen forrest. Alfa Romeo raceren blev sendt på en lillebitte flyvetur, og flere andre fik også lidt problemer. Men værst var det gået ud over Verstappen. Forhjulsophænget havde det lidt skidt og på toppen af Eau Rouge var hollænderen blevet reduceret til passager i bilen, der knaldede ind i barrieren. Efter gårsdagens tragedie holdt man vejret et ekstra sekund, men heldigvis var der ikke sket noget med Verstappen, der måtte gå hjem til pitten.


Verstappens løb er slut efter kollision © Alfa Romeo Racing

Det betød selvfølgelig en SC periode. De fik fjernet bilen, og gjorde klar til at lade SC trille i pit, da Carlos Sainz' McLaren holdt stille i det ellers ret store afkørselsareal ved Bus Stop. Så SC fik en ekstra omgang - men det var så også det sidste vi så til den. Leclerc fik lagt afstand til resten, Vettel var bag ham - efter at have tabt starten til Hamilton men taget 2. pladsen tilbage på langsiden. Herfra gik der taktik i løbet.

Ferrari pittede først. Vettel en del tidligere end Leclerc. Så tidligt at det senere blev et problem for ham. Da også Leclerc havde været i pit fik Hamilton og derefter Bottas nogle minutter i front for løbet, inden Leclerc var tilbage. Krøllen på historien er, at Leclerc faktisk kom ud på banen som 4'er - efter Vettel. Men strategien var klar - Leclerc havde friskere dæk og skulle forbi. Og det kom han uden de store problemer.

Hamilton og Bottas hentede ind på de Ferrari biler. Mest på Vettel, der over radioen gjorde det klart, at de dækkene ikke ville holde hjem. Han kom dog først i pit, efter at de to Mercedes racere havde passeret ham på banen. Mod slutningen begyndte Hamilton at hente kraftigt ind på Leclerc og det så ud som om den sidste omgang kunne blive spændende, men så meget mere liv dækkkene var der heller ikke hos Hamilton. Da samtidig Giovinazzi chrashede i anden sektor på sidste omgang, så var der ikke rigtig noget tilbage for Hamilton, udover at håbe på det værste for Leclerc. Men det skete ikke.


Giovanizzi og Norris i kamp på Kemmel © Alfa Romeo Racing

Efter de fire førte burde Lando Norris være kommet. Den unge englænder kørte et nydeligt løb og holdt sig fra af alle andres små bataljer og lignede en der skulle hente en smuk 5. plads hjem. Men på vej ud på sidste omgang parkerede han på målstregen. Og da de følgende kørere var på omgangshøjde med ham, blev det til en pointløs 11. plads for Norris som belønning for en flot og moden indsats.

I stedet gik 5. pladsen til Alexander Albon i sit første løb for Red Bull. Tidligere i løbet havde han været overraskende anonym og det virkede til at kusinerne fra Toro Rosso ville klare sig bedre. Og så, da der gik lidt mode i pitsop nummer to røg han fremad i feltet og fik dermed en ganske flot debut for sit nye team. Perez i Racing Point fejrede sin kontraktforlængelse med en 6. plads, foran Kvyat i Toro Rosso og arbejdssøgende Hülkenberg i Renault.


En chanceløs Kevin fighter det bedste han kan med den dårlige Haas © Red Bull Contentpool

På 9. pladsen kom Pierre Gasly i sit første løb tilbage hos Toro Rosso. En nydeligt comeback for en kører, der må være lidt rystet ovenpå sin degradering. Det sidste heldige point gik til Lance Stroll, der som den sidste var på omgangshøjde med Norris.

Sejren blev fejret med pokaler, nationalsange og et slurk af champagnen og afdæmpede vink til publikum. Lørdagens tragedie var tydeligt at spore i tonen og følelserne hos kørerne. Trist for Leclerc at hans første sejr skulle komme på ryggen af en kollegas død.

Var Belgien 2019 et godt løb? Njaj - men det var heller ikke et dårligt løb. Der var dueller, overhalinger og med fire omgange til mål kunne man ikke med sikkerhed udpege vinderen. Man kan ikke få festfyrværkeri hver gang, og når bare et løb er over middel, hvilket Spa 2019 var, så kan man ikke klage. Vi ses på Monza


Leclerc fejres efter sejren i parc-ferme © Pirelli

Resultatet af Belgiens GP

1 Charles Leclerc Monaco Scuderia Ferrari
2 Lewis Hamilton Great Britain Mercedes-AMG Petronas Motorsport
3 Valtteri Bottas Finland Mercedes-AMG Petronas Motorsport

4 Sebastian Vettel Germany Scuderia Ferrari
5 Alexander Albon Thailand Aston Martin Red Bull Racing
6 Sergio Pérez Mexico SportPesa Racing Point F1 Team

7 Daniil Kvyat Russia Red Bull Toro Rosso Honda
8 Nico Hülkenberg Germany Renault F1 Team
9 Pierre Gasly France Red Bull Toro Rosso Honda

10 Lance Stroll Canada SportPesa Racing Point F1 Team
11 Lando Norris Great Britain McLaren F1 Team
12 Kevin Magnussen Denmark Rich Energy Haas F1 Team

13 Romain Grosjean France Rich Energy Haas F1 Team
14 Daniel Ricciardo Australia Renault F1 Team
15 George Russell Great Britain ROKiT Williams Racing

16 Kimi Räikkönen Finland Alfa Romeo Racing
17 Robert Kubica Poland ROKiT Williams Racing
18 Antonio Giovinazzi Italy Alfa Romeo Racing

DNF Carlos Sainz Spain McLaren F1 Team
DNF Max Verstappen Netherlands Aston Martin Red Bull Racing

 


Leclerc vinder på Monza - DET kunne tifosierne lide! © Pirelli

Italiens Grand Prix: Monza
FORMULA 1 GRAN PREMIO HEINEKEN D'ITALIA 2019



Dramatisk eftermiddag i Italien

For anden uge i træk var det Charles Leclerc der kom øverst på podiet. Og det efter en på mange måder dramatisk eftermiddag, der gav en del straffe feltet rundt. Men også situationer hvor straf måske havde været på plads.

For publikum er det et godt løb, når man fire omgange fra mål ikke helt kan svare på spørgsmålet - hvem vinder? Sådan var det i Belgien og sådan var det på Monza i dag. Der var reelt tre kørere der kunne have vundet i dag. Leclerc der vandt, Bottas, der blev nummer to og VM favoritten Hamilton, der endte på en 3. plads.


Endnu en pointløs raceday for Kevin © Haas F1 media


Vettel derimod var hurtigt ude af topkampen og Verstappen der startede på bagerste række kunne heller ikke rigtig gøre noget i dag. Det startede ellers forbløffende afdæmpet, uden de store skærmydsler i front på vej gennem første chikane. Bag i feltet måtte Verstappen dog trække nødsporet efter en undvige manøvre, en situation der kostede ham en ny næse og en tur i pit.

Kimi Raikkonen startede fra pitten, men med de forkerte dæk. Han havde kvalificeret sig til Q3 og skulle derfor starte på de dæk han satte sin Q2 tid på. Men det gjorde han ikke. Det kostede ti sekunders stop&go. Det var den samme straf som Vettel fik, da han efter et selvforskyldt spin kørte alt for hurtigt tilbage på banen, lige ud foran Stroll, der ramte Ferrari raceren og selv spandt af. Stroll gjorde så den samme dumhed som Vettel og pressede Gasly ud i sandet. Men Stroll slap noget billigere end Vettel - og kunne nøjes med en drive-through. Men hermed var det ikke slut. Albon måtte også en tur i pit, til fem sekunders stop&go efter at have overhalet Magnussen gennem en chikane - altså den korte vej gennem chikanen.

 


4. og 5. plads til Renault - absolut godkendt © Renault F1 team

Det var de straffe der blev uddelt. ingen uretfærdigt dømte, straffens længde kan man altid diskutere - hvad er en rimelig straf for en usikker tilbagevenden til banen - og det at kompromittere andres løb? Men det er som det er. Men der var også situationer med Leclerc. Situationer hvor man kunne have straffet og ikke gjorde det. Det er der sådan set ikke noget galt i. Men følelsen af, at det var hjemmebanefordel, kan man ikke helt slippe.

Situationen er, at de har skiftet dæk, både Hamilton og Leclerc. De ligger tæt. Meget tæt. Hamilton hiver sig op til Leclerc gennem Curva Grande på vej til den anden chikane. Han er helt oppe på siden af Leclerc og det ser ud som om han får et lille puf. Bare et lillebitte puf, ved nedbremsningen. Efterfølgende får han det gule kort, som i motorsport er et sort og hvidt flag. Kør pænere betyder det.

Anden situation er ved første chikane, hvor han forbremser sig og ender med at tage en genvej gennem chikanen, henover pølsehoppene. Forskellen på den episode og den med Albon/Magnussen tidligere er, at Leclerc her var forrest både før og efter chikanen, mens Albon var ved at overhale, overbremsede og kørte forbi ved at skyde genvej. Men Albon fik fem sekunder, Leclerc fik ingenting...


Gasly nåede ikke i pointene for sit nye team © Red Bull Contentpool

Rimeligheden kan betvivles, men spændingen var reddet. Hamilton måtte fortsætte jagten på Leclerc, mens Bottas, der havde skiftet dæk en del omgange senere kom nærmere bagfra. Så var det Hamiltons tur til at fejle, også ved første chikane, hvor han måtte en tur hen ad nødsporet og se sig overhalet af Bottas, der nu havde frie hænder til at slås med Leclerc. En fejl fra Ferrari kørerens side gjorde at hullet blev helt lukket, men selv med DRS åben, kom Bottas ikke forbi, men lavede i stedet selv et par småfejl - sidste gang på vej ind i anden chikane på sidste omgang. Så Leclerc kunne igen fræse over stegen og fejre sin anden sejr i F1. Og denne gang var der plads til champagnen og til at lade sig hylde for sin formidable indsats.

Opløftende var det også at høre den unge mands selverkendelse i post-race interviewet med Martin Brundle. Leclerc var udemærket selv klar over de fejl han havde lavet, og at han skulle undgå den slags i fremtiden. Hamilton var også opløftende. Han roste sin unge konkurrent og undlod at bore mere i de fejl der blev lavet. Dermed var den gode stemning intakt og et spændende racerløb fik en slutning uden sure miner.


Lando Norris viser vejen for McLaren © McLaren Media

på 4. pladsen efter en fremragende indsats kom Ricciardo, der allerede på første omgang viste sig lidt frem, da han faktisk kom forbi Vettel, men måtte se sig slået i slutningen af samme omgang. På Monzas langside er en Ferrari motor bare bedre end en Renault. Men da Vettel fejlede var Ricciardo der til at samle placeringen op. Og for at fuldende en god Renault dag kom Hülkenberg på 5. pladsen i den anden bil. Længe siden de to biler har været så konkurrencedygtige.

Albon overlevede sin straf og endte på en 6. plads. For andet løb i træk var han den bedste Red Bull kører, men den direkte konkurrence med Verstappen mangler vi stadig. Verstappen fik trods sin tidlige problemer kørt sig op til en 8. plads, mens Perez var manden der med sin 7. plads skilte de to Red Bull biler ad.

Giovinazzi havde et af sine bedre løb på vej mod en 9. plads, mens Lando Norris fik en 10. plads efter endnu et fornuftigt løb.

Formel 1 er lige nu i storform. To løb i træk med god underholdning og spænding. Dog nok for sent på sæsonen i forhold til at kunne skabe ravage i VM kampen, men underholdning på banen er alt andet lige sjovere end underholdning i regnskabet. Leclerc bliver mere og mere voksen for hvert løb der går. Hamilton virker rolig, men alligevel ikke helt så skarp som tidligere. Bottas virker som om han skal være ret glad for, at Mercedes beholder ham, mens Vettel virker helt ved siden af. At blive sat på plads af sin relativt uerfarne teamkollega flere gange på en sæson er ikke godt. At den uerfarne vinder to løb i træk, mens man selv ikke rigtigt kommer i nærheden af sejre, er heller ikke godt. Vettel må overveje sin egen situation. Vil han kæmpe, kan han finde det i sig selv, eller er det på tide, at sige farvel.

Fra motorsportens to vigtigste stykker asfalt, skal vi om to uger til østens svar på Monaco - natteløbet i Singapore. Som oftest underholdende, på trods af banens åbenlyse mangler som racerbane.


Den er hjemme - og så på hjemmebane © Ferrari Media

Resultatet af Italiens GP

1 Charles Leclerc Monaco Scuderia Ferrari
2 Valtteri Bottas Finland Mercedes-AMG Petronas Motorsport
3 Lewis Hamilton Great Britain Mercedes-AMG Petronas Motorsport

4 Daniel Ricciardo Australia Renault F1 Team
5 Nico Hülkenberg Germany Renault F1 Team
6 Alexander Albon Thailand Aston Martin Red Bull Racing

7 Sergio Pérez Mexico SportPesa Racing Point F1 Team
8 Max Verstappen Netherlands Aston Martin Red Bull Racing
9 Antonio Giovinazzi Italy Alfa Romeo Racing

10 Lando Norris Great Britain McLaren F1 Team
11 Pierre Gasly France Red Bull Toro Rosso Honda
12 Lance Stroll Canada SportPesa Racing Point F1 Team

13 Sebastian Vettel Germany Scuderia Ferrari
14 George Russell Great Britain ROKiT Williams Racing
15 Kimi Räikkönen Finland Alfa Romeo Racing

16 Romain Grosjean France Rich Energy Haas F1 Team
17 Robert Kubica Poland ROKiT Williams Racing
DNF Kevin Magnussen Denmark Rich Energy Haas F1 Team

DNF Daniil Kvyat Russia Red Bull Toro Rosso Honda
DNF Carlos Sainz Spain McLaren F1 Team


Dobbeltsejr til Ferrari - de er på vej © Ferrari Media

Singapores Grand Prix: Marina Bay
FORMULA 1 2019 SINGAPORE AIRLINES SINGAPORE GRAND PRIX



Dobbeltsejr til Ferrari

Det blev sagt, efter Monza, at der sluttede Ferraris muligheder for sejre i 2019. Resten af banerne ville ikke passe til det italienske team. Dem der sagde det, tog fejl. I Singapore kom Ferrari både på 1. og 2. pladsen. Og dem, der mente, at nu var Leclerc førstemanden hos Ferrari, tog også fejl Vettel kan stadig.

Men selvom Vettel vandt, så er hans position i teamet ikke fredet. Leclerc er ung og har ikke tænkt sig at agere nummer to på permanent basis. Så hos Ferrari har vi lige nu det mest spændende opgør i Formel 1. Kampen mellem Vettel og Leclerc om hvem der er kongen og hvem der er væbner hos den stejlende hingst. Løbet i dag udstillede lidt af, hvordan de to kører angriber problemet.


Leclerc laver en god start, men det skulle ændres til frustration for Leclerc © Ferrari Media

Efter at have vundet starten så var det Leclerc der dominerede løbet. Vettel lå pænt på 3. pladsen og løbet lignede et klassisk bybane løb, hvor tingene kan blive ret stationære. Pitstoppet ændrede på det hele. Vettel var først i pit og da han kom ud, så havde han fri luft og kunne køre hurtigt. Det gjorde han så, mens Leclerc ikke satte tempoet i vejret. Resultatet blev at Leclerc kom ud lige efter Vettel. Den unge monegasker var ikke tilfreds. Flere gange lød det på ham, som om han mente, at han burde have lov til at være forrest. Senere i løbet, i slutnigen af den tredie periode med SC, forsikrede Leclerc teamet om, at han ikke var dum og ikke ville gøre noget dumt, når nu løbet blev givet frit igen. Vettel gav ham nu ikke muligheden, da han hævede tempoet tidligere end forventet.

Også efter løbet beherskede Leclerc sig. Han så skuffet ud, gav udtryk for, at det altid er træls at miste en sejr, men det var vigtigere med dobbeltsejren for teamet. Kort han fik vist sig som en ærgerig, men behersket ung mand. Selvfølgelig er han skuffet, man bliver ikke mester ved at være tilfreds med at blive nummer to efter sin holdkammerat. Men han er også klog nok til vide, hvordan verden er. Han er den unge og teamet bestemmer. Han er nok også klar over, at han har tiden på sin side. Hvis han fortsætter sin udvikling, så er det ham, der kommer til at være manden i centrum hos Ferrari.


Et flot billede af Hamiltons sølvpil i Singapores lyshav © Daimler Benz

Var det rimeligt? Ja, det var egentlig rimeligt. Teamet vælger at hive Vettel i pit først. Det giver ham en fordel, det kunne ligeså godt have givet ham ulemperne. Og da Vettel er forrest, bruger Leclerc ord, fremfor højre fod, for at vise sin utilfredshed. Han kunne have valgt at presse lidt på, men det gjorde han ikke. Havde det været uretfærdigt hvis ikke Vettel havde vundet? Næh - så havde det været lige så fortjent, som det resultat det endte med.

Verstappen blev nummer 3, efter et rimeligt anonymt løb. Han kom forbi de to Mercede'er da de pittede. Af de to tyske sølvpile, var Hamilton forrest og det var måske ikke helt retfærdigt. Men han formåede at angribe Verstappen på de sidste omgange, dog uden succes. Bottas blev nummer 5 efter sin holdkammerat. Efter at begge Ferrari racere havde været i pit lå de to Mercedes biler 1 & 2, indtil Bottas blev hentet i pit. Efter stoppet havde han så god fart på,



Resultatet af Ruslands GP

1 Lewis Hamilton MERCEDES
2 Valtteri Bottas MERCEDES
3 Charles Leclerc FERRARI

4 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA
5 Alexander Albon RED BULL RACING HONDA
6 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT

7 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES
8 Lando Norris MCLAREN RENAULT
9 Kevin Magnussen HAAS FERRARI

10 Nico Hulkenberg RENAULT
11 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES
12 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA

13 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI
14 Pierre Gasly SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
15 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI

NC Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES
NC George Russell WILLIAMS MERCEDES
NC Sebastian Vettel FERRARI

NC Daniel Ricciardo RENAULT
NC Romain Grosjean HAAS FERRARI

Stillingen i VM 2019 for kørere efter Sochi

1 Lewis Hamilton.............. Mercedes..................322
2 Valtteri Bottas............. Mercedes..................249
3 Charles Leclerc............. Ferrari...................215
4 Max Verstappen.............. Red Bull Racing...........212
5 Sebastian Vettel............ Ferrari...................194
6 Pierre Gasly................ Roro Rosso.................69
7 Carlos Sainz................ McLaren................... 66
8 Alexander Albon............. Red Bull Racing........... 52
9 Lando Norris................ McLaren................... 35
10 Daniel Ricciardo........... Renault....................34
11 Nico Hulkenberg............ Renault....................34
12 Daniil Kvyat............... Toro Rosso.................33
13 Sergio Perez............... Racing Point...............33
14 Kimi Räikkönen............. Alfa Romeo.................31
15 Kevin Magnussen............ Haas.......................20
16 Lance Stroll............... Racing Point...............19
17 Romain Grosjean............ Haas........................8
18 Antonio Giovinazzi......... Alfa Romeo..................4
19 Robert Kubica..............
Williams....................1
20 George Russel.............. Williams....................0



Stillingen i VM 2019 for teams

1 Mercedes......................................... 571
2 Ferrari.......................................... 409
3 Red Bull Racing Honda............................ 311
4 McLaren Renault.................................. 101
5 Renault........................................... 68
6 Scuderia Toro Rosso Honda......................... 55
7 Racing Point BWT Mercedes......................... 52
8 Alfa Romeo Racing Ferrari.........................
35
9 Haas Ferrari...................................... 28
10 Williams Mercedes................................. 1