Boghjørnet
"Formel 1 fra A-Z" og "Nordisk F3 Midget i sort-hvid og farver"

Af Michael D. Ewert.

Forud for det belgiske Formel 1 grand prix udsendte Peter Nygaard sin nyeste kreation, Formel 1 fra A-Z, ud på forlaget People’s Press. Bogen der har undertitlen ’Alt om Kevin Magnussens sport’ burde blive revet ned af hylderne fra de mange nye Formel 1-seere, der er kommet i Danmark.

Mine forventninger var da også store, da jeg pakkede bogen ud og læste den medfølgende pressemeddelelse. Her kan man bl.a. læse ’Formel 1 fra A-Z kommer omkring alle aspekter ved Formel 1. Bogen beskriver Formel 1s historie, gennemgår sportens organisation…’

Forventningerne blev bygget op, og selv om jeg godt er klar over, at bogen mere er henvendt til den nye seer fremfor de hardcore fans og tilhængere, så glædede jeg mig til at gå i gang med bogen og se, hvordan og hvad Peter Nygaard ville skrive under de enkelte bogstaver.

Efter en kort indledning kommer man til bogstavet A. Det står for Aerodynamik, Alder og Arrangør, og man får en god tilgang til aerodynamik og hvad der er på de nuværende f.eks. hvordan DRS virker. Alder kigger på de unge og de ældre kørere, og her skal det siges at bogen er skrevet og udgivet før Max Verstappen blev signet af Toro Rosso.

Arrangør beskriver FIA kort, og man forstår at det er en stor organisation med to danske medlemmer i form af DASU og FDM.

Næste bogstav

Næste bogstav er B. Det står for Bagmand, Baner, Benzin og Bremser. Bagmanden er naturligvis Bernie Ecclestone, som man lærer bedre at kende over fire sider. Baner, på trods af de mange og den brogede historie kommer man igennem på to sider, så fylder benzinens historie heldigvis lidt mere. Bremserne er også et hurtigt kapitel, men man får et godt indtryk af, at nok går det stærkt når man accelerer, men det går endnu vildere for sig, når man bremser.

Næste bogstav burde være C, men vi rykker direkte til D, hvor vi lærer lidt om de danske ligeved og næsten-kørere og de fem, der har kunne skrive officiel løbskører på deres CV. Det bedste ved Peters bøger er som oftest billederne, og her får man et billede af Marco Sørensen, da han testede en Lotus på Paul Ricard sidste år. Et billede som Lotus ikke selv har frigivet, eller Kris Nissen der tester en Sauber, eller John Nielsen der tester en Renault på Jyllandsringen 1983.

Til gengæld er der bortset fra et enkelt billede af Jan Magnussens debut på Aida i 1995 ikke nogle billeder af Tom Belsø, Jac Nellemann, Nicolas Kiesa eller Kevin Magnussen, ok Kevin pryder forsiden af bogen. Næste D er dæk, hvor man får en kort introduktion til Pirellis dæk og hvad de forskellige farver på dækkene står for. Her indrømmer jeg gerne en lidt dybere gennemgang af dækkets historie og dets fabrikanter savnes.

Igen springes der et bogstav over, så E veksles til F, hvor man lærer betydning af fabrikkerne, Familie hvor der både gennemgås fædre-sønner og brødre i Formel 1, og Formel 1 i Danmark. Her er en historie om Roskildering, og det kan ikke undgås at kigge til vores naboer mod øst, hvor Karlskoga har lagt asfalt til tre løb mod Roskilderings to. Endvidere de officielle svenske løb på Anderstorp fra 1973 til 1978.

Endvidere nævnes der også Formel 1 opvisninger i Danmark, få er de nok, men de er uhyre populære, som Red Bulls opvisning i 2012 på Amalienborg, Nyhavn og CHGP eller de historiske F1’ere ved CRAA i Århus. I skrivende stund kommer næste F1-opvisning ved Thorkild Thyrrings Racingfestival i Roskilde, hvor Jan Magnussen får lov at køre en Ferrari F412 i to opvisninger.


Fra F til K

Som I nok har erfaret, så bliver der sprunget nogle bogstaver over, og der springes let fra F til K, hvor Kommunikation og Kvinder er emnerne. N springes også over, men O har som et af to emner Outsiderne. Ganske spændende læsning, og et par overraskelser for selv garvede F1-fans vil jeg tro. Der kommer masser af spændende emner, som en nystartet fan vil få en del ud af læse, og så overlever man, at nogle bogstaver springes over.

Et spændende område er vægt, hvor Peter kommer med en oversigt over vægten i de forskellige perioder. Bilerne skal jo i år veje 691 kg inklusive kører, hvor bilerne tilbage i 1961 skulle veje 450 kg eksklusiv kører, og før det var der slet ingen begrænsning. Der vises også en visuel gennemgang af samtlige verdensmestre siden begyndelsen i 1950 og frem til 2013, da selv Peter ikke tør sætte et billede af Lewis Hamilton eller Nico Rosberg som 2014 verdensmester så tidligt på sæsonen.

Der sluttes af med samtlige konstruktørmestre fra 1958 til 2013 på listeform.


God bog men lidt skuffelse at spore.

Som man nok kan læse så er jeg lidt skuffet. En bog med titlen fra A-Z lægger op til en gennemgang fra A til Z. Jeg sad med en forventning til, at Peter havde fundet et ord, han kunne tilknytte hvert bogstav, så der blev jeg skuffet.

Jeg overlever de tyrkfejl, som er kommet i bogen, men overset i korrekturen, som for eksempel Jan Magnussens enlige point i Canada, hvor fingeren er smuttet fra 8 til 7-tallet, så der står 1997 i stedet for 1998 eller oversigten fra konstruktørmesterskabet hvor 8 er blevet til 0. Man er ikke i tvivl om, at konstruktørverdensmesterskabet begynder i 1958.

Bogen er underholdende og man læser gerne et kapitel mere, og nye fans får da også en god introduktion til Formel 1, men der er lige det med titlen. Havde den bare heddet ’En introduktion til Formel 1’.

Tak til Louise Thuesen fra People’s Press for anmeldereksemplar.

 

Nordisk F3 midget i sort-hvid og farver

Historien om Danmarks og Nordens første rigtige racerbiler tager sin begyndelse allerede kort efter Anden Verdenskrig. Foruden knaphed på stort set alt, så har dansk motorsport lidt under fraværet af en permanent racerbane med fast underlag. Den kom først med Roskilde Ring, som derfor er omdrejningspunktet for denne bog.
Klassens betydning for tilgang og udvikling af unge talenter, kan nok ikke overdrives. Her blev der for allerførste gang i historien mulighed for at prøve kræfter indenfor et rimeligt budget med en ægte racerbil og vise talenterne frem. Dette bringer stjernefrø som Stirling Moss, Peter Collins og Jack Brabham til toppen af det ypperste – nemlig Formel 1 – få år senere.

Bogens udgangspunkt er de danske kørere og de nordiske kolleger som kører væddeløb på baner som især Roskilde Ring, Falkenbergs Skrea og Karlskogas Gelleråsen, foruden afstikkere til løb i den øvrige verden. Den dækker også nogle af de utallige jord og grusbaner samt enkelte gade og lufthavnsløb i perioden 1946-62.

De nordiske fartkonger omfatter danske Robert Nellemann, svenske Sven Andersson og finske Curt Lincoln og mange flere hurtige kører. De kører i tiden hvor ordet sikkerhed ikke var i højsædet og styrthjelme er lavet i læder eller af kork!

Bogen indeholder over 500 rigtig gode billeder, og er på 228 sider i hård indbinding.

Prisen er 298,- og kan bestilles ved din lokale boghandel, eller direkte på forlagets hjemmeside www.veterania.dk


Et par illustrationer fra bogen - bla. datidens 'pitbabes'. Det var en anden tid...


Nej det er ikke Poul Bundgaard men Børge Nielsen i sin Alfa Dana med startnummer 19,7