World Series by Renault
Genvejen til Formel 1?

Af Michael D. Ewert. Alle billeder: © Renault Sport medmindre andet er angivet

Alle racerkørere drømmer om Formel 1, selv når man sidder i en udlejningskart på en af Danmarks indendørs og udendørsgokartbaner sidder man med følelsen af, at JEG kunne have lavet mirakler hvis jeg ikke var dansker og sad i sædet hos Ferrari eller Mercedes. Vi ved godt det ikke kommer til at ske, men for en lille håndfuld kørere kan det rent faktisk være muligt at komme ikke bare tæt på, men måske også til at køre Formel 1.

De fleste racerkørere starter i gokart i en tidlig alder for så at rykke videre til Formel Ford-klasserne, og kommer man videre herfra, så skal man til at træffe nogle valg. F3-vejen, en anden formelklasse som eksempelvis F2, eller måske skifte retningen over til et helt andet formelmesterskab. I 90’erne var vejen klar. Den hed F3, gerne via det britiske eller det tyske mesterskab, op i F3000 og så hvis man var heldig kunne man avancere til det forjættede land; Formel 1.

Nu til dags er der mange flere veje mod Formel 1. F3 er stadig en mulighed, men få kørere springer direkte til Formel 1 herfra, så derfor kæmper man om at komme i GP2, klassen lige under Formel 1, der afvikles ved majoriteten af Formel 1-weekenderne.


Marco Sørensen i sin racer


Alexander Rossi kører for Arden Caterham-holdet


Podiet i Monaco bestod alle af kørere, der er involveret hos Formel 1-hold

Hertil er kommet feederserien GP3, der også afvikles i de europæiske F1-weekender (Monaco undtaget), hvor kørerne med ens materiel er nødt til at lade talentet skinne igennem for at komme videre. Sådan er de fleste løbsklasser bygget op på vejen mod Formel 1. Ens mærkeklasser, hvor det er kørerens evne på banen og til at kommunikere med ingeniørerne i garagen, der gør den primære forskel for når alle har de på papiret samme muligheder for at vinde, så er det talentet der baner vejen.



En helt anden vej

En helt anden vej mod Formel 1 startede egentlig som en lokalserie med afstikkere til nærliggende lande. Vejen kendes i dag som World Series by Renault, men klassen blev etableret tilbage i 1998, som en udløber af det spanske Formula Renault Championship. Open Fortuna by Nissan er en spansk serie, som blandt andet fik en ung kører som mester, som vi i dag kender som den dobbelte verdensmester Fernando Alonso.

Serien blev senere ”opdateret” til Formula Renault V6 Eurucup i 2003, der fulgte Eurosports Super Racing Weekends som supportklasse til ETCC- og FIA GT Championship-klasserne. I 2005 opstod det som vi kender om World Series by Renault, da man brød med Super Racing Weekends-formatet.


Der sker også ulykker i FR 3.5-mesterskabet


De tre kørere er alle involverede eller tæt på Formel 1. Stefano Coletti kører i år GP2, imens Jules Bianchi er tredjekører hos Sahara Force India, og Jaime Alguersuari var Toro Rosso-kører i 2½ år.

Formula Renault 3.5 Series var etableret, og som supportklasse havde man Formula Renault 2.0 Eurocup og Eurocup Megane Trophy. Dallara leverede chassiserne og motorerne var en 3.5 liters V6’er fra Nissan.

Et nyt mesterskab var skabt, og det lever i bedste velgående. Hovedpræmien har siden 2003 været en test i en Renault Formel 1-bil, men jeg er lidt usikker på om det bliver for Lotus GP eller Red Bull Racing, da Red Bull nu leverer den showcar, der bruges i løbsweekenderne.

 

Vejen til Formel 1

I år har vi to danskere med i den store Formel Renault 3.5 litersklasse i form af Kevin Magnussen og Marco Sørensen, og det har bragt megen opmærksomhed på serien, der kan følges på Eurosport 1 og 2, hvor Peter Maaløe som hovedkommentator gør et godt arbejde under løbene med at opdatere seerne.

At de to danske kørere så samtidig gør det rigtig godt, kulminerende med en superweekend, hvor Kevin Magnussen startede forrest i begge løb, Marco Sørensen vandt det første, og Kevin tog sejren i det andet løb, har ikke gjort opmærksomheden dårligere, og man har ligefrem kunne læse om sejrene på teksttv.


Pastor Maldonado deltog i mesterskabet før han skiftede til GP2


Charles Pic og Jaime Alguersuari nåede begge Formel 1.


Alexander Rossi håber, at han kan få et fast sæde i Formel 1.

Noget helt uhørt hvor motorsportsnyheder primært har drejet sig om vinderen af Formel 1-løbene, de danske kørere i Speedway og lige hvordan det gik Tom K/delvis Jan Magnussen på Le Mans. De to danskere, der er kommet et stykke tættere på Formel 1-drømmene er også blevet opdaget af kommentatorerne på TV3 Plus, der sjældent undlader at fortælle at de to kørere nu er kommet endnu tættere på Formel 1, specielt med tanke på hvor mange kørere i det nuværende Formel 1-felt, der er kommet fra World Series by Renault.

Her må jeg desværre slå fast, at det er ganske få kørere som er kommet direkte fra WSR til et løbssæde i Formel 1. Faktisk er det i nyere tid kun de Red Bull-sponsorerede kørere, der har formået at skifte til et løbssæde i Formel 1 direkte.

Det gjorde Sebastian Vettel, da han blev løbskører for Toro Rosso, Jaime Alguersuari da han erstattede Sebastien Bourdais og senest Daniel Ricciardo der fik lidt F1-erfaring som HRT kører sidste år og nu er fast kører hos Toro Rosso sammen med WSR-konkurrenten og holdkammeraten Jean-Eric Vergne.

En FR3.5-racer overfor Renaults 2010-model


Lidt til husarerne. Som man kan se på påklædningen så afspejler den Renault F1-holdets farver.


I år er de unge damer klædt i sort og gylden.

Listen over kørere med en fortid er ellers lang, men fælles for de fleste er, at de har måtte mindst en tur forbi GP2-klasserne for at bevise deres værd. Nedenunder en liste, der viser hvilke kørere, der har kørt mindst et Formel 1-løb med en fortid i WSR.

Marc Gene
Fernando Alonso
Giorgio Pantano
Franck Montagny
Ricardo Zonta
Justin Wilson
Narain Karthikeyan

Heikki Kovalainen
Enrigue Bernoldi
Stephane Sarrazin
Tiago Monteiro
Robert Kubica
Romain Grosjean
Markus Winkelhock
Sebastian Vettel
Jaime Alguersuari

Kamui Kobayashi
Pastor Maldonado
Karun Chandhok
Daniel Ricciardo
Jean-Eric Vergne


Jose-Maria Lopez fik aldrig en chance i Formel 1


Neel Jani opnåede nogle fredagstests for Toro Rosso i 2006, men kom aldrig tæt på et sæde


Sidste års vinder Robert Wickens har været en del af Red Bulls juniorprogram, og var sidste år en del af Marussias kørerprogram dog uden anden gevinst end list test.

Robert Kubica i Monaco 2005


Robert Kubica blev den første FR 3.5-mester


Jaime Alguersuari er en af de få kørere, der kom direkte til Formel 1, men han brugte resten af 2009 på også at gøre WSR-mesterskabet færdigt.

Der er mange kørere som har deltaget i WSR-klassen men ganske få af de mange kørere er skiftet direkte til Formel 1. Kigger man på det nuværende Formel 1-felts tredjekørere, så er der mange der deltager i WSR eller har kørt i WSR-serien. Williams’ tredjekører Valteri Bottas er tidligere Formel Renault 2.0 Eurocup-mester. Mange af kørerne deltager i årets mesterskab for at bevare deres racecraft for det giver noget mere at køre race mod ligesindede end fredagsteste i Formel 1.

Kørere som har tætte forbindelser til Formel 1, som i år deltager i WSR er Jules Bianchi fra Sahara Force India, Sam Bird fra Mercedes og Alexander Rossi med Caterham.

Netop de tætte forbindelser som er kommet mellem WSR og Formel 1 har gjort serien ekstra interessant de senere år. Bilerne er nu på et niveau meget tæt på GP2-mesterskabet, og derfor er talentet blandt kørerne i de to klasser ganske sammenlignelige. Flere Formel 1-hold har juniorhold i WSR-mesterskabet, så for vores danske kørere er det ikke et dårligt sted at køre.


Johan Jokinen er tilbage i FR 2.0 Eurocuppen i år


Kasper Andersen i 2006


Kasper Andersen nåede at komme på podiet, men dog ikke øverst


De danske kørere

Igennem årene har vi haft danske kørere involveret i mesterskabet. Kasper Andersen var det første navn man rigtig lagde mærke til, da han deltog i FR 2.0 EC tilbage i 2006 inden han valgte at skifte til på det tidspunkt nye International Formula Masters.

I 2009 havde vi ved sæsonstarten Kevin Magnussen, Johan Jokinen og Marco Sørensen til start i Eurocuppen, Michelle Gatting har testet en FR 2.0-racer, og Mikkel Mac er en dansker, der har deltaget i et andet FR2.0 mesterskab end Eurocuppen.

I år har vi Johan Jokinen tilbage i Eurocuppen, imens Kevin og Marco kæmper med i front i mesterskabet, hvor de før afdelingen på Nürburgring ligger fem og fire i mesterskabet. Her har Marco Sørensen en realistisk chance for at vinde muligheden for at køre den Red Bull RB6, som bruges som showcar ved løbet i Monaco.


Marco Sørensen har en realisk chance for at komme til at køre en Formel 1-racer snart


Mikkel Mac deltog sidste år i FR 2.0 Northern Euro Cup Copyright Peter van Egmond


Kevin Magnussen kører i bil nummer et for Carlin-holdet. De vandt sidste år med Robert Wickens som kører.

Arrangørerne af FR3.5-klassen har lovet en test til den kører i Top 5, som fører mesterskabet efter løbet på Nürburgring, men med den forudsætning, at køreren ikke er involveret i en af Red Bull Racings konkurrenter i Formel 1.

Mesterskabet føres af Sam Bird, men han er ude da han er testkører for Mercedes AMG. Kevin Magnussen på plads fem er involveret hos McLaren, så der er kun Robin Frijns og Nick Yelloly som de nærmeste at slås med, og der er kun 16 og 6 point op til de to kørere. Det gælder en opvisning ved det kommende løb på Moscow Raceway i Rusland.

Kevin Magnussen har allerede fået sin Formel 1-testdebut, da han fredag den 22. juni testede en McLaren MP 4-13 på Silverstone (bilen Mika Hakkinen vandt VM med i 1998), der skal bruges under dette års Goodwood Festival of Speed, som F1journal.coms redaktør Flemming Hansen er fast deltager til.


Marco Sørensen og Kevin Magnussen kæmper på Spa-Francorchamps


Marco Sørensen vandt det første løb på Spa-Francorchamps


Det andet løb Kevin Magnussen og tog sin første sejr i den store klasse

World Series by Renault-weekenderne

Hvis man er interesseret i spændende motorsport, men synes det er for dyrt at tage til Formel 1, så er WSR en meget billig mulighed for at se morgendagens talenter. Løbene afvikles primært på europæiske baner, og prisen for at deltage er ikke dyrere end det du betaler for at læse F1journal.com.

Det er simpelthen gratis, og man bliver budt på minumum tre forskellige klasser i FR3.5-klassen, FR2.0 Eurocuppen og Eurocup Megane Trophy. I år har man Eurocup Clip-klassen med, tidligere har man etableret (den er nu lukket) en F4-klasse med 1.6 liters motorer.

Endvidere er der masser af underholdning på og udenfor banen. Der er opvisning i en Formel 1-bil, i år Red Bulls VM-vindende RB6, hvor Red Bull oftest har deres ”overflødige” kørere i bilen, tidligere var det Renault der havde tredjekørerne til at køre opvisning.


Jean-Eric Vergne kører opvisning i en RB6 under dette års afdeling på Motorland Aragon


Også Renaults 2-sædesracer har været i brug


Under WSR-weekendere er det ikke unormalt at se de gamle klassikere på banen.

Når dette nummer af F1journal.com udkommer er der fem løb tilbage i mesterskabet, og et af de løb der vil være nemmest at komme til er sæsonfinalen på Circuit de Catalunya den 20./21. oktober. Banen ligger tæt på Montmelo togstationen, og så kan man fornøje sig med et par dage i Barcelonas herlige gader.

Kalenderen byder som oftest på de nærliggende baner; Spa-Francorchamps og Nürburgring, der kun ligger en 6-8 timer fra den danske grænse.

Alternativt så er der jo altid muligheden for at følge FR 3.5-løbene direkte (som oftest) på en af de to Eurosport-kanaler.


De gamle koryfæer køres rundt


Mens de nye biler også bliver promoveret


Det er muligt at køre selv

Er World Series by Renault genvejen til Formel 1?

Hele denne artikel handler om, hvorvidt WSR er en genvej til Formel 1, og dertil må svaret være nej. Det kræver stadig, at man kommer forbi GP2 og viser direkte foran teamcheferne i Formel 1, hvad man kan, men som udstillingsvindue for GP2 og Formel 1-holdene så er WSR en glimrende mulighed.

En del af banerne der køres på i WSR-kalenderen bruges også i Formel 1, og det vil alt andet lige altid være en fordel at man har kendskab til banerne i Formel 1, hvis man skulle komme så langt at få et skud i Formel 1.

En sejr i 3.5-mesterskabet giver dog normalt en testdag hos Renault, noget som bl.a. Jose-Maria Lopez, Heikki Kovalainen, Robert Kubica, Alx Danielsson, Alvaro Parente, Giode van der Garde, Bertrand Baguette, Mikhail Aleshin og Robert Wickens, der vandt i 2011.


Alvaro Parente test © Renault F1


Mikhail Aleshin © Renault F1


Robert Wickens F1-test © Lotus Renault F1

Så det er bare at krydse fingre for vores danske kørere kan vinde klassen for så er vejen til GP2 noget kortere, og dermed vejen til Formel 1 noget tættere. Ellers kræver det et Red Bull-sponsorat, og det er der ingen danske kørere der har.