Livets gang i Lidenlund...

Af Michael Ewert



© Honda Racing F1

Der sker mange ting i Formel 1 verdenen. De fleste af disse omhandler de mange tests og Grand Prix weekender. Men hvad sker der når der hverken er tests eller Grand Prix løb? I denne historie vil jeg kigge nærmere på nogle af de mange ting, der er sket siden det sidste nummer af F1journal kom på gaden.

Naturligvis kan det ikke undgås, at man bliver nødt til komme lidt ind på de sidste to Formel 1 weekender i Ungarn og Tyrkiet, men jeg vil også tage en smuttur til Holland, Finland, USA og tilmed en tur forbi motorcykelsportens fornemmeste klasse GP1.


2 nye vindere i Formel 1

Listen over Grand Prix vindere er lang. Daterende helt tilbage til 1950 i Formel 1 sammenhæng, bærer listen præg af kørere, som alle har skrevet sig i motorsportsannalerne som værende en Grand Prix vinder. Michael Schumacher er den mest vindende kører af alle, men selv han med syv verdensmesterskaber i bagagen har noget tilfælles med alle Grand Prix vindere.

Den første sejr. Første gang en kører tager det ternede flag foran alle de andre, og de mange millioner tv-seere er noget helt specielt. Uanset om det kommer på grund af uheld blandt de andre kørere eller mesterlig kørsel hele weekenden. Olivier Panis vandt i 1996 Monacos Grand Prix i et løb, hvor under en håndfuld kørere gennemførte løbet. Ralf Schumacher og Juan Pablo Montoya tog begge deres første sejr i år 2001. David Coulthard vandt sin første sejr på Estoril banen i 1995. Jacques Villenueve tog sin første sejr på Nürburgring banen i 1996. Kimi Raïkkönen vandt sin første sejr i Malaysias Grand Prix 2003. Måneder senere tog den nuværende verdensmester sejren på Hungaroring. Giancarlo Fisichella vandt, tabte og tog sejren igen i Brasilien 2003, mens Jarno Trulli tog sin første sejr i Monaco ligesom Olivier Panis havde gjort otte år tidligere. Hver sejr er speciel og siden sidste nummer af F1journal.com udkom har vi fået to nye på listen over førstegangsvindere.

6. august 2006 skrev Jenson Button sig ind i statistikkerne. Siden debuten i år 2000 i en Williams-BMW skulle der gå 113 løb før den første sejr kom. Ingen er gladere end Jenson Buttons far, John Button, der i medierne har måtte læse, at hans søn ikke havde det, der skulle til. Det skulle da også være det første regnvejrsløb i historien på Hungaroring, der lagde asfalt til sejren. Uanset hvad der har været skyld i, at favoritterne ikke vandt løbet, så var det Jenson Button, der denne søndag udnyttede chancerne bedst og vandt.

Tre uger senere fik vi endnu en førstegangsvinder. Felipe Massa vandt dette års tyrkiske Grand Prix, og Felipe var meget rørt, da han stod øverst på podiet for første, men nok ikke sidste gang. Felipe Massas historie minder lidt om Jenson Button. Felipe Massa debuterede hos Sauber-Petronas som køreren, der skulle overtage Kimi Raïkkönens plads som den nye guldkalv i teamet. Felipe Massa var dog ikke iskold, men en diamant, der først skulle slibes til, og det betød at han fik lov at sidde et løb over i debutsæsonen og sluttede sit første år i sandkassen på Suzuka. Til gengæld valgte Ferrari at tage Felipe Massa under vingerne og Felipe Massa er vokset op som Ferraris juniorkører. Efter to år hos Sauber-Petronas er Felipe Massa nu til eksamen hos Ferrari, og foreløbig har han gjort det med bravour. Den første sejr er altid speciel, og så er det lige meget om den kom på grund af en fejl hos Ferraris strategiske eksperter eller om Felipe Massa var weekendens bedste. Første pole position og første sejr er noget, der bliver lagt mærke til.


Felipe Massa blev fejret på podiet © Ferrari F1

Endnu er der fire løb tilbage i denne sæson, så listen af førstegangsvindere kan stadig nå at blive udvidet.

Formel 1 Road Show

De sidste par år er det blevet moderne for Formel 1 teams at tage ud og vise de mange fans bilerne tæt på under de såkaldte Road Shows. Renault har tidligere været i Moskva og Valencia, hvor de fremviste de potente Renault racere. Der har været anlagt en bane i London til en Formel 1 parade, hvor de fleste teams fremviste deres biler. Jordan med Nigel Mansell og Martin Brundle i en Jaguar gjorde, at det ikke kun var nye kørere og testkørere, der demonstrerede Formel 1 bilerne i byens gader.


Ricardo Zonta i Cork Screw på Laguna Seca © Toyota F1

Indenfor de sidste par uger har Jarno Trulli været i Finland og fremvise Toyota TF106 model for de finske fans. Toyotas testkører Ricardo Zonta har under Monterey Historic weekenden kørt opvisningsrunder i Toyota TF106 raceren, og satte samtidig ny officiel banerekord på Laguna Seca banen i Californien.

Red Bull Racing og Scuderia Toro Rosso kørte opvisning torsdagen før Ungarns Grand Prix på Heltepladsen i Budapest, men det var ikke nok. Spørgsmålet om, hvad der er hurtigst Silverstone banen rundt skulle også besvares. Sådan et spørgsmål kan ikke stå ubesvaret hen, så David Coulthard kom med sin Red Bull RB2, mens SuperBike køreren Johathan Rea på en Honda 1000cc motorcykel og Red Bull Air Race World Series deltageren Steve Jones i et ’Extra 300S’ letvægtsfly var modstanderne.


Hurtigste vej rundt på Silverstone er hverken på motorcykel eller i en Formel 1 bil © GEPA Pictures/Red Bull Racing

David Coulthard havde ingen problemer med at sætte SuperBike Hondaen tilbage, men hurtigst rundt på Silverstone var Steve Jones i letvægtsflyet. 1.04 sekunder var tiden rundt på Silverstone, så nu skulle det være slået fast. Skal du hurtigst rundt på Silverstone, så skal det ske i et fly.

Men det var ikke nok for Red Bull Racing. Da muligheden for at give Robert Doornbos sit livs tur på den hollandske motorvej ’De Afsluitdijk’ kørte 3. køreren for Red Bull 326 km/t på motorvejen. Mon ikke de modkørende trafikanter gloede noget, da Robert Doornbos kom flyvende i den modsatte retning. Robert Doornbos vil også køre nogle opvisningsomgange i en Red Bull RB2 i weekenden 3.-4. september under DTM afdelingen på Zandvoort banen.

Vi bliver i Holland, hvor man i Rotterdam afviklede Bavaria City Racing Festivalen for andet år i træk. Som var det i Danmark var vejret regnfuldt, men det forhindrede ikke de 500.000 fans som besøgte festivalen for nogle store oplevelser. Midland F1 kom med to M16 racere, som Christijan Albers og Tiago Monteiro kørte opvisninger i. For Christijan Albers blev festivalen ekstra speciel.

Ud over donuts på gadebanen kravlede han ud af cockpittet på M16 raceren og kastede sin hjelm ud til det tiljublende publikum inden han satte sig ind i en sikkerhedsbil og kørte den hollandske premierminister Jan Peter Balkendende og Rotterdams Borgmester Ivo Opsteltten rundt på banen.


Jos Verstappen og Jan Lammers kørte opvisningsomgange i en A1 GP racer © A1 Grand Prix

Under den afsluttende gallamiddag ’Burning Rubber’ kom Christijan Albers kørende i den ene M16 racer. Men Formel 1 var ikke det eneste, der blev budt på under Bavaria Street Racing festivalen. Hollands kørerdarling Jos Verstappen og Jan Lammers kørte et par opvisningsrunder i den orange Holland A1 bil og den multi-flagede sorte A1 bil på den samme bane, som Tiago Monteiro og Christijan Albers også kørte på.

Jos Verstappen og Jan Lammers var begge begejstrede efter opvisningsomgangene. Jos Verstappen sagde: ”Man kan virkelig køre stærkt her. Jeg kørte flere gange 220 km/t. Der er så mange tilskuere rundt på banen. Man prøver at lave donuts så mange steder som muligt for at give alle det samme show. Det er virkelig fantastisk.”

Jan Lammers var også imponeret. ”Det er super. Der er så mange tilskuere. Man kører med 14.000 omdr/min og man kan stadig høre publikum.”

Det var dog ikke kun i Rotterdam man kunne opleve A1 Grand Prix biler. Jos Verstappen kørte nogle opvisningsomgange på den hollandske bane Assen, hvor han med en tid i 1.32.184 satte ny rekord for biler på banen. Om en måned starter det andet mesterskab i A1 Grand Prix seriens historie på en udsolgt Zandvoort bane.

Sky Sports UK viser samtlige løb live og det blev fejret med endnu en street parade. Denne gang i Manchester på en 1½ km lang bane tæt på bymidten, hvor bilerne fra Team Australia, Team China, Team Great Britain, Team Ireland, Team Lebanon og Team Malaysia kørte opvisningsomgange.

Men tilbage til Formel 1 og London. For to år siden var der en Street Parade i London. For at markere åbningen af British Motor Show kørte 1996 verdensmesteren Damon Hill Renaults R26 ned af Whitehall, en gade strækkende sig fra Trafalgar Square til Houses of Parliament.


Damon Hill kørte et par opvisningsomgange ned af Whitehall. Tony Blair trykker hånd med Damon Hill © Renault F1

I dagene op til det tyrkiske Grand Prix afholdt Shell en opvisning i London, hvor Felipe Massa var til stede med en 248F1 og han fik opbakning af MotoGP køreren Loris Capirossi på en Desmosedici GP og SuperBike køreren Troy Bayliss på hans Xerox-sponsorerede Ducati 999F06. Det skete foran Shell Centre med det berømte London Eye i baggrunden.


Gamle mænd i nye biler igen

Siden sidste nummer af F1journal.com er det 3. løb i historien og den anden afdeling i årets Grand Prix Masters mesterskab blevet afviklet på Silverstone banen. For engang skyld var det ikke Nigel Mansell, der vandt det hele. Han startede ikke på pole position og han gennemførte ikke løbet. Og det endda på Silverstone banen, der har lagt asfalt til det måske bedste løb i Nigel Mansells karriere; det britiske Grand Prix i 1987.

Vejret og drilske motorer satte en dæmper på begivenhederne. RTL formel 1 kommentator Christian Danner startede fra pole position, men det var Eddie Cheever, der efter 26 hæsblæsende og svære omgange på en våd Silverstone asfalt kunne tage sin første Grand Prix Masters sejr og første sejr i et større løb i mange år. Nummer to blev Eric van de Poele, der stadig arbejder på at få en afdeling af Grand Prix Masters til Spa-Francorchamps banen foran pole position køreren Christian Danner.


Eddie Cheever vandt løbet på Silverstone, men måtte selv en tur af banen © Getty Images for Grand Prix Masters

Eddie Cheever sagde efter løbet på Silversone, at han ikke helt forstod han havde vundet.

”Jeg blev ved med at kigge i spejlene. Jeg vidste Nigel ville være hos mig om et par minutter, men så så jeg han sad i sin garage på en af storskærmene og så tænkte jeg; Du har en chance i dag! Der var meget glat og starten var hektisk. Jeg var heldig, at Warwick og Danner begge spandt foran mig og siden havde jeg et spændende løb, hvor vi skiftedes til at føre flere gange.”


Dänische Tourenwagen Meisterschaft

Du læste rigtigt. Vi har nu to danske kørere i den tyske standardvognsserie DTM. Tom Kristensen i den Siemens-sponsorede Audi A4 DTM R12, der stadig har chancen for at tage årets DTM titel og så Nicolas Kiesa, der få dage før løbet på Nürburgring udtalte, at han var tæt på et sæde hos Audi i DTM.

Der blev gang på debatsiderne og de forskellige internetsites prøvede at finde ud af, hvis bil Nicolas Kiesa skulle overtage. Forventningerne var Vanina Ickxs Audi i Futurecom TME teamet, da hendes resultater i år ikke har været prangende, men det viste sig at være søsterbilen, som Jeroen Bleekemolen havde overtaget fra Olivier Thieleman, som Nicolas Kiesa overtog. Det gjorde han godt. Bilen passede godt til Nicolas og han havde en debut, som han godt kan være stolt af, og Nicolas største problem denne weekend var nok starten af løbet søndag, der foregik i regnvejr.

Nicolas Kiesa har fået lovning på resten af sæsonen, og i denne weekend (bliver afviklet efter deadline for denne artikel) skal Nicolas Kiesa køre på Zandvoort banen i Holland.


Nicolas Kiesa i snak med sin ven Dr. Colin Kolles © Audi Motorsport

Tom Kristensen har stadig chancen for at vinde DTM mesterskabet, men tingene har ændret sig siden sidst. På Norisringbanen sluttede Tom Kristensen som bedste Audi kører på plads fem, mens ærkerivalen Bernd Schneider besatte andenpladsen og udbyggede sit forspring i mesterskabet. Vinderen af dette løb blev den unge Bruno Spengler, der sejrede på banen, der bliver kaldt den tyske udgave af Monaco.

Fire uger senere gjorde Bruno Spengler rent bord. På Nürburgring blev det til både pole position og sejr i et løb han dominerede fra start til slut. For Tom Kristensen blev en ny femteplads og en anden plads til Bernd Schneider til endnu et skuffende løb. Afstanden er nu 12 point til Bernd Schneider, mens Bruno Spengler med sine to sejre nu ligger a´ point med Tom Kristensen, men bedre i mesterskabet med to sejre mod Toms ene.

Kvalifikationen i løbet var meget spændende. Tom Kristensen tog pole position i de døende sekunder af kvalifikationen og hos de danske kommentatorer på Viasat Sport 1 var glæden stor i de ca. 15 sekunder der gik inden Bruno Spengler fratog Tom Kristensen hans pole position. Sådan kan det også gå og de to kommentatorer tog det med et smil. Det viser jo bare, hvor uforudsigeligt motorsport er sagde de.


Bruno Spengler omfavnede sin Mercedes efter den første sejr på Norisring © DTM.de

Nu skal heldet vende igen, hvis Tom Kristensen med fire afdelinger tilbage skal sikre sig mesterskabet. På www.motorsporten.dk følger man DTM mesterskabet tæt.


Hvem vinder GP2 mesterskabet?

Lewis Hamilton har siddet på GP2 mesterskabet det meste af året, men i august ændrede tingene sig. Nelson Piquet Jr blev den første kører, der tog rent bord i en hel GP2 weekend og det med pole position, sejre i det tørre hovedløb lørdag og det våde sprintløb søndag samt hurtigste omgange. Dermed skabte Nelson Piquet på ny spænding i mesterskabet og da han i det sidste løb i Tyrkiet tog pole position og sejren i hovedløbet var afstanden til Lewis Hamilton i løbet af tre weekender skrumpet til 6 point.


En af disse to kørere bliver årets GP2 mester © GP2 Media

Men så tog hel**de ved Lewis Hamilton i det korte sprintløb søndag. Efter at være spundet rundt på den første omgang og være helt nede på plads 21 kørte Lewis Hamilton sig op på andenpladsen, som han tog i det næstsidste sving på den sidste omgang. Ingen kunne holde briten tilbage, og der var ingen steder på banen, hvor han ikke kunne overhale. Årets bedste løb set med mine øjne og den mest overbevisende grund til, at han muligvis sidder i sædet ved siden af Fernando Alonso i 2007.

Afstanden mellem Lewis Hamilton og Nelson Piquet Jr. er nu 10 point med to løb tilbage. Løbet på Monza bliver spektakulært for der skal findes en vinder denne weekend.



Unge kørere gør gode indtryk

Robert Kubica har i år været regnet som en af de mest spændende kørere at følge under fredagstræningerne. Ofte har han ligget helt i top eller tæt på, og polakken fik chancen for at overtage løbssædet som Jacques Villenueve gjorde ledigt efter en skade, som den canadiske ex-verdensmester pådrog sig i det tyske Grand Prix på Hockenheim. Det gjorde han i fin stil og sluttede på en flot syvendeplads i Ungarns Grand Prix. Han blev dog diskvalificeret efterfølgende forbi bilen blev fundet for let, men det var stadig en flot debut.


Sebastien Vettel imponerede alle ved at køre hurtigst i Tyrkiet © BMW Press Group

Tre uger senere debuterede Sebastien Vettel i 3. kørerbilen hos BMW Sauber i Tyrkiets Grand Prix. Det gjorde han med at slutte dagen hurtigst. Hvad der var endnu mere imponerende ved denne debut var, at Sebastien Vettel var blevet skadet under Euro F3 løbet på Spa-Francorchamps uger tidligere.

Tager vi et smut over Atlanterhavet, så er navnet Graham Rahal (søn af den tidligere Jaguar teamchef Bobby Rahal) et man skal lægge mærke til. Graham Rahal debuterede tidligere på sæsonen i A1 grand Prix serien, hvor han på grund af libanesiske rødder overtog Team Lebanon bilen. Hans primære mål i år er at vinde ChampCar Atlantic mesterskabet. Med et løb tilbage i den serie er Graham Rahal 12 point efter franske Simon Pagenaud.

Bobby Rahal har ikke lagt skjul på, at målet for hans søn er at komme i Formel 1, og det sker kun via GP2 eller ChampCar. Derfor skal Graham Rahal læres op i de kraftigere A1 Grand Prix racere, men om det bliver for Team USA eller Team Lebanon vides ikke endnu. Franske Simon Pagenaud fra Montpelliers i Frankrig kan også blive et navn vi kommer til at høre mere til i fremtiden.


Marco Andretti vandt sit første løb på Infenion Raceway © Firestone Media

Et andet navn er Marco Andretti. Søn af Michael Andretti og barnebarn til verdensmesteren fra 1978 Mario Andretti. Efter en flot andenplads på Indianapolis Motor Speedway i årets Indy 500 var forventningerne til Marco Andretti store. En del af disse blev indfriet i det netop afviklede løb på Infineon Raceway, hvor den første sejr blev vundet. Sejren var dog kontroversiel i den forbindelse, at mystisk spin hos holdkammeraten Bryan Herta bragte gult flag over hele banen og gjorde, at Marco Andretti undgik et splash’n’dash pit stop sidst i løbet.


Spændende sæsonafslutninger i vente i USA

Der burde ikke være nogen tvivl om, hvem der vinder ChampCar mesterskabet. Sebastien Bourdais fører med 62 point ned til de tidligere holdkammerater hos RuSport A.J. Allmendinger (Forsythe Racing) og Justin Wilson (RuSport). Det er de eneste, der kan blande sig i kampen om mesterskabet, der kan være afgjort allerede i den næste afdeling på Road America, hvis tingene flasker sig for Sebastien Bourdais. Hvis Sebastien Bourdais scorer otte point mere end A.J. og Justin, så er han på ny ChampCar mester.

Løbet på Road America vil dog have en mørk skygge over sig. Under ChampCars test session i starten af august påkørte Christiano da Matta en kronhjort, der havde forvildet sig ind på banen. Ingen er helt sikre på, hvor stærkt Christiano da Matta kørte i sammenstødet, men der snakkes om hastigheder fra 150 km/t til 250 km/t. Resultatet af sammenstødet blev, at mesteren fra 2002 blev indlagt på intensivafdelingen på Theda Clark Medical Center, hvor han fik fjernet en blodansamling i hjernen og lagt i kunstigt koma. Knap en måned senere er Christiano da Matta endelig ude af sit koma, og nu begynder måneders genoptræning for den populære Brasilianske kører.


Han er måske ikke populær hos de andre kørere, men fansene elsker ham © CCWS LLC

En kører som ikke er så populær blandt sine medkørere er Paul Tracy. Mesteren fra 2003 har ikke kunne få tingene til at køre i år, og gjorde sig særdeles upopulær, da han i San Jose bremsede selv af banen, vendte bilen rundt og forsøgte at komme tilbage på banen før en hel flok biler. Det mislykkedes og i stedet kørte Paul Tracy lige ind i Alex Taglianis bane. Det endte med håndgemæng mellem de to canadiske kørere. Uger senere i Denver var det Sebastien Bourdais, der kom i karambolage med Paul Tracy. På sidste omgang i næstsidste sving kører Bourdais uden om Paul Tracy. Paul Tracy vil dog ikke give pladsen fra sig og forsøger at bremse sig indenom. Det mislykkedes totalt og både PT og Sebastien Bourdais er ude. Denne gang nøjedes de to kombattanter med at skubbe til hinanden, men det var ikke pænt gjort af Paul Tracy.

Til løbet i Montreal stillede Paul Tracy op i en wrestlinglignende dragt komplet med Quabec flag som kappe og maske i Quebec farver. Da han samtidig simulerede wrestlingsmoves som headlock bragte det jubel blandt fansene. Løbet i Montreal, der blev udsat en dag på grund af regnvejr blev vundet af Sebastien Bourdais foran Paul Tracy. Denne gang uden fysisk kontakt mellem de to rivaler.

Hvor mesterskabet nærmest er afgjort i ChampCar, så er det stadig helt åbent i IRL inden sidste afdeling på Chicagoland Speedway den 10. september. Med et løb tilbage fører Helio Castroneves med 1 point ned til holdkammeraten fra Team Penske og med henholdsvis 19 og 21 point ned til holdkammeraterne Dan Wheldon og Scott Dixon fra Target Ganassi Racing. Meget kan ske endnu og med en pointskala, der giver 50, 40, 35, 32, 30, 28… og tre point til køreren, der fører flest omgange, så er mesterskabet stadig åbent.


Ny ChampCar til 2007

Som man tidligere har kunne læse på F1journal.com, så kommer der et helt nyt chassis til næste års ChampCar mesterskab. Panoz DP01 hedder bilen, som alle kørere skal lære at kende i 2007. Den blev præsenteret for offentligheden op til løbet i San Jose, og den har kørt sine første testkilometre på Sebring banen i det sydlige Florida med Roberto Moreno bag rattet.


Det nye Panoz DP01 chassis præsenteret © John Brøndum

I stedet for at trætte læseren med de mange tekniske facts om det nye chassis, så vil jeg i stedet opfordre til at besøge ChampCars officielle side på www.champcarworldseries.com, hvor man kan læse om det nye chassis og se video fra præsentationen.

Det nye Panoz chassis ser meget spændende ud og ser en del anderledes ud i forhold til de nuværende Lola chassiser. Chassiset ser ved første øjekast mindre ud og ligner mere et europæisk design end de normale amerikanske design vi har set gennem årene. Det skyldes måske, at flere af de involverede i designet stammer fra Lola fabrikken, hvor de har arbejdet inden de skiftede til Panoz. Det skal hertil nævnes, at designerne af det problematiske Panoz chassis som Rahal Letterman Racing kører med i IRL intet har med designerne af det nye Panoz chassis til brug i ChampCar næste år.


Den nye ChampCar under den første test på Sebring © Scott Morris/Autoracing1.com

Når det ikke kan gå hurtigt nok

Sidste år annoncerede Cosworth, at de havde nået 20.000 omdrejninger med deres motor. Det svimlende antal omdrejninger var nået på dynoen, så Mercedes Norbert Haug var stolt, da han på Magny-Cours fortalte, at hans to kørere havde kørt med 20.000 omdr/min under kvalifikationen til det franske Grand Prix.

Men 20.000 omdr/min er ikke nok. BAR Honda lancerede sidste år deres Bonneville 400 forsøg. For første gang skulle en F1 racer nå de magiske 400 km/t, men på grund af dårligt vejr blev forsøget aflyst. Det gjorde det ikke i år, da man genoptog forsøget.

Første dag nåede man dog ikke de 400 km/t. Til sådanne rekordforsøg skal man gennemføre en bestemt distance i begge retninger for at resultatet kan bestå og den første dag kørte man med en topfart på 392 km/t og en gennemsnitsfart på 354.975. Det var den daværende hurtigste tid satte over en mil for en Formel 1 bil. Til sammenligning har Juan Pablo Montoya topfartsrekorden for Formel 1 biler på en bane, da han i 2005 kørte 372.20 km/t på Monza banen.


Den modificerede Honda 007 med Alan van der Merwe bag rattet © Honda Racing F1

På trediedagen nåede Honda med deres testkører Alan van der Merwe de magiske 400 km/t. 400.459 km/t blev topfarten og den gennemsnitslige hastighed blev 393.613 km/t. Målet var dog at køre med en gennemsnitshastighed på 400 km/t, men det lykkedes heller ikke i år. Det var selvfølgelig ærgerligt for Honda, men Alan van der Merwe var godt tilfreds.

”Det viser, at man ikke bare kan tage en bil, justere lidt på den og så slå rekorden, men at man skal arbejde hårdt for hver ekstra kilometer, man skal hente.”

Bonneville 400 Honda 007 kørte med en modificeret bagvinge under forsøget, der skulle skabe stabilitet, men ikke drag ved de høje hastigheder.

Man undrer sig dog lidt over, at det kan være så svært for en Formel 1 bil at køre så hurtigt. På Fontana ovalen (California Speedway) har ChampCar kørerne tidligere kørt over 420 km/t ned af langsiderne og haft gennemsnitshastigheder lige under 400 km/t.


Jubilæum i Formel 1

Siden sidste nummer af F1journal.com har vi haft 3 runde dage. Kimi Räikkönen har rundet de 100 Grand Prix løb, mens McLaren-Mercedes partnerskabet nu har rundet de 200 Grand Prix løb siden partnerskabet begyndte sidst i 1994.

På Hockenheim fejrede Honda deres Grand Prix nummer 300, men lidt ærgerligt for Honda måtte de vente en uge på at tage deres første Grand Prix sejr siden Gerhard Berger vandt det australske Grand Prix på Adelaide banen i 1992. Honda har nu som motorleverandør/selvstændigt team vundet 72 løb siden deres debut i 1964.


Honda fejrede i Tyskland deres Grand Prix nummer 300 © Super Aguri F1

De skæve nyheder

Den ene halvdel af IlMor duen, Mario Illien har droppet bilmotorer. I stedet har han kastet sig over motorcykelmotorer, og det har han gjort så godt, at han i oktober måneder debuterer motoren i det portugisiske Moto GP løb på Estoril.

Motoren er en 800 cc V4 motor. Eskil Suter fra Schweiz har tegnet chassiset til motoren, og Mario Illien håber, at han kan få arbejdsløse Max Biaggi og Alex Barros til at køre for ham. Målet er at blive den første britiske motorcykelkonstruktør siden Norton vandt VM med Geoff Duke i 1951.

Mario Illien er dog realistisk nok til vide, at han ikke bare debuterer en motorcykel, som vinder det hele med det samme. Målet er 2010. Samme år som BMW Sauber F1 siger, at de skal vinde mesterskabet i Formel 1.

Spændende projekt er det i hvert fald.

At Michael Schumacher ikke er jordens dårligste fodboldspiller ved vi alle efter de mange fodboldkampe han efterhånden har spillet. En af disse kampe blev spillet i Mannheim op til det tyske Grand Prix og her scorede Michael Schumacher et mål. Målet mente den tyske tv-station WDR var så godt, at Michael Schumacher blev nomineret til Goal of the Month. Hvor vidt han vandt har vi ikke kunne finde ud af endnu.

Hermed slutter jeg denne artikel, hvor jeg har forsøgt at skrive lidt om, hvad der er sket inden for motorsportens verden, som man ikke har kunne opleve på tv i Grand Prix weekenderne.